19/10/09

Με γεννήτρια για ρεύμα φυλάττουν Θερμοπύλες...


Τρία αδέλφια που ζουν μόνιμα στο νησάκι καλούνται να πληρώσουν 20.000 ευρώ για δύο παλιά κτίσματα που θεωρούνται αυθαίρετα και γι αυτό δεν δικαιούνται ρεύμα

Με μία γεννήτρια καλύπτουν τις ανάγκες τους για ρεύμα οι τρεις μόνιμοι κάτοικοι του ακριτικού νησιού Μαράθι, οι οποίοι ετοιμάζονται να περάσουν ακόμα έναν χειμώνα με τις ελάχιστες δυνατές ανέσεις την ώρα που «φυλάττουν Θερμοπύλες» στο ανατολικό άκρο της Ελλάδας.


Ο Μιχάλης Κάβουρας και τα δύο αδέρφια του, η Πόπη και ο Δημήτρης, ζουν στο νησί από τότε που γεννήθηκαν και, σε αντίθεση με πολλούς άλλους, δεν έφυγαν ποτέ. Βγάζουν τα προς το ζην από ένα κοπάδι με κατσίκες, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες έχουν μια ταβέρνα στην οποία γευματίζουν οι επισκέπτες του νησιού.
«Μας είχαν εγκαταστήσει και ένα φωτοβολταϊκό, αλλά έχουν χαλάσει οι μπαταρίες του και δεν λειτουργεί εδώ και αρκετό καιρό. Οπότε αναγκαστικά θα μείνουμε με τη γεννήτρια», επισημαίνει ο Μιχάλης Κάβουρα
«Μας είχαν εγκαταστήσει και ένα φωτοβολταϊκό, αλλά έχουν χαλάσει οι μπαταρίες του και δεν λειτουργεί εδώ και αρκετό καιρό. Οπότε αναγκαστικά θα μείνουμε με τη γεννήτρια», επισημαίνει ο Μιχάλης Κάβουρας, που μαζί με τα δύο του αδέλφια, Πόπη και Δημήτρη, ζουν στο Μαράθι από τότε που γεννήθηκαν

Σε αντίθεση με το καλοκαίρι, ωστόσο, τα πράγματα δυσκολεύουν τον χειμώνα και η κύρια αιτία είναι η έλλειψη ρεύματος από τη ΔΕΗ. Ο κ. Κάβουρας λέει ότι, αν και υπάρχουν κολώνες της ΔΕΗ, δεν μπορούν να πάρουν ρεύμα επειδή τα σπίτια τους θεωρούνται αυθαίρετα. «Μας λένε ότι δεν έχουμε βγάλει άδεια από την πολεοδομία, αλλά την εποχή που χτίστηκε δεν είχαμε ιδέα για αυτά τα πράγματα. Εγώ είμαι 53 χρόνων και το σπίτι υπήρχε όταν γεννήθηκα».

Ο κ. Κάβουρας λέει ότι το ποσό που καλείται ο ίδιος και η οικογένειά του να καταβάλουν στην πολεοδομία είναι πολύ μεγάλο και δεν μπορούν να ανταποκριθούν. «Μας έχουν ζητήσει περίπου 20.000 ευρώ για καθένα από τα δύο κτίσματα που έχουμε. Πού να βρούμε αυτά τα λεφτά; Ξέραμε εμείς ότι θα ερχόταν η πολεοδομία να ζητάει άδεια από τους τσοπάνηδες που έχτισαν δύο σπίτια; Εκτός από το κοπάδι και την ταβέρνα η μοναδική μας δραστηριότητα είναι να ψαρεύουμε για να έχουμε ένα επιπλέον εισόδημα...» διερωτάται ο αδελφός του Σταύρος, ο οποίος μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Μαραθιού και Ρόδου.

