3/10/09

Ποιος «στρώνει το χαλί στην Τουρκία» σήμερα;

Ενώπιόν μας υπάρχουν δύο επιλογές. Η πρώτη είναι η πρόκληση κόστους στην Τουρκία για να συνδεθεί η επιδίωξη λύσης στο κυπριακό με την προώθηση των ενταξιακών της. Η δεύτερη επιλογή είναι ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ άλλο που να βολεύει την Τουρκία, τις ΗΠΑ και άλλους και να της παρέχει χρόνο για να προχωρούν οι ενταξιακές της.

Ποιος «στρώνει το χαλί στην Τουρκία» σήμερα;
Του Κώστα Μαυρίδη*

Ενώ από τη μια ικανοποίησε ο Πρόεδρος με τις επισημάνσεις του ενώπιον της Γ.Σ. του ΟΗΕ, από την άλλη δηλώνει επανειλημμένα πως «εμείς στρώσαμε το χαλί στην Τουρκία». Σε μερικούς μήνες όμως, τα λόγια του Προέδρου και του συνόλου της κυπριακής ηγεσίας θα κριθούν στην πράξη, με βάση τις επιλογές τους όταν θα αξιολογείται η Τουρκία για τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις.

Ενώπιόν μας υπάρχουν δύο επιλογές. Η πρώτη είναι η πρόκληση κόστους στην Τουρκία για να συνδεθεί η επιδίωξη λύσης στο κυπριακό με την προώθηση των ενταξιακών της. Η δεύτερη επιλογή είναι ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ άλλο που να βολεύει την Τουρκία, τις ΗΠΑ και άλλους και να της παρέχει χρόνο για να προχωρούν οι ενταξιακές της. Όποιο ωραιοποιημένο λεκτικό κι αν χρησιμοποιηθεί, ο σκοπός της δεύτερης επιλογής είναι να καταπιούμε το χάπι ξανά και να μην ασκήσουμε τη δυνατότητά μας να παρεμποδίσουμε τις ενταξιακές της Τουρκίας.

Ο Ν. Αναστασιάδης έχει ήδη φανερώσει την επιλογή του την οποία προωθεί με τον περίγυρό του. Μιλά για εξάμηνη αναβολή μέχρι τον Ιούνιο του 2010 (και θυμίζει το 16μηνο που ζητούσε ο Γλ.Κληρίδης).

Στην ίδια γραμμή πλεύσης αλλά με διαφορετικό λεκτικό ο Γ. Παπανδρέου που μίλησε για «νέο οδικό χάρτη» για την Τουρκία. Οι δύο τους θεωρούνται σήμερα οι κορυφαίοι εκπρόσωποι της σχολής του καλού παιδιού, σε ευθυγράμμιση με όσους επιδιώκουν προώθηση των ενταξιακών της Τουρκίας, έστω κι αν το κυπριακό χαντακώνεται. Είναι εκπληκτικό που μετά από τόσες αναβολές και τόσους οδικούς χάρτες, επιμένουν στα ίδια αποτυχημένα επιχειρήματα. Είναι μήπως καιρός, η σχολή του καλού παιδιού να μετονομαστεί σε σχολή του «μαννού παιδιού»;

Όπως επισημάναμε πιο πάνω, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιμένει πως «εμείς στρώσαμε το χαλί στην Τουρκία». Κι επειδή αναφέρεται στο πραξικόπημα και στο ρόλο της χούντας στην Κύπρο το ’74, δημιουργούνται κάποιοι παραλληλισμοί με το σήμερα. Κατ΄αρχήν, από το ’74 και μετά, η πάγια θέση του ΑΚΕΛ ήταν ότι το πραξικόπημα και η εισβολή αποτελούν «το ΔΙΔΥΜΟ ΕΓΚΛΗΜΑ εναντίον του λαού μας».

