23/6/09

Μπιλντ: Το πρόβλημα της διαίρεσης της νήσου αποτελεί ντροπή

Εντυπωσιασμένος από την αποφασιστικότητα που επιδεικνύουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για την επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Καρλ Μπιλντ κατά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της σουηδικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο δεύτερο εξάμηνο του 2009.
Η λύση του Κυπριακού «πρέπει να πω ότι δεν είναι πραγματικά στα χέρια μας, εννοώ ότι για προφανείς λόγους η ΕΕ δεν είναι καθοριστικός παράγοντας, αλλά, τόσο εγώ όσο και ένας μεγάλος αριθμός Ευρωπαίων ηγετών έχουμε συζητήσει εκτενώς με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον κ. Ταλάτ και είμαι πολύ εντυπωσιασμένος από την αποφασιστικότητα που επιδεικνύουν αυτοί οι δυο θαρραλέοι πολιτικοί ηγέτες, προκειμένου να ξεπεράσουν το πρόβλημα της διαίρεσης (της νήσου), η οποία πιστεύω ότι αποτελεί ντροπή», τόνισε.
Εχουν περάσει 20 χρόνια από την πτώση του τείχους του Βερολίνου και εξακολουθούμε να έχουμε μια διαιρεμένη πρωτεύουσα στην Ευρώπη. Αυτό το πρόβλημα πρέπει να το ξεπεράσουμε», ανέφερε.
«Βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή όπως συμβαίνει σχεδόν με όλα τα μεγάλα προβλήματα, τα οποία σχετίζονται με δύσκολες διαπραγματεύσεις, αλλά το γεγονός ότι υπάρχουν δύο θαρραλέοι ηγέτες, οι οποίοι κάνουν το καλύτερο δυνατό, είναι ενθαρρυντικό, ενώ έχουμε και τα Ηνωμένα Εθνη παρόντα, με τον ειδικό αντιπρόσωπο του ΓΓ».
«Σε ποιό βαθμό θα καταφέρει να εξυπηρετήσει και να βοηθήσει τα μέρη είναι κάτι που μένει να φανεί», ανέφερε ο Σουηδός Υπουργός.
Από την πλευρά της, συνέχισε, «Νομίζω ότι και η Κομισιόν είναι επίσης έτοιμη να παράσχει τεχνική υποστήριξη στις διαπραγματεύσεις. Σε αντίθεση με προηγούμενες προσπάθειες να ξεπεράσουμε τη διαίρεση της Κύπρου, εμπλέκονται σημαντικά θέματα κοινοτικού κεκτημένου και φυσικά αυτά τα ζητήματα μπορεί να προκαλέσουν ατέρμονες συζητήσεις, κάτι που δεν θέλουμε να συμβεί. Γι’ αυτό απαιτείται η βοήθεια της Κομισιόν», κατέληξε ο κ. Μπιλντ.
Σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με το αν κατά τη διάρκεια της Σουηδικής Προεδρίας θα ανοίξει το κεφάλαιο της ενέργειας για την Τουρκία, ο Σουηδός Υπουργός απάντησε πως το άνοιγμα νέων κεφαλαίων για την Τουρκία παραμένει υπό εξέταση και ότι θα διερευνηθούν οι διαθέσιμες επιλογές για τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Σε ερώτηση για το πώς προτίθεται η Προεδρία να βοηθήσει στην προώθηση μιας συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για την επανεισδοχή παράνομων μεταναστών, ο Σουηδός ΥΠΕΞ ανέφερε πως υπάρχει κατανόηση για τις ανησυχίες της Ελλάδας, της Κύπρου, της Μάλτας και της Ιταλίας.
Το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, είπε, είναι πολύ σοβαρό ζήτημα και θα τεθεί πολύ ψηλά στην ημερήσια διάταξη της Σουηδίας Προεδρίας.
Ο αρμόδιος υπουργός της Σουηδίας για τη μετανάστευση, πρόσθεσε, θα αρχίσει σε λίγες μέρες επαφές και συνεργασία με τις χώρες αυτές για να συζητήσει μαζί τους το πώς θα προχωρήσουμε επί του θέματος.
Ελπίζουμε, κατέληξε, ότι η Επιτροπή θα μπορέσει πολύ σύντομα να παρουσιάσει σχετική έκθεση στο Συμβούλιο έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση των ανησυχιών των πιο πάνω χωρών.
iKypros

