16/10/09

ΘΑ ΜΑΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ;

Της Ελίνας Γαληνού
Εξήντα χρόνια μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν είναι αρκετά για να ξεχάσει ο ελληνικός λαός τι πέρασε κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής...Μπορεί οι πόλεμοι να τελείωσαν και να ρίξαμε όλες οι ευρωπαικές χώρες νερό στο κρασί μας για να επιτύχει το όραμα της "Ενωμένης Ευρώπης", μπορεί σήμερα εμείς με τους γερμανούς να είμαστε εταίροι στην ίδια ομοσπονδία, αλλά ...υπάρχουν πράγματα αλήστου μνήμης. Οι αποζημιώσεις που διεκδικεί η Ελλάδα από την Γερμανία για την περίοδο της Κατοχής, παραμένουν ωστόσο σε εκκρεμότητα. Η ιστορική αλήθεια όμως, δεν παραγράφεται. Γνωρίζουμε ότι ο Χίτλερ μας κήρυξε πρώτος τον πόλεμο ενώ εμείς προβάλαμε αντίσταση με όλες μας τις δυνάμεις στην άνιση εκείνη πάλη. Ωσπου τεθήκαμε από τον Απρίλιο του 1941 έως τον Οκτώβριο του 1944, υπό καθεστώς γερμανικής κατοχής. Είναι μάλλον περιττό να περιγράψουμε λεπτομερώς τα βάσσανα, τους εξευτελισμούς και τους διωγμούς που πέρασαν οι Ελληνες εκείνη την περίοδο. Ποιός μπορεί να ξεχάσει τα αντίποινα των γερμανών κατά των Ελλήνων της Αντίστασης, τις μαζικές εκτελέσεις στο Δίστομο και στα Καλάβρυτα, για τις οποίες πολλοί σύγχρονοι γερμανοί, δηλώνουν "ό,τι ντρέπονται γι΄αυτά"; Αναμφίβολα, οι ευκαιρίες που χάσαμε και οι ζημιές που υποστήκαμε ως κράτος και ως λαός εξ΄αιτίας αυτής της κατοχής, είναι ακαταμέτρητες. Το περίφημο "κατοχικό δάνειο" εξ΄αιτίας του οποίου το ελληνικό δημόσιο βρέθηκε υπερχρεωμένο, αποτέλεσε "χαίνουσα πληγή" επί μακρώ για την ελληνική Οικονομία. Οι καταστροφές της χώρας που αποτιμήθηκαν από τον Δοξιάδη και παρουσιάστηκαν σε έκθεση του ΟΗΕ το 1948 από τον ίδιο, χρειάστηκαν τουλάχιστον μια δεκαετία για να αρχίσουν να αποκαθίστανται. Και μετά το τέλος του πολέμου, όταν η Γερμανία επιδόθηκε σε έναν αγώνα ανασυγκρότησης-που πράγματι επέτυχε, ας μην ξεχνάμε πόσοι έλληνες που είχαν σταλεί σαν όμηροι στην Γερμανία, δούλεψαν γι΄αυτήν στα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας. Παρ΄όλα αυτά, κανένα από τα εγκλήματα πολέμου που έγιναν εις βάρος της χώρας μας δεν αξιολογήθηκε "αξιόποινο" για να δικαστεί στην δίκη της Νυρεμβέργης! Και η Ελλάδα μέχρι σήμερα δεν έλαβε τις αποζημιώσεις που διεκδικεί από την Γερμανία, διότι ακόμα αμφισβητούνται....

14 σχόλια:

  1. Νά ζητήσουμε τήν Β. ῎Ηπειρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελίνα πολύ ωραίο το άρθρο. Ήθελα να προσθέσω μόνο, ότι στις αρχές της 10ετίας του πενήντα, η Γερμανία πλήρωσε αποζημιώσεις για τους εκτελεσθέντες. Η αποτίμηση της ζωής σε δραχμές της εποχής εκείνης ανερχόταν σε 18.000. Τόσο εκτίμησαν την αξία κάθε ζωής εκτελεσμένου.
    Τέλος για να είναι πιο ολοκληρωμένη η ανάλυσή σου, πρέπει να συμπεριλάβεις και τον χρυσό της Ελλάδος που φυγαδεύτηκε στην Νότιο Αφρική και δεν μας επιστράφηκε ποτέ.

