26/10/09

Η κρίση των Κομμάτων


του Απόστολου Αποστολόπουλου
Τα κόμματα βρίσκονται σε κρίση. Η ΝΔ έχασε ένα εκατομμύριο ψήφους. Το ΠΑΣΟΚ δεν κέρδισε νέους ψηφοφόρους, έμεινε στάσιμο. Το ΚΚΕ μειώθηκε και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ απλώς διασώθηκε. Ο ΛΑΟΣ είδε τις μεγάλες του προσδοκίες να διαψεύδονται. Και το χειρότερο, τα κόμματα έχουν απολέσει την εμπιστοσύνη του κόσμου, των ίδιων των οπαδών τους.
Είναι κυριολεκτικά πρωτοφανές (για όλη την Ευρώπη) ότι ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι προτίμησαν να χάσουν την εξουσία αντί να ψηφίσουν αυτούς που τους απογοήτευσαν. Αυτό αμφισβητεί τη διαδεδομένη άποψη ότι ο κάθε ψηφοφόρος βάζει πάνω από όλα το βόλεμά του, το ρουσφέτι, την τακτοποίηση των προσωπικών του υποθέσεων. Κάτι αλλάζει σε βάθος στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας αφού, όπως είδαμε, τα άλλα κόμματα δεν απορρόφησαν τη δυσαρέσκεια. Ο δικομματισμός φαινομενικά διατηρεί την ισχύ του αλλά τα ποσοστά απατούν. Η ιδέα «να πάρουμε την κυβέρνηση» δεν ασκεί την παλιά ακαταμάχητη γοητεία της, όχι σε όλους. Ίσως το φαινόμενο είναι προσωρινό αλλά αν τα κόμματα δεν «πάρουν το μήνυμα» θα εκπλαγούν δυσάρεστα.
Πρώτος έκανε την επανάστασή του ο κόσμος της συντηρητικής παράταξης και προκάλεσε την ήττα της ΝΔ. Η διαφθορά και η οικονομική πολιτική (κατά τις δημοσκοπήσεις) ήταν τα κίνητρα αυτής της επανάστασης. Οι θεωρούμενοι συντηρητικοί πολίτες έδειξαν έμπρακτα ότι διαθέτουν υγιή ανακλαστικά και ριζοσπαστισμό. Καταγράφηκε ότι η ηθική εξακολουθεί για ορισμένους να είναι μέρος της πολιτικής. Ιδίως όταν η οικονομική πολιτική είναι μονομερής, εναντίον των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων. Στο πρόβλημα θα προσκρούσει σύντομα και το ΠΑΣΟΚ. Η οποιαδήποτε συναίνεση με στόχο να συνεχιστεί ή ίδια οικονομική πολιτική θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα με θύμα, πλέον, τη σημερινή κυβέρνηση. Συνυπεύθυνα για την κρίση και τα δυο κόμματα, θα πληρώσουν, το ένα μετά το άλλο, την αδυναμία τους να οδηγήσουν στην έξοδο.
Η αποστασιοποίηση των «συντηρητικών» από τη ΝΔ συνοδεύτηκε από την άρνηση των «προοδευτικών» να συνταχθούν και να διογκώσουν, αριθμητικά, το ΠΑΣΟΚ. Η συμπεριφορά είναι κοινή και οφθαλμοφανώς ξεπερνάει τους κομματικούς διαχωρισμούς. Τριάντα χρόνια μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, τα καταπιεσμένα αλλά ανερχόμενα (τότε) αστικά κοινωνικά στρώματα ενσωματώθηκαν στο σύνολο και διαμορφώνουν παρόμοιες απαιτήσεις. Αλλά τις διαμορφώνουν αρνητικά προς τα κόμματά τους. Αν η προδιαγραφόμενη συναίνεση των ηγεσιών βασιστεί στην εφαρμογή της ίδιας ή παραπλήσιας οικονομικής πολιτικής είναι μάλλον βέβαιο ότι θα προσκρούσει στην απορριπτική στάση «συντηρητικών» και «προοδευτικών». Αντιθέτως θα εδραιωθεί η συνάφειά τους, η υπέρβαση των σημερινών κομματικών σχηματισμών και η αναζήτηση νέων.
Eφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, Παρασκευή 23-10-09

