26/6/09

Mε 170.000 τζαμιά και 54.000 σχολεία, η Τουρκία κατευθύνεται προς την Ευρώπη!


Σκληρή γλώσσα Ερντογάν για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις
Ο Τούρκος πρωθυπουργός κάλεσε τη Γαλλία και τη Γερμανία να αγκαλιάσουν τις ενταξιακές προσπάθειες της χώρας του. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να μιλήσει για μικροπολιτικές σκοπιμότητες που συμβάλλουν στις καθυστερήσεις των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Άκαμπτος και ως ένα βαθμό επιθετικός προς όσους θέτουν εμπόδια στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας εμφανίστηκε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την ομιλία του σε Φόρουμ που διοργάνωσε το ίδρυμα Crans Montana.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, μαζί με τον υπουργό εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου και τον υπουργό ευρωπαϊκών θεμάτων και αρμόδιο για τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγκίς, συναντήθηκε με ευρωπαίους αξιωματούχους, προκειμένου να εξετάσουν την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.
Συγκεκριμένα, ο κ. Ερντογάν επανέλαβε τη βούληση της χώρας του να ενταχθεί πλήρως στην ΕΕ, παρά τα εμπόδια που προβάλουν ορισμένες χώρες στη συνέχιση των διαπραγματεύσεών της με την ΕΕ. Ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε την πρόοδο που έχει σημειώσει η Τουρκία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και δήλωσε ότι το έργο των πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων θα συνεχιστεί.
Ωστόσο, ο κ. Ερντογάν εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την καθυστέρηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τονίζοντας ότι οφείλεται σε «μικροπολιτικές σκοπιμότητες». Υπενθύμισε ότι από τον Οκτώβριο του 2005 που ξεκίνησαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν ανοίξει μόνο δέκα από τα 35 κεφάλαια, τονίζοντας ότι η χώρα του έχει μια άδικη αντιμετώπιση από την ΕΕ και πως καμία άλλη υποψήφια χώρα δεν είχε παρόμοια μεταχείριση.
Στη συνέχεια, ο Τούρκος πρωθυπουργός μίλησε με σκληρή γλώσσα για κάποιους «στενόμυαλους» και «λαϊκιστές» πολιτικούς οι οποίοι ενέπλεξαν την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας στην καμπάνια των ευρωεκλογών. Η στάση αυτών των πολιτικών έχει αρνητικό αντίκτυπο στην Τουρκική κοινή γνώμη, σημείωσε ο κ.Ερντογάν και τόνισε ότι η χώρα του επιθυμεί την πλήρη ένταξη και όχι μια προνομιακή σχέση με την ΕΕ, όπως αντιπροτείνουν η Γαλλία και η Γερμανία.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Τ. Ερντογάν τόνισε πως η Τουρκία υποστηρίζει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συνολικής λύσης και εξέφρασε την ελπίδα ότι το 2009 θα αποδειχθεί εποικοδομητικό προς αυτήν την κατεύθυνση. Ωστόσο, εμφανίστηκε επιφυλακτικός για τις πραγματικές προθέσεις των Ελληνοκυπρίων, τονίζοντας ότι η Κύπρος συνεχώς μπλοκάρει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.

Η Ε.Ε. περιμένει ανταλλάγματα, χωρίς να δίνει τίποτα
Σε ό,τι αφορά το επίμαχο για την ΕΕ θέμα της ενέργειας, ο Τ. Ερντογάν εξέφρασε την άποψη ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει το κεφάλαιο ενέργειας και πως περιμένει τη συγκατάβαση της ΕΕ. Εμφανίστηκε επικριτικός τονίζοντας ότι το κεφάλαιο αυτό δεν ανοίγει, λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων και άφησε ασαφές το ενδεχόμενο να στηρίξει την υλοποίηση του ευρωπαϊκού αγωγού Ναμπούκο, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο μέσω της Τουρκίας στην ΕΕ. Επίσης, ο Τούρκος πρωθυπουργός επέκρινε τη «μονομερή», όπως τη χαρακτήρισε, προσέγγιση της ΕΕ, η οποία, όπως είπε, «περιμένει τα πάντα από την Άγκυρα χωρίς να θέλει να δώσει ανταλλάγματα».
Από την πλευρά του ο Επίτροπος για τη διεύρυνση, Όλι Ρεν υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο της Τουρκίας για την ΕΕ σε θέματα ενεργειακής αναφερόμενος, ειδικότερα, στoν αγωγό Ναμπούκο.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ο Όλι Ρεν κάλεσε και τις δύο πλευρές της νήσου να συνεχίσουν τις συνομιλίες με στόχο να εξευρεθεί μια συνολική λύση, τονίζοντας ότι η ΕΕ θα στηρίξει τις προσπάθειες των δύο ηγετών. Σημείωσε, ωστόσο, ότι για να βρεθεί λύση θα πρέπει και οι δύο πλευρές να αποφύγουν τις αλληλοκατηγορίες και την εμμονή στα λάθη του παρελθόντος και να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους για ένα καλύτερο μέλλον.