Η μοναδική λύση που υπάρχει για την παροχή ρεύματος είναι μια γεννήτρια η οποία καλύπτει τις ανάγκες των τριών αδελφών. «Μας είχαν εγκαταστήσει και ένα φωτοβολταϊκό, αλλά έχουν χαλάσει οι μπαταρίες του και δεν λειτουργεί εδώ και αρκετό καιρό. Οπότε αναγκαστικά θα μείνουμε με τη γεννήτρια», σημειώνει ο κ. Κάβουρας. Σαν να μην έφτανε το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης, τις τελευταίες μέρες αποκαλύφθηκε, ύστερα από μικροβιολογικές αναλύσεις, ότι και το νερό που φυλάσσεται στις πεπαλαιωμένες δεξαμενές του νησιού έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βακτήρια.

Ολα αυτά τα προβλήματα κάνουν τον Μιχάλη Κάβουρα να στενοχωριέται όταν ακούει τους Τούρκους τουρίστες να του λένε ότι θα ζούσε καλύτερα αν το νησί ήταν δικό τους. «Ερχονται με τα σκάφη από απέναντι και μας λένε πόσο όμορφα θα περνάγαμε αν ήμασταν μέρος της Τουρκίας. Τι να τους πεις;» «Εχουμε περάσει μια ολόκληρη ζωή τρώγοντας φασόλια και τα ψάρια που ψαρεύαμε και για γλυκό είχαμε τα χαρούπια. Γιατί δεν μας σκέφτεται η πολιτεία;» συμπληρώνει ο αδελφός του.

Με αυτά τα δεδομένα το μέλλον για την οικογένεια Κάβουρα βρίσκεται πιθανότατα μακριά από το Μαράθι. «Εγώ έχω δύο παιδιά που ζουν με τη μητέρα τους στη Θεσσαλονίκη, γιατί πρέπει να πάνε σχολείο. Πόσο να αντέξω ακόμα εδώ; Δεν είμαστε πια νέοι για να λέμε ότι θα παλέψουμε στον τόπο μας. Μεγαλώνουμε και δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε εδώ έτσι και μας βρει κάποιο πρόβλημα υγείας», σημειώνει.

Η έπαρχος Καλύμνου, Χρυσούλα Σιφουνιού, επισημαίνει, από την πλευρά της, ότι η πολιτεία δεν μπορεί να παρανομήσει και να δώσει ρεύμα αν οι κάτοικοι δεν κάνουν και αυτοί κάποια κίνηση καλής θέλησης, από τη στιγμή, μάλιστα, που κάποιοι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στο νησί έχουν προχωρήσει σε όλες τις διαδικασίες και πήραν ρεύμα από τη ΔΕΗ.

«Για τη συγκεκριμένη περίπτωση χρειάζεται να ληφθεί πολιτική απόφαση που θα δίνει μια λύση. Τα επίμαχα κτίσματα έχουν κατασκευαστεί πολύ μετά τις αεροφωτογραφίες του 1948 που έχουμε στη διάθεσή μας. Εχουμε προτείνει να πληρώσουν ένα ποσό για το μικρότερο από τα κτίσματα και να συνδεθούν με τη ΔΕΗ. Ασχέτως αυτού, είμαστε κοντά τους και φροντίζουμε να τους παρέχουμε ό,τι χρειάζονται, από πετρέλαιο μέχρι πόσιμο νερό, επειδή αναγνωρίζουμε ότι φυλάττουν Θερμοπύλες», επισημαίνει η κ. Σιφουνιού.

