20/10/09

«Μη σκέφτεσαι τώρα τη λύση» Τι είπε τηλεφωνικά ο Ερντογάν στον Ταλάτ, μετά το δημοψήφισμα

«ΤΩΡΑ μην σκέφτεσαι τη λύση», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Ταλάτ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν μετά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, 2004. Η τηλεφωνική επικοινωνία τους, όπως εκ του αποτελέσματος προκύπτει, είχε μαγνητοφωνηθεί και είδε το φως της δημοσιότητας μέσω του περιοδικού Αϊντινλίκ της Τουρκίας και της εφημερίδας Κίπρισλι των κατεχομένων.

Σύμφωνα με τη συνδιάλεξη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στον Ραούφ Ντενκτάς είπε επί λέξει ότι «αυτός έχει τελειώσει» και κάλεσε τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να μην αναφέρεται σε αίτημα για αναγνώριση δύο κρατών και να περιμένει όπως το αίτημα αυτό υποβληθεί από τρίτους. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, σε κάποια στιγμή ο κ. Ταλάτ του λέει ότι «δεν πρέπει να ξεχνούμε τη λύση», και ο κ. Ερντογάν απαντά «τώρα μην σκέφτεσαι τη λύση». Ο Ταλάτ απάντησε με τη σειρά του αποδεχόμενος το αίτημα του Τούρκου πρωθυπουργού: «εντάξει, εντάξει, ξέρω».

Οι αποκαλύψεις αυτές, έστω και με τη χρονική απόσταση που χωρίζει από το γεγονός, είναι αρκούντως ενδιαφέρουσες και έτυχαν ποικίλων σχολίων στα κατεχόμενα. Από διαφορετική πάντα οπτική γωνία.

Σχολιάζοντας την τηλεφωνική συνομιλία, ο αρχισυντάκτης της Κιπρισλί υποστηρίζει στη στήλη του ότι «η πολιτική του Ερντογάν έκλεισε με φιάσκο» και αναρωτιέται: «Ο Ερντογάν έχει υποβάλει την πολιτική του να αγωνίζεται κατά του εμπάργκο. Τι συνέβη; Ήταν επιτυχής σε αυτό το θέμα ή απέτυχε πλήρως;» Η Αφρίκα αναφέρεται στο θέμα σημειώνοντας ότι τα αρχεία αυτά αποκαλύπτουν πως οι τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ Ερντογάν και Ταλάτ είχαν καταγραφεί από το βαθύ κράτος. «Οι άνθρωποι είναι περίεργοι για τις σχέσεις των δύο μέσων ενημέρωσης Τύπου που επελέγησαν για τη δημοσίευση του περιεχομένου της συνομιλίας», αναφέρει η εφημερίδα και επισημαίνει ότι ο Ερντογάν είπε στον Ταλάτ ότι ο Ραούφ Ντενκτάς ( ή «το νούμερο ένα», όπως αυτός τον αποκάλεσε) τελείωσε.

Επίσης η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Βολκάν διαμαρτύρεται για τα όσα αναφέρονται για τον Ντενκτάς. Η εφημερίδα ζητά από τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να μιλήσει και να πει αν συζήτησε με τον κ. Ερντογάν για (το πολιτικό) «τελείωμα» του Ραούφ Ντενκτάς.

«Δεν είναι μείζον θέμα τα λιμάνια»
Ο ΤΟΥΡΚΟΣεπικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας- ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς, μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσαν η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Τουρκία, το Βρετανικό Συμβούλιο και το Ίδρυμα Τουρκικών Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών (ΤΕSΕV), δήλωσε ότι η Τουρκία προτίθεται να ανοίξει τα λιμάνια της στα κυπριακά πλοία αν εκπληρωθούν οι υποσχέσεις της ΕΕ για άρση της οικονομικής «απομόνωσης» των Τ/κ.

Στο συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στο Βόσπορο με θέμα «Τurkeyand the ΕU: Regaining Μomentum», ο Μπαγίς δήλωσε ότι οι Ε/κ έχουν εμπορικές σχέσεις με τους Τ/κ και ότι δεν βλέπει το λόγο να μην απολαμβάνουν και άλλες χώρες της ΕΕ τα προϊόντα των Τ/κ, όπως τα απολαμβάνουν οι Ε/κ.
Επίσης, ο Τούρκος διαπραγματευτής υπογράμμισε ότι έως το 1987 τα τουρκικά λιμάνια ήταν ανοικτά στα κυπριακά πλοία και ότι το άνοιγμά τους δεν σημαίνει αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και συνεπώς δεν πρόκειται για μείζον διπλωματικό ζήτημα.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.