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ... ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΑΝ ΠΟΤΕ!

    Η κ. Ελίνα Γαληνού έχει απόλυτο δίκαιο.

    Ούτε για τον Β΄ Π.Π. αλλά ούτε και για τον Α΄ Π.Π. έλαβε η Ελλάς από κανέναν (Γερμανούς, Ιταλούς, Βουλγάρους, Αλβανούς) πολεμικές αποζημιώσεις.

    Συνοπτικά:

    Τα χρέη της Γερμανίας από:

    1) Τον Α΄ Π.Π. είναι περίπου 80.000.000 Μάρκα που θα πρέπει να αναπροσαρμοσθούν σε σημερινές τιμές.

    2) Από την διαφορά clearing του μεσοπολέμου 593.873.000 $.

    3) Από το φρικτό αναγκαστικό δάνειο που η Δυνάμεις της Γερμανικής Κατοχής επέβαλαν (!) στην κατεχόμενη, πάπτωχη, κατεστραμένη Ελλάδα 3.500.000.000 $.

    4) 7.100.00.000 $, τις οποίες επδίκασαν οι Σύμμαχοι για τις επανορθώσεις από κατασχέσεις, αρπαγές, καταστροφές των Γερμανών.

    5) Αποζημίωση για την αφαίρεση της ζωής 1.125.000 Ελληνίδων και Ελλήνων, εκ των οποίων;
    38.960 Ετυφεκίσθησαν
    12.000 Ετυφεκίσθησαν τυχαία
    70.000 Εφονεύθησαν σε μάχες
    105.000 Απεβίωσαν στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως
    600.000 απεβίωσαν από την πείνα
    300.000 απεβίωσαν από την υπογεννητικότητα

    Οι Ελλάς είχε 7 φορές μεγαλύτερες απώλειες από τις απώλειες Ιαπωνίας ... συμπεριλαμβανομένων των ατομικών βομβών του Ναγκασάκι και της Χιροσίμα και της Μεγάλης Πυρκαϊας του Βομβαρδισμού του Τόκιο!

    Αυτά τα ολίγα!!!!

    Όλοι οι λοιποί λαοί, πρωτίστως οι Εβραίοι, απεζημιώθησαν, όλοι πλην των Ελλήνων .....!

    Οι υποτιθέμενοι Σύμμαχοι μας, μας επεδίκασαν το αμάρτημα της συνθηκολόγησης στους Γερμανοιταλούς και θεώρησαν ότι αυτή βάρυνε πολύ στην μεταπολεμική μεταχείριση της Ελλάδος.

    Ευμένης ο Καρδιανός

    Πηγή:
    "Οι Πολεμικές Αποζημιώσεις" Καθηγητή Ι.Κ.Χολέβα,Αθήνα 1995, Εκδόσεις ΠΕΛΑΣΓΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναί,οφείλουν και μάλιστα ήρθε και η σειρά μας. Αφού ξεπλήρωσαν κροάτες και σλοβένους -για τις Μεραρχίες που στείλανε στο ανατολικό μέτωπο- και την Γιουγκοσλαβία- για τους παρτιζάνους,την διέλυσαν- όφείλουν και σε εμάς.Βέβαια το τίμημα που πλήρωσαν καθυστερόντας τον Βαρβαρόσα για να παρακάμψουν και να επιτεθούν στην Ελλάδα,είναι πολλαπλώς βαρύτερο αλλά δεν θα το πληρώσουμε εμείς.Οφείλουν και μπορούν ,όσο και να οργίζονται για την αντιστασή μας.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ποιος να διεκδικίσει;
    εδώ ο Σταμούλης που μπήκε μπροστά το έφαγε το σκοτάδι - και με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ- ο Γιώργος , δεν υπάρχει περίπτωση.
    Αν ερθει η Ντορούλα, άστα.
    αν ήταν καμιά μιζούλα όλο και καποιος θα ενδιαεφρόταν.
    Είπαμε αν ειναι για την πέρτη τους - των πολιτικών - πουλάνε ακριβά και αγοράζουν φθηνά ή τσάμπα.
    Αν είναι για την Ελλάδα συμβαίνει το αντίθετο για να είναι αρεστοί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Από Θεσσαλονικέα προς Θεσσαλονικέα,

