17/10/09

Η κρύπτη της μεγάλης φυγής Οι ανακαλύψεις του Ελβετού αρχιτέκτονα που είχε ανακαινίσει την Αγ. Σοφία

Ο Γκασπάρο Φοσάτι εικάζεται ότι είχε εντοπίσει το 1847 το σημείο απ΄ όπου διέφυγαν οι Βυζαντινοί όταν ο Μωάμεθ Β΄ ο Πορθητής μπήκε στον ναό

Τον θρύλο της κρύπτης από την οποία φυγαδεύτηκε ο ιερέας και μέρος του εκκλησιάσματος στην τελευταία βυζαντινή λειτουργία την Τρίτη 29 Μαΐου 1453, «ανάστησε» η ανακάλυψη των προσωπικών εγγράφων του Ελβετού αρχιτέκτονα Γκάσπαρο Φοσάτι.
Του ανθρώπου που το 1847 με εντολή του σουλτάνου Αμπντουλμεσίτ Β΄ ανακαίνισε την Αγία Σοφία.

Η Πύλη προσπαθούσε να πείσει τους Ευρωπαίους πως η Οθωμανική Αυτοκρατορία άλλαζε την πολιτική της απέναντι στους αλλόθρησκους και η ανακαίνιση του λαμπρότερου χριστιανικού οικοδομήματος αποτελούσε μιας πρώτης τάξης απόδειξη για αυτή τη μεταστροφή της τουρκικής πολιτικής. Ο διάσημος Ελβετός αρχιτέκτονας Γκάσπαρο Φοσάτι επελέγη από τον Σουλτάνο για να επιβλέψει τις εργασίες ανακαίνισης, τον καθαρισμό από τους σοβάδες των ψηφιδωτών της Αγίας Σοφίας, την αποκατάσταση των σπασμένων μαρμάρων στα δάπεδα του ναού αλλά και την προστασία των χειρογράφων και των αρχείων.

Κάποιοι από τους Έλληνες φίλους του Φοσάτι, αξιωματούχοι της Πύλης, τον έχουν πληροφορήσει για τον θρύλο της τελευταίας λειτουργίας που διακόπηκε όταν στην εκκλησία εισέβαλε καβάλα στο άλογό του ο Μωάμεθ Β΄ ο Πορθητής και γι΄ αυτόν της μυστικής κρύπτης. Ο Φοσάτι, όπως συμπεραίνουν οι μελετητές του αρχείου του, ανακάλυψε την κρύπτη αλλά προτίμησε να κρατήσει το μυστικό για αυτόν. Ενώ οι σημειώσεις του για τις εργασίες που πραγματοποίησε στα δύο χρόνια που κράτησε η ανακαίνιση είναι σχολαστικότατες, μόνο σε ένα γράμμα του σε φίλο του μιλάει γενικά και αόριστα για ένα μυστικό δωμάτιο, το οποίο χρησιμοποίησε και ως γραφείο του. Το δωμάτιο αυτό ο Φοσάτι το ξανασφράγισε όταν έφυγε από τον ναό το 1849.

Το ξεχασμένο «μυστικό» δωμάτιο της Αγίας Σοφίας εντοπίστηκε τον Δεκέμβριο του 2005 όταν η νέα διευθύντρια του Μουσείου της Αγίας Σοφίας, Ζαλέ Ντεντέογλου, ρώτησε αν υπάρχει χώρος που να μην έχει ανοιχτεί και διέταξε να παραβιάσουν την κλειδαριά του συγκεκριμένου χώρου μια και δεν υπήρχε κλειδί της πόρτας. Αποκαλύφθηκε τότε πως το δωμάτιο υπήρξε το εργαστήρι του Γκάσπαρο Φοσάτι. Λίγα έπιπλα και ορισμένα έγγραφα, όχι ιδιαίτερης σημασίας, σύμφωνα με τους ιστορικούς μελετητές πιστοποίησαν την ανακάλυψη και πυροδότησαν εκ νέου τον θρύλο.

