10/6/09

Λετονία: Υποτίμηση του λατ απειλεί το χρηματοοικονομικό σύστημα

Η Λετονία αποτελεί την «ωρολογιακή βόμβα» κάτω από το ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό σύστημα. Η κεντρική τράπεζα του βαλτικού κράτους εμμένει ακράδαντα στη θέση ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, αλλά ακόμη και στην περίπτωση που καταφέρει να καταλήξει αυτή την εβδομάδα σε συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ενωση για την αποδέσμευση του επόμενου 1,4 δισ. ευρώ (1,96 δισ. δολάρια) του γενικότερου «πακέτου» διάσωσης που της είχαν υποσχεθεί, το συγκεκριμένο ποσό δεν είναι αρκετό για την απομάκρυνση της απειλής.
Είναι όμως πιθανό ότι θα δώσει περισσότερο χρόνο στη Λετονία για μια... ελεγχόμενη έκρηξη. Και θα πρέπει να αδράξει αυτή την ευκαιρία όσο είναι καιρός.
Η Λετονία έχει μέχρι στιγμής αποφύγει την υποτίμηση κυρίως χάρη στην αταραξία των πολιτών της. Μέχρι στιγμής είναι ελάχιστες οι ενδείξεις ότι οι Λετονοί αλλάζουν τις καταθέσεις τους σε ευρώ. Ούτε εξασκούν το δικαίωμα μετατροπής των δανείων ξένου συναλλάγματος σε λατ - μια κίνηση που όχι μόνο θα είχε άμεσο αντίκτυπο στο λατ, αλλά θα συνεπαγόταν τεράστιες ζημίες για τους ξένους πιστωτές, κυρίως τις σκανδιναβικές τράπεζες.
Δεν έχει ακόμη καταστεί σαφές το γιατί οι Λετονοί παραμένουν τόσο ψύχραιμοι. Ίσως να πιστεύουν στους πολιτικούς που τους διαβεβαιώνουν ότι δεν θα προχωρήσουν ποτέ σε υποτίμηση. Ίσως να είναι επιφυλακτικοί να επιβαρυνθούν με το υψηλότερο κόστος που συνεπάγεται η μετατροπή των ενυπόθηκων δανείων ξένου συναλλάγματος σε λατ, ένας αξιοσέβαστος προβληματισμός για καθηγητές, γιατρούς και άλλους εργαζομένους του Δημοσίου, που αναγκάσθηκαν να δεχθούν μείωση μισθού 20%.
Ίσως όμως να μην παραμείνουν ψύχραιμοι για πολύ καιρό. Η στιγμή του μέγιστου κινδύνου θα έλθει μετά το καλοκαίρι, όταν οι Λετονοί που οδηγούνται τώρα στην ανεργία πάψουν να έχουν το δικαίωμα να λάβουν επίδομα, στο πλαίσιο του ορίου 90 ημερών που έχει θέσει η κυβέρνηση της χώρας.
Η λύση της ελεγχόμενης υποτίμησης ίσως να είναι η καλύτερη, συνεπάγεται όμως και αρκετές «ωδίνες», οι οποίες όμως θα είναι ελεγχόμενες και θα συντελέσουν σε προβλεπόμενες ζημίες. Εν τω μεταξύ, οι διαμορφωτές πολιτικής εξασφαλίζουν αρκετό χρόνο στη διάθεσή τους να «θωρακίσουν» την υπόλοιπη περιοχή από τον κίνδυνο των παράπλευρων απωλειών.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

4 σχόλια:

  1. Η Λετονία και οι Βαλτικές χώρες που τρέξαν να υπηρετήσουν την Δύση εναντίον της Ρωσίας, θα είναι οι πρώτες που θα "γευτούν" τα "αγαθά" της Δύσης.

    Η θέση των Βαλτικών κρατών είναι με την Ρωσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. East, μαθε λιγο ιστορια και μετα ανοιξε το στομα σου για τις Βαλτικες χωρες. Η θεση τους και η κουλτουρα τους ειναι με τη Γερμανια και Σουηδια κι οχι με τον συγχρονο "μεγαλο ασθενη" τη Ρωσια. Ελεος με τους φιλορωσους στην Ελλαδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αφού στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο οι Βαλτικές χώρες ήσαν με τον Χίτλερ κατά της ΕΣΣΔ, και στελεχώσαν τα τάγματα των SS, και αφού το θέλει τώρα η Δύση, και προς τέρψη των Δυτικόφιλων (αν όχι Δυτικόδουλων και Ευρωλιγούριδων), με την Δύση πρέπει να είναι, και οι Βαλτικές χώρες και η Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλα καναν και ηταν με τα SS, μιας και στη Βερμαχτ μπορουσαν να πολεμησουν μονο Γερμανοι, οι οποιοι απελευθερωσαν τις Βαλτικες χωρες απο τους κομμουνιστες που ειχαν προβει σε απειρες φρικαλεοτητεςς απο το καλοκαιρι του 1940 μεχρι το καλοκαιρι του 1941 υπο την καθοδηγηση των εβραιων κομισσαριων της NKVD. Δεν υπαρχει ντοπιος που να μην εχει εναν στην οικογενεια που να εξοριστηκε/δολοφονηθηκε απο τους κοκκινιυς. Απο την αλλη οι Γερμανοι ΔΙΕΤΑΞΑΝ να μπουν στα SS oi ντοπιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.