1/6/09

Η Gazprom επιθυμεί μείωση τιμής φυσικού αερίου από το Τουρκμενιστάν

Την επιθυμία της για μείωση της τιμής ή των ποσοτήτων φυσικού αερίου που αγοράζει από το Τουρκμενιστάν εξέφρασε σήμερα η Gazprom, ενώ οι παραδόσεις τουρκμενικού αερίου βρίσκονται στην καρδιά των πρόσφατων εντάσεων μεταξύ της Μόσχας και της Ασγκαμπάτ.

Όπως μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax, ο αντιπρόεδρος της Gazprom Βαλέρι Γκόλουμπεφ δικαιολόγησε τη θέση του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού επικαλούμενος την πτώση, φέτος, κατά 40% των παραδόσεων φυσικού αερίου στην Ουκρανία, η οποία καταναλώνει κυρίως φυσικό αέριο που εισάγει η Ρωσία από το Τουρκμενιστάν και στη συνέχεια το μεταπωλεί στη γείτονά της.

"Είπαμε, αγαπητοί συνεταίροι, σήμερα, το φυσικό αέριό σας δεν μπορεί να πωληθεί. Είτε επανεξετάζουμε την τιμή είτε τις ποσότητες", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Gazprom.

Τον Ιούλιο του 2008, η Gazprom δέχτηκε να καταβάλει ευρωπαϊκή "τιμή αγοράς", αρχομένου από του δεύτερου τριμήνου του 2009, για το φυσικό αέριο από το Τουρκμενιστάν, ενώ το 2008 αγόραζε στην τιμή των 150 δολ. τα χίλια κυβικά μέτρα, τιμή η οποία ήταν δυο φορές κάτω από την τιμή την οποία χρέωνε στην Ευρώπη.

Ωστόσο, η πρόσφατη πτώση της τιμής του πετρελαίου είχε ως αποτέλεσμα την απότομη πτώση της τιμής του φυσικού αερίου καθώς οι τιμές των δύο ενεργειακών πόρων συνδέονται.

Η δήλωση του κ. Γκόλουμπεφ ήρθε σε μία συγκυρία όξυνσης, τις τελευταίες εβδομάδες, των εντάσεων μεταξύ Μόσχας και Ασγκαμπάτ, κυρίως μετά την έκρηξη τον περασμένο Απρίλιο σε αγωγό φυσικού αερίου που συνδέει τις δύο χώρες. Αν και ο αγωγός επισκευάστηκε, η Ασγκαμπάτ εξακολουθεί να αρνείται να επαναλάβει τη ροή φυσικού αερίου προς τη Ρωσία.

Παράλληλα, προχώρησε σε διαδικασία υποβολής προσφορών για την κατασκευή του στρατηγικής σημασίας αγωγού Ανατολή-Δύση, παρά το ότι είχε αρχικά υποσχεθεί το έργο στη Gazprom.

Sponsors' AreaΣΠΟΥΔΑΣΤΕ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΟP ΚΡΑΤΙΚΑ ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ.
ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ, ΜΒΑ, MASTER, DIPLOMA ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ Νο1 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ (ΤΙMES AWARD). ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΝΑΡΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ICON.TopΜε κέρδη ξεκίνησε η συνεδρίαση του χρηματιστηρίου Νέας Υόρκης Αλβανία: μειώνεται ο αριθμός των μεγάλων επιχειρήσεων Ο Ομπάμα χαιρετίζει τη δεύτερη ευκαιρία για την Chrysler Σλοβενία: το 42% των πολιτών δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν σε απρόοπτα έξοδα Το ιρακινό Κουρδιστάν εξάγει από σήμερα το πετρέλαιό του Επόμενη>>





Today News Επιχειρήσεις Αγορά Διεθνή PHOTO REPORT1.6.2009

H Dell θέτει νέα πρότυπα στην τεχνολογία για την εκπαίδευση με την παρουσίαση ενός netbook επηρεασμένου από τις ανάγκες των μαθητών του σχολείου, το Latitude 2100. Το Latitude 2100 είναι επίσης ιδανικό για οποιαδήποτε επιχείρηση ή δημόσιο οργανισμό που χρειάζεται προσιτές, ανθεκτικές και δικτυωμένες συσκευές.
MARKET infoΣΥΝΤΟΜΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ
CSR NewsReckitt Benckiser: στηρίζει εκστρατεία για το κλίμα
H Reckitt Benckiser η εταιρεία που πρωταγωνιστεί στο χώρο των ειδών οικιακού καθαρισμού και προσωπικής υγιεινής και το πρόγραμμα "Our Home Our Planet" βρέθηκαν το Σάββατο 23 Μαΐου στον πολυσύχναστο χώρο του The Mall Athens στο Μαρούσι για να υποστηρίξουν μία δράση ενημέρωσης για την Προστασία του Κλίματος και την Εξοικονόμηση Ενέργειας που συντονίζει το Δίκτυο Μεσόγειος SOS στο πλαίσιο της εκστρατείας "Δράση για το κλίμα".

Περισσότερα


IR NewsΑύξηση 10,1% κύκλου εργασιών για τον όμιλο Ικτίνος
Μείωση στα κέρδη προ φόρων και αύξηση του κύκλου εργασιών σημείωσε ο όμιλος Ικτίνος για το πρώτο τρίμηνο του 2009.

Περισσότερα

Media NewsΑναδιάρθρωση και νέο τμήμα Digital PR στην Action Hellas
Στην περαιτέρω ενίσχυση της εταιρείας προχώρησε πρόσφατα η Action Hellas εντάσσοντας στο δυναμικό της νέα καταξιωμένα στελέχη με πολυετή διεθνή εμπειρία προχωρώντας παράλληλα στη δημιουργία νέων τμημάτων, στο πλαίσιο της συνεχούς βελτίωσης και αναβάθμισης των υπηρεσιών που προσφέρει στους πελάτες της, ώστε να ανταποκρίνεται επιτυχώς στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες των πελατών της σε ελληνικό και βαλκανικό επίπεδο.
EMEA

1 σχόλιο:

  1. ...."...Ωστόσο, η πρόσφατη πτώση της τιμής του πετρελαίου είχε ως αποτέλεσμα την απότομη πτώση της τιμής του φυσικού αερίου καθώς οι τιμές των δύο ενεργειακών πόρων συνδέονται...."...
    Mόνο για τις ΕΠΑ Θασσλίας και Μακεδονίας δεν έπεσε η τιμή και πληρώσαμε το αέριο χρυσάφι, πλατίνα... και ούτε ένας δεν πήγε όχι φυλακή αλλά ούτε στον εισαγγελέα απλά για καφεδάκι και να δώσει εξηγήσεις...
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.