18/10/09

Σύναψη διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα σε ΠΓΔΜ και Κόσοβο

Το Κόσοβο αναγνώρισε την ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία.Το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε το μεσημέρι ότι, αργά χθες το βράδυ, «η Δημοκρατία της Μακεδονίας και η Δημοκρατία του Κοσόβου, με την υπογραφή κοινού ανακοινωθέντος, προχώρησαν στη σύναψη διπλωματικών σχέσεων».

Στο ανακοινωθέν, το οποίο υπέγραψαν ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, στα Σκόπια και λίγες ώρες αργότερα ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου, Σκέντερ Χισένι, στην Πρίστινα., αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι τα δύο μέρη τάσσονται υπέρ της ενδυνάμωσης των φιλικών σχέσεων και του αμοιβαίου σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας.

«Το Κόσοβο γίνεται η 127η χώρα με την οποία η Δημοκρατία της Μακεδονίας συνάπτει διπλωματικές σχέσεις υπό το συνταγματικό της όνομα», προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Οι κ.κ. Μιλόσοσκι και Χισένι, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν μετά την υπογραφή του κοινού ανακοινωθέντος. εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη αυτή και εκτίμησαν ότι η σύναψη διπλωματικών σχέσεων θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας, προς το συμφέρον της ειρήνης και της σταθερότητας της περιοχής, αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΠΓΔΜ και του Κοσόβου συμφώνησαν να συναντηθούν στο εγγύς μέλλον.

Χθες, Σάββατο, τα κοινοβούλια της ΠΓΔΜ και του Κοσόβου επικύρωσαν τη συμφωνία για την οριοθέτηση των συνόρων μεταξύ ΠΓΔΜ και Κοσόβου. Το Κόσοβο κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του τον Φεβρουάριο του 2008. Η ΠΓΔΜ αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσόβου τον Οκτώβριο του 2008.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.