27/10/09

Ερντογάν: Η Ευρώπη μάς αδικεί

Kαταλόγισε δε, προκατειλημμένη έναντι της Τουρκίας συμπεριφορά από Γαλλία και Γερμανία
Συμπεριφορά άδικη, υποκινούμενη από προκαταλήψεις, καταλόγισε στη Γαλλία και τη Γερμανία ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξη του στο χθεσινό φύλλο της Βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν», ενώ ο ίδιος, στο πλαίσιο σύντομης περιοδείας, βρισκόταν στο Πακιστάν με επόμενο σταθμό το Ιράν, όπου και έφτασε χθες.

«Μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών υπάρχουν εκείνοι που τρέφουν προκαταλήψεις έναντι της Τουρκίας, όπως στη Γαλλία και τη Γερμανία. Επί της προεδρίας του κ. Σιράκ οι σχέσεις μας με τη Γαλλία ήταν άριστες. Με τον κ. Σαρκοζί, όμως, δεν συμβαίνει το ίδιο. Η στάση του είναι άδικη. Η Ευρωπαϊκή Ενωση παραβιάζει τους δικούς της κανόνες», λέει ο κ. Ερντογάν, σαφώς εννοώντας την αρνητική στάση του Γάλλου προέδρου προς την πλήρη ένταξη της Τουρκίας. «Ευρισκόμενοι εντός της Ε.Ε. θα είμαστε σε θέση να χτίσουμε γέφυρες ανάμεσα στους ενάμισι δισεκατομμύριο μουσουλμάνους και τον μη μουσουλμανικό κόσμο», υπενθυμίζει, παραπέμποντας στην εκτίμηση «περί στρατηγικής σημασίας της Τουρκίας» του προέδρου Ομπάμα, ο οποίος τον έχει προσκαλέσει στην Ουάσιγκτον.

Ενόψει της μετάβασής του στην Τεχεράνη, ο Τούρκος πρωθυπουργός μίλησε και στο τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ «Αλ Τζαζίρα», αποδίδοντας στη Δύση «άδικη συμπεριφορά και προς το Ιράν, εις βάρος του οποίου ασκεί πιέσεις, λόγω του πυρηνικού προγράμματος, τη στιγμή που ανάλογα όπλα έχουν “και άλλες χώρες”», υπονοώντας προφανώς το Ισραήλ, τη μόνη χώρα στη Μέση Ανατολή που εκτιμάται ότι έχει πυρηνικά όπλα. «Το Ιράν είναι φίλος μας, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Το Ιράν δεν παραδέχεται ότι κατασκευάζει όπλα, Η ενασχόλησή του με τα πυρηνικά αφορά μόνο ενεργειακούς λόγους», σημείωσε ο κ. Ερντογάν, εξηγώντας ότι τον περασμένο Ιούνιο, ο ίδιος και ο πρόεδρος Γκιουλ έσπευσαν να συγχαρούν τον Ιρανό πρόεδρο Μοχάμεντ Αχμεντινετζάντ για την εκλογική του νίκη, προτού αυτή αναγνωριστεί επισήμως, «διότι αυτό απαιτούν οι διμερείς σχέσεις».

Το γεγονός ότι η τουρκική ηγεσία αγνόησε τις ογκώδεις διαδηλώσεις και έσπευσε να συγχαρεί τον Ιρανό πρόεδρο, αλλά και η χθεσινή διαβεβαίωση του κ. Ερντογάν ότι κατά την παραμονή του στην Τεχεράνη δεν πρόκειται να αναφερθεί στις διαδηλώσεις, διότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε παρέμβαση στα εσωτερικά ξένης χώρας, σίγουρα δημιουργούν άκρως ευνοϊκό κλίμα για την διήμερη επίσκεψή του στο Ιράν. Εκεί, εκτός από τον κ. Αχμεντινετζάντ, θα συναντήσει και τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ. Οι συνομιλίες θα εστιασθούν στις εμπορικές και πρωτίστως ενεργειακές σχέσεις.

Η Τουρκία εξαρτάται άμεσα από το ιρανικό φυσικό αέριο, ενώ η ιρανική αγορά απορροφά μεγάλο μέρος των τουρκικών εξαγωγών - το 2008 ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε σε οκτώ δισ. δολάρια. Το φιλικό κλίμα σίγουρα θα ενισχύσει η πρόσφατη εξαίρεση του Ισραήλ από διεθνή αεροπορικά γυμνάσια «Αετός της Ανατολής» με απόφαση της Αγκυρας, η οποία επαινέθηκε γι’ αυτό από τον κ. Αχμεντινετζάντ. Ο κ. Ερντογάν έχει προσφέρει τη διαμεσολάβηση της χώρας του μεταξύ Δύσης και Ιράν, με το οποίο η Τουρκία έχει υπογράψει σύμφωνο μεθοριακής συνεργασίας για την εξουδετέρωση του ΡΚΚ.

Σχετικά με την επιστροφή ανταρτών του ΡΚΚ στην Τουρκία στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής της συμφιλίωσης, κ. Ερντογάν δήλωσε ότι η επιστροφή θα συνεχιστεί.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.