3/10/09

Αντιστάσεις: Κρίσιμα ερωτήματα για 3 μεγάλα εθνικά θέματα

«Στο Κυπριακό: Σε τι ωφέλησε η σύμπραξή μας με τον ''Αττίλα'' και τους υποστηρικτές του στη συγκάλυψη των εγκλημάτων εισβολής, κατοχής, εθνοκάθαρσης και εποικισμού με ''διακοινοτικές συνομιλίες'',»; Στο Αιγαίο: Σε τι μας ωφέλησε η αναγνώριση (στο Νταβός το 1988, στη Μαδρίτη το 1997, στο Ελσίνκι το 2004; Ως προς τα Σκόπια: Έχοντας διαπιστώσει πως οι μονομερείς υποχωρήσεις μας το μόνο που πέτυχαν ήταν να καταστήσουν τα Σκόπια περισσότερο αδιάλλακτα και να τα οδηγήσουν στο να επιμένουν στα ιδεολογήματά τους περί ''μακεδονικής ιστορίας'', ''μακεδονικής εθνότητας'' και ''μακεδονικής γλώσσας'');
Αντιστάσεις:Κρίσιμα ερωτήματα για 3 μεγάλα εθνικά θέματα
ΜΕ ΤΟ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ

ΜΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗ, που συνηθίζεται στην Ελλάδα, είναι η παρέμβαση επιφανών πολιτών για εθνικά ζητήματα και προβλήματα, πράγμα που σπάνια παρατηρείται στην Κύπρο. Είδαμε αυτό το φαινόμενο τους μήνες πριν από το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν, το βλέπουμε και σήμερα με αφορμή τις εκλογές στην Ελλάδα, αύριο Κυριακή. Μια ομάδα Ελλήνων πολιτών, μεταξύ αυτών ο Λουκάς Αξελός, ο Θέμος Στοφορόπουλος, ο Δαμιανός Βασιλειάδης, ο Γιάννης Κουτσαφτής, κ.ά. υπογράφουν ένα κείμενο που αναφέρεται στο Κυπριακό, στο Αιγαίο και στο Σκοπιανό. Μεταξύ άλλων διερωτώνται: «Στο Κυπριακό: Σε τι ωφέλησε η σύμπραξή μας με τον ''Αττίλα'' και τους υποστηρικτές του στη συγκάλυψη των εγκλημάτων εισβολής, κατοχής, εθνοκάθαρσης και εποικισμού με ''διακοινοτικές συνομιλίες'', εκτός του να αφήνεται η Τουρκία στο απυρόβλητο και να εμπεδώνεται η διχοτόμηση υπό μίαν ή άλλη μορφή; Πώς νοείται λύση με τουρκικό στρατό κατοχής και βρετανικές βάσεις; Πώς συμβιβάζεται λύση ''διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας'', με την επιστροφή των προσφύγων και την ελευθερία της εγκατάστασης;

»Πώς συμβιβάζεται η ''πολιτική ισότητα'' των δύο μερών και η μη λειτουργία της βασικής δημοκρατικής αρχής (αρχή πλειοψηφίας) με την ύπαρξη κράτους κυρίαρχου, λειτουργικού και βιώσιμου; Πώς μπορεί να υπάρξει κράτος κυρίαρχο δίχως στρατό και με παρεμβατικά ''εγγυητικά'' δικαιώματα τρίτων χωρών και μάλιστα της Τουρκίας; Τι επιπτώσεις θα είχε μια τέτοια ''λύση'', που θα καθιστούσε την Τουρκία συγκυρίαρχη στην ασφάλεια των Ελλήνων στην Κύπρο; Μήπως θα καθιστούσε τους Έλληνες της Κύπρου ομήρους της Τουρκίας και την Ελλάδα όμηρο της Κύπρου; Μήπως, λοιπόν, έφτασε η ώρα να αναλάβουν Ελλάδα και Κύπρος τις ευθύνες τους, επανατοπεθετώντας το Κυπριακό ως ζήτημα εισβολής, κατοχής, εθνοκάθαρσης και εποικισμού, και να αξιώσουν ανυποχώρητα λύση σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο; Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου πρόκειται να αξιολογηθεί η πρόοδος της Τουρκίας στην εκπλήρωση των κριτηρίων ένταξης στην ΕΕ. Μήπως έφτασε, λοιπόν, η ώρα να αξιώσουμε να συμμορφωθεί η Τουρκία με τις διεθνείς της δεσμεύσεις;