Σχεδόν σε κάθε ομιλία στελέχους του ΑΚΕΛ για το ’74, βρίσκεται η επισήμανση για το δίδυμο έγκλημα επειδή και τα δύο θεωρούνται σωστά μέρος του ΙΔΙΟΥΣΧΕΔΙΟΥ, με τον ίδιο ηθικό αυτουργό (ΝΑΤΟ, CΙΑ, ΗΠΑ). Γιατί σήμερα γίνεται ο διαχωρισμός ώστε το πραξικόπημα και τις ευθύνες της χούντας και της ΕΟΚΑ βήτα, πρέπει να τις πληρώσουμε ξανά όλοι μας; Μαζί αθώοι, ένοχοι και συνένοχοι. Μαζί οι γεννημένοι και οι αγέννητοι τότε. Γιατί ο κυπριακός ελληνισμός που υπήρξε το κύριο θύμα του δίδυμου εγκλήματος, πρέπει να πληρώσει ξανά κι άλλο τίμημα; Δεν είναι αρκετά όσα πληρώσαμε;

Πριν το ’74 ο Μακάριος προειδοποιούσε ότι οι υπονομευτές της Κυπριακής Δημοκρατίας στρώνουν το χαλί στην εισβολή της Τουρκίας. Μετά την καταστροφή και εκ των υστέρων, ήταν πολύ αργά για δράση. Σήμερα, η αξιολόγηση της Τουρκίας ενώπιόν μας συνιστά ευκαιρία για να δράσουμε εκ των προτέρων με σκοπό να επανέλθει το κυπριακό σε τροχιά σωστής λύσης. Όπως καταγράφεται σε δημοσκοπήσεις, η κοινωνία απαιτεί παρεμπόδιση της τουρκικής ευρωπαϊκής πορείας. Μόνο που η επιλογή είναι στα χέρια της ηγεσίας μας. Αν η ηγεσία επιλέξει κάτι άλλο, θα ξέρουμε πλέον ποιος στρώνει το χαλί στην Τουρκία. Κι αν η ηγεσία αμφιβάλλει, ένα δημοψήφισμα θα την απαλλάξει από το βάρος για την επιλογή. Ήδη, όπως το 2004, οι ρόλοι έχουν αναληφθεί με πρωταγωνιστή εντός Κύπρου τον Ντάουνερ και τους γνωστούς συνεργούς του.
*Ο Κώστας Μαυρίδης είναι ακαδημαϊκός.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

8 σχόλια:

  1. Ὁ Μακάριος μὲ τὴν χούντα, δὲν ἔδιωξε τὴν ἑλληνικὴ μεραρχία ἀπὸ τὴν Κῦπρο, τὸ 1967;
    Ἀρα, πρῶτοι αὐτοὶ ἄνοιξαν τὸν οὐσιαστικὸ δρόμο διὰ τοῦ ἀφοπλισμοῦ.
    Μετὰ κάποια εὐκαιρία θὰ βρισκόταν καὶ ὦ τοῦ θαύματος, βρέθηκε τὸ 1974.
    Ἑνὸς κακοῦ μύρια ἕπονται.
    Τὸ ἔθνος τὰ ἔκανε μαντάρα.
    Αὐτὰ γιατί δὲν διδάσκονται στὰ σχολεῖα καὶ πανεπιστήμια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όσα ξέρεις τόσα λες ἀγνωστε φίλε. Κατ'επανάληψη αποδείχτηκε (τελευταία με το βιβλίο του Παπαχελά Ὁ ωβιασμός της ελληνικής δημοκρατίας") ότι η χούντα τα είχε συμφωνήσει όλα με την Τουρκία στις συναντήσεις Παπαδόπουλου-Κόλια-Ντεμιρέλ σε Κεσἀν και Αλεξανδρούπολη. Συμφώνησαν στη σκηνοθετημένη προβοκάτσια της Κοφίνου, 2 μήνες αργότερα, για να απειλεί η Τουρκία να επέμβει κλπ. Τότε δήλωσε ο Παπαδόπουλος και το αμίμητο "δεν με ενδιαφέρει η ένωση Κύπρου καί Ελλάδας αλλά η ένωση Ελλάδας και Τουρκίας῾. Βρες καμμιά εφημερίδα της εποχής (όλες λογοκριμένες) για να δεις τί λέει και σταμάτα τις αβασάνιστες ανοησίες και πιπίλησμα χουντικών δικαιολογιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 7:54 Η υπόθεση Κοφίνου αποτελεί πραγματικό φιάσκο και δείχνει σε όλη της την μεγαλοπρέπεια την υποταγή σε ξένα κέντρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 10.12
    τα γεγονοτα δεν ειναι ξεκαρφωτα.
    ελα πισω στους μαρτυρες κατηγοριας της υποθεσης ασπιδα,στους προβοκατορες των γεγονοτων της κοφινου,τους πρωταγωνιστες του αφοπλισμου της κυπρου,τους νεκροθαφτες της ενωσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κύριε Κωνίων (έτσι γράφεται ελληνιστί;), είσθε ή ανιστόρητος ή κακώς πληροφορημένος. Ούτε ο Μακάριος έδιωξε την Μεραρχία ούτε ο Διγενής έφταιγε για τα γεγονότα της Κοφίνου. Τα γεγονότα ήσαν σαφώς προσυμπεφωνημένα με τους Τούρκους. Η ευθύνη ανήκει εξ ολοκλήρου στο τότε στρατιωτικό καθεστώς. Ο Μακάριος είχε πει όχι σ΄ αυτούς που τον πίεζαν να διαλύσει την Ε.Φ., ενώ δεν μπορούσε να εκφέρει γνώμη για την μεραρχία, την οποία είχε στείλει η ελληνική κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου.
    Αν είσθε κάποιας ηλικίας, κατανοώ το να έχετε μείνει από τότε παραπληροφορημένος, αφού, όπως προεγράφη, όλα τα μέσα ενημερώσεως ήσαν λογοκριμένα.
    Αν είσθε νεώτερος, καλόν θα ήτο να μελετάτε και λίγη ιστορία, και μάλιστα από διάφορες πηγές.

