16/10/09

Η μάχη του Ουανάτ και τα διδάγματα που... αγνοήθηκαν

Τα ξημερώματα της 13ης Ιουλίου 2008, δύναμη τουλάχιστον 200 μαχητών Ταλιμπάν επιτέθηκε εναντίον προκεχωρημένου φυλακίου Αμερικανών αλεξιπτωτιστών στο χωριό Ουανάτ της επαρχίας Νουριστάν. Η μάχη, που κράτησε αρκετές ώρες, οδήγησε στο θάνατο εννέα Αμερικανών στρατιωτών και στον τραυματισμό 27 συναδέλφων τους, αλλά και σε επίσημη έρευνα του Πενταγώνου, που κατέληξε σε έκθεση 238 σελίδων από τον συνταγματάρχη Ντάγκλας Κιούμπισον, η οποία πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες.

Eπίδειξη δύναμης
Η επίθεση των Ταλιμπάν εναντίον του φυλακίου δεν έγινε για λόγους τακτικής, καθώς οι αντάρτες χρησιμοποιούσαν εναλλακτικά περάσματα για τη μεταφορά εφοδίων από το κοντινό Πακιστάν, αποφεύγοντας το φυλάκιο. Αντίθετα, η επίθεση υπήρξε επίδειξη ισχύος του αντάρτικου, που με τον τρόπο αυτό απέδειξε αφενός την ικανότητα των επιτελών του και αφετέρου εδραίωσε την εικόνα του ως αήττητης στρατιωτικής δύναμης στα χωριά της ορεινής και αραιοκατοικημένης συνοριακής ζώνης.

Στις καταθέσεις που έδωσαν οι Αμερικανοί στρατιώτες, όλοι εξέφρασαν την έκπληξή τους για την εμφανή υπεροπλία των Ταλιμπάν, που ξεκίνησαν την επίθεσή τους με καταιγισμό πυρών από μικρά όπλα, αντιαρματικές ρουκέτες και όλμους. Από τη μεριά τους, οι αμυνόμενοι Αμερικανοί και Αφγανοί στρατιώτες διέθεταν ελάχιστα πυρομαχικά, καθώς ο ιδιώτης που είχε αναλάβει τον ανεφοδιασμό τους αρνούνταν να διακινδυνεύσει τα φορτηγά του στους γεμάτους ενέδρες των Ταλιμπάν δρόμους της επαρχίας Νουριστάν.

Η έκθεση του συνταγματάρχη Κιούμπισον αποκαλύπτει επίσης την τραγική αποτυχία της πολιτικής ανοικοδόμησης στην επαρχία Νουριστάν. Παρά τη διοχέτευση σημαντικών χρηματικών κεφαλαίων στην επαρχία, οι οδικές υποδομές παραμένουν ανύπαρκτες, τα σχέδια δημιουργίας σχολείων συνάντησαν τις αντιδράσεις σημαντικής μερίδας του βαθιά ευσεβούς και συντηρητικού πληθυσμού, ενώ η ασφάλεια στα απομονωμένα χωριά παρέμεινε προβληματική.

Την ίδια στιγμή, η παχυλή άγνοια που επέδειξαν οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ για τις τοπικές παραδόσεις, έκανε τον πληθυσμό να αντιμετωπίσει τους Αμερικανούς στρατιώτες ως προπετείς απίστους, σπρώχνοντάς τον στις αγκάλες των Ταλιμπάν. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάτοικοι του κοντινού χωριού βοήθησαν τους Ταλιμπάν στην επίθεση στο Ουανάτ, μεταφέροντας πολεμοφόδια και ανάβοντας φωτιές, που «τύφλωσαν» τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιούσαν υπερπτήσεις στην περιοχής.