9 σχόλια:

  1. Nτροπή δεν είναι μόνο η κατάσταση στο νησί, αλλά και η αναφορές σε "πρόβλημα διαίρεσης" από αξιωματούχους χωρών-μελών της Ε.Ε., όπως αυτή του κ. Μπιλντ, χωρίς να αναφέρεται ξεκάθαρα ότι η διαίρεση αυτή οφείλεται στό ότι το 40% του νησιού κατέχεται από τον τουρκικό στρατό.
    Αει στο ..... επιτέλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τελικά κύριε Σάββα έχετε ορια και εκνευρίζεστε πω πω ειλικρινά εντυπωσιάστικα τόσο καιρό παρακολουθώ πόσο ψύχραιμα αντιδράτε σε όλα και προς όλους εμάς που εννίοτε ξεφεύγουμε και αναρωτιόμουν καλά δεν τσαντίζετε ποτέ δεν εκνευρίζετε δεν ξεφεύγει...Τελικά είχα δίκιο έχετε και εσείς όρια απλά είναι μακράν των υπολοίπων...Ειλικρινά χαίρομαι που σας γνώρισα και εσάς και όλα τα ''παιδιά'' όρος΄που αναγράφεται σύμφωνα με την συναισθηματική ηλικία και όχι την βιολογική την οποία δεν γνωρίζω...
    ΟΜως πέραν τούτου και πάντα σε σχέση με το συγκεκριμένο άρθρο εσείς με την τόση μεγάλη πείρα που έχετε πείτε μου πότε η Ε.Ε. είτε σε επίπεδο πολιτικών στρατιωτικών όποιων , υποστήριξε την Ελλάδα και τα συμφέροντα της , την Κύπρο και εν γένει τον Ελληνικό λαό ...Βέβαια πάνω σε αυτό θα πρωτάξω πως εδώ ούτε εμείς δεν το κάνουμε και ίσα ίσα σκάβουμε το λάκκο μας γιατί να περιμένουμε από τους άλλους.
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα

    Νομίζω ότι η ντροπή είναι αποτέλεσμα αυτοκριτικής και αυτό δεν συνέβη σε μερίδα πολιτικού κόσμου τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο. Από τη στιγμή που οι "ενεργούντες προς τη λύση" συζητούν για διζωνική - δικοινωτική λύση, αυτό σημαίνει αυτομάτως πως γίνεται δεκτή η κατοχή, ο διαμοιρασμός της Κύπρου αλλά και η συγκυβέρνηση(!) και συνεκμετάλλευση όλων της των πόρων (γι αυτό και επιμένουν για την ΑΟΖ). Οι συζητούντες λοιπόν, δεν διαθέτουν την ελάχιστη ντροπή και χωρίς ίχνος ευθιξίας συνεχίζουν να συνδιαλέγονται κάτω από τις βάσεις που έθεσαν οι καταπατητές, οι δολοφόνοι και οι εμπρηστές της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή. Παρακολουθώντας τις συζητήσεις, διαπιστώνει ο καθένας πως υπάρχουν συνεχώς αιτήματα από τους κλέφτες προς τους νοικοκυραίους. Προσωπικά, δεν βρίσκω κανένα θέμα προς συζήτηση και η κυβέρνηση Χριστόφια οφείλει να επανέλθει εκεί που η βαρύτητα των ευθυνών της αλλά και η ίδια η ιστορία την τοποθετεί. Να απαιτηθεί η εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ και η σύγχρονη καταδίκη της παγκόσμιας κοινωνίας των πολιτών, απέναντι στο φαινόμενο του κράτους "νταή" και του κατ' επανάληψη εκράτους παγγελματία "νταβατζή", κράτους ταραχοποιού και στυγνού εγκληματία.
    Η κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο αποτελεί προσβολή αλλά και απειλή απέναντι στους πολίτες του πλανήτη. Η αποδοχή εγκλημάτων και η διαλεκτική και συγκαταβατική διάθεση απέναντι στους βιαστές του πνεύματος και του πολιτισμού της Κύπρου, οφείλουν να καταδειχθούν. Έτσι, για όποιον θέλει πραγματική λύση στην Κύπρο, μονόδρομος είναι μία ενημερωτική επίθεση στην παγκόσμια κοινωνία των πολιτών, με κατάδειξη των εγκλημάτων που έχουν συμβεί και που συνεχίζονται εις βάρος της νήσου και των πολιτών της. Δεν χωρούν πολλά λόγια... Εκτός και εάν ο κύριος Χριστόφιας διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια και προσλάβει μέσα από τα ειδικά γραφεία επαγγελματιών στρατιωτών μερικές χιλιάδες επαγγελματίες και τους ζητήσει να καθαρίσουν την βρωμιά από την απέναντι πλευρά. Η Κύπρος έχει τους ανθρώπους που μπορούν να διαθέσουν τα απαραίτητα χρήματα για κάτι τέτοιο. Το ζήτημα είναι εάν πραγματικά θέλουν ή έχουν βολευτεί κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες... Πάντως, μερικές χιλιάδες μισθοφόρων είναι σε θέση να ξεπετάξουν τις δυνάμεις κατοχής... (ακραίο μπορεί να ακούγεται αλλά περισσότερο ακραίο είναι να συζητάς με τον δολοφόνο και τον βιαστή, με τον καταπατητή και τον κλέφτη για το πόσα σου επιτρέπει να κρατήσεις από αυτά που σου απέμειναν...)
    Κωνσταντίνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μην σας ξενίζει Κε. Σάββα εδώ ακούστηκε το "απο κοινού συνολική διευθέτηση" μπροστά στον υιό Παπαδόπουλο και στον Βάσο Λυσσαρίδη απο τον Ταλάτ και ο Ευέλικτος Πρόεδρος Κος. Χριστόφιας , (Πρόεδρος Κυπριακής Δημοκρατίας απέναντι στο βάρβαρο λεηλάτη εκπρόσωπο μεινότητας) ένιωσε περήφανος που τον αποκάλεσε σύντροφο.