    Οι Κροάτες, όχι μόνον συγκρότησαν και έστειλαν στο Ανατολικό Μέτωπο (Ρωσσία) ένα πλήρες Σύνταγμα το οποίο περικυκλώθηκε και αυτό στο Στάλινγκρατ, αλλά είχαν ένα καθαρά φασιστικό καθεστώς, των Ουστάσι με Φύρερ τον Άντε Πάβελιτς, τον οποίο υπεστήριζε αρχικά το φασιστικό καθεστώς του Μουσολίνι, αργότερα δε οι Νάζι, καθώς και το Βατικανό, καθώς και η τοπική Καθολική εκκλησία υπό τον Καρδινάλιο Στέπινατς που όρκιζε και ευλογούσε τα όπλα των Ούστασι (1).

    Τον Στέπινατς, τον οποίο το καθεστώς του Γιόσιπ Μπροζ ή Τίτο, μετά τον πόλεμο δίκασε, ανακήρυξε η Καθολική εκκλησία άγιο. Σήμερα το σκήνωμά του ταχιρευμένο λατρεύεται!

    Οι Ουστάσι εφήρμοσαν τρομερή γενοκτονία με την σύμπραξη των καθολικών -, συγκεκριμένα του Τάγματος των Φραγκισκανών μοναχών πολλοί εκ των οποίων ήσαν διοικητές των στρατοπέδων θανάτου, - κατά των Ορθοδόξων Σέρβων, των Εβραίων, των Αθίγγανων, καθώς και άλλων μειονοτήτων.

    Όποιος από τους ανωτέρω δεν ασπαζόταν τον καθολικισμό πήγαινε στα στρατόπεδα της φρίκης, εκ των οποίων το Γιασένοβατς και το Λέπογκλαβα ήσαν τα χειρότερα. Όπως στο Αουσβιτς - Μπίρκεναου!!

    Εκεί δολοφονήθηκαν περί τους 900.000 με 1.000.000 κυρίως ορθοδόξους Σέρβους, πολλών εκ των των οποίων τα πτώματα ερρίπτοντο στον ποταμό Σάβο (2).

    Οι Βόσνιοι, από τις τάξεις των οποίων κατά την εποχή της Αυστροουγγρικής Μοναρχίας οι Αυστριακοί στρατολογούσαν ένα επίλεκτο σώμα, είχαν συγκροτήσει μιά ολόκληρη Μεραρχία SS.

    Όταν εξεδηλώθη η επίθεση της Βέρμαχτ κατά της Γιουγκοσλαυίας και της Ελλάδος, στην περιοχή του Ζάγκρεπ, ολόκληρα συντάγματα Σλοβένων και Κροατών, αυτομόλησαν μαζί με τις σημαίες τους και όλους τους αξιωματικούς τους, στους Γερμανούς(3).

    Οι Γερμανοί μας θεωρούν συμμάχους των Άγγλων. Ευτυχώς που δεν γνωρίζουν την αλήθεια, δηλαδή ότι είμαστε τα "κορόϊδα" που με τα βίας μείναμε ελεύθεροι και, μετά από τέτοιες τρομερές θυσίες, - περί τα τρία εκατομμύρια μεταξύ των οποίων και ο υπογράφων έπασχαν από "αδενοπάθεια" (έτσι το έλεγαν τότε, ήσαν προφυματικοί) κρατήσαμε μετά βίας τα σύνορά μας, τα οποία οι διάφοροι Σόνενφελντ, Κισιντζερ, Ώλμπραϊτ (Χάννα Μαντλέϊνα Κορμπέλοβα) επιβουλεύονται σήμερα!

    Ευμένης ο Καρδιανός

    Υ.Σ. Νομίζω ότι ο χρυσός της Ελλάδος δεν μας επιστράφηκε ποτέ και βρίσκεται σήμερα στα Αγγλικά θησαυροφυλάκεια.