Σε διηγήσεις τους, αλεξιπτωτιστές που επέζησαν της μάχης περιέγραψαν την έλλειψη οικοδομικών υλικών, που τους υποχρέωσε να οχυρώσουν το φυλάκιο με ίδια μέσα. Μετά τις εκκλήσεις τους για αποστολή μεγάλου εκσκαφέα, το επιτελείο στην Καμπούλ έστειλε με μεταγωγικό ελικόπτερο μικρό χωματουργικό μηχάνημα τύπου «Μπόμπκατ», που μία ημέρα αργότερα, έμεινε από καύσιμα. Η επίμονη άρνηση του ιδιώτη μεταφορέα να ανεφοδιάσει τους Αμερικανούς στο Ουανάτ σήμανε ότι οι στρατιώτες αντιμετώπισαν ελλείψεις, όχι μόνο σε στρατιωτικό εξοπλισμό, αλλά και σε νερό. Η σκληρή εργασία για την κατασκευή οχυρωματικών έργων, κάτω από τον καυτό ήλιο του Ιουλίου, οδήγησε πολλά μέλη της διμοιρίας στην αφυδάτωση, πλήττοντας την ικανότητά τους να πολεμήσουν.

Μία εβδομάδα πριν από την επίθεση στο χωριό Ουανάτ, ελικόπτερα του ΝΑΤΟ είχαν σκοτώσει δώδεκα Αφγανούς σε επιχείρηση-αστραπή εναντίον ύποπτης ομάδας. Η ομάδα αποδείχθηκε ότι αποτελούνταν από λίγους αντάρτες και από κατοίκους του χωριού, που προσπαθούσαν να διαπραγματευθούν την αποχώρηση των ανταρτών. Μεταξύ των νεκρών βρίσκονταν και δύο Αφγανοί νοσοκόμοι, που είχαν προσφέρει τις υπηρεσίες τους στους Ταλιμπάν, ζητώντας σε αντάλλαγμα την ειρηνική αναχώρηση των ανταρτών από την περιοχή. Η οργή του τοπικού πληθυσμού για τον χωρίς διακρίσεις βομβαρδισμό και τις απώλειες αμάχων τους έπεισε να υποστηρίξουν τους Ταλιμπάν στην επίθεσή τους εναντίον του αμερικανικού φυλακίου.

Τραγικά σφάλματα

Οι εξελίξεις αυτές, αν και τοπικού χαρακτήρα, αποκαλύπτουν την αποτυχία της αμερικανικής στρατηγικής στην αντιμετώπιση του αντάρτικου των Ταλιμπάν. Επαναλαμβάνοντας τα τραγικά σφάλματα του πολέμου στο Βιετνάμ, οι ΗΠΑ προτιμούν σήμερα να αποσυρθούν από επικίνδυνες περιοχές της αφγανικής υπαίθρου για να οχυρωθούν στις πόλεις.

Η ανάδειξη του Καρζάι στις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου διογκώνει το πρόβλημα. Η ενδημική διαφθορά και η οικογενειοκρατία, που χαρακτηρίζουν το καθεστώς, ενισχύει τους Ταλιμπάν, ταυτίζοντας στα μάτια των Αφγανών τον Καρζάι με τη Δύση, όπως είχε ταυτιστεί ο πρόεδρος Νατζιμπουλάχ με την ΕΣΣΔ.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

9 σχόλια:

  1. Vietnam...?πολυ καλο για να ειναι αληθινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οχι μόνον Βιετναμ αλλά και Αφγανιστάν-Ρωσία... μην ξεχνάτε οτι τουλάχιστον 12 000 αλεξιπτωτιστές σκότώθηκαν εκεί,αλεξιπτωτιστές και μόνον .... δλδ η ιστορία επαναλαμβάνεται ... από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. το παιδί των λουλουδιών.καλλιεργεί και προσέχει τον κήπο του,ωραίες παπαρούνες.stef

