18/9/09

Ο τελευταίος λόγος στην Ολομέλεια ΕΔΑΔ

Η Τουρκία αντιμετωπίζει συνολικά δέκα κατηγορίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι προσφυγές είχαν κατατεθεί το 1990 και το 1998 κρίθηκαν παραδεκτές. Τον Ιανούριο του 2008 η Τουρκία κρίθηκε ένοχη και κατέθεσε έφεση παραπέμποντας το θέμα στην ολομέλεια του Δικαστηρίου.

Σήμερα η σημαντική απόφαση για εννέα αγνοούμενους

ΙΔΙΑΙΤΕΡΗΣ σημασίας για το θέμα των αγνοουμένων, θεωρείται η απόφαση που θα ανακοινώσει σήμερα η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση« Βαρνάβα και άλλοι εναντίον της Τουρκίας. Πρόκειται για εννέα περιπτώσεις αγνοουμένων του 1974 που είχαν συλληφθεί στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής. Οι προσφυγές στο ΕΔΑΔ κατά της Τουρκίας είχαν γίνει από συγγενείς των εννέα αγνοουμένων. Από τους εννέα αγνοούμενους οι οκτώ υπηρετούσαν στην Εθνική Φρουρά είναι οι Ανδρέας Βαρνάβα, Ανδρέας Λοϊζίδης, Φίλιππος Κωνσταντίνου, Δημήτρης Θεοχαρίδης, Πανίκος Χαραλάμπους, Ελευθέριος Θωμά, Σάββας Αποστολίδη και Λεοντή Δημητρίου Σαρμά. Ο ένατος ήταν ο τραπεζικός υπάλληλος Σάββας Χατζηπαντελή ο οποίος είχε συλληφθεί στις 18 Αυγούστου 1974 από τον τουρκικό στρατό.

Η περίπτωση του Χατζηπαντελή έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί τα οστά του είχαν βρεθεί το 2007στη διάρκεια των ερευνών της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων και είχαν ταυτοποιηθεί. Το ΕΔΑΔ συνέχισε την εκδίκαση της υπόθεσης κρίνοντας πως οι ευθύνες της Τουρκίας δεν τερματίζονται με την ανεύρεση των οστών του Ελληνοκύπριου.

Η τουρκική κυβέρνηση υποστήριξε ενώπιον του Δικαστηρίου ότι οι εννέα αγνοούμενοι δεν είχαν συλληφθεί από τον τουρκικό στρατό. Περαιτέρω υποστήριξε ότι οι οκτώ ήταν στρατιώτες οι οποίοι είχαν σκοτωθεί στη διάρκεια των εχθροπραξιών του 1974.

Σ’ ό,τι αφορά στην περίπτωση του Χατζηπαντελή, η τουρκική κυβέρνηση υποστήριξε πως δεν εντοπίζεται στον κατάλογο των αιχμαλώτων που βρίσκονταν σε συγκεκριμένο χώρο συγκέντρωσης ο οποίος επιθεωρήθηκε από το διεθνή Ερυθρό Σταυρό. Η κυπριακή κυβέρνηση από πλευράς της υποστήριξε ενώπιον του Δικαστηρίου ότι και οι εννέα είχαν εξαφανιστεί σε περιοχές οι οποίες βρίσκονταν υπό τον έλεγχο του κατοχικού στρατού.

Η Τουρκία αντιμετωπίζει συνολικά δέκα κατηγορίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι προσφυγές είχαν κατατεθεί το 1990 και το 1998 κρίθηκαν παραδεκτές. Τον Ιανούριο του 2008 η Τουρκία κρίθηκε ένοχη και κατέθεσε έφεση παραπέμποντας το θέμα στην ολομέλεια του Δικαστηρίου.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΙΜΠΙΣΙΗΣ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

2 σχόλια:

  1. Αν κριθεί ένοχη η τουρκία? τι θα γίνει, πως θα αποζημειωθεί η Ελληνική πλευρά? θα κάνουν πίσω οι κατοχικές δυνάμεις, τα φύγουν οι άποικοι μογγόλοι απο τα άδανα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτά όλα είναι όντως παρήγορα.
    Παρηγοριά στον άρρωστο ώσπου να βγει η ψυχή του.
    Δεν πρόκειται να κοκκινίσουν από ντροπή οι μογγόλοι.
    Σκασίλα τους και για τις ευρωπαϊκές αποφάσεις και για εμάς τους Έλληνες και τους Κύπριους αδελφούς μας.
    Η τουρκιά θέλει πληρωμή με το ίδιο νόμισμα τα άλλα νομίσματα δεν περνάνε.
    Θα μου πεις, τρελός είσαι;
    Μπορεί, πάντως όσο δεν έχουμε να τους δώσουμε το ίδιο νόμισμα όλα τα άλλα είναι απλά ακάλυπτες επιταγές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.