    ΠΗΓΕΣ:
    (1)"Hitlers Fremde Heere", Peter Gsztony, Econ Verlag. Dusseldorf. Wien.
    (2)"Ο Αρχιεπίσκοπος της Γενοκτονίας", Μάρκο Αουρέλιο Ριβέλι, Αθήνα 2001, Εκδόσεις ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ.
    (2) Panzerschlachten", Von Mellenthin,Scharnhorst Buchkamaradschaft, Nechargemund 1963, Kurt Vowinckel Verlag.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ευμένη, έχεις δίκιο. Απόλυτο.Αλλά αν δεν ζητήσεις δεν θα πάρεις.Οι δε γερμανοι ως συγκροτημένο εθνος,ξεπλήρωσαν έστω και αργά τα "χρέη "τους. Στο Γιασένοβατς προσκύνησα. Ισως μας δώσουν κανένα ευρώ οι γερμανοι γιατί χρυσό από εγγλέζους δεν βλέπω.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Προς Αρχικέραυνο. Ε αν έχουμε αποδείξεις εξόφλησης για τα 18000 "κεφαλιάτικο" που πήραμε, να τους κάνουμε μια έκπτωση. Αλίμονο!
    Τα περί "χρυσού" που λέτε, τα έχω υπ΄όψη μου, μαζί με σχετική ιστορία από το Παγγαίο...Αλλά θα προτιμήσω να τα αναφέρω μαζί με άλλο θέμα. Ευχαριστώ για την ανταπόκριση. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ευμένη Καρδιανό.
    Πολύ καλή και εμπεριστατωμένη η ιστορική σου αναφορά. Δίνεις την σωστή διάσταση των γεγονότων, χωρίς την επιδερμική θεώρηση κάποιων που το παίζουν ιστορικοί ξερόλες. Όσο για τον χρυσό της Τραπέζης της Ελλάδος (σε ράβδους χρυσού), νομίζω ότι πράγματι μετά απο πολλές διαδρομές, στο τέλος απο την Ν. Αφρική, κατέληξε στα θησαυροφυλάκια της Βρετανίας. "Οι καλοί μας φίλοι" κλεφταράδες, μας λήστεψαν και λεηλάτησαν για πολλοστή φορά.

    Ελίνα, αποδείξεις υπάρχουν στα σίγουρα στις κατά τόπους εισαγγελίες, οι οποίες εκδίκασαν τις υποθέσεις και επεδίκασαν στους δικαιούχους το ως άνω ποσό. Για παράδειγμα στην εισαγγελία της Βέροιας εκδικάσθηκαν οι εκτελέσεις Γερμανών που έγιναν στην Κεντρική Μακεδονία. Ένας υπομονετικός ερευνητής, αν ψάξει τα αρχεία θα βρει όλες τις δικογραφίες.