Η τελευταία ορθόδοξη λειτουργία στην Αγία Σοφία
Τον Ιανουάριο του 1919 δύο ελληνικές μεραρχίες που είχαν σταλεί στην εκστρατεία της Κριμαίας στάθμευσαν στην Κωνσταντινούπολη. Την εποχή εκείνη η Βασιλεύουσα βρισκόταν υπό «συμμαχική επικυριαρχία». Ο πατήρ Λευτέρης Νουφράκης υπηρετούσε στη Β΄ ελληνική μεραρχία. Όπως εκμυστηρεύτηκε στους συντρόφους του ο Κρητικός ιερέας από τις Αλώνες Ρεθύμνου «το όνειρό του ήταν να ακουστεί και πάλι ο λόγος του Θεού στην Αγία Σοφία». Την εποχή εκείνη η εκκλησία λειτουργούσε ως τζαμί και οι 4 άλλοι στρατιωτικοί, Φραντζής, Λιαρομάτης, Σταματίου και Νικολάου επισήμαναν στον ιερέα πως μια χριστιανική λειτουργία θα προκαλούσε τους Τούρκους.

Μπρος στην επιμονή του παπαΛευτέρη οι τέσσερις άλλαξαν γνώμη. Με τη βοήθεια ένα Ρωμιού βαρκάρη κατέβηκαν από το πλοίο που μετέφερε τη μεραρχία τους και βρέθηκαν στην εκκλησία. Στον χώρο που βρισκόταν η Αγία Τράπεζα ο παπα-Λεύτερης τοποθέτησε ένα μικρό τραπεζάκι. Βάζει το πετραχήλι του και αρχίζει τη λειτουργία με ψάλτη τον ταγματάρχη Λιαρομάτη. Χρέη νεωκόρου εκτελεί ο υπολοχαγός Νικολάου.

Η εκκλησία σιγά σιγά γεμίζει από μουσουλμάνους που έχουν έρθει για τη δική τους προσευχή. Όπως εκμυστηρεύτηκαν στη συνέχεια ορισμένοι από τους πρωταγωνιστές, «οι Τούρκοι μας έβλεπαν χωρίς να ξέρουν πώς να αντιδράσουν αφού αυτό που συνέβαινε ήταν κάτι περισσότερο από απίστευτο για αυτούς». Οι 4 αξιωματικοί κοινωνούν και γίνεται η απόλυση. Κάποιοι από τους Τούρκους κινούνται εναντίον τους αλλά τους σταματάει ένας Τούρκος αξιωματικός που ζητάει από τους μουσουλμάνους να μην πειράξουν τους Έλληνες, διότι είναι μεγάλη αμαρτία αν χυθεί αίμα σε ιερό χώρο. Οι Έλληνες τελικά κατάφεραν να διαφύγουν. Ακολούθησε έντονη διαμαρτυρία των συμμάχων στον Ελευθέριο Βενιζέλο για το συμβάν, ο οποίος με τη σειρά του επέπληξε τους τέσσερις Έλληνες αξιωματικούς.


Η ιστορία του μνημείου με μια ματιά
Η ΑΝΕΓΕΡΣΗ
Το χτίσιμο της Αγίας Σοφίας άρχισε το 532 και ολοκληρώθηκε το 537 μ.Χ.
από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό. Αρχιτέκτονες ήταν ο Ανθέμιος και ο Ισίδωρος.
Στην επίβλεψή τους είχαν 100 μηχανικούς και αρχιτέκτονες, οι οποίοι με τη σειρά τους είχαν 100 εργάτες έκαστος.

ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ
20 χρόνια μετά την ολοκλήρωσή του κατέρρευσε ο τρούλος της εκκλησίας. Για το χτίσιμό του χρησιμοποιήθηκαν ροδίτικα τούβλα. Το βάρος τους ισούται περίπου με το 1/6 ενός κανονικού τούβλου. Ο ασβέστης που χρησιμοποιήθηκε ζυμώθηκε με λάδι αντί για νερό. Η Αγία Σοφία έχει επιβιώσει από 64 δυνατούς σεισμούς έως 7,4 Ρίχτερ. ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Τo 1930 η Αγία Σοφία με απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκ μετατράπηκε σε μουσείο.
ΝΕΑ

15 σχόλια:

  1. Μόνον οταν εισέρχεται κάποιος στην Αγία Σοφία αντιλαμβάνεται το μέγεθος της.Και το δέος είναι ακριβώς-ίσως και περισσότερο- ό,τι εννοεί η λέξη. Τότε κατάλαβα γιατί δεν την γκέμισαν :γιατί δεν μπορούσαν.Και το μπλέ τζαμί είναι αντίγραφο σε μικρογραφία της Αγίας Σοφίας:γιατι δεν μπορούσαν να κατασκευάσουν ακριβές αντίγραφο. Και όλα τα τζαμιά είναι αντίγραφα της. Ναι έκανα καλά που πήγα στην Πόλη πριν 3 χρόνια.Περίμενα οτι θα έμπαινα επάνω σε ένα Leopard , αλλά .... καλά που πρόλαβα να δω την Βασιλεύουσα και την Αγία Σοφία.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Περίμενα οτι θα έμπαινα επάνω σε ένα Leopard...