    Κωνσταντίνος εκ Κύπρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ωραία λοιπόν...αφού θέλετε νά μιλήσουμε γιά Ιστορία...
    α)είναι αληθές ή όχι πώς ο Κων.Καραμανλής(ο...κουφός) έγινε ΔΟΤΟΣ Πρωθυπουργός, τή 'μεσολαβήσει' τού 'ελληνικού' θρόνου,αφότου απέστειλε επιστολήν εις τήν Μ.Βρετανία καί υποσχόταν 'λύσιν' τού Κυπριακού κατά τάς αγγλικάς επιθυμίας;
    β)Τίς συμφωνίες Ζυρίχης καί Λονδίνου,τίς πραγματικές ΤΑΦΟΠΛΑΚΕΣ τού Κυπριακού,εγώ τίς υπέγραψα ή ο Κων.Καραμανλής καί ο Μακάριος(Μ.Μούσκος);
    γ)όπου 'αγγλικά' συμφέροντα,μήπως,λέω μήπως,θά έπρεπε νά γράφουμε 'σιωνιστικά';
    δ)πόσον αρχαίον είναι τό σχέδιον τού Μεγάλου Ισραήλ,τό οποίον περιλαμβάνει Κρήτη καί Κύπρον;
    ε)Τί εθνικότητος είναι ο Κίσσιντζερ καί ποιός ο ρόλος του στο Κυπριακόν;
    στ)η Ελλάς τό 1974(ναί,ναί,η 'χουντική' Ελλάς)είχε Ναί ή Όχι ΥΠΕΡΟΠΛΙΑ έναντι τής τουρκομογγολίας;
    ζ)βομβάρδισαν τήν Κύπρον ΝΑΤΟΙΚΑ αεροσκάφη ναί ή όχι;
    η)οι προδότες Αρχηγοί Όπλων τού 1974,πού ανεκάλεσαν δις καί τρις τά υποβρύχια καί τά αεροπλάνα πού πήγαιναν στήν Κύπρον-καί εν τέλει ΔΕΝ πολέμησαν-εκαλούντο καί μετείχον εις τήν 'Εορτήν τής Δημοκρατίας' γιά έτη,ναί ή όχι;
    θ)τό 'η Κύπρος κείται μακράν' κατά τόν Αττίλα 2,δηλαδή τήν πραγματικήν φάσιν καταλήψεως τής νήσου,εγώ το είπα ή ο...κουφός;
    ι)στόν ΟΗΕ μέσα,εγώ κάλεσα τούς τουρκομογγόλους στήν Κύπρον ή ο Μακάριος;
    ------
    αυτά τά ολίγα γιά τήν ώραν.
    Περικλής.
    Υ.Γ.παρακαλώ μήν αρχίσει κανείς,πάλι,τά γραφικά καί τίς ταμπέλες.τήν Αλήθεια ψάχνουμε κι όχι τήν ικανοποίησιν τής όποιας ιδεοληψίας μας.ευχαριστώ.
    Υ.Γ.2.Αληθόμυθον χρη,ου πολυλογέειν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. san pontios pou eisai tha eprepe na stiroksi kai emas ...to neo elefthero kai dimokratiko blog tis xoras me molis 4,5 mines litourgias

    www.ksipnistere.blogspot.com

    otan doulevoume sto blog ta pontiaka einai sti diapason

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.