13/6/09

Υπερδύναμη στις αγορές όπλων η φτωχή Ελλάδα

Ο πέμπτος μεγαλύτερος αγοραστής οπλικών συστημάτων σε όλο τον κόσμο και πρώτος στην Ευρώπη είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ετήσια μελέτη του Ερευνητικού Ινστιτούτου της Στοκχόλμης για τη Διεθνή Ειρήνη (SΙΡRΙ) που παρουσιάζει τις αμυντικές δαπάνες του 2008. Στη «μικρή» Ελλάδα αναλογεί το 4% των παγκόσμιων αμυντικών προμηθειών, επίδοση που την φέρνει μπροστά από άλλες μεγάλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Τουρκία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Αυστραλία.
Του Χρ. Θ. Δασκαλόπουλου
Υπέρογκα έξοδα

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων του SIPRI έχει προκαλέσει επικριτικά σχόλια από πολιτικούς και κυρίως από οργανώσεις όσον αφορά τις υπέρογκες δαπάνες για την άμυνα εν μέσω οικονομικής κρίσης. Εύλογο ήταν σχόλια να υπάρχουν και για την Ελλάδα. Δεδομένου μάλιστα ότι, με μία εξαίρεση, το ελληνικό κράτος έχει να υπογράψει μεγάλη σύμβαση (major contract) από το 2003… Τι έχει συμβεί λοιπόν;

Αρμόδιοι παράγοντες του Υπουργείου Άμυνας σπεύδουν να εξηγήσουν ότι το σύστημα αποπληρωμής των προμηθειών είναι τέτοιο (επειδή πρόκειται για τεράστια ποσά) που μία αγορά εμφανίζεται στα δημόσια λογιστικά να πληρώνεται επί χρόνια. Κάτι παρόμοιο, δηλαδή, με τις δόσεις ή τις κάρτες. Αυτό σημαίνει ότι οι μεγάλες παραγγελίες της προηγούμενης δεκ α ε τ ί α ς εξακολουθούν να αποπληρώνονται και βεβαίως καταχωρίζονται ως εξοπλιστικές δαπάνες. Παράλληλα οι αποπληρωμές των προγραμμάτων εμφανίζονται αθροιστικά στις σχετικές καταστάσεις του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, που αποτελούν μία από τις πηγές που χρησιμοποιεί το SIPRI για να συντάξει τον κατάλογό του.

Η λίστα πληρωμών σε ορισμένες περιπτώσεις μεγάλωσε πολύ πρόσφατα εξαιτίας της πληρωμής ορισμένων προγραμμάτων, που είχαν ανασταλεί λόγω προβλημάτων στα οπλικά συστήματα που παραλήφθηκαν (και κατά συνέπεια δεν επιβάρυναν λογιστικά για κάποιο διάστημα).

Σημειωτέον ότι οι πληρωμές για την αγορά των μαχητικών F-16 Block52 Advanced, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, που υπεγράφη το 2005, άρχισαν να καταχωρίζονται -πλην μίας προκαταβολής- μόλις φέτος στα δημόσια λογιστικά. Δηλαδή σχεδόν ταυτόχρονα με την παραλαβή τους.
ΙΣΟΤΙΜΙΑ

2 σχόλια:

  1. Πέρα των εξοπλισμών ας δει κάποιος και τι γίνεται με τα διάφορα γραφεία σε κάθε στρατόπεδο και τις εβδομαδιαίες δαπάνες τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να μας χρησίμευαν και σε τίποτα... Εκτός από αυτήν την στατιστική ας κάνουν και μια έρευνα να δούμε πού βρισκόμαστε παγκοσμίως από άποψη στρατιωτικοδιπλωματκής ισχύος με τόσο εξοπλισμό!!! Και επίσης μια έρευνα που να δείχνει πόσοι από τους ηγέτες της χώρας μας που παραγγέλνει τόσο εξοπλισμό έχουν υπηρετήσει κανονικά την στρατιωτική τους θητεία ή εν πάση περιπτώσει είναι τακτοποιημένοι σύμφωνα με τα ισχύοντα στην χώρα μας, σε αντιστοιχία με άλλες υπερεξοπλισμένες χώρες...
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.