»Στο Αιγαίο: Σε τι μας ωφέλησε η αναγνώριση (στο Νταβός το 1988, στη Μαδρίτη το 1997, στο Ελσίνκι το 2004) τουρκικών ''ζωτικών συμφερόντων'' και ελληνοτουρκικών ''διαφορών'' στο Αιγαίο; Σε τι ωφέλησαν η τουρκική υποψηφιότητα στην ΕΕ και οι πολύχρονες ''διερευνητικές συνομιλίες'', ενώ η Άγκυρα διατηρεί το casus belli και τη θεωρία της περί ''γκρίζων ζωνών'', εκτός από το να επεκτείνει την τακτική της από τα Ίμια στο Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι, τους Φούρνους και αλλού; Μήπως ο μόνος τρόπος να υπερασπιστούμε την ακεραιότητα του Αρχιπελάγους είναι η ενίσχυση της αποτρεπτικής μας δυνατότητας σε όλα τα μέτωπα και η διαφύλαξη και άσκηση, τελικά, του δικαιώματος της διεύρυνσης των χωρικών μας υδάτων στα δώδεκα ναυτικά μίλια από ευθείες γραμμές βάσεις;

»Ως προς τα Σκόπια: Έχοντας διαπιστώσει πως οι μονομερείς υποχωρήσεις μας το μόνο που πέτυχαν ήταν να καταστήσουν τα Σκόπια περισσότερο αδιάλλακτα και να τα οδηγήσουν στο να επιμένουν στα ιδεολογήματά τους περί ''μακεδονικής ιστορίας'', ''μακεδονικής εθνότητας'' και ''μακεδονικής γλώσσας'', μήπως ήρθε η ώρα πια να σταματήσουμε τον κατήφορο των υποχωρήσεων»; Αυτά, λένε οι Έλληνες πολίτες, «είναι προβλήματα που η Ελλάδα του περασμένου αιώνα πλήρωσε ακριβά με εκατομμύρια νεκρούς και πρόσφυγες. Είναι ζητήματα πρωταρχικά, που θα συνεχίσουν να ζητούν δικαίωση και στις 5 Οκτωβρίου και που την απάντηση αργά ή γρήγορα, αν δεν τη δώσουμε εμείς, θα τη δώσουν κάποιοι άλλοι». Ευχόμαστε οι Έλληνες αδελφοί να βρουν τις λύσεις και τις απαντήσεις.

Σημερινη

4 σχόλια:

  1. Φίλε μου σε ποιούς απευθύνεσαι αν έχω καλό ρώτημα ;

    Στους αλλοτριωμένους έλληενς του ευδαιμονισμού καιτου ωχαδερφισμού ;

    Νομίζει έχει πάρει κανείς ελληνάρας μυρωδιά τι συμβαίνει;

    Πραγματικά πιστεύω ότι η 5 Οκτωβρίου θα φέρει τα ίδια και όλοι μυρολατρικά θα αποδεκτούν το αποτέλεσμα, πράγμα αστείο αφού εκείνοι το ψήφισαν.

    ΝΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όταν σχεδιάζεται ένα μεγάλο τεχνικό έργο, π.χ.μία μεγάλη οδική αρτηρία, πάντοτε γίνεται μία "Ανάλυση Κόστους-Ωφέλους" (Γερμανικά: Kosten-Nutzen Analyse) ή μία "Μελέτη Σκοπιμότητας" (Αγγλιστί: Feasibility Study) των διαφορετικών επιλογών κατά τον σχεδιασμό της.

    Έτσι, πρίν καν κατασκευαστεί το μεγάλο τεχνικό έργο, έχει προηγηθή η ενδελεχής μελέτη του κατά πόσον είναι συμφέρον στον ιδιοκτήτη του καθώς και ποιά είναι η ενδεδειγμένη βέλτιστη (optimal) λύση!

    Αφού κατασκευαστεί το Έργο, αρχίζει μια άλλη διαδικασία, ώστε να διαπιστωθή εάν αυτό το Έργο όπως κατασκευάστηκε, εξυπηρετεί όπως έχει προβλευθεί, αν θα μπορούσε να βελτιωθεί και αν το κόστος του ήταν μέσα στα όρια του πρόϋπολογισμού του.

