7/10/09

Συνάντηση Χριστόφια - Παπανδρέου πριν από το τέλος του μήνα

Λευκωσία: Πριν από τη συνάντηση κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 29 και 30 Οκτωβρίου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου. Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι έχει ήδη εκφραστεί η πρόθεση και η θέληση των δύο ηγετών να συναντηθούν σύντομα, αλλά δεν έχει καθορισθεί ακόμα ο χρόνος και ο τόπος της συνάντησης. Στόχος, πρόσθεσε, είναι να συναντηθούν πριν από τη διάσκεψη κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού υπάρχουν πολύ σημαντικά θέματα τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν.


Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι ένα από τα θέματα αυτά είναι η αξιολόγηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας το Δεκέμβριο και επισήμανε ότι Κύπρος και Ελλάδα επενδύουν πολύ σ' αυτή τη συγκυρία.

"Μπορεί να αξιοποιηθεί για να προωθηθεί η λύση στο Κυπριακό με την έννοια ότι οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία είναι μοχλός για άσκηση πίεσης και επιρροής στην Άγκυρα, ώστε να αλλάξει τη στάση της", είπε ο κ. Στεφάνου.

Εξάλλου, διευκρίνισε ότι η Κύπρος, ως ανεξάρτητο κράτος, λαμβάνει τις αποφάσεις της, αλλά πάντοτε ύστερα από πλήρη συνεννόηση και σε συντονισμό με την Ελλάδα, η οποία αποτελεί το βασικό στήριγμα στον αγώνα της. Αναμφιβόλως, ανέφερε, επιβάλλεται κοινή δράση με την Αθήνα.

Εξάλλου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες και αναμένει ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αξιολόγηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας θα καταγράφει με αμεροληψία και αντικειμενικότητα τα γεγονότα.

Σχολιάζοντας πληροφορίες ότι στην έκθεση που συντάσσεται δεν υπάρχουν εισηγήσεις για κυρώσεις στην Τουρκία, αν δεν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της σχετικά με την Κύπρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ετοιμάζει την έκθεση δεν υποβάλλει εισηγήσεις, αλλά παρουσιάζει απλώς τα γεγονότα.

Είπε ότι τα ενταξιακά ζητήματα δεν είναι κοινοτικά αλλά διακυβερνητικά και ότι είναι τα κράτη που αποφασίζουν για το πώς διαχειρίζονται τα θέματα αυτά.

Υπογράμμισε επίσης ότι το προσχέδιο βρίσκεται τώρα σε εσωτερική διαδικασία συζήτησης και η έκθεση αναμένεται να εκδοθεί στις 14 Οκτωβρίου.

Ο Εκπρόσωπος δήλωσε ότι το τέλος του δρόμου δεν είναι στις 14 Οκτωβρίου, δεδομένου ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου.

"Εμείς θα συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά και τις επαφές με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη - μέλη και σε στενή συνεργασία και συντονισμό με την Ελλάδα θα πάρουμε τις αποφάσεις για το τι δέον γενέσθαι", κατέληξε ο Εκπρόσωπος.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

2 σχόλια:

  1. Το ελληνικό έθνος με συντριπτικό τρόπο και στις δύο περιπτώσεις έφερε τους ανθρώπους αυτούς στην εξουσία και με κάθε δυνατό τρόπο έδειξε ότι δεν ενδιαφέρετε καθόλου μα καθόλου για τα εθνικά θέματα (ούτε για την οικονομία βέβαια,το μόνο που θέλει ο Έλληνας είναι να του πετάξει κανά κοκκαλάκι το γκουβέρνο,ανάπτυξη για να κάνει κάτι μόνος του του φαντάζει αστείο),σε σημείο που να θεωρείτε αστείο να αναφέρεις τα εθνικά προεκλογικά...οπότε ας το πάρουμε απόφαση!μην ξανακούσω όμως γκρίνιες από κανέναν!και ιδίως από δεξιούς που προτίμησαν να "τιμωρήσουν" την ΝΔ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. etsi akribws exoun ta pragmata .to oti tha pagwsei ta daneia gia ena etos, ekane tous ellhnes koufous se osa proeklogika mas enimerosan oti sxediazoun.loipon sapphire,prin akoma ginei h orkomosia diegrafisan to makedonias-thrakis kai to up.aigaiou.oi diamartiries midamines.ta (think tanks) sfigmometroun tis antidraseis mas gia na krinoun pote tha einai h katalili stigmi gia tin epomeni efarmogi.ATHINA PALLAS

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.