1/10/09

Φτιάχνουν ουρά οι Εγγλέζοι

Στην αντιδήλωση για να συνδέσουν τουρκικές υποχρεώσεις με συνομιλίες.Πώς οι Βρετανοί μεθοδεύουν να αθωώσουν την Άγκυρα το Δεκέμβριο μέσα από τα κείμενα της Ε.Ε. και πώς εμπλέκονται Ην. Έθνη και Ντάουνερ.


Στηρίζει πλήρως τις τουρκικές θέσεις
Οι Βρετανοί «ανακάλυψαν» ουρά στην αντιδήλωση της Ε.Ε. του 2005 και συνδέουν τις υποχρεώσεις της Τουρκίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία με τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Η αγγλική διπλωματία, προκειμένου να βοηθήσει την Άγκυρα να απαλλαγεί των ευθυνών της το Δεκέμβριο, όταν δηλαδή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να αξιολογήσει την τουρκική ενταξιακή πορεία, προβάλλει τον ισχυρισμό ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της αξιολόγησης για την εκπλήρωση των τουρκικών υποχρεώσεων με τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Οι συνομιλίες
Η βρετανική επιχειρηματολογία, όπως αυτή αναπτύσσεται εντός της Ε.Ε., υποστηρίζει ότι η αντιδήλωση του Σεπτεμβρίου του 2005 εκδόθηκε λόγω του άλυτου κυπριακού προβλήματος, όπως και οι προκύπτουσες τουρκικές υποχρεώσεις. Εάν, τονίζουν Βρετανοί διπλωμάτες, διαβάσει κάποιος προσεκτικά την αντιδήλωση επί της οποίας στηρίζεται η απόφαση του 2006 για το πάγωμα 8 τουρκικών ενταξιακών κεφαλαίων και επαναξιολόγηση της Τουρκίας το 2009, διαπιστώνει ότι, πέραν των τουρκικών υποχρεώσεων, υπάρχει και μια παράγραφος (ουρά), σύμφωνα με την οποία, η Ε.Ε. «υποστηρίζει τις προσπάθειες του Γ.Γ. των Ην. Εθνών για εξεύρεση συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος σύμφωνης με τα σχετικά ψηφίσματα του Σ. Ασφαλείας των Ην. Εθνών και τις αρχές επί των οποίων εδράζεται η Ε.Ε.». Κατόπιν συνεννόησης των Ην. Εθνών και δη του κ. Ντάουνερ με την Ε.Ε., η εντύπωση που δόθηκε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εργάζεται επί της έκθεσης αξιολόγησης της Τουρκίας είναι ότι η Ε.Ε. πρέπει να αποφύγει ενέργειες, οι οποίες θα θέσουν σε κίνδυνο τις προσπάθειες των δύο πλευρών και των Ην. Εθνών, για λύση στο Κυπριακό, στο πλαίσιο των εν εξελίξει συνομιλιών.

«Απομόνωση»
Συνεπώς, δημιουργείται το κλίμα και προβάλλονται νομικά και πολιτικά επιχειρήματα, όπως αυτά της Βρετανίας για αναβολή της αξιολόγησης της Τουρκίας ενόψει συνομιλιών και προοπτικών λύσης του Κυπριακού. Η ίδια θέση προωθείται και από την τουρκική πλευρά. Δηλαδή από την Άγκυρα και την τ/κ Κοινότητα. Ο πρωτοσύμβουλος του κ. Ταλάτ, Οζτίλ Ναμί, βρίσκεται στις Βρυξέλλες για την προώθηση των τουρκικών θέσεων σε επίπεδο Επιτροπής και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με κεντρική εκτός των άλλων θέση την άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/κ, η οποία προβάλλεται ως υποχρέωση της Ε.Ε. ανάλογη με εκείνη της Τουρκίας για άρση του εμπάργκο που επιβάλλει σε πλοία και αεροσκάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αύριο Πέμπτη αναμένεται στις Βρυξέλλες και ο Τούρκος ΥπΕξ Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος θα δει το ίδιο βράδυ τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ο κ. Νταβούτογλου έχει ήδη ενημερώσει την Ε.Ε. ότι, εάν επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να προκληθεί κρίση στις συνομιλίες για το Κυπριακό και στις σχέσεις Τουρκίας - Ε.Ε.

Του ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

1 σχόλιο:

  1. Ίδρωσαν οι Ευρωπαίοι μόλις είδαν το γίγαντα τον Νταβούτ. και τον άλλο τον τ/κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.