    Για να θυμηθούμε απο απόσπασμα του Κου Μαύρου για τον Ταλάτ:

    "Κατά τρόπο διεθνώς επιδεικτικότερο από όσο την εποχή που ένστολος και μ’ ένα αυτόματο «Τόμσον» υπηρετούσε, ως «μουτζαχίντ» της ΤΜΤ, τις τουρκικές μονάδες εισβολής στην άρτι καταληφθείσα από τα «μεχμετζίκ» Κερύνεια και ράντιζε σαδιστικά, με «μια βραστή ΚΕΑΝ», τους δεμένους πισθάγκωνα Έλληνες Κύπριους αιχμαλώτους, που διψασμένοι τον εκλιπαρούσαν για λίγο νερό.

    Φορές που το άει... είναι πολύ λίγο.
    Προσκυνημένοι γραικύλλοι, ιδεολογικά δωσίλογοι, οσφυοκάμπτες, ραγιάδες, δεν σέβεστε το αίμα που χύθηκε, αίμα Ελληνικό, μέρες που έρχονται.

    Τί να περιμένεις μετά απο Ντάουνερ, Μπίλντ, Φερχόιγκεν, και λοιπό συρφετό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χριστίνα καλημέρα
    κατ' αρχάς θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για την ενεργητική σου συμβολή στην πορεία του ιστολογίου.
    Όσον αφορά την Ε.Ε., μπορεί να μην υπάρχει συγκεκριμένη παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας, η συμμετοχή μας όμως σ' αυτή συνιστά ένα στρατηγικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. {Το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, είπε, είναι πολύ σοβαρό ζήτημα και θα τεθεί πολύ ψηλά στην ημερήσια διάταξη της Σουηδίας Προεδρίας.}

