8/9/09

Μήνυμα Ε.Ε. στην Τουρκία ζητεί ο Δ. Χριστόφιας

Κατά την συνάντησή του, σήμερα το μεσημέρι, με τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο Κύπριος Πρόεδρος τόνισε ότι «χρειάζεται μια αμοιβαία αποδεκτή λύση που να θέτει τέλος στην κατοχή και η οποία να επανενώσει λαούς και οικονομίες σε ένα ενιαίο κράτος, με μια εδαφική ακεραιότητα, νομική προσωπικότητα, υπηκοότητα». Επανέλαβε πως η Λευκωσία στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, τονίζοντας όμως πως η Άγκυρα πρέπει να δείξει εποικοδομητική στάση.

Ο κ. Χριστόφιας, στη δήλωσή του, μετά τη συνάντηση με το Ναπολιτάνο, ζήτησε επίσης από τους Ευρωπαίους εταίρους «ένα μήνυμα με το οποίο η Τουρκία να κληθεί να επιδείξει καλή θέληση».

Από τη μεριά του, ο Ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως «σε ό,τι αφορά το Κυπριακό πρέπει να καταφέρουμε να φτάσουμε σε λύση. Κάτι που είναι σημαντικό προκειμένου να προχωρήσει η διαπραγμάτευση για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο πρόσθεσε μάλιστα ότι «η μόνη πραγματική λύση είναι ένα όντως ενιαίο κράτος και όχι η επικάλυψη δύο κρατών τα οποία να παραμείνουν όχι μόνο χωριστά αλλά και με μια εχθρική τάση». Επιπλέον, τόνισε ότι «είναι γνώστης της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν οι διαπραγματευσεις, αλλά πρέπει να ευνοηθεί με κάθε τρόπο η επίτευξη δίκαιης συμφωνίας».

Σήμερα το απόγευμα ο Πρόεδρος Χριστόφιας συναντάται με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ενώ αύριο πρόκειται να μεταβεί στην πόλη Περούτζια, όπου το τοπικό πανεπιστήμιο θα τον αναγορεύσει σε επίτιμο διδάκτορα της σχολής μέσων μαζικής ενημέρωσης και διεθνών σχέσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-NAYTEMPORIKI

1 σχόλιο:

  1. Ποια στρατηγική κατά της Τουρκίας;

    Η ΕΛΛΑΔΑ οδεύει διαλυμένη στις κάλπες. Η Λευκωσία ακόμα αναζητεί στρατηγική. Και η αλαζονική Τουρκία επελαύνει σε όλα τα μέτωπα. Έτσι καταγράφεται η πολιτικο-διπλωματική κατάσταση σήμερα, τρεις μήνες πριν από την αξιολόγηση της κατοχικής Τουρκίας από τους «27» της ΕΕ. Την ερχόμενη εβδομάδα, το Εθνικό Συμβούλιο συνέρχεται σε διήμερη συνεδρία. Αναμένεται ότι τα κόμματα θα καταθέσουν δικές τους εισηγήσεις, ιδέες και προτάσεις ή και σενάρια πώς η ελληνική κυπριακή πλευρά να αντιμετωπίσει την Τουρκία στην ΕΕ. Βεβαίως, ο πρόεδρος Χριστόφιας θα ακούσει αλλά δεν είναι υποχρεωμένος να λάβει υπόψη ή και να υιοθετήσει όσα τα κόμματα και οι πολιτικοί αρχηγοί θα καταθέσουν ή και θα εισηγηθούν.
    Ο Δ. Χριστόφιας είναι ο Πρόεδρος και αυτός έχει την ευθύνη για την πολιτική που ακολουθείται και ασκείται. Ποια είναι η πολιτική Χριστόφια έναντι της Τουρκίας; Αν λάβουμε υπόψη τις καθημερινές σχεδόν δημόσιες τοποθετήσεις του, είναι αυτή που στηρίζεται στις γνωστές διακηρυγμένες θέσεις του, με τις οποίες ουσιαστικά κανείς δεν διαφωνεί. Οι αντιδράσεις και οι διαφωνίες εστιάζονται στον τρόπο, στο χρόνο και στα μέσα υλοποίησης και, κυρίως, διεκδίκησης αυτών των θέσεων. Προπάντων, πώς πειθαναγκάζεται η κατοχική Τουρκία να συμμορφωθεί προς ανειλημμένες δεσμεύσεις της έναντι της ΕΕ και ειδικά της Κύπρου και δι’ αυτών πώς υποχρεούται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Οι Τούρκοι έχουν ξεκάθαρες θέσεις: Απαιτούν την υποταγή μας στην «τουρκική ειρήνη» του νεκροταφείου, με την ταυτόχρονη διάλυση και εξαφάνιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
    Τώρα, η ελληνική κυπριακή πλευρά αναζητεί για να μορφοποιήσει μια στρατηγική ενόψει της αξιολόγησης της Τουρκίας όταν αυτή ετοιμάζεται να εξαπολύσει, εκτός των άλλων, μια πρωτοφανή επικοινωνιακή εκστρατεία στις ευρωπαϊκές χώρες, για να ωραιοποιήσει την εικόνα της. Η ελληνική πλευρά δεν έχει επικοινωνιακή τακτική και στρατηγική και δεν έχει κάνει ουσιαστικά τίποτε για να προετοιμαστεί έγκαιρα για τους μήνες που έρχονται. Η «Σ» αποκάλυψε προχθές ένα απόρρητο έγγραφο του Υπουργείου Εξωτερικών με πιθανά σενάρια για την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, χωρίς αυτά να συναρτώνται προς την πορεία ή και την όποια πρόοδο ή αποτυχία των συνομιλιών. Θεωρητικά, τα προτεινόμενα σενάρια προσφέρονται προς συζήτηση. Πρακτικά, όμως, πώς προωθούνται προς υλοποίηση;
    Η όδευση της Ελλάδας προς εκλογές είναι μια από τις χειρότερες στιγμές, επειδή διαφαίνεται ευκρινώς η πιθανότητα να κερδίσει ο Γ. Παπανδρέου, γνωστός και αμετανόητος μέχρι σήμερα Αναν-ιστής. Από την άλλη, η Τουρκία έχει αποθηριωθεί πυκτεύοντας τον Ελληνισμό στην Κύπρο, στη Δυτ. Θράκη και, προπάντων, στο Αιγαίο. Παράλληλα, επελαύνει σε διάφορα μέτωπα εμφανιζόμενη ως περιφερειακή δύναμη σταθερότητας και ειρήνης. Η Λευκωσία πελαγοδρομεί χωρίς πυξίδα, στενά ελεγχόμενη από τους Βρετανούς. Τι θα πράξει το Δεκέμβριο; Πού θα στηριχθεί για να εφαρμόσει τα σενάρια, που προτείνει το Υπουργείο Εξωτερικών ή και άλλα; Αν και αυτήν τη φορά στρωθεί κόκκινο χαλί στον Αττίλα, να είναι σίγουροι όλοι: Θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Ελληνισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.