13/10/09

Βουλγαρικό ενδιαφέρον για αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης

ANAΘEΩPEI τη στάση της έναντι του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης η βουλγαρική κυβέρνηση και πλέον εξετάζει με θετικό τρόπο την προοπτική υλοποίησης του έργου υπό τον όρο ότι θα ενημερωθεί αναλυτικά η κοινή γνώμη και θα τηρηθούν αυστηροί όροι για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλγαρίας Τράικο Τραϊκόφ, ο οποίος το προηγούμενο διάστημα από την ανάληψη των καθηκόντων του είχε ταχθεί κατηγορηματικά κατά της υλοποίησης του έργου, σε πρόσφατες δηλώσεις του σημείωσε ότι «δεν υφίστανται τόσο πολλοί λόγοι ώστε να σταματήσει η υλοποίηση του αγωγού». Οι δηλώσεις του κ. Τραϊκόφ έγιναν μετά από αναλυτική ενημέρωση εκ μέρους της κοινοπραξίας Trans Balkan Pipeline, η οποία έχει αναλάβει την κατασκευή και διαχείριση του αγωγού σχετικά με τους περιβαλλοντικούς όρους που θα ακολουθήσει. «Από όσα άκουσα, είπε χαρακτηριστικά ο Βούλγαρος υπουργός, προκύπτει ότι έχει γίνει σημαντική περιβαλλοντική δουλειά. Χωρίς να δεσμεύομαι 100% για το μέλλον του έργου, είναι φανερό για μένα ότι θα πρέπει να ενημερωθεί η κοινή γνώμη». Υποσχέθηκε δε, ότι θα κληθούν σε επόμενη φάση για ενημέρωση και ορισμένες κοινωνικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων προετοιμάζεται και αναμένεται να είναι έτοιμη στις αρχές του 2010.

Ιδιαίτερη έμφαση στην τήρηση των περιβαλλοντικών όρων αναμένεται να επιδιώξει και η νέα ελληνική κυβέρνηση όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Μάλιστα ο κ. Παπανδρέου είχε επισημάνει ότι η συμφωνία είναι ετεροβαρής υπέρ της μιας πλευράς κάτι το οποίο θα πρέπει να εξεταστεί, αλλά και ότι η διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος τόσο κατά μήκος του αγωγού όσο και στην απόληξη στην Αλεξανδρούπολη, θα αποτελέσει κύριο μέλημα της κυβέρνησής του.

Πηγή: Express.gr

3 σχόλια:

  1. Η «επαναδιαπραγμάτευση» που θα γίνει και στην περίπτωση της Ελλάδας είναι η εξής: ενημερώνεται το αρμόδιο πρόσωπο της κυβέρνησης για περιβαλλοντικά θέματα από την κοινοπραξία κατασκευής του αγωγού σχετικά με τις περιβαλλοντικές μελέτες. Αφού γίνει αυτό ζητείται να δεσμευτεί αυτό το πρόσωπο για τις διαδικασίες ενημέρωσης και τις ημερομηνίες που θα πρέπει να λάβει την απόφαση η κυβέρνησή του και μετά σε επίσημο διακρατικό επίπεδο γίνεται η εξής απλούστατη ερώτηση από την ρωσική πλευρά: «τον θέλετε τον αγωγό; Ναι ή όχι; Απλά απαντήστε αν σας ενδιαφέρει». Οπότε πάντα έρχεται η ώρα του «ναι» ή του «όχι». Λοιπόν ο κύριος Παπανδρέου επιμένει ακόμα να «επαναδιαπραγματευθεί» όταν γνωρίζει ότι στην άλλη πλευρά δεν υπάρχει υπομονή; Αλήθεια στην περίπτωση της COSCO τι θα κάνει; «Επαναδιαπραγμάτευση» και εκεί και εγώ σαν έλληνας φορολογούμενος πολίτης γιατί να πληρώσω την ακύρωση στρατηγικών συμφωνιών για την δημιουργία «θερμοκηπίου» για κομματικούς εγκάθετους; Μετράμε δώδεκα μέρες απεργίας και η αγορά έχει πρόβλημα. Λοιπόν γιατί δημιούργησε τόσες προσδοκίες αν δεν μπορεί να τις διαχειριστεί; Οι εποχές άλλαξαν και δεν έχουμε πλέον ανάγκη από «χαρισματικούς» που νομίζουν ότι μπορούν να τους «δουλεύουν» όλους. Η χώρα χρειάζεται εκτός από «Σκανδιναβικά» οράματα πρώτα απ’ όλα «Σκανδιναβική» αποτελεσματικότητα πολιτικών επιλογών αλλά και συνέπεια και συνέχεια εφαρμογής αυτών των πολιτικών. Η εποχή της θολούρας πέρασε ανεπιστρεπτί. Συγκεκριμένες αποφάσεις, συγκεκριμένες πολιτικές, συνεπείς εφαρμογή των αποφασισμένων πολιτικών. Το «τρέξιμο» από μόνο του δεν φέρνει αποτέλεσμα. Η αξιοπιστία φέρνει. Αυτά τα διδάγματα όσο και αν μας φαίνεται περίεργο οι Ρώσοι με την τεράστια διαφθορά και την γελοία διακυβέρνηση του Γιέλτσιν του «χαρισματικού» μεν, μεθύστακα δε, τα έχουν καταλάβει (αφού πέρασε από πάνω τους μια κοινωνική κατάρρευση) και δεν καταλαβαίνουν γενικός από «είπα, ξεείπα». Και πιστέψτε με δεν έχουν καθόλου χιούμορ σε τέτοια θέματα. Όπως και οι Κινέζοι φυσικά. Για να μη μιλήσουμε για τους Ευρωπαίους γενικότερα.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν είναι σοβαρές χώρες η Ελλάδα και η Βουλγαρία,ας αποφασίσουν επιτέλους τι θέλουν,να υπηρετήσουν το συμφέρον του τόπου τους η των Αμερικανικών πολυεθνικών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κύρ Λευτέρη κράτει και τα ωραία έρχονται,δυστυχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.