8 σχόλια:

  1. Δεν αντιλαμβάνομαι πως ακριβώς το εκλογικό αποτέλεσμα διέψευσε τις προσδοκίες του ΛΑ.Ο.Σ. Ως στόχο το εν λόγω κόμμα είχε τους 15 βουλευτές και να αυξήσει τους αριθμούς των ψηφοφόρων του και αυτό έγινε.
    Υποθέτω ο αρθρογράφος θέλει να παρουσιάσει τα προβλήματα της ελληνικής πολιτικής σκηνής ως προβλήματα όλων των κομμάτων, αλλά σε αυτή του τη γενίκευση αρνείται να δει πως ο μόνος κερδισμένος των εκλογών είναι το ΛΑ.Ο.Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ο κοσμος "συγκρουσθηκε" με τη νεα δημοκρατια ειτε αδιαφορωντας ειτε ψηφιζοντας αλλο κομμα
    και αιτιο της συγκρουσης αυτης τα σκανδαλα
    ο κοσμος θα "συγκρουσθει" με το πασοκ
    αιτιο θα ειναι οχι τοσο τα εθνικα (που δεν τον επηρεαζουν αμμεσα) αλλά το λαθρομεταναστευτικο που ειναι εξω απο την πορτα του σπιτιου του

    μενει να δουμε την μορφη και το ευρος της "συγκρουσης"

    ο κοσμος ψηφισε πασοκ
    δεν εδωσε το δικαιωμα στο χρυσοχοϊδη να εκφυλισει την Ελληνικη κοινωνια

