10/10/09

Για κάθε εθνοφρουρό αναλογούν σήμερα 3,1 Τούρκοι στρατιώτες

Για κάθε εθνοφρουρό αναλογούν σήμερα 3,1 Τούρκοι στρατιώτες, διαπιστώνεται στην έρευνα για το ισοζύγιο στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο που ετοιμάζει κάθε χρόνο υπό την ιδιότητά του ως ειδικός σε θέματα άμυνας και στρατηγικής, ο βουλευτής Αριστος Αριστοτέλους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κ. Αριστοτέλους, από τα στοιχεία για το 2009 προκύπτει ότι το ανθρώπινο στρατιωτικό δυναμικό των κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο παραμένει στις 36.000 και μαζί με τους 5.000 Τουρκοκύπριους ενόπλους, κυμαίνεται γύρω στις 41.000.

Από την άλλη, οι δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς ανέρχονται στις 12.000 και μαζί με τις δυνάμεις της ΕΛΔΥΚ φθάνουν γύρω στις 13.000 περίπου. Δηλαδή, για κάθε Εθνοφρουρό αναλογούν σήμερα 3,1 Τούρκοι στρατιώτες.

Τα άρματα μάχης των κατοχικών δυνάμεων παραμένουν στα 449 ( 441Μ-48Α5Τ1/Τ2 και 8 Μ-48 Α2 εκπαιδευτικά), όπως και κατά τα δύο προηγούμενα χρόνια, σε σύγκριση με 300 που ήταν το 2000.

Για κάθε άρμα μάχης της Εθνικής Φρουράς αναλογούν σήμερα τρία τουρκικά.

Σύμφωνα με την έρευνα, αν υπολογιστούν και τα 61 άρματα της ΕΛΔΥΚ η αναλογία μειώνεται σε ένα άρμα της ΕΦ για κάθε 2,09 τουρκικά.

Ο κ. Αριστοτέλους διαπιστώνει ότι η Τουρκία συνεχίζει να διατηρεί σε υψηλά επίπεδα ικανοτήτων τις κατοχικές δυνάμεις στην Κύπρο, ενώ από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας, δεδομένων των προτεραιοτήτων της στρατηγικής της Κύπρου για ενδυνάμωση της θέσης της στην ΕΕ και τη συμμόρφωση της με τους οικονομικούς δείκτες της Ενωσης, καθώς και των βελτιωμένων συνθηκών ασφάλειας στο νησί, σημειώθηκε επιβράδυνση στο ρυθμό εισαγωγής οπλισμού.

Σε αυτό, συνεχίζει ο κ. Αριστοτέλους, συνέβαλε και η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση.

Ως εκ τούτου οι αμυντικές δαπάνες στην Κυπριακή Δημοκρατία παραμένουν σταθερά στο 2.1% - 2.3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος ( ΑΠΕ). Παρά ταύτα αυτές είναι κάπως πιο ψηλές ως ποσοστό από το μέσο όρο αμυντικών δαπανών στο χώρο της Ε.Ε., ο οποίος ανέρχεται στο 1.9%.

Σχετικά με τον αριθμό των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) των κατοχικών δυνάμεων, αυτός παραμένει στα 627.

Από τα 627, τα 361 είναι τουρκικής κατασκευής τύπου ΑΑΡC και τα 266 αμερικανικής τύπου Μ-133. Στην Εθνική Φρουρά ο αριθμός των ΤΟΜΠ είναι 402.

Ο κ. Αριστοτέλους αναφέρεται και στις τουρκικές προθέσεις και διαπιστώνει ότι με τη διατήρηση αυξημένων στρατιωτικών ικανοτήτων στην Κύπρο, η Τουρκία φαίνεται να επιδιώκει την προς όφελός της διατήρηση της υφιστάμενης ανισορροπίας στρατιωτικών δυνάμεων στο νησί και κατ’ επέκταση της συνεχούς διασφάλισης της ισχυρής διαπραγματευτικής της θέσης στο Κυπριακό, καθώς και τη στήριξη των προσπαθειών νομιμοποίησης του καθεστώτος.

Επίσης, επιδιώκει την υπογράμμιση της εμμονής της στη διαιώνιση και μονιμοποίηση της στρατιωτικής της παρουσίας και του στρατηγικού ελέγχου της στην Κύπρο και τη διατήρηση του ελέγχου της επί του κατοχικού καθεστώτος και της πολιτικής δραστηριότητας των Τουρκοκυπρίων, ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν τις στρατηγικές της επιδιώξεις στο νησί.