Σημαντικά βήματα προόδου της Τουρκίας βλέπει ο Όλι Ρεν
Εξάλλου, ο Επίτροπος για τη διεύρυνση τόνισε ότι το μεταρρυθμιστικό έργο της Τουρκίας αποτελεί την κινητήρια δύναμη για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Επισήμανε, ακόμη, ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η Τουρκία έχει αρκετό δρόμο μπροστά της στον τομέα των πολιτικών μεταρρυθμίσεων και κυρίως όσον αφορά την κατοχύρωση του δικαιώματος της ελευθερίας και της έκφρασης, καθώς επίσης και τις νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν την απαγόρευση των κομμάτων.
Καταλήγοντας ο Όλι Ρεν δήλωσε ότι η ΕΕ θα στηρίξει το μεταρρυθμιστικό έργο της Τουρκίας, υπενθυμίζοντας ότι όλες οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν ομόφωνα τον Οκτώβριο του 2005 να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Ωστόσο, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει αυτόματος πιλότος που να οδηγεί στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Κάθε βήμα προς τα μπρος απαιτεί σκληρή δουλειά και εντατική προετοιμασία».

Ο Ερντογάν απορρίπτει την «προνομιακή σχέση» με Ε.Ε.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα τη Γαλλία και τη Γερμανία να αγκαλιάσουν τις προσπάθειες της χώρας του να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δήλωσε αποφασισμένος να μην υποκύψει σε « στενόμυαλους» και « λαϊκιστές» που προσπαθούν να παρεμποδίσουν την ένταξη.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, που επισκέπτεται τις Βρυξέλλες σε μία προσπάθεια να δώσει νέα ώθηση στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του προχωρεί στις μεταρρυθμίσεις που αποτελούν προαπαιτούμενο για την ένταξή της και απέκρουσε τις εκτιμήσεις ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές βρίσκονται σε νεκρό σημείο.
Παράλληλα απέρριψε τη θέση της Γαλλίας και της Γερμανίας που υποστηρίζουν μία « προνομιακή εταιρική σχέση» της Τουρκίας με την ΕΕ, αντί της πλήρους ένταξης.
« Δεν μπορούμε να δεχθούμε τις θέσεις που έχουν λάβει η Γαλλία και η Γερμανία», δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους. « Δεν υπάρχει τέτοιος τύπος εταιρικής σχέσης. Ο δικός μας στόχος είναι η πλήρης ένταξη», πρόσθεσε.
« Οι ευρωπαίοι φίλοι μας έχουν δυστυχώς μία μονομερή προσδοκία, η οποία είναι μάλλον λαϊκίστικη και μας θλίβει. Ελπίζω ότι αυτό θα το ξεπεράσουμε», είπε.
Στις ίδιες δηλώσεις του ο Ερντογάν υποστήριξε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είναι αντιφατικός, καθώς σε ιδιωτικές συζητήσεις εμφανίζεται πιο ανοικτός στην προοπτική ένταξης της Τουρκίας, σε αντίθεση με τις δημόσιες δηλώσεις του.
« Ορισμένοι στενόμυαλοι πολιτικοί έχουν χρησιμοποιήσει την Τουρκία ως εκλογικό υλικό, αλλά εμείς πιστεύουμε ότι αυτό είναι μεγάλο λάθος και μεγάλος λαϊκισμός», τόνισε ακόμα ο Τούρκος πρωθυπουργός. « Δεν πρόκειται να ενδώσουμε ποτέ. Είμαστε υπομονετικοί, κάνουμε τη δουλειά μας...και συνεχίζουμε να προχωρούμε προς τα εμπρός».