    Αντριχιάζω φίλε μου και πε΄ρνω δύναμη κάθε φορά που ακούω και κάποιον άλλον να έχει τους ίδιους προγονικούς πόθους με μένα.

    Θα ήταν πραγματικά ένα θέαμα απερίγραπτό.

    Ν.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για την ωρα παλλικαραδες μου τα λεοπαρντ ειναι χωρις πυρομαχικα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ..
    Σύντομα θα λειτουργήσουμε ΑΛ....
    και ΔΕΝ θα χρειαστούν Leopard...
    ΥΠΟΜΟΝΕΣ...

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν έχω πάει στην Κωνσταντινούπολη,πήγα πέρυσι στη Ρώμη και επισκέφθηκα τον ναό του Αγ.Πέτρου.
    Θέλω να σας καταθέσω τη μαρτυρία μου πως τίποτε το ιδιαίτερο δεν αισθάνθηκα,πολύ φορτωμένο κτίριο, τεχνοτροπία ξένη στη δική μας κουλτούρα κλπ με λίγα λόγια ήταν ένα μουσείο και όχι ένας χώρος που να σου εμπνέει τα όποια συναισθήματα.
    Διαφορετικά φαντάζομαι την Αγ.Σοφία,έστω και στην κατάσταση που βρίσκεται,έστω και με τους ανθρώπους που κυκλοφορούν μέσα.
    Πιστεύω ότι οι Άγαρ δεν μπορούν να την μαγαρίσουν πραγματικά.
    Θα είχανε λύσει το πρόβλημα τους βέβαια αν γίνονταν λειτουργίες ή επιτρέπονταν οι χορωδιακές ψαλμωδίες έστω και μερικές μέρες το χρόνο.
    Αλλά που να τολμήσουν,τους πάει πέντε πέντε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 10:25 Ανώνυμε:Γνωρίζω οτι δεν έχουν τα σωστα πυρομαχικά,αλλά στα όνειρα δεν κάνω σκόντο=εκπτώσεις. Οι άλλοι ανώνυμοι: ¨Τι σχέση έχει η του Πέτρου με την Αγία Σοφία ;;; να πώ οτι με επιασε παράπονο μόλις μπήκα ;;;ναι.Να πω ότι έκλαψα ;; Οχι,συγκρατήθηκα. Εστω και αν το εισιτήριο το εισπράτουν οι αγαρινοί,εγώ δεν μετανιωσα που πήγα και θα ξαναπάω.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν διαβάσετε την "Σκιά της Δύσεως" του Κ.Μ. Σακελλαρόπουλου, Εκδόσεις Εκάτη, θα μάθετε ότι το 1915, αν τυχόν η Κωνσταντινούπολις απελευθερωνόταν από τουε Τούρκους, ο Πάππας είχε εγείρει απαιτήσεις για να κάνει την Αγία Σοφία καθολικό ναό!

    Μάλιστα!

    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "Η Αγία Σοφία έχει επιβιώσει από 64 δυνατούς σεισμούς έως 7,4 Ρίχτερ."

    Δεν είναι τυχαίο. Στέκεται και περιμένει.
    " Έλληνας"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ναί, μάς περιμένει,καί ελπίζω νά ζήσω(γιατί είμαι μεγάλη)γιά νά τήν επισκευθώ,καί άς πεθάνω μετά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Άξιοι ...!!!!

    Ελάτε τώρα, ελάτω τώρα εδώ ,
    ελάτε στη πατρίδα μας,
    ελάτε στις καρδιές, ελάτε και
    στα στήθη μας.

    Ελάτε να μπούμε μέσα,
    μαζί να μπούμε μέσα,
    να ψάλλουμε το «δόξα εν υψίστοις..», το «Άξιον εστίν ...»


