7/10/09

Δοκιμασία για Ερντογάν ή Σαρκοζί;

Αργά αλλά σταθερά η αξιολόγηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας τον Δεκέμβριο που φάνταζε σαν δύσκολο αν όχι ανυπέρβλητο εμπόδιο για τον Ερντογάν, αρχίζει να αναδύεται ως επερχόμενη δεινή ενδοευρωπαϊκή δοκιμασία για τον Σαρκοζί: Ο Γάλλος πρόεδρος βρίσκεται πλέον μπροστά στο ενδεχόμενο μια μεγάλη πλειοψηφία των εταίρων του να τον «αδειάσει» με αποτέλεσμα η Γαλλία να παραμείνει μόνη να εμμένει σε μια «Ειδική Σχέση» Ε.Ε.-Τουρκίας και να αναλάβει το κόστος της παράτασης του παγώματος των κεφαλαίων της ενταξιακής διαπραγμάτευσης που διασφαλίζουν την ομαλή συνέχεια της πορείας προς την πλήρη ένταξη.


Το τι θα συμβεί είναι πολύ απλό: Με τις Μεγάλες Δυνάμεις της Ε.Ε. να ακολουθούν πολιτική εθνικής περιχαράκωσης τόσο στην διαχείριση της Κρίσης και της Ύφεσης, όσο και στις σχέσεις τους με τα άλλα κέντρα ισχύος του πλανήτη, η αξιολόγηση της Τουρκίας κινδυνεύει να γίνει πεδίο προβολής όλων των ενδοευρωπαϊκών αντιθέσεων, με ανοικτό το ενδεχόμενο -λόγω Τσεχίας- να προστεθεί και η αντιπαράθεση για την επιλογή του πρώτου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αλλά και του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής.

Παρά την περί του αντιθέτου εντύπωση, οι πρόσφατες εκλογές στην Γερμανία δεν σημαίνουν ότι -λόγω της εξόδου των Σοσιαλδημοκρατών και της εισόδου των Φιλελευθέρων στον κυβερνητικό συνασπισμό, η Μέρκελ θα ταυτισθεί με τον Σαρκοζί: Κανένα κόμμα εξουσίας στην Γερμανία δεν έχει την πολυτέλεια να δυσαρεστήσει τους 600.000 ψηφοφόρους τουρκικής καταγωγής που εκπροσωπούν μόλις το ένα πέμπτο των 2.800.000 Τούρκων που ζουν στην χώρα.

Ανεξάρτητα δηλαδή από την όποια ρητορική είναι αδιανόητο να περιμένουμε να δούμε το Βερολίνο να συνυπογράφει δίπλα στο Παρίσι το πάγωμα των επίμαχων κεφαλαίων στην ενταξιακή διαπραγμάτευση. Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία, Φινλανδία, οι περισσότερες από τις νέες χώρες-μέλη συν την προεδρεύουσα Σουηδία υποστηρίζουν την συνέχιση των διαπραγματεύσεων με στόχο την πλήρη ένταξη ενώ Αθήνα και Λευκωσία προσυπογράφουν υπό τις γνωστές προϋποθέσεις.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν με ανοικτή την μετωπική αντιπαράθεση με την Μέρκελ για την στρατηγική εξόδου από την κρίση, με μια πολιτική οικονομικού πατριωτισμού-προστατευτισμού που δυσαρεστεί εταίρους σε Ανατολή και Δύση της Ε.Ε, ο Σαρκοζί μπορεί να συνεχίσει χωρίς σοβαρό πολιτικό ευρωπαϊκό κόστος την παρεμβολή του στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, μια παρεμβολή που δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στην Αγκυρα, την Αθήνα και την Λευκωσία, μια παρεμβολή που λειτουργεί ως τροχοπέδη τόσο στην επίλυση του Κυπριακού όσο και στην εξομάλυνση των διμερών ελληνοτουρκικών σχέσεων:

-Η στάση της Γαλλίας είναι η μόνη σοβαρή υποθήκη στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων που προωθεί ο Ερντογάν, μεταρρυθμίσεις που παρουσιάζονται και ως επιβαλλόμενες από την ενταξιακή προοπτική. Στην ουσία η πολιτική Σαρκοζί είναι η μεγάλη ελπίδα για το Κεμαλικό Κατεστημένο και το Βαθύ Κράτος.

- Η παρεμβολή Σαρκοζί ακυρώνει στην πράξη την δυνατότητα της Αθήνας και της Λευκωσίας να ασκήσουν πραγματική πίεση στην Αγκυρα: Ο Ερντογάν γνωρίζει πολύ καλά ότι η όποια υποχώρηση της Τουρκίας στο Κυπριακό ή στις διμερείς ελληνοτουρκικές σχέσεις κινδυνεύει να μην έχει ευρωπαϊκό αντίτιμο καθώς πίσω από την άρση της απειλής βέτο από την Ελλάδα και την Κύπρο θα βρίσκεται η βεβαιότητα του βέτο του Παρισιού.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

5 σχόλια:

  1. Πηγές αγαπητέ sub92… Ανέφερε πάντα τις πηγές γιατί αν δεν ξέρουμε ποιος υπογράφει τα κείμενα δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε και την εγκυρότητα των όσων αναφέρει. Δεν γνωρίζουμε π.χ. αν είναι υποκειμενικοί ευσεβείς πόθοι. Εδώ όλα κρίνονται με μόνο ένα κριτήριο που είναι το συμφέρον του ελληνισμού. Άρα πρέπει να γνωρίζουμε ποιος υπογράφει τι, ώστε να το βρει μπροστά του στην επόμενη ανάλυση που θα κάνει. Για να αξιολογήσουμε και την θέση του αναλυτή ως προς το αντικείμενο της ανάλυσής του. Οι καιροί είναι πολύ πονηροί...

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=14053&subid=2&pubid=17955238
    Παντα γραφω πηγές και ποτέ δεν εχω παρουσιάσει κάτι ξένο ως δικό μου.Αν κάποια φορά τύχει θα είναι εξαιτίας της πίεσης της καθημερινότητας και οχι εσκεμμένα.Ευχαριστω για την επισήμανση αγαπητέ Ελευθέριε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά, γνωστή και μη εξαιρετέα και η ΗΜΕΡΗΣΙΑ. Παληό και το παραμυθάκι ότι αν έχει ελπίδες ένταξης η Τουρκία αυτές θα αποτελούν μοχλό πίεσης από Ελλάδα και Κύπρο. Ποιον κοροϊδεύουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τωρα εγω θα την πω την σατανικη μου σκεψη.Τι θελεις ομπαμακο και ΣΙΑ ?. Την τουρκια στην Ευρωπη ?.Πολυ καλα,και εμεις μαζι σου.Μεσα λοιπον η τουρκια και ανοιχτα τα δικα μας συνορα με τους Ευρομογγολους.Πλακωνουν καμια 50 εκκ. μογγολων και ασιατων τους οποιους εμεις επιτρεπουμε ελευθερα ,μιας και προερχονται απο 'ευρωπαικη' χωρα,να διελθουν προς Ευρωπη μερια.Τοτε θα δουμε ποσα απιδια πιανει ο σακος.Ας πανε τα στιφη αυτα στους 'πολιτισμενους' Σκανδιναυους και στους καλοχορτασμενους Δυτικοευρωπαιους,γιατι δεν θα ειναι μακακες να μεινουνε στην ψωροκωσταινα.Ισως απαλλαχτουμε και απο τους ηδη υπαρχοντες λαθραιους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.