Άρθρο του Τ. Ερντογάν στην εφ. «Λε Σουάρ»
Την άποψη ότι η υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ αντιμετωπίζεται με αυστηρότερους όρους, σε σχέση με άλλες υποψήφιες χώρες, διατυπώνει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε άρθρο του στην ευρείας κυκλοφορίας γαλλόφωνη βελγική εφημερίδα «Λε Σουάρ».
Ο κ. Ερντογάν υποστηρίζει ότι η Ευρώπη, ξεπερνώντας τις προκαταλήψεις, θα πρέπει να είναι έτοιμη να κοιτάξει την Τουρκία με τρόπο περισσότερο αντικειμενικό και ορθολογικό και να σταματήσει να την θεωρεί τμήμα μιας διαστρεβλωμένης εικόνας, «απομεινάρι του παρελθόντος», όπως αναφέρει.
Στο ίδιο άρθρο, ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρει ότι «η Ε.Ε., ακολουθώντας μια στρατηγική εμβάθυνσης και διεύρυνσης, πέτυχε να δημιουργήσει την ενότητα, μέσω της ποικιλομορφίας. Μια από τις συνιστώσες της εν λόγω στρατηγικής έγκειται στο να ανοίξει το δρόμο για να συμπεριλάβει ως μέλος της την Τουρκία, μια μεγάλη χώρα στην ανατολική ραχοκοκαλιά της Ευρώπης». Προσθέτει δε, ότι βλέποντας κανείς την Ευρώπη «από την Ανατολή, η Τουρκία είναι μια ευρωπαϊκή χώρα και η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. είναι ιστορικής και στρατηγικής σημασίας και για τις δύο πλευρές. Με την Τουρκία θα προστεθεί στην Ε.Ε. μια περιοχή σταθερότητας 778.000 τ.χλμ., η 6η ευρωπαϊκή οικονομία και η 17η παγκόσμια οικονομία, ένας πληθυσμός 70 εκατομμυρίων κατοίκων, με εργατικότητα και δυναμική. Η Τουρκία θα είναι το εχέγγυο του μέλλοντος της Ευρώπης».
Σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν, «η γενιά των Ευρωπαίων ηγετών, που δημιούργησε το οικοδόμημα της Ε.Ε., είναι αυτή που άνοιξε το δρόμο της ένταξης στην Τουρκία και που διέκρινε τη χρησιμότητα της ένταξής της στο ΝΑΤΟ και είναι αυτή η οποία εκτιμά ότι η θέση της Τουρκίας βρίσκεται στην Ε.Ε. και όχι έξω από αυτήν, ή στην περιφέρειά της». Ακολούθως, υποστηρίζει ότι «σήμερα, η Τουρκία είναι ένα κράτος, που ακτινοβολεί -ακόμη και εν μέσω οικονομικής κρίσης- που παρέχει εμπιστοσύνη, ασφάλεια και εγγυάται την ευημερία του πληθυσμού της και των περιοχών που την περιβάλλουν, ένα κράτος που έχει σχεδόν ολοκληρώσει την πολιτική, οικονομική και δικαστική σύγκλισή της με την Ε.Ε.»
«Είναι μια δύναμη που συνεχώς αναπτύσσεται και που ενστερνίζεται την Ευρώπη σε διάφορα πεδία, από την εξωτερική πολιτική έως τις οικονομικές σχέσεις. Η Τουρκία δεν θα αποδυναμώσει την Ε.Ε. ούτε οικονομικά, ούτε πολιτικά. Θα την ενισχύσει. Είναι απαραίτητο, οι αντιλήψεις για την Τουρκία να εκσυγχρονιστούν, ώστε η χώρα αυτή, μια δύναμη στο μέλλον, να γίνει αντιληπτή σε ρεαλιστικό πλαίσιο και όχι υπό το πρίσμα των προκαταλήψεων», υπογραμμίζει στο άρθρο του στη «Λε Σουάρ» ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Ο κ. Ερντογάν επισημαίνει ακόμη, ότι «σήμερα, η Τουρκία συμμετέχει ήδη σε ένα σύστημα ειδικών και προνομιακών σχέσεων με την Ευρώπη, αλλά η πλήρης ένταξη είναι εκείνη που θα επιτρέψει την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της. Από το 2005, η Τουρκία και η Ε.Ε. ακολουθούν μια διαδικασία νομικής εναρμόνισης, που αποτελείται από 35 κεφάλαια. Μέχρι στιγμής έχουν ανοίξει και βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση τα δέκα από αυτά. Ορισμένα κεφάλαια δεν μπορούν να προχωρήσουν στη διαπραγματευτική διαδικασία, διότι η Τουρκία δεν είναι έτοιμη, αλλά και πολλά άλλα, διότι από ό,τι φαίνεται η Ε.Ε. δεν είναι πολιτικά έτοιμη. Υπάρχουν ευρωπαϊκά κράτη που έχουν συνειδητοποιήσει το συμφέρον της τουρκικής ένταξης, ενώ ορισμένα άλλα δεν το έχουν κάνει. Υπάρχουν νέα κράτη-μέλη, που ήταν πιο προηγμένα από εμάς, αλλά και άλλα, που σε γενικές γραμμές βρίσκονταν πολύ χαμηλότερα από τα δικά μας πρότυπα. Όλα έγιναν μέλη της Ε.Ε. με όρους και κανόνες λιγότερο αυστηρούς σε σχέση με αυτούς, που επιβάλλονται σε εμάς», καταλήγει ο Ταγίπ Ερντογάν.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

