11/10/09

Οι συνομιλίες δεν «πάνε» με Ταύρο και Νικηφόρο

Την ετοιμότητα της Δημοκρατίας να μην πραγματοποιηθεί η άσκηση «Νικηφόρος» αν ακυρωθεί και η τουρκική άσκηση «Ταύρος» έχει εκφράσει ο Πρόεδρος Χριστόφιας στον Γ.Γ. του ΟΗΕ

Σε εκατέρωθεν διαβεβαιώσεις για μη πραγματοποίηση φέτος των ετήσιων στρατιωτικών ασκήσεων «Νικηφόρος» και «Ταύρος», προέβησαν εμμέσως και κατΆ αρχήν η Κυβέρνηση Χριστόφια και ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, επικαλούμενοι τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Προχθές ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αναφερόμενος σε πρόσφατη δήλωση του πρώην υπουργού Εθνικής 'Αμυνας της Ελλάδας, Ευάγγελου Μεϊμαράκη, εξέφρασε την ετοιμότητα της τουρκικής πλευράς να εξετάσει το ενδεχόμενο ακύρωσης της τουρκικής στρατιωτικής άσκησης «Ταύρος», αν προηγουμένως η ε/κ πλευρά, όπως είπε, ακυρώσει τη «Νικηφόρος». «Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και είναι σημαντικό να
δημιουργήσουμε μια θετική ατμόσφαιρα» υπέδειξε.

Χθες, πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, τόνισε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας ήγειρε, κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Γκι- μουν, το όλο θέμα. «Είχε μεταφέρει στον ΓΓ την ετοιμότητα της Δημοκρατίας να μην πραγματοποιήσει την άσκηση Νικηφόρος, εάν και εφΆ όσον η Τουρκία αποφασίσει να μην πραγματοποιήσει την άσκηση Ταύρος» υπέδειξε, ενώ υπογράμμισε πως αυτή ακριβώς είναι, όπως και πέρσι, η θέση της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης. «Αναμένουμε την ανταπόκριση και την απάντηση από μέρους της Τουρκίας» κατέληξε.
Πληροφορίες πάντως του «Π» αναφέρουν ότι η οριστικοποίηση και επίσημη ανακοίνωση τής ακύρωσης της «Νικηφόρος» θα γίνει κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, στην Κύπρο στις 19 Οκτωβρίου.

Ποικίλες αντιδράσεις
Πάντως, το ορατό πλέον ενδεχόμενο ακύρωσης της «Νικηφόρος» έτυχε πολυποίκιλου σχολιασμού από τα κόμματα.

Ο γ.γ.του ΑΚΕΛ, 'Αντρος Κυπριανού, αρκέστηκε απλώς να σημειώσει πως όποιες ενέργειες γίνονται προς την κατεύθυνση διευκόλυνσης των συνομιλιών τυγχάνουν της στήριξης του κόμματός του, λέγοντας πως τέτοια θέματα δεν ρυθμίζονται με δημόσιες δηλώσεις. Ο ΔΗΣΥ στο μεταξύ άφησε, αφενός το χειρισμό του θέματος στη διακριτική διάθεση της Κυβέρνησης, ωστόσο υπογράμμισε ότι ο Ταλάτ είναι αυτός που παρουσιάζεται να κερδίζει τις εντυπώσεις αναφορικά με την πρωτοβουλία ακύρωσης των ασκήσεων. «Πρόκειται για λεπτό και ευαίσθητο θέμα, το οποίο η Κυβέρνηση θα πρέπει να χειριστεί με προσοχή», ήταν το σχόλιο του Εκπροσώπου Τύπου του ΔΗΣΥ, Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος στη συνέχεια υπέδειξε ότι ο Τ/Κ ηγέτης παρουσιάζει τον εαυτό του «ως εκείνον που γνοιάζεται για τη διατήρηση του καλού κλίματος», κάνοντας λόγο περί αντικρουόμενων δηλώσεων και μηνυμάτων από τους Υπουργούς 'Αμυνας Ελλάδας και Κύπρου την 1η Οκτωβρίου.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, Φώτης Φωτίου, έδωσε έμφαση στην ανάγκη ετοιμότητας και συνεχούς εκπαίδευσης της Εθνικής Φρουράς, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ, Δημήτρης Παπαδάκης, επέστησε την προσοχή στο να μην μείνει εκτεθειμένη η ε/κ πλευρά, λέγοντας πως πρώτα πρέπει η Τουρκία να ανακοινώσει την ακύρωση και στη συνέχεια «να συζητήσουμε την αναβολή της ΆΝικηφόροςΆ. Να μην πάθουμε όμως ό,τι πάθαμε με τον Λιμνίτη». Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, σημείωσε ότι «όταν ο Ταλάτ θα γίνει αρχιστράτηγος της Τουρκίας, να μας κάνει προτάσεις», υπενθυμίζοντας ότι πάγια θέση του κόμματός του είναι η πραγματοποίηση όλων των στρατιωτικών ασκήσεων.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Κωδικός άρθρου: 901652
ΠΟΛΙΤΗΣ - 10/10/2009, Σελίδα: 7

4 σχόλια:

  1. Η πολιτικη τους...ηλιθιοτητα στον μεγιστο βαθμο!!
    Εξισωνουν την Εθνικη φρουρα της Δημοκρατιας με τα κατοχικα στρατευματα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχω μία πρόταση να κάνω στον κ. Καλεντερίδη και θα ήθελα να την συζητήσει με τους συνεργάτες του. ίσως θελήσουν κι άλλοι αναγνώστες να την σχολιάσουν. Την βάζω εδώ, διότι δεν έχω κανέναν σύνδεσμο επικοινωνίας.

    Τώρα και κάποιες ημέρες, η ανάρτηση των σχολίων καθυστερεί υπερβολικά, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει διάλογος. Βέβαια, εδώ δεν είναι forum συζητήσεων, αλλά τόπος σχολιασμού των άρθρων. Παρ' όλα αυτά, όταν γίνει σοβαρός διάλογος, εξάγονται κάποια ωφέλημα συμπεράσματα, ανταλλάσσονται πληροφορίες κλπ.

    Προτείνω να καταργηθεί ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΑ ο μετριασμός σχολίων (ούτως ει άλλως μάλλον δεν ελέγχονται όλα) και αντ' αυτού να απαγορεύεται η ανάρτηση ανωνύμων σχολίων. Πάντα οι διαχειριστές έχουν την ευχέρεια να διαγράψουν τυχόν απρεπές, ή προβοκατόρικο σχόλιο. Αν το σύστημα δεν αποδώσει, πάντα υπάρχει η δυνατότητα επιστροφής στο παλιό.

    Ελπίζω να το σκεφτείτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο/Η nativist τα email ειναι skal@infognomon.gr,andpik@gmail.com,sub199243@gmail.com.
    Απο χθες εχει βελτιωθεί, συγνωμη για το προβλημα αυτό είχε να κάνει με την καθημερινότητα μας.Θα υπάρξει προσπάθεια να μην επαναλαφθεί.Σε ευχαριστώ για την επισήμανση σου.Φιλικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κι εγώ ευχαριστώ για την προσοχή σου και τις ηλκτρονικές διευθύνσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.