    Η σουηδική προεδρία όμως θα δώσει λόγο στους ευρωπαίους πολίτες και για αυτό το θέμα… Εμείς πρέπει να καταλάβουμε ότι υπάρχουν και άλλα πολλά σημεία πίεσης όπως το συγκεκριμένο τόσο σε πολιτικούς τύπου Μπίλντ όσο και προς την Τουρκία. Δυστυχώς η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι μόνο καλή (ούτε φυσικά μόνο κακή) αλλά είναι μια πολύ καλή περίπτωση να ασκήσουμε πιέσεις και να τους δώσουμε να καταλάβουν ποιο είναι το συμφέρον και των σουηδών σε αυτό τον συνεταιρισμό. Σε εταίρους όπως οι σουηδοί που σε άλλη περίπτωση δεν θα είχαμε κανένα τρόπο να πιέσουμε τώρα έχουμε επιχειρήματα που αυτά προκύπτουν από την συμμόρφωσή μας σε κάποιες αρχές. Μπορούμε να απαιτήσουμε την εφαρμογή των ίδιων αρχών και στην Τουρκία. Σε άλλη περίπτωση δεν θα είχαμε αυτά τα «εργαλεία». Το σημείο κλειδί στην όλη υπόθεση δεν είναι οι θέσεις αυτού του τύπου των πολιτικών που είναι λίγο πολύ γνωστές αλλά η διάθεση των δικών μας πολιτικών να ξεχάσουν τα ανόητα χαμόγελα ευγένειας και να απαιτήσουν λύσεις και προσαρμογές πάνω σε αυτές τις αρχές που εμείς οι σουηδοί και οι κύπριοι έχουμε συναποδεχτεί. Αυτή είναι η έλλειψη που έχουμε αλλά με κάποιες αλλαγές προσώπων μπορεί να διορθωθεί.-

    Ελευθέριος Β.

    ΥΓ Καλό θα ήταν η κα υπουργός εξωτερικών στις συναντήσεις της στην Ευρώπη να αποβάλει από την δημόσια εικόνα της τα χαμόγελα που δεν προκαλούνται από κανένα αστείο γεγονός. Κάνουν πολύ κακό στο προφίλ της και από παιδί άκουγα πολύ κακούς χαρακτηρισμούς για ανθρώπους που γελούν δίχως λόγο… Καλύτερα θα ήταν αν μπορούσε να θέτει θέματα όπως αυτά που θίγονται εδώ παρά να προσπαθεί να είναι ευχάριστη σκορπώντας χαμόγελα δεξιά και αριστερά.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "να έχουμε μια διαιρεμένη πρωτεύουσα στην Ευρώπη."


    Μια ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ, όχι μια διαιρεμένη !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ''Πάντως, μερικές χιλιάδες μισθοφόρων είναι σε θέση να ξεπετάξουν τις δυνάμεις κατοχής... (ακραίο μπορεί να ακούγεται αλλά περισσότερο ακραίο είναι να συζητάς με τον δολοφόνο και τον βιαστή, με τον καταπατητή και τον κλέφτη για το πόσα σου επιτρέπει να κρατήσεις από αυτά που σου απέμειναν...)''

    Κωνσταντίνε είσαι σωστός.
    Τέτοιοι που είναι τέτοιες λύσεις χρειάζονται. Ακραίες καταστάσεις θέλουν ακραίες λύσεις.
    Καθόμαστε και συνομιλούμε με αυτούς που το μόνο που θέλουν είναι να αλλοιώσουν, αφανήσουν κάθε ίχνος ελληνισμού.
    Εγώ προσωπικά θα έδινα χρήματα για έναν τέτοιο σκοπό για να πεταχτούν στην θάλασσα τα Τουρκόσκυλα!

    Απο την άλλη πιστεύω πως εάν είχαμε γερούς πολιτικούς που υπεράσπιζαν με πυγμή και σχεδιασμό τα δίκαια της Ελλάδας και Κύπρου θα φτιάχνονταν οι προυποθέσεις να μην μας νοιάζουν το τι λένε κάθε φορά οι Τουρκαλάδες.

    Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι στην ΕΕ και αυτό πρέπει να το εκμεταλευτούν όσο το δυνατόν πιο πολύ με έξυπνες και συντονισμένες κινήσεις. 'Ασε τον κάθε Μπιλντ να λέει ....το θέμα είναι εσύ τι λες και τι κάνεις.


    Νήμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κύριε Σάββα ,
    Εχετε δίκιο αλλά το πλεονέκτημα δημιουργείται από αυτούς που το σχεδιάζουν και εμείς απλά με αυτούς που έχουμε το απεμπολίζουμε συνήθως και το κάνουμε μειονέκτημα. Οσο για την πιθανή ενερητική συμβολή μου στο ιστολόγιο σας ευχαριστώ αν και πιστεύω ότι δεν έχω κάνει τίποτα , το ιστολόγιο αυτό έχει πολύ δυνατό ''ψυχικό κόσμο''και θα δώσει φωνή σε πολύ κόσμο
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.