5 σχόλια:

  1. σιγουρα η τουρκια εχει ισχυρα χαρτια ,

    αναπτυσομενη οικονομια,

    πληθυσμο που με λιγο σπρωξιμο θα αρχισει να καταναλωνειδυτικοευρωπαικα προιοντα και θα ανακουφισει την βιομηχανικη τους παραγωγη ειδικα τετοιες εποχες,

    θεττικο δεικτη γεννησεων που ειναι καλο για το ευρωπαικο ασφαλιστικο,

    διαθεσιμη να βοηθησει στρατιωτικα και αν αναλβαει καθηκοντα εκει που αλλοι δισταζουν σινοντας ετσι επιπλεον ρολους στην ΕΕ,

    διθαθεσιμη επισεις να αναλαβει τα νοτιονανατολικα συνορα της ευρωπης εναντι της λαθρομεταναστευσης τα οποια μεχρι τωρα αμελει επιδεικτικα για να νοιωσουν οι ευρωπαιοι την αναγκη της,

    φυσικη εμπορικη διοδος σε μια μελλοντικα αναπτυσομενη μεση ανατολη οπου μπορει να συνομιλει και να συμμετεχει σε ολες αυτες τις ενωσεις ισλαμ..,

    ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΑΡΝΗΤΙΚΟ,

    δεν μπαινει να προσφρει υπηρεσιες ,
    δεν μπαινει για να γινει ΕΝΑ μελος της ευρωπης ,

    η εε της δινει την δυναοτητα να ανασανει παρεχοντας της ασφαλη ζωτικο χωρο που ειναι ετοιμη να 'καταλαβει' με ειρηνικα μεσα ,
    θα γινει εκπροσωπος και προστατης ολων των ισλαμιστων της ευρωπης και τελικα ρυθμιστης ολων των πολιτικων εξελιξεων σε ολα τα κρατη οπου οπως δειχνουν τα νουμερα και τα στατιστικα το ισλαμ ανεβαινει και θα συνεχισει να ανεβαινει με εξαιτιαςς ολων αυτων των 'ανθρωπιστικων' λογικων,

    η τουρκια ειναι ετοιμη να καρπωθει οτι καλο συσωρευσε η ευρωπαικη οικονομια αυτα τα χρονια ,
    ξερει οτι αν μπει κανενας δεν θα εχει τη τολμη , την διαθεση και τη δυναμη να την σταματησει,

    εχει απο τωρα εξασφαλισμενη την υποστυριξη αγγλιας αμερικης κυριως που εγγυουνται την ασφαλεια της καθως και ευρωπαιους οπως πολωνια πορτογαλια και ισως το συνολο των βαλκανιων

    θα πεις δε το βλεπουν στην Ευρωπη ?

