16/10/09

Συνάντηση Δ. Δρούτσα - Ντ. Σπέκχαρτ

Διαδοχικές συναντήσεις είχε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας με τους πρέσβεις της Κύπρου της Ισπανίας του Πακιστάν και των ΗΠΑ. Σε δηλώσεις του ο νέος Κύπριος πρέσβης, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Δρούτσα, ανέφερε ότι η επίσκεψή του στο υπουργείο Εξωτερικών είναι η πρώτη επίσκεψη πρέσβη και συμβολική και ουσίας.

Σε δηλώσεις του επίσης μετά τη συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών ο κ. Σπέκχαρτ δήλωσε ότι τον διαβεβαίωσε για την ισχυρή στήριξη που παρέχει η Ουάσινγκτον στην εταιρική σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ και συνεχάρη τον πρωθυπουργό για τις εντυπωσιακές πρωτοβουλίες που ανέλαβε τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησης "τόσο σε περιφερειακό όσο και σε διεθνές επίπεδο, ως ένδειξη ενδιαφέροντος για την επίλυση, από κοινού, των περιφερειακών και διεθνών προβλημάτων".

"Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις διμερείς μας σχέσεις" είπε ο κ. Σπέκχαρτ εξερχόμενος από το γραφείο του Δ. Δρούτσα, με τον οποίον συνομίλησαν επί μία ώρα.

Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, δήλωσε ότι δεν συζήτησαν για μια επίσκεψη του πρωθυπουργού Γ. Α. Παπανδρέου στις Ηνωμένες Πολιτείες και διευκρίνισε ότι ήταν μια συνάντηση γνωριμίας και αβροφροσύνης, κατά την οποία "εκφράσαμε αμοιβαία εκτίμηση και υπογραμμίσαμε τα καλά αισθήματα των Ηνωμένων Πολιτειών προς την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό".news.ert.gr

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ
Δηλώνει εντυπωσιασμένη από τη νέα κυβέρνηση


Αναγνωρίζει την πρόθεσή της να προωθήσει τη ΝΑΤΟποίηση των Δυτικών Βαλκανίων και να συμβάλει στη ευρωενωσιακή ενσωμάτωση Τουρκίας και ΠΓΔΜ

«Εντυπωσιακές» χαρακτήρισε τις πρώτες διπλωματικές κινήσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης ο Αμερικανός πρεσβευτής Ντ. Σπέκχαρτ, σε δηλώσεις του μετά την «εθιμοτυπική συνάντηση» που κράτησε μία ώρα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, χτες στο υπουργείο Εξωτερικών.

Είναι προφανές, ο Αμερικανός πρεσβευτής έχει εντυπωσιαστεί από την καλή διάθεση που επιδεικνύει η νέα κυβέρνηση να προχωρήσει σε διευθετήσεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, στο Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη δημόσια εκφράσει τη βούλησή της να συμβάλει στη διευθέτηση όλων των εκκρεμοτήτων στα δυτικά Βαλκάνια, προκειμένου όλες οι χώρες της περιοχής να ενταχθούν στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ μέχρι το 2014.

Αυτό το στόχο διευκολύνουν και οι εκθέσεις αξιολόγησης για την ΠΓΔΜ και την Τουρκία που δημοσιοποίησε η Κομισιόν την περασμένη Τετάρτη. Στις εκθέσεις αυτές η Κομισιόν:

* Καλεί την Τουρκία να επιταχύνει τις πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να περιορίσει το ρόλο του στρατού και να ομαλοποίηση τις σχέσεις της με την Κύπρο.
* Προτείνει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, παρά το γεγονός ότι η εκκρεμότητά της στο θέμα της ονομασίας παραμένει.

Το περιεχόμενο των εκθέσεων

Ειδικότερα, η έκθεση διαπιστώνει ότι η Αγκυρα έχει σημειώσει πρόοδο στον τρόπο χειρισμού ανθρωπιστικών θεμάτων και στο θέμα της κουρδικής μειονότητας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι μένουν πολλά ακόμα να γίνουν. Στην έκθεση της Επιτροπής περιλαμβάνονται «θετικές» αναφορές στα θέματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος, με την έμφαση να δίνεται στο θέμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, στο ζήτημα των περιουσιών της ελληνικής μειονότητας, στην υποχρέωση της Τουρκίας να διατηρεί σχέσεις καλής γειτονίας. Για το τελευταίο, ειδική αναφορά γίνεται στις παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου από τις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά, ενώ επισημαίνεται και η στάση της Αγκυρας στην αντιμετώπιση της λεγόμενης «λαθρομετανάστευσης».

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, η Επιτροπή διαπιστώνει ότι δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος, εκ μέρους της Τουρκίας, ούτε στο θέμα του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Αγκυρας (ελευθερία σε πλοία υπό κυπριακή σημαία να προσεγγίζουν τουρκικά λιμάνια) αλλά ούτε και στην εξομάλυνση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία και ζητά από την Αγκυρα να προβεί σε συγκεκριμένα βήματα, ώστε να συμβάλει στη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για τη συνολική λύση του Κυπριακού.

Σε ό,τι αφορά την ΠΓΔΜ, ο αρμόδιος επίτροπος για τη Διεύρυνση, Ολι Ρεν, προέτρεψε την Τετάρτη να ξεκινήσει η ΕΕ ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ, λέγοντας ότι η χώρα έχει σημειώσει «πειστική πρόοδο». Ο Ολι Ρεν δήλωσε ότι η χώρα «συναντά επαρκώς» τα πολιτικά και οικονομικά κριτήρια που χρειάζονται για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Υπογράμμισε επίσης ότι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας με την Ελλάδα στο πλαίσιο του ΟΗΕ, αποτελεί πλέον επείγουσα ανάγκη.
Ριζοσπαστης

3 σχόλια:

  1. Η άρτι εξαγγελθείσα από την νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πολιτική της Διπλωματικής Πρωτοβουλίας, σε αντιπαραβολή με την πολιτική της Διπλωματικής Αδράνειας, που εφάρμοζε η κυβέρνηση της ΝΔ, έγκειται στο ότι από τούδε και στο εξής θα κατεβάζουμε μόνοι μας, και με δυναμικές πρωτοβουλίες, τα παντελόνια, ενώ επί ΝΔ περιμέναμε αδρανείς να μας τα κατεβάσουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα φυσικά. Τελευταία παρατηρείται και μια απροθυμία της Άγκυρας να μας καταλάβει και ανησυχούν οι ελίτ μας. Χρειάζεται μια πρωτοβουλία μας για να μας καταπιούν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το πατριαρχείο θεωρήται μείζον ζήτημα ή οι περιουσίες των ελλήνων που τις δεσμευσε το Τουρκικό δημόσιο? Με Ιμβρο και τένεδο δεν αναφέρουν τίποτα. Με το πατριαρχείο έχουν βρει ένα πααρμύθι να μας πουλάνε και δεν γίνεται τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.