12/10/09

Συνεργασία Ρωσίας-Κίνας στα κοιτάσματα της Σιβηρίας

Στην από κοινού εκμετάλλευση αρκετών κοιτασμάτων στη Σιβηρία θα προχωρήσουν Ρωσία και Κίνα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στη ρωσική εφημερίδα Βεντομόστι, επικαλούμενη το πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών για την περίοδο 2009-2018.

Το πρόγραμμα που περιλαμβάνει 205 κοινά έργα για τις μεθοριακές περιοχές εγκρίθηκε από τους προέδρους της Ρωσίας και της Κίνας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ και Χου Τζιντάο σε συνάντηση στη Νέα Υόρκη στις 23 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, "σχεδόν όλα τα έργα στο ρωσικό έδαφος στηρίζονται στην εκμετάλλευση των πρώτων υλών της ανατολικής Σιβηρίας και της ρωσικής Άπω Ανατολής".

"Η Ρωσία είναι έτοιμη να θέσει σε κοινή εκμετάλλευση κοιτάσματα γαιάνθρακα, σιδηρομεταλλευμάτων και πολύτιμων μετάλλων", διευκρινίζεται.

Από την πλευρά τους, "οι Κινέζοι θα κατασκευάσουν στη βορειοανατολική πλευρά της Κίνας εργοστάσια παραγωγής κασσίτερου, μολύβδου, πλακών χαλκού και τούβλων", αναφέρει το δημοσίευμα.

Ανακάμπτει η Ρωσία
Η ρωσική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 7,5% το 2009, όπως δήλωσε σε τηλεοπτική του ομιλία ο Ρώσος πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, υποστηρίζοντας όμως ότι οι παρεμβάσεις του Κρεμλίνου απέτρεψαν μια μεγαλύτερη πτώση.

Η Ρωσία -που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές πετρελαίου- υπέστη ισχυρό πλήγμα από τη δραματική πτώση των ενεργειακών τιμών.

«Η πραγματική ζημιά στη ρωσική οικονομία ήταν πολύ μεγαλύτερη από τις προβλέψεις των ρωσικών αρχών, της Παγκόσμιας Τράπεζας και άλλων ειδικών», τόνισε ο κ. Μεντβέντεφ, συμπληρώνοντας ότι τα μέτρα για διασφάλιση θέσεων εργασίας και σταθεροποίησης του τραπεζικού τομέα έχουν αποδώσει καρπούς. Ο κ. Μεντβέντεφ κατέληξε ότι το ρούβλι έχει πλέον σταθεροποιηθεί.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

3 σχόλια:

  1. επίσης σχετικά ..

    Finland to back Nord Stream gas pipeline project

    Russia, Turkmenistan reach deal on gas supply restart

    http://garizo.blogspot.com/2009/10/finland-to-back-nord-stream-gas.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τοσο ο Μαο οσο κι ο Ντενγκ ενιωθαν ριγμενοι στο θεμα της Σιβηριας.Η Κινα δικαιουνταν ζωτικου χωρου στην περιοχη !!!! Δεν ξερω αν το εννοουσανε οπως ο Χιτλερ τον δικο του ζωτικο χωρο προς Ανατολας.
    Ξερει η ρωσικη ηγεσια τι σπερνει στο θεμα των σινορωσικων σχεσεων για το μελλον?Θυμηθηκα τα επεισοδια του '69. Και στη Ρωσια εξαλλου υπαρχουνε φωνες για εμβαθυνση των ρωσο-ινδικων σχεσεων,τυχαιες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. φίλοι,τά πράγματα είναι απλά.οι Ρώσσοι προσπαθούν μέ διάφορες κινήσεις,από τότε πού τήν Ρωσσία κυβερνά ο Πούτιν,νά 'τραβήξουν' τήν Κίνα από τήν απόλυτον αμερικανική επιρροή καί εξάρτησιν. Δύσκολον εγχείρημα,καί ακριβώς επειδή διακυβεύονται ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ στά χρόνια πού έρχονται,η Ρωσσία φαίνεται διατεθειμένη νά προσφέρει πολλά παραπάνω από εκείνα πού θά προσέφερε ποτέ στό παρελθόν. Η δε Κίνα 'παίζει' καί μέ τούς δύο Μεγάλους,κοιτώντας τό συμφέρον της, παίρνοντας όσα περισσότερα δύναται από τόν καθέναν.Κάποια στιγμή,βεβαίως,θά έρθει τό πλήρωμα τού χρόνου όταν καί θά πρέπει νά διαλέξει η Κίνα μέ ποιόν πραγματικώς συμπαρατάσσεται.Καί κυριολεκτώ στό τελευταίον.Ευχαριστώ.
    Περικλής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.