    Φοβούμαι πολύ, πως δεν έχουν γίνει ποτέ τέτοιες αναλύσεις "Κόστους-Ωφέλους" για κάθε πολιτική κίνηση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    Αντίθετα, η εξ ανατολών γείτονές μας Τούρκοι, σκέπτονται πάρα πολύ πριν προβούν σε οποιαδήποτε κίνησή τους. Για ότι κατά την άποψή τους, δίδουν, όταν δίδουν, ζητούν πάντοτε ανταλλάγματα !!!

    Θυμάμαι χαρακτηριστικά, πως σε μία ομιλία το 1977,του Καθηγητή Οικονομολόγου κ. Κουτσουμάρη για την ΕΟΚ, όταν τον ρώτησα η εισδοχή της Ελλάδας την συμφέρει μου απάντησε ως εξής:

    - Η Αγγλία, όταν επρόκειτο να υποβάλει για πρώτη φορά την αίτηση της εισδοχής της, (την οποία απέρριψε ορθότατα ο Στρατηγός Κάρολος ντε Γκώλλ, λέγων ότι η Αγγλία δεν είναι Ευρωπαϊκό κράτος και διασπαστικός παράγων), είχε προηγηθή ενδελεχής μελέτη "Κόστους-Ωφέλους" και απεδείχθη ότι την συνέφερε.

    - Την δεύτερη φορά που υπέβαλε πάλι αίτηση η οποία και έγινε (δυστυχώς) δεκτή, πάλι εξεπόνησε σχετική μελέτη "Κόστους-Ωφέλους".

    - Πάλι διεπίστωσε ότι την συνέφερε η εισδοχή στην τότε ΕΟΚ και έτσι υπέβαλε πάλι την αίτησή της.

    - Η Ελλάς, μας είχε πεί τότε ο Οικονομολόγος Κουτσουμάρης, ουδέποτε διεξήγαγε κάποια τέτοια έρευνα ή εκπόνησε μελέτη "Ανάλυσης Κόστους-Ωφέλους".
    Η χώρα μας προσεχώρησε καθαρά για πολιτικούς λόγους!

    Νομίζω ότι είναι πλέον καιρός να εκπονηθή από τους "Ταλεϋράνδους" του ΥΠΕΞ, μία μελέτη "Ανάλυσης Κόστους-Ωφέλους" για να δούμε επιτέλους, αν και σε τι μας ωφέλησε όλη η υποστήριξη μας προς την Τουρκία [η οποία συνεχώς μας κτυπά, όπου μας συναντήσει....!] και η έναντί της υποχωρητικότητα που επιδεικνύουμε ως κράτος!!!

    Ευμένης ο Καρδιανός

    Υ.Γ. Θα μου πείτε "ψάχνω ψύλλους στ' αχυρα" !

    Π.χ.
    Για το θέμα των Σκοπίων, τα οποία συνεχώς παραβιάζουν την Ενδιάμεση Συμφωνία (που απέσπασε από τον βαρέως ασθενούντα Ανδρέα Παπνδρέου ο Χόλπρουκ, χάρις στην Δήμητρα Παπανδρέου Λιάνη!), ίσως θα ήταν σκόπιμο εμείς να σπεύσουμε να την καταγγείλουμε, διότι παραβιάζεται από τους ψευδομακεδόνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στην Ελλάδα φίλοι μου δεν υπάρχει άγνοια ή ανικανότητα απο τους κυβερνώντες αλλά και απο τους πολίτες.Υπάρχει βεβαιωμένος φιλοτομαρισμός και διαφθορά.
    Επίσης δεν είναι δεδομένος απο όλους ο πατριωτισμός.Αυτά αποδεικνύονται στίς εκθέσεις που κατά καιρούς δημοσιεύονται(για τη διαφθορά) και οσον αφορά τον πατριωτισμό των Ελλήνων διαφαίνεται απο τις επιλογές του ενώ γνωρίζει τους "εφιάλτες" και τη συμβολή τους στο συνεχιζόμενο ακρωτηριασμό του Ελληνισμού.
    Αύριο δυστυχώς για την Ελλάδα θα επιβεβαιωθώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.