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΥΤΗ ΑΚΡΙΒΩΣ Η ΑΡΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΩ ΓΡΑΨΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΓΓΡΑΦΗ, ΟΤΙ ΔΗΛΑΔΗ ΕΧΕΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Η ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ.
    ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΜΒΡΥΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΝΑ ΛΑΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΥ ΜΕ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΤΩΠΟ.
    ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΦΑΣΗ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΩΝ ΑΡΝΗΣΕΩΝ ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΟΡΦΩΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙ. ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΙΕΣΤΕΙ ΑΚΟΜΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΟΥΝ ΟΙ ΗΓΕΤΙΚΕΣ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΝ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΟΥΝ.
    ΤΩΡΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΦΑΣΗ ΑΝΑΝΗΨΗΣ ΤΩΝ ΑΞΙΩΝ.
    ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΕΝΑ ΝΕΟ ΑΞΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΤΡΙΒΕΣ. ΕΙΝΑΙ ΕΓΓΥΗΣΗ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΥΜΩΘΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ.
    Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΟΠΟΤΗΤΑΣ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ΣΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ.
    ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΛΑΟΣ ΣΙΓΣ ΣΙΓΣ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΛΥΣΗ.
    ΕΞ' ΑΛΛΟΥ "Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΟΝ".
    ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ. ΚΑΝΤΕ ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΣΗΚΩΣΤΕ ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ.
    ΚΛΕΙΣΤΕ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ ΣΑΣ ΤΙΣ ΠΑΝΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ!!!
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τό ότι δεν υπήρξε πλημμυρίδα νέων ψηφοφόρων προς τον ΛΑΟΣ ουδόλως σημαίνει ότι το κόμμα αυτό στερείται μελλοντικής περαιτέρω εκλογικής δυναμικής. Εάν η κα Θεοδώρα αναρριχηθεί στην κορυφή της Νέας Δημοκρατίας τότε ο ΛΑΟΣ θα κερδίσει και νέους ψηφοφόρους, βοηθούντος και του κου Ιλχάν Αχμέτ...
    ΣΙΑΤΙΣΤΙΝΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το εκλογικό όριο πρέπει να γίνει 5 ή 8%, και να πεταχτούν έξω από την βουλή τα ροζ-πράσινα τσίρκα-εικονικά-προβοκατόρικα-νεοταξίτικα κόμματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΣΙΑΤΙΣΤΙΝΕ, ΑΝ ΔΕΝ ΔΥΝΑΜΩΣΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ Η ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, Η ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΝΕΟΦΑΣΙΖΟΥΣΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ.
    ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΝΕ ΤΩΡΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΑΝ ΑΥΤΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ.
    ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΑΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΑΝ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΚΑΤΟΡΘΩΣΕΙ ΝΑ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ.
    ΑΝ ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΚΛΑΨΕΕΕΕ...
    Ή ΘΑ ΠΑΜΕ ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΓΟ ΤΟΥ ΦΙΔΙΟΥ, Ή ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΤΥΠΟΥΣ ΣΑΝ ΤΟΝ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟ ΝΑ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΙΣΧΥ, ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΕΡΘΕΙ ΓΙΑ ΣΩΤΗΡΕΣ...
    ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ =ΠΟΛΕΜΟΣ.
    ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ=ΔΟΥΛΕΙΑ.
    ΔΙΑΛΕΓΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΕΙΣ.
    ΑΥΤΗ Η ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΒΑΘΙΑ.
    ΕΧΕΙ ΔΡΟΜΟ ΜΠΡΟΣΤΑ, ΕΧΕΙΚΑΙ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΥΣ!
    ΤΟ ΕΧΩ ΞΑΝΑΠΕΙ: ΘΑ ΠΑΡΑΚΑΛΑΝΕ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.
    ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΜΕ ΣΕ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ.
    ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ, ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΟΥΔΕΝ ΛΑΘΟΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ.
    Ο ΕΘΝΙΚΑΡΑΣ ΧΙΤΛΕΡ, ΠΟΥ ΒΟΛΕΥΕΙ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΤΟΝ ΛΕΝΕ ΤΡΕΛΟ, ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΡΕΛΟΣ. ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΗΤΑΝ. ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΝΑ ΤΟΥ ΗΤΑΝ "ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΜΕΝΟ".
    ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ, Ο ΝΕΟΦΑΣΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΣΤΡΑ ΑΜΥΝΑΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ.
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΑΠ.ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι (περίπου 15% του εκλογικού σώματος)δεν ψήφισαν το κόμμα τους, τη ΝΔ. Αλλά αρνήθηκαν ν αψηφίσουν και τον ΛΑΟΣ.Αυτό δεν είναι επιτυχία του ΛΑΟΣ. Αν σε συνθήκες της μεγαλύτερης μεταπολεμικής κρίσης του κόμματος της "δεξιάς" δεν καταφέρνει το συγγενέστερο κόμμα να προσελκύσει κάπως μαζικά τον κόσμο, υπάρχει πρόβλημα. Έστω και αν επιτεύχθηκαν οι στόχοι-που είχαν τεθεί χωρίς να έχει προβλεφθεί (κανείς δεν το φαντα΄στηκε)ηέκτασητης κρίσης. Μπορεί στο βραχύ η μεσοπρόθεσμο μέλλον αυτό να αλλάξει, αν πχ εκλεγεί η κ. Μπακογια΄ννη. Μπορεί να αλλα΄ξει και αντίθετα αν εκλεγεί ο κ. Σαμαράς. Γενικώς τα μικρά κόμματα απέτυχαν, σ' αυτές τις εκλογές, να ΄γίνουν πόλος έλξης, πόλος προοπτικής. Αυτό θεωρώ αποτυχία. Το σκηνικό είναι ρευστό όπως και το εκλογικό σώμα. Θα δούμε. Όσο για την Αριστερά καιτο μέλλον της, το ιστολόγιο έχει φιλοξενήσει τις απόψεις μου. Θα έχουμε τηνευακιρία ν ατα ξαναπούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εδω περνανε κριση τα μπουρδ....α,τα κομματα που ειναι ανοργανωτα μπουρ... δεν θα περασουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.