Το νησί Μαράθι ή Μάραθος

Το Μαράθι ή Μάραθος είναι μια νησίδα των Δωδεκανήσων στο σύμπλεγμα των Αρκιών. Εχει έκταση 400 στρεμμάτων και βάσει της απογραφής του 2001 οι κάτοικοί του έφταναν τους έξι. Οφείλει το όνομα του στα αγριομάραθα τα οποία μπορεί κανείς να δει σε ολόκληρο το νησί. Οι επισκέπτες που πηγαίνουν εκεί, κυρίως με σκάφη από την Πάτμο, μπορούν να φάνε στις τρεις ταβέρνες του νησιού, ενώ υπάρχουν διαθέσιμα και περίπου 30 κρεβάτια για όσους θέλουν να διανυκτερεύσουν εκεί.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ
ethnos.gr

11 σχόλια:

  1. «Ερχονται με τα σκάφη από απέναντι και μας λένε πόσο όμορφα θα περνάγαμε αν ήμασταν μέρος της Τουρκίας. Τι να τους πεις;»

    Ένα καλό δείγμα προσπάθειας διαμόρφωσης κοινής γνώμης.

    Οι δημοσιογράφοι πρέπει επιτέλους να σεβαστούν τους αναγνώστες τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kαι οι πολιτικοί τους πολίτες αυτής της δύσμοιρης χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. χάλασε η γεννήτρια λέει...θα στείλουμε την ζίμενς να το φτιάξει.αντί να πρωτοστατήσει ο έπαρχος ώστε να πίεση παράγοντες και να μείνουν άνθρωποι στο νησί ,με όσες ανέσεις γίνετε όπως το ρεύμα το παίζει και νομιμόφρων ,ενώ γνωρίζει ότι τα λεφτά που κερδίζουν οι κάτοικοι είναι πολύ λίγα.πάλι καλά που το νησί δεν λέγεται ιμια.stef

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. loipon, poios apo emas edw mporei na anoiksei avrio ena logariasmo se mia trapeza na mazepsoume oti mporoume ..osa kai na'nai kai na ta steiloume!
    eimai ekswteriko kai den mporw gia logariasmo..tha valw omws lefta..epeisis an yparkei endiaferon analamvanw na epikoinwnisw mazi tous!

    Tasos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καθε κυβερνηση που σεβεται τους κατοικους της χωρας οφειλει κι ενας κατοικος αν μενει να εχει ολατα απαραιτητα, μηπως ν ασχοληθουμε οι αστοι μ αυτα τα νησακια που ειναι κομματι μας,οι ..εχοντες δεν μπορουν να τους προσφερουν ..τιποτα???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κα Σιφουνιου ελεος ΝΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΝΟΜΙΣΕΤΑΙ , να δωσεται κυρια μου ρευμα στους ανθρωπους και η κοινη γνωμη θα σας δικαιωσει ,ποσα αυθαιρετα στη Πατμο εχοθν ρευμα???το μοναστηρι τι κανει?/ δεν νοιαζεται για τον ..πλησιον ,μια γεννητρια δεν μπορουν να δωσουν?/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γιατί να δώσουν ρεύμα ;
    Αφού έτσι θα τους αναγκάσουν να εγκαταλείψουν το νησάκι τους πιο γρήγορα. Αυτό θα μεταβληθεί σε ερημονήσι και δεν θα διαφέρει απο τα Ύμια σε τίποτα, παρά μόνον στο μέγεθος. Ο αφελληνισμός των μικρονήσων έχει ξεκινήσει απο τότε που οι γείτονες γκρίζαραν την περιοχή. Το κράτος των Αθηνών είναι μακριά, σιγά μην ασχοληθεί με το ΅παλιονησί΅, έχει πολύ πιο σοβαρά θέματα να λύσει. Άλλωστε έχουμε μπόλικα νησιά, πάνω απο 3500, αυτό θα βλέπουμε ;

    Σιγά να τα λέτε αυτά. Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΟΙΜΑΤΑΙ.