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο αριθμός των νεκρών που δίνει η στρατιωτική μηχανή είναι πάντα ψεύτικος. Αν ήταν μόνο 9 οι συφοριασμένοι φτωχοδιάβολοι που έπεσαν δεν θα το είχαν κάνει θέμα. Επίσης δεν θα το είχαν κάνει θέμα αν οι συνθήκες διάλυσης που περιγράφουν ήταν η εξαίρεση και όχι ο κανόνας που επιβάλεται από το κοινωνικοοικονομικό τους σύστημα και το είδος των ιμπεριαΛηστρικών πολέμων που είναι αναγκασμένοι να κάνουν για να μην καταρεύσουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΟΜΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΡΕΥΣΟΥΝ ΝΕΟΤΕΡΑ ΜΟΥ, ΘΑ ΚΑΤΑΡΕΥΣΟΥΝ. ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ. ΟΙ ΛΑΟΙ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΜΑΧΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ, ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΟΠΛΟ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΤΟ ΕΛΕΓΧΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΠΟΤΕ.
    ΖΗΤΩ Ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ. Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ.
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πρός neotera:

    Ο χαρακτηρισμός των Αμερικανών στρατιωτικών που έπεσαν σ' αυτήν την μάχη ως συφοριασμένοι φτωχοδιάβολοι είναι τελείως ανάρμοστος και απαράδεκτος. Τέτοιοι επιπόλαιοι χαρακτηρισμοί έχουν λίαν δυστυχώς χρησιμοποιηθεί στην παρούσα ιστοσελίδα και στο παρελθόν γιά Ελληνοαμερικανούς ομογενείς που υπηρετούν στις ΕΔ Η.Π.Α. κι έχουν πέσει στο πεδίο της μάχης στο Αφγανιστάν. Τί χαρακτηρισμοί θα χρησιμοποιηθούν άν ό μή γένοιτο θρηνήσουμε θύματα ανάμεσα στην Ελληνική Δύναμη Αφγανιστάν; Τα άτομα αυτά φορούν μία στολή και υπακούν διαταγές. Θα μπορούσαν κάλλιστα να φερθούν σαν Ναζήδες μετά τις απώλειες που υπέστησαν σβύνοντας από τον χάρτη και πέντε-έξη χωριά στην άμεσο περιοχή όπου κανείς δεν θα άκουγε ούτε το σφύριγμα των εξ άνωθεν προερχομένων βομβών. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε.

    Μήπως νομίζουν οι σχολιαστές της παρούσας ιστοσελίδας ότι οι αντάρτες Ταλιμπάν διεξάγουν κάποιον εθνικο-απελευθερωτικό αγώνα εκεί στα βουνά του Αφγανιστάν και του Πακιστάν; Απλώς είναι συφοριασμένοι φτωχοδιάβολοι της Ισλαμικής εξτρεμιστικής ιδεολογίας που δημοσίως εκτελούσε γυναίκες στα ποδοσφαιρικά γήπεδα, και που τώρα καταστρέφει σχολεία διότι εκεί προσπαθούν τα φτωχοκόριτσα του Αφγανιστών να μάθουν πέντε γράμματα κι όχι μόνο ν' αποστηθίσουν το Κοράνιο. Δεν νομίζω ότι ο μέσος Έλληνας θα ήθελε να τους έχει γείτονες στην πόλη ή στο χωριό του διότι θα έλεγε αντίο ακόμα και στο ουζάκι του και στο άκουσμα κάποιου δημοφιλούς λαϊκού τραγουδιού.

    Οι ίδιοι οι Ταλιμπάν χρηματοδοτούνται και υποκινούνται από υποκριτικά κέντρα εξουσίας τα οποία επικροτούν και προωθούν τους Ισλαμικούς θρησκευτικούς πολέμους τζιχάντ, ώστε τα ίδια αυτά τα καθεστώτα να επιβιώνουν σε μία ατμόσφαιρα χλιδής των πετρελαιο-δολλαρίων και πετρελαιο-ευρώ τους. Όταν βέβαια οι ίδιοι Ισλαμικοί εξτρεμιστές γίνοντα ενοχλητικοί κι απειλούν αυτά τα καθεστώτα (όπου το μέσο κατά κεφαλή εισόδημα είναι μόνο 12.000 δολάρια - ΚΑΤΩΤΕΡΟ δηλαδή και του μέσου ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ εισοδήματος παρά τα πετρέλαια), τότε βέβαια μετανομάζονται σε τρομοκράτες, καταδιώκονται απηνώς, και αποκεφαλίζονται.