Αλλη μια τουρκική επιδίωξη, είναι σύμφωνα με την έρευνα, η διατήρηση της ικανότητας να επηρεάζει εξελίξεις στις ελεύθερες περιοχές, να εκβιάζει την ελληνοκυπριακή πλευρά και να δημιουργεί αμφισβητήσεις για την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ξηρά και στο θαλάσσιο και εναέριο χώρο της Κύπρου.

Ο κ. Αριστοτέλους παραθέτει επίσης στρατιωτικά στοιχεία για το 2009. Σε σχέση με την ΕΦ, αναφέρει ότι η ισχύς της Δύναμης σε ανθρώπινο δυναμικό ανέρχεται συνολικά γύρω στις 13.000, περιλαμβανομένων των στελεχών, των εθελοντών, των εθελοντριών και των κληρωτών που υπηρετούν την στρατιωτική τους θητεία.

Στην Εθνική Φρουρά υπηρετούν εθελοντικά περί τις 430 γυναίκες, οι οποίες αποτελούν το 3.5% του στρατιωτικού ανθρώπινου δυναμικού του σώματος.

Το σύνολο των εφέδρων και εθνοφυλάκων ανέρχεται στις 70 και πλέον χιλιάδες.

Οι ελληνικές δυνάμεις στην Κύπρο αριθμούν γύρω στις 1.250. Τις δυνάμεις αυτές αποτελούν κυρίως η Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), που αριθμεί 950 άτομα και βρίσκεται στο νησί με βάση τη Συνθήκη Εγγυήσεως. Αριθμός Ελλήνων αξιωματικών στελεχώνουν την Εθνική Φρουρά.

Τα τουρκικά στρατεύματα στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου ανέρχονται σε 36.000. Η δύναμη αυτή προέρχεται από την 3η Στρατιά, που έχει έδρα την Ερζινζάν στην Τουρκία, και είναι ένα σώμα στρατού, το οποίο χωρίζεται σε δύο μεραρχίες, την 28η Μεραρχία και την 39η και την ΤΟΥΡΔΥΚ.

Η βάση της οργάνωσης των κατοχικών δυνάμεων συνεχίζει ακόμη να είναι η μεραρχία, αν και στην ίδια την Τουρκία οι δυνάμεις αυτές έχουν εξ' ολοκλήρου μετατραπεί σε ταξιαρχίες.

Οι Τουρκοκύπριοι ένοπλοι ανέρχονται στις 3.500 – 5.000.

Οι τουρκοκυπριακές εφεδρείες αριθμούν γύρω στις 26.000 όπως παρακάτω:
11.000 προορίζονται για την πρώτη γραμμή, 10.000 για τη δεύτερη γραμμή και 5.000 για την τρίτη γραμμή.

Τα στοιχεία προέρχονται από ανοικτές και έγκυρες πηγές, προσβάσιμες στο κοινό και περιλαμβάνουν το Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών Λονδίνου, το SIPRI, το NATO, τον ΟΑΣΕ, το Τμήμα Στατιστικής και Ερευνών της Κυπριακής Δημοκρατίας και άλλα.

iKypros
10/10/2009

4 σχόλια:

  1. Μη μας στέλνετε νούμερα!
    Ιστορικά να το δεις πάντα έτσι ήτανε.
    Η Αθήνα είναι μαζί μας; Ή της πέφτει μακριά η Κύπρος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τους έχουμε!λίγοι είναι για μας!κι αυτό το πιστεύω πραγματικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 10 Οκτώβριος 2009 9:55 μμ
    όντως για την "Αθήνα" πέφτετε λίγο μακριά.
    Μην ανυσηχείς όμως οι Αθηναίοι και όλη η Ελλάδα θα είναι εκεί.
    Για τους "ηγέτες" έχετε καμία λύση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αν δεν υπάρξει ΝΕΑ ΠΡΟΔΟΣΙΑ λίγοι είναι οι Τούρκοι...
    Οποιος έχει διαβάσει υποτυπώδη ιστορία μπορεί να βγάλει αυτό το συμπέρασμα... Γιαυτό οι Τούρκοι κρατούν και τόσο στρατό στα κατεχόμενα!
    το ερώτημα είναι όμως άλλο...
    "Τι πιστεύουν οι ηγέτες στην Κύπρο"?
    "Τι πιστεύουν οι ηγέτες στην Ελλάδα"?
    ...αυτό ενδιαφέρει και όχι ο αριθμός των "ικανών να επιβληθούν δια της βίας σε γυναικόπαιδα" ανδρών του Τουρκικού Στρατού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.