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. http://maps.google.com/maps?ll=37.366732,26.72575&z=17&t=h&hl=en

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Για να δούμε τι θα κάνουν οι νεοι ηγέτες του τόπου, άραγε θα καταφέρουν να δημιουργήσουν νέα Ίμια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτή είναι και αυτή ήταν πάντα η Ελλάδα. Απόλυτη αδιαφορία ακόμα και στο παρά πέντε.
    Δεν είναι μόνο οι τρεις, πέντε η δέκα από το Μαράθι που φυλούν Θερμοπύλες, είναι και οι υπόλοιποι, που έχουν ρεύμα(έστω και με τεράστιες διακοπές πολλές φορές)
    Λειψοί
    Λέρος
    Κάλυμνος
    Ψέριμος
    Μαραθονήσι
    Τέλεντος
    .......και βάλε
    Κάποτε στο Φαρμακονήσι υπήρχαν οικογένειες που ζόυσαν εκεί.
    Το μαρτυράει το νεκροταφείο και το χωριουδάκι που υπάρχει εκεί.
    Σήμερα;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
    Γιατί;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
    Αλλά, δόξα τον Θεό , τα νησιά αυτά τα επισκέπτονται τακτικά κλιμάκια του ΣΔΟΕ του ΙΚΑ, πέφτουν πρόστιμα, οι κάτοικοι πληρώνουν φόρους αδρά στις εκεί ΔΟΥ, λες και ζουν στο Παγκράτι η στην Καλλιθέα(ας πούμε).
    Ρε δε λέτε που σας κάνουν το χατίρι όλοι που μένουν στα ιερά μας βράχια και φυλάνε Θερμοπύλες, θέλετε να βγάλετε και κέρδος απ’ αυτά τα νησάκια.
    Χαμένοι, ε, χαμένοι (πολιτικάντηδες)
    "Έλληνας"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. έστω καί τώρα,πού μοιάζει αργά, νά δημιουργηθούν Τάγματα Ακριτών. μέ όσα αυτό συνεπάγεται.είναι η μόνη λύσις γιά νά ξαναζωντανέψουν ακριτικές περιοχές,όχι μόνον νησιά αλλά καί πολλά ορεινά χωριά. όσον αφορά στήν υποδομήν,θά προέλθη εκ τής προφανούς αξιοποιήσεως τών περιβαλλοντικών καί γεωμορφολογικών δεδομένων,μέ τήν διαθέσιμον στίς ημέρες μας οικοτεχνολογία.όσο γιά ύδωρ,πρός άρδευσιν καί πόσιν στά νησιά,υπάρχουν καταπληκτικές ευρεσιτεχνίες ΕΛΛΗΝΩΝ επιστημόνων γιά μονάδες αφαλατώσεως,αλλά καί μετατροπής τού αέρος εις ύδωρ!όσο γιά τά εντελώς ξερονήσια καί ξεροβούνια,είναι απορίας άξιον γιά ποιόν λόγον ουδείς προτείνει γεωπλασία.η γεωπλασία(terraforming)είναι μιά επιστήμη εν χρήσει εδώ καί δεκαετίες.αρκεί νά σάς πληροφορήσω πώς στό Ισραήλ έχουν μετατρέψει χρησιμοποιώντας την ένα μεγάλον τμήμα ερήμου εις εύφορον γαίαν! εμείς δέν μπορούμε;πού είναι οι Έλληνες πλούσιοι τής Γής νά μεριμνήσουν ΚΑΙ γιά τήν Πατρίδα των;διότι από τό κράτος,έτσι όπως αυτό λειτουργεί σήμερα-ώς μαριονέτα τών εξουσιαστών τού πλανήτη-δέν γίνεται νά περιμένουμε κάτι.τό μεγάλο κρίμα είναι πώς τούτος ο τόπος,σέ μόλις 25 χρόνια, θά μπορούσε νά είναι αγνώριστος πρός τό καλλίτερον καί,δυστυχώς, διαφαίνεται πώς δέν θά είμαστε οι Έλληνες εκείνοι πού τελικώς θά τόν αξιοποιήσουν.εκτός άν η Θεία Πρόνοια δώση έστω καί τήν υστάτην ώραν έλεος.
    Περικλής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.