    Οι εν στολή Αμερικανοί συμπατριώτες μου φίλε neotera καθώς και οι υπόλοιπες δυνάμεις της ISAF στο Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένου και του Ελληνικού τμήματος, μπορεί να τα μαζέψουν και να φύγουν από εκείνον τον αγριότοπο όπως έφυγαν και οι Σοβιετικές δυνάμεις το 1989 και οι διάφορες Αφγανικές φατρίες και φυλές όπως οι Παστούν, οι Ταζκίκοι, κ.λ.π., μπορεί να αλληλοσφαγούν προς δόξαν του τί πιστεύει η καθεμία. Θα είναι αυτό μία εφικτή κι αποδεκτή λύση; Και τι μέλλει γενέσθαι άν ο συνδυασμός Ταλιμπάν-Άλ Κάϊντα αποσταθεροποιήσει και το διπλανό Πακιστάν το οποίον όμως έχει και πυρηνικά όπλα στην επικράτειά του;

    Εν Η.Π.Α. ένας μετανάστης

    16-10-2009, τοπική ώρα 15:45 - ώρα Ελλάδος 22:45

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο. Και η πλάκα είναι ότι ο Ομπάμα στέλνει κρυφά χιλιάδες στρατιώτες, πράγμα που αποκάλυψε και το μέγεθος της καταστροφής και φυσικά έριξε στα μάτια της κοινής γνώμης το δήθεν φιλειρηνικό προφίλ του Ομπάμα, ο οποίος ωστόσο είχε μιλήσει για απόσυρση μόνο από το Ιράκ. Επίσης, ας μην πιστεύουμε τις διαφημίσεις περί ανίκητων όπλων κλπ κλπ. Ακόμα και η αεροπορία δεν μπορεί να βοηθάει κάθε λεπτό. Οι Αμερικανοί δεν διδάχθηκαν από το Βιετνάμ, όπως και οι Γάλλοι παλιότερα που την πάτησαν και στην Αλγερία. Όπως άλλωστε έγραψε και ο Γκεβάρα στην "τεχνική του ανταρτοπολέμου", αν πάρεις τον πληθυσμό με το μέρος σου, δεν χάνεις, αυτός είναι και ο σκοπός, τι να την κάνεις μια νίκη σε μια επιχείρηση, όταν ο πληθυσμός είναι εναντίον σου; Και αυτό δεν πετυχαίνεται με χαρτάκια από αεροπλάνα, αλλά με έμπρακτο σεβασμό τουλάχιστον. Και με αφορμή την "οικολογική" αυτή φωτογραφία, ας διερωτηθούμε τι παιγνίδια παίζουν και οι μυστικές υπηρεσίες εκεί πέρα, με το εμπόριο του οπίου. Ενδεχομένως το όπιο είναι πιο κερδοφόρο από οποιοδήποτε φυσικό αέριο ή την γεωπολιτική θέση του Αφγανιστάν.
    Πέτρος Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητέ εν ΗΠΑ μετανάστη,
    Οι Αφγανοί που αντιστέκονται στους Αμερικάνους είναι οι άνθρωποι που ζούσαν στην περιοχή χιλιάδες χρόνια, ενδεχομένως χωρίς ιδιαίτερη εθνική συνείδηση, έχοντας όμως παρόμοια γλώσσα (Φαρσί κατά το πλείστον που διαφέρουν από τα Φαρσί τον Περσών) και πάνω από όλα κοινή θρησκεία εδώ και αιώνες, την οποία άλλωστε εκμεταλλέυτηκαν οι ΗΠΑ στον σοβιετικο-αφγανικό πόλεμο, όπως πολύ καλά ξέρεις.
    Έχουμε και λέμε, λοιπόν για να αρθούν οι παρεξηγήσεις: Υπάρχει μια χρηματοδότηση από Σαουδάραβες που καμία σχέση δεν έχει βέβαια με το βρόμικο παιγνίδι που παίζουν οι Σαουδάραβες (οι σείχηδες λεφτάδες τους) κατά του λαού τους σε συνεργασία με τους εκάστοτε της αμερικανικής κυβέρνησης.