    Θανάσης Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δυστυχώς μετά την Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, μόνο ένας Έλληνας πολιτικός επεδίωξε την απελευθέρωση της Κωνσταντινούπολης: Ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος είχε την ατυχία να είναι στρατιωτικός, είχε την ατυχία το πραξικόπημά του να πετύχει, αλλά να μην τον αφήσουν έστω να επιχειρήσει το εγχείρημα, οπότε και τον έριξαν, κατασυκοφαντήθηκε και καταειρωνεύτηκε.
    Όμως δεν πειράζει μετά η Ελλάδα πρόκοψε με τις πολιτικάρες της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν εχω παει στην Κωνσταντινουπολη και φυσικα δεν εχω σκοπο να παω ως τουρίστας.
    Το 1999 και το 2002 όταν ήμουν Διευθυντής σε ένα Τμήμα μιάς Πολυεθνικής κλήθηκα να παραστώ στο Πανευρωπαικό Meeting των Διευθυντών των αντιστοίχων Τμημάτων που θα γινόταν στην Κωνσταντινούπολη.
    Αρνηθηκα και τις δύο φορές να πάω και έστειλα τον άμεσο υφιστάμενο μου αντ'εμού.
    Με πολιτικά ως τουρίστας δεν θα πάω ποτε στην Κωνσταντινούπολη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. - "Δυστυχώς μετά την Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, μόνο ένας Έλληνας πολιτικός επεδίωξε την απελευθέρωση της Κωνσταντινούπολης: Ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος είχε την ατυχία να είναι στρατιωτικός, είχε την ατυχία το πραξικόπημά του να πετύχει, αλλά να μην τον αφήσουν έστω να επιχειρήσει το εγχείρημα, οπότε και τον έριξαν, κατασυκοφαντήθηκε και καταειρωνεύτηκε.
    Όμως δεν πειράζει μετά η Ελλάδα πρόκοψε με τις πολιτικάρες της." -

    Το δυστυχώς θα πρέπει να πάει για άλλη μία φορά, διότι ο Στρατηγός Πάγκαλος, θέλοντας να εξασφαλίσει τα νώτα του, πριν επιτεθεί κατά της Τουρκίας, συμβιβάστηκε με μία λεόντιο συνθήκη με τους Βουλγάρους και τους Σέρβους, με την οποία ουσιαστικά τους παρέδιδε σχεδόν, την Θεσσαλονίκη και την Βόρεια Ελλάδα.

    Κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες ο Ανδρέας Μιχαλακόπουλος για να ακυρωθούν αυτές οι συνθήκες. Προετοίμασε το έδαφος στον Ε. Βενιζέλο για να ακυρωθούν!

    Οι πληθυσμοί της Β. Ελλάδος είχαν κατατρομάξει και ο τότε Πρωθυπουργός Ανδρέας Μιχαλακόπουλος αναγκάστηκε να μεταβεί εκεί για να τους εμψυχώσει.

    Οπωσδήποτε όμως προσέφερε μεγάλες υπηρεσίες στην Ελλάδα, κυρίως με τον δυνάμεως 100.000 ανδρών στρατό που ανασυγκρότησε στην Δυτική Θράκη, και χάρις σ' αυτόν κατάφερε ο Βενιζέλος στην Λωζάνη να υπογραφεί από τους Τούρκους η Συνθήκη.


    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μπορεί να μην έχουν πυρομαχικά τα λέοπαρντ, έχουν όμως πυρομαχικά τα ρωσικά Τ-80. θυμίζω και το νέο ρωσικό αμυντικό δόγμα περί προληπτικού(!!) πυρηνικού(!!) πλήγματος.
    Στην Κωνσταντινούπολη θα πάω, όταν απελευθερωθεί. Γιατί να πληρώνω ξενοδοχεία;;
    Δήνο Τσέλιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Όλοι οι γνωστοί μου, όταν εισήλθαν στη Αγία Σοφία, αισθάνθηκαν ένα απερίγραπτο δέος. Ίσως διότι είναι Έλληνες και τους επηρεάζει το φοβερό περιβάλλον του υπέροχου ναού της χριστιανοσύνης και της περίφημης Ελληνικής χιλιόχρονης Αυτοκρατορίας!