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ευμένη Καρδιανέ προσυπογράφω τά γραφόμενά σου.Εύγε.
    Περικλής.
    Υ.Γ.καί στήν Ελλάδα είχε συγκροτηθεί τάγμα εθελοντών SS,όμως αποφασίστηκε νά μήν σταλεί τελικώς στό μέτωπον.
    Υ.Γ.2.Οι Έλληνες Πόντιοι τής ΕΣΣΔ είχαν συγκροτήσει τάγματα SS(όπως τέτοια τάγματα είχαν δημιουργηθεί από πολλούς άλλους λαούς τής ΕΣΣΔ πού δέν άντεχαν τήν καταπίεσιν τού καθεστώτος), ευελπιστώντας σέ απελευθέρωσιν από τούς Μπολσεβίκους.δυστυχώς ο κόσμος ήταν ΑΝΑΓΚΑΣΜΕΝΟΣ νά επιλέξει στρατόπεδο.δέν υπήρχε ουδετερότης,ειδικώς από τούς αμέσως εμπλεκομένους.τά ίδια δέν είχαμε καί στόν 'εμφύλιον';δυστυχώς πάντοτε τήν πληρώνουν οι αθώοι καί 'μικροί'.(πώς τήν γλίτωσε η τουρκία έχει αναρωτηθεί σοβαρώς κανείς;)
    Υ.Γ.3.όσο γιά τίς γερμανικές αποζημιώσεις,έχω τήν εντύπωσιν πώς ατύπως πληρώθησαν μέ τήν 'πρόσκλησιν' χιλιάδων Ελλήνων εργατών στήν Γερμανία.νομίζω πώς υπήρξε κάποια συμφωνία των τότε κυβερνήσεων γιά αυτό.
    Υ.Γ.4.βεβαίως η Καθολική εκκλησία είχε πολύ βρώμικον ρόλον στόν Β'ΠΠ. αλλά σέ ποιόν πόλεμον από τό 1048 καί μετά δέν είχε;η ψυχρή θηριωδία τών ενεργούμενών της ΔΕΝ ήταν η πρώτη φορά πού εκφράστηκε στήν Ιστορία μέ τήν σφαγή τών Σέρβων.τυχαίον πώς απώλεσαν ζωήν περί τό 1εκ.Σέρβοι,1εκ.Έλληνες,20εκ.Ρώσσοι;μιλάμε γιά έναν 'παράπλευρον' θρησκευτικόν πόλεμον.ο οποίος συνεχίζεται,μέ άλλη-πρός τό παρόν-μορφή ώς τίς ημέρες μας.είναι επίσης πασίγνωστες αι σχέσεις τής καθολικής εκκλησίας μέ τούς 'περιουσίους'...αλλά καί μέ γνωστές 'στοές'...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Προς Αρχικέραυνο. Υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκουμέντο για την Ιστορία της Κατοχής που κυκλοφο-ρεί σε σειρές από τις εκδόσεις ΜΕΤΡΟΝ. Βασίζεται σε αρχεία και ντοκουμέντα που συγκεντρώνονταν 40 περίπου χρόνια από τον ιστορικό-δημοσιογράφο Δημοσθένη Κούκουνα. Ηδη έχουν κυκλοφορήσει οι 4 τόμοι και αναμένονται άλλοι 20 με θεματικές ενότητες για την περίοδο Κατοχής. Βγάζει στο φώς πολλά στοιχεία άγνωστα και ξεκαθαρίζει τυχόν παρερμηνείες. Το συνιστώ σε όσους ενδιαφέρονται για την συγκεκριμένη ιστορική περίοδο. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Προς Αρχικέραυνο. Υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκουμέντο για την Ιστορία της Κατοχής που κυκλοφο-ρεί σε σειρές από τις εκδόσεις ΜΕΤΡΟΝ. Βασίζεται σε αρχεία και ντοκουμέντα που συγκεντρώνονταν 40 περίπου χρόνια από τον ιστορικό-δημοσιογράφο Δημοσθένη Κούκουνα. Ηδη έχουν κυκλοφορήσει οι 4 τόμοι και αναμένονται άλλοι 20 με θεματικές ενότητες για την περίοδο Κατοχής. Βγάζει στο φώς πολλά στοιχεία άγνωστα και ξεκαθαρίζει τυχόν παρερμηνείες. Το συνιστώ σε όσους ενδιαφέρονται για την συγκεκριμένη ιστορική περίοδο. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. γενικώς οι συγκεκριμένες εκδόσεις ΜΕΤΡΟΝ έχουν κάνει πολλή καί καλή δουλειά.σέ όλα τά περιοδικά καί βιβλία τους πού κυκλοφορούν έρχονται στό φώς άγνωστες πτυχές τού παρελθόντος μέ ντοκουμέντα καί όχι αρλουμπολογίες. ΤΟΤΕ,Λαβύρινθος,Ιστορικά Λευκώματα,Ιστορικές Μορφές,Ιστορία τής Κατοχής.
    Είναι πρός τό συμφέρον τού λαού μας νά μελετά τέτοιες προσπάθειες, πού ψάχνουν αδόλως τήν πραγματικότητα καί όχι τά κάθε λογής 'λιβανιστήρια' δεξιών,αριστερών,'εθναρχών',κτλ. οφείλουμε δε νά τίς αγκαλιάσουμε όσοι μπορούμε διότι,δυστυχώς,λόγω ελλείψεως επαρκών εσόδων οι άνθρωποι καθυστερούν τίς εκδόσεις. αφού τό κράτος αδιαφορεί γιά τήν αλήθεια πρέπει νά τήν βοηθήσουμε εμείς νά βγεί στήν επιφάνεια,πρός όφελος όλων ημών.
    Περικλής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Προς κ. Περικλή. Χαίρομαι που είστε αναγνώστης Λαβύρινθου και ΤΟΤΕ. Ο κ. Δημοσθένης θα ικανοποιη-θεί με το σχόλιό σας. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.