    Οι αποκεφαλισμοί που φαντάζομαι βλέπεις σε αμερικάνικα site που εμπορεύονται τον πόνο και την φρίκη, είναι οι συνηθισμένες εκτελέσεις που συνέβαιναν και στην Ευρώπη και συμβαίνουν με πολύ πολιτισμένο πλέον τρόπο στις ΗΠΑ...χώρα όπου η οπλοφορία είναι αποδεκτή αντίθετα από το κάπνισμα, που σε λίγο θα επιδέχεται κεφαλική ποινή. Ας θυμηθούμε για λίγο και τους κυνηγούς κεφαλών στον Εμφύλιο πόλεμο (γνωστό για κάποιους ως κομμουνιστοσυμμοριτοπόλεμο) πριν από 60 χρονάκια...
    Όσο για την θέση της γυναίκας στις ισλαμικές χώρες και στις ισλαμικές κοινωνίες, είναι λίγο καλύτερη από την θέση της στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη πριν από την εδραίωση της άποψης ότι η γυναίκα και ΠΑΡΑΓΕΙ και ΑΓΟΡΑΖΕΙ, οπότε ας την "εξισώσουμε" (νομικά μόνο...) με τους λοιπούς της καπιταλιστικής παραγωγής...Βέβαια, σε πολλές πολιτείες του Νότου, η γυναίκα εύχεται να είχε γεννηθεί σε αραβική χώρα, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.
    Και συνεχίζουμε, να μιλήσουμε περί ονοματοδοσίας, συνέλληνα. Ονομάζει το κράτος στο οποίο τώρα ζεις ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗ οποιονδήποτε αντιστέκεται στις μπόμπες του και στη ΕΠΙΘΕΣΗ του. Ταυτίζει τους αντάρτες με τον δικό του κατασκευασμένο τρομοκράτη Μπιν Λάντεν (τον κολλητό της αμερικάνικης κυβέρνησης Σαουδάραβα αν θυμάσαι) και βαφτίζει Αλ-Κάιντα κάΘε ένοπλο αγώνα αντίστασης παρακαλώ. Οι Ταλιμπάν είναι ακραίοι και ΦΥΣΙΚΑ δεν τους πάει κανείς πολιτισμένος μία...καμία συζήτηση σε αυτό. Αλλά η αντίσταση τους, οδηγεί Αφγανούς πολίτες στην αγκαλιά τους, αν δεν το χεις καταλάβει, όπως έγινε με τον Χο-Τσι-Μινχ, τον Κάστρο και άλλους που δαιμονοποιούν τα μέσα αμερικανικής προπαγάνδας χρόνια τώρα.
    Σε καταλαβαίνω πολύ πολύ καλά πώς νιώθεις για την δεύτερη πατρίδα σου, μην ανησυχείς. Και φυσικά θα πονέσει ακόμα και ο ακροαριστερός συριζιώτης, φαντάζομαι, αν σκοτωθεί Έλληνας, αλλά ο Έλληνας οφείλει λόγω ιστορίας να βλέπει τα πράγματα καθαρά και να ΚΡΙΝΕΙ το δίκαιο ή όχι του πολέμου εκεί.
    Όσο για το ποιοι υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και πώς τους φέρεται το δημοκρατικό κράτος των ΗΠΑ και αργότερα, επίτρεψε μου να σου πω ότι είναι παιδάκια βαλμένα κρέας στην μηχανή του πολέμου, είτε το θέλουν είτε όχι, και δυστυχώς για το ηθικό τους το ξέρουν πολύ πολύ καλά ότι δεν έχουν καμιά δουλειά εκεί πέρα.
    Πέτρος Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.