    Θα ήθελα όμως να αναφερθώ σε ένα περεμφερές θέμα, αυτό της θρησκείας που ησπάζετο ο Μωάμεθ Β΄ο Πορθητής.

    Ο ΜΩΑΜΕΘ Β΄ Ο ΠΟΡΘΗΤΗΣ ΗΤΑΝ ΧΡΙΣΙΑΝΟΣ ;

    Ο Καθηγητής Δημήτρης Κιτσίκης γράφει στο βιβλίο του «Ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας 1280-1924» τα εξής;

    Την εποχή της βασιλείας του Αμπτÿλχαμιτ Β΄ (1876-1909) είχε σπάσει μεγάλος αγωγός νερού στην συνοικία του τζαμιού του Πορθητού, στο Φατίχ Τζαμί της Κωνσταντινουπόλεως. Το τζαμί αυτό είχε οικοδομηθεί μεταξύ 1463-1470 σ’ έναν λόφο της Πόλης, επάνω στα ερείπια της κατεδαφισμένης από τους Οθωμανούς εκκλησίας των Αγίων Αποστόλων (Χαβαριγιούν Κιλισεσί – Havariyun Kilisesi). Σημειωτέον ότι ο Πορθητής το 1453 είχε επιτρέψει ες τον Γεννάδιο να εγκαταστήσει στους Αγίους Αποστόλους το Οκουμενικό Πατριαρχείο, αλλά το 1454 ο Πατριάρχης εγκατέλειψε την εκκλησία, κάτω από την οποία ήσαν θαμμένοι πολλοί Βυζαντινοί βασιλείς, επειδή είχε ανακαλυφθεί εκεί το πτώμα ενός Τούρκου και φοβήθηκε μην κατηγορηθούν οι Έλληνες για το έγκλημα. Ο Χριστόδουλος, ο Έλλην Αρχιτέκτων, κράτησε τα θεμέλια της Εκκλησίας που κατεδαφίστηκε το 1463, και επάνω σ’ αυτά έκτισε το τζαμί. Κατά την επισκευή του αγωγού που είχε σπάσει ο Αμπντÿλχαμιτ έδωσε εντολή να ανοιχθεί ο τάφος (ο τÿρμπε) του Πορθητού, που βρίσκεται δίπλα στο τζαμί. Σε βάθος τριών μέτρων μέσα στον τάφο, που ήταν άδειος, υπήρχε μια σιδερένια καταπακτή, από κάτω δε κατέβαινε μια πέτρινη σκάλα που κατέληγε σε μια υπόγεια αίθουσα της βυζαντινής εκκλησίας κάτω ακριβώς από το τζαμί. Εκεί, εν μέσω άλλων τάφων Βυζαντινών βασιλέων, ευσρίσκετο μαρμάρινος τάφος, στο εσωτερικό του οποίου ανκαλύφθει το ταριχευμένο σώμα του Πορθητού, με το πρόσωπό του πανομοιότυπο προς το πορτ ραίτο του Bellini. Συνεπώς ο Πορθητής είχε ταφεί ως χριστιανός και Βυζαντινός βασιλεύς. Μόλις ο Αμπτÿλχαμιτ το έμαθε, έδωσε εντολή να σφραγισθεί αμέσως η πέτριβη σκάλα και να κρατηθεί μυστικό πως ο πραγματικός τάφος του Μωάθεθ Β΄δεν ήταν ο μουσουλμανικός τουρμπές αλλά βυζαντινή σαρκοφάγος,πράγμα κατανοητό εφ’ όσον εκείνη την εποχή Αμπτÿλχαμιτ προσπαθούσε, για να κρατηθεί στον θρόνο, το όπλο του πανισλαμισμού. Η ιδέα και μόνον ότι ήταν δυνατόν ο Πορθητής να υπήρξε κρυπτοχριστιανός ήταν γι’ αυτόν απαράδεκτη!

    Καταλαβαίνετε Φίλοι του ιστολογίου τι σάλος θα ξέσπαγε αν μαθευόταν ότι ο Σουλτάνος Μωάμεθ β΄ο Πορθητής, ο Αρχηγέτης του Ισλαμ ……. είχε ασπασθεί τον Χριστιανισμό …!!!!

    Έκτοτε ο Τάφος του Μωάμεθ παραμένει σφραγισμένος.

    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.