    και τι εγιεν και εμεις το βλεπουμε ,
    δε το βλεπουμε ομως απαραιτητως για κακο,
    η ευρωπη εχει γεμισει πολιτικους και καρεκλοκεναυρους της κομισιον ,
    η τουρκια τους δινει νεα πεδια αναπτυξης των 'ικανοτητων' τους ,
    οι τουρκοι αιωνες τωρα μπορουν να χειριζονται τετοια θεματα,

    το οτι την εβαλαν στο παιγχνιδι και το συζητουν ειναι ενα δειγμα ποσο ευαλωτα ειναι τα τειχη της ευρωπης σε τετοιες επιδρομες

    κοντος ψαλμος αλληλουια

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ενα πολυ ενδιαφερον Video που κυκλοφορει στο διαδυκτιο

    http://www.youtube.com/watch?v=6-3X5hIFXYU

    βεβαια καποιος μπορει να πει οτι προερχεται απο τιποτα εθνικιστες που μιλουν για καθαροτητες των φυλων,
    μπορει καποιος να πει οτι προερχεται απο φανατικους χριστιανους που εχουν προβλημα με τη θρησκεια ,
    μπορει να...

    ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ,
    εδω μιλαμε για ενα γεγονος και αυτο εχει τη σημασια του,

    ευχαριστως να δεχθω το επιχειρημα οτι μπορει ετσι ο κοσμος να γινει καλυτερος με μια αλλη θρησκεια ή πολιτικη,
    να δεχθω οτι φυσικη επιλογη διαλεξε το δρομο της αφου ο δυτικος πολιτισμος δεν μπορεσε να αυτοπροστατευθει ή να αναπτυχθει,

    εγω αυτο που βλεπω παντως ειναι οτι η εισοδος της τουρκιας θα επιταχυνει την πορεια που περιγραφει ,

    ας ευχηθουμε μονο να ειναι για καλο

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το είδα το βιντεάκι... δύσκολα τα πράγματα... this is a call for action λέει στο τέλος...αλλά τι action ας πούμε εδώ; Μόλις πας να ψελλίσεις καμμιά κουβέντα, όχι τίποτα ακραίο, αλλά στο στυλ "ρε παιδιά πάρα πολλοί γίνανε δεν χωράει άλλους" πέφτουν να σε φάνε διάφοροι, π.χ. φοιτητές που ζούνε ακόμα με το τσεκ της οικογένειας, αφεντικά που τους εκμεταλλεύονται και κονομάνε κι εσύ είσαι στην απ' έξω, μπίστηδες κουναλάκηδες κλπ που κάνανε καριέρες με το να υπερασπίζονται ό,τι ξένο στα κανάλια, δημόσιοι υπάλληλοι που λίγα ξελίγα είναι στη σιγουριά και στην ασφάλεια...και δεν ξέρεις γενικώς από πού σου έρχεται... θα τα λουστούμε εδώ πάρα πολύ σύντομα τα επίχειρα της δειλίας της απληστίας και του ψευτοανθρωπισμού. Ήδη κάτι ΜπιστοΚουναλάκηδες, πρώιμοι υπερασπιστές του "ξένο νά 'ναι κι ό,τι νά ναι" έχουν ψιλοχαθεί, έχουν ανθιστεί τι γίνεται και κρατάνε χαμηλό προφίλ, αλλά το κενό έσπευσαν να το γεμίσουν κάποιοι όψιμοι όπως ο Παυλόπουλος και η Συλβάνα Ράπτη και όχι μόνο, με τα γνωστά "ευχαριστούμε..." κλπ. Όταν ξυπνάς το πρωί και δεν προβληματίζεσαι αν θα καπνίσεις σήμερα, αν και πώς θα πληρώσεις ρεύμα νερό τηλέφωνο, ακόμα ακόμα κι αν θα φας τότε ευχαριστείς όλους τους ξένους που διάλεξαν την Ελλάδα για πατρίδα τους και θέλεις κι άλλους...κι άλλους... κι άλλους... βίτσια είναι αυτά τι να κάνουμε...
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΙοΠ
    Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιό σου.
    Πολλά συγχαρητήρια και ν'αγιάσει το στόμα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Από που συνάγεται ο αριθμός των Τζαμιών και των Ισλαμικών Σχολείων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.