5/10/09

«Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης μπορεί να επαναλειτουργήσει, δίχως να χρειαστεί αλλαγή στους νόμους»

«Η Θεολογική Σχολή στη Χάλκη μπορεί να επαναλειτουργήσει, δίχως να χρειαστεί αλλαγή στους νόμους»,υποστηρίζει ο πρώην υπουργός Παιδείας της Τουρκίας Χουσείν Τσελίκ, ο οποίος κάνει λόγο για δικαίωμα των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων να ανοίγουν σχολεία με βάση τη Συνθήκη της Λωζάννης.


Τουρκία - Χ. Τσελίκ: «Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης μπορεί να επαναλειτουργήσει, δίχως να χρειαστεί αλλαγή στους νόμους»του ανταποκριτή μας Α. Αμπατζή

«Η Θεολογική Σχολή στη Χάλκη μπορεί να επαναλειτουργήσει, δίχως να χρειαστεί αλλαγή στους νόμους»,υποστηρίζει ο πρώην υπουργός Παιδείας της Τουρκίας Χουσείν Τσελίκ, ο οποίος κάνει λόγο για δικαίωμα των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων να ανοίγουν σχολεία με βάση τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Ο Χ. Τσελίκ,στο πρόσφατο συνέδριο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης,εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής.

Σε αποκλειστικές του δηλώσεις που δημοσιεύει σήμερα η τουρκική εφημερίδα «Ακσάμ», αναφέρεται στους διωγμούς που έχουν υποστεί οι μη μουσουλμανικές μειονότητες στην Τουρκία, λέγοντας: «Δεν πλήξαμε τις μειονότητες με τον φόρο περιουσίας; Τι μπορούμε να πούμε για τα επεισόδια στις 6-7 Σεπτεμβρίου 1955 εναντίον των Ελλήνων της Πόλης;».

Ως προς το θέμα της Σχολής, ο πρώην υπουργός αναφέρεται στη διάταξη, που περιλαμβάνει ο νόμος περί Παιδείας, η οποία αναφέρει ότι «στρατιωτικές, αστυνομικές και θρησκευτικές σχολές,μπορεί να ανοίξει μόνο το κράτος» και λέει το εξής:

«Λένε ότι κανείς, εκτός από το κράτος, δεν μπορεί να ανοίξει αστυνομικές, στρατιωτικές και θρησκευτικές σχολές. Όσοι προβάλλουν αυτό τον ισχυρισμό, λένε ότι, σε αντίθετη περίπτωση, θα μπορούν να ανοίξουν σχολεία και τα θρησκευτικά τάγματα. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης, οι μη μουσουλμάνοι μπορούν να ανοίξουν κάθε είδους θρησκευτική, ή μη, σχολή. Φυσικά, οι σχολές αυτές θα τελούν υπό την έλεγχο του κράτους».

Ειδικότερα για τη Χάλκη,ο Χ. Τσελίκ τονίζει ότι «μπορεί να επαναλειτουργήσει με πολύ εύκολο τρόπο, δίχως να χρειαστεί νομοθετική αλλαγή. Μπορεί να υπάγεται στο υπουργείο Παιδείας και να επαναλειτουργήσει ως διετής ανώτερη σχολή, η οποία θα ανήκει σε βακούφι».

ΑΠΕ

4 σχόλια:

  1. Εκεί που ήταν εντελώς αδιάλλακτοι και αλαζόνες και δεν ήθελαν να κάνουν αυτή τη μικρή παραχώρηση, που ήταν υποχρεωτική γι'αυτούς υποτίθεται (και την οποία δεν ζήτησε η Ελλάδα), ξαφνικά το επαναφέρουν τελευταία στιγμή στο προσκήνιο....
    Τώρα που είδαν τα δύσκολα με τους Κούρδους αλλά και με το ίδιο τους το κατεστημένο και τον Τουρκικό λαό, που αμφότεροι δεν εννοούν να αναγνωρίσουν κάποιες στοιχειώδεις ελευθερίες στους Κούρδους, τη γη των οποίων νέμονται εδώ και αιώνες.
    Αλλά έτσι είναι, έρχεται το πλήρωμα του χρόνου που τα πάντα πληρώνονται, εννοώ ότι αφού τόσες δεκαετίες μαθαίνουν ότι ο Κούρδος είναι εχθρός της Τουρκίας και μάλιστα διδάσονται ειδικό μάθημα στα σχολεία τους (μάθημα εθνικής ενότητας στην ουσία) τι περιμένεις;
    (Φανταστείτε, δεν εννοώ τα χίλια μύρια όσα που μας έχουν κάνει ότι θα τα πληρωθούν. Θα έρθει όμως η ώρα και γι'αυτά).

    Μία Ακρίτισσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. >υποστηρίζει ο πρώην υπουργός Παιδείας της Τουρκίας Χουσείν Τσελίκ<

    A τον καημένο. Και πού το έχουν τώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. δεν μας ενδειαφερει καθολου .ΤΕΛΟΣ με τα πρακτορκια της νεας ταξης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νωρίς!!!το θυμήθηκαν για τα δικαιώματα των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης. Τόσα χρόνια τι έκαναν;
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.