26/10/09

Κήρυγμα αλυτρωτισμού από τον Γκρούεφσκι


Δεν υπάρχουν Μακεδόνες του Βαρδάρη, του Αιγαίου ή του Πιρίν, αλλά υπάρχουν μόνο Μακεδόνες», δήλωσε σε ομιλία του σε Σκοπιανούς μετανάστες στην Αυστραλία ο Ν. Γκρούεφσκι


Σε πρωτοφανές, ακόμη και για τον ίδιο, κήρυγμα αλυτρωτισμού επιδόθηκε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι, καθώς σε ομιλία του σε συμπατριώτες του στην Αυστραλία συμπεριέλαβε στη «Μακεδονία» (του) τους Ελληνες Μακεδόνες και τους λεγόμενους «Μακεδόνες του Πιρίν» της Βουλγαρίας.

Ο κ. Γκρούεφσκι, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία, στην οποία ζει μεγάλος αριθμός Σκοπιανών μεταναστών, αναφέρθηκε στην «ενότητα των Μακεδόνων» και είπε χαρακτηριστικά:

«Οι Μακεδόνες στην Αυστραλία έχουν μια μοναδική ευκαιρία να ζήσουν μαζί με τους συμπατριώτες από το Αιγαίο και το Πιρίν, κάτι που δεν είναι δυνατόν στη φυσική πατρίδα τους», είπε ο κ. Γκρούεφσκι και τους κάλεσε να «μη διαχωρίζονται σε αυτό το επίπεδο, καθώς δεν υπάρχουν Μακεδόνες του Βαρδάρη, του Αιγαίου ή του Πιρίν, αλλά υπάρχουν μόνο Μακεδόνες».

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα του ονόματος για το οποίο, εν όψει της επανάληψης της διαδικασίας υπό τον κ. Νίμιτς, ζήτησε την υποστήριξη της διασποράς, υιοθετώντας σκληρή γραμμή σε σχέση με το περιεχόμενο της λύσης, που παραπέμπει στη γνωστή θέση της διπλής ονομασίας και τη διασφάλιση των βασικών στοιχείων του «μακεδονισμού».

«...Θα επιδιωχθεί μια λύση που δεν θα ζημιώνει τα εθνικά συμφέροντά μας, τη γλώσσα, το έθνος, τον πολιτισμό, την ταυτότητα, την τιμή και την αξιοπρέπεια», είπε ο κ. Γκρούεφσκι και προειδοποίησε ότι η όποια λύση θα εγκριθεί από τους πολίτες με δημοψήφισμα.

Καθώς η Αθήνα έχει με σαφήνεια προειδοποιήσει ότι δεν θα δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων εάν δεν προηγηθεί η επίλυση της διαφοράς της ονομασίας, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έκανε λόγο για εκβιασμούς στους οποίους, όμως, η χώρα του «δεν θα υποκύψει» και για «πολιτική του μπλοκαρίσματος» που δεν θα έχει, όμως, αποτέλεσμα.

Ν. Μελέτης
ΕΘΝΟΣ

10 σχόλια:

  1. Καλησπέρα σε όλους
    Αν θεωρεί τα αδιαπραγμάτευτα δικαιώματα της Ελλάδος, ως εκβιασμούς,Μολών Λαβέ....
    Αντε γίναν όλοι τζάμπα μάγκες και μιλάνε οι ανιστόριτοι.
    Η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική το κακό είναι ότι αφήσαμε τα σύνορά μας και κατέβηκαν και δεν απελευθερώσαμε όλους τους Ελληνες στα Βαλκάνια, για να μπορούν να μιλάνε όλοι οι Σλάβοι ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαίρομαι αφάνταστα που υπάρχει ο Γκρουέφσκι. Όσο υπάρχει αυτός, εμποδίζει την κυβέρνηση να συμβιβασθεί σε μικτό όνομα που θα περιέχει και το "Μακεδονία".
    Μπράβο, Νικολάκη, εσύ μας σώζεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ένα ξέρω εγώ,άν δεν πέσουν 2 βέτο θα πέσει πολύ ξύλο.Επίσης καιρός είναι οι άχρηστοι που μας κυβερνούν διαχρονικά να αρχίσουν να απαντάνε σε τέτοια ξεφτιλίκια τύπου γρούγια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι Παιονοί ονομάζουν τους εαυτούς τους Μακεδόνες. Εμείς οι Έλληνες δεν το δεχόμαστε αυτό.
    (http://is.gd/4Cl6r)

    Οι Παιονοί μιλούν για Μακεδονία του Αιγαίου και εμείς οι Έλληνες θεωρούμε ότι αυτό είναι αλυτρωτισμός.

    Τί προδοτική παραδοχή !

    Δεν πρόκειται για αλυτρωτισμό αδέλφια μου. Πρόκειται για ξερό επεκτατισμό.

    Αν χρησιμοποιώ εγώ ο ίδιος τη λέξη "αλυτρωτισμός", συνεπακόλουθα δέχομαι ότι στην Ελλάδα υπάρχουν υπόδουλοι Παίονες.

    Για διευκρινήσεις επί του όρου "αλυτρωτισμός" πατήστε εδώ: http://is.gd/4CkNZ

    Για διευκρινήσεις επί του όρου "επεκτατισμός" πατήστε εδώ:
    http://is.gd/4CkQ9

    Ιωάννης Χ. Ευφραιμίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αχ το γιουσουφάκι μου!

    Τσάκαλος Νυρεμβέργη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αχ το γιουσουφάκι μου.

    Τσάκαλος Νυρεμβέργη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ναι,γιατί να μην συμφωνήσω με τον νικολάκη ;;ο πατέρας του κατάγεται από ενα χωριό έξω από την Εδεσσα-αν θυμάμαι καλά- δλδ είναι Ελληνας και ίσως και Μακεδόνας.Και,ναι, όλοι οι Μακεδόνες,δλδ και τα 3 κρμμάτια να ενωθούν.... αντιρρήσεις ;;; Τι γλώσσα θα μιλάνε ;;; Αν διαβάσατε προχθές, ο στοϊδης επιμένει ότι οι Μακεδόνες είναι βούλγαροι !!!Βασική διαφορά και απύθμενο μίσος.Και δυστυχώς τους κυττάμε αποσβολώμένοι,αντί να πάρουμε την μαγγούρα.... Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φίλε Ιωάννη,νομίζω ότι ο χαρακτηρισμός τους ως Παιονούς είναι εξίσου άκυρος.Οι άνθρωποι είναι Σλαβοβούλγαροι,απλά.Δεν χρειάζεται να τους αποδίδουμε ονόματα που δεν τους ανήκουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ας μιλάμε και γράφουμε τουλάχιστον σωστά ελληνικά. Για ποιούς Παιονούς μιλάτε; Μήπως τους μπερδεύετε με τους Πολωνούς; Στην αρχαιότητα ζούσαν στην περιοχή εκείνη οι Παίονες και στις ελληνικές πηγές αναφερόταν η περιοχή τους ως Παιονία και όχι Παιανία (!) όπως έγραψε κάποιος Αθηναίος "δημοσιογράφος".
    Τι άλλο θα δουν τα μάτια μας. Γίναμε όλοι ειδικοί επί παντός επιστητού. Και μη χειρότερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Επομένως, για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, οι κάτοικοι του κρατιδίου με πρωτεύουσα τα Σκόπια είναι, εθνοτικά, Σλαβοβούλγαροι. Το υιοθετώ εφεξής.
    Προφανώς το «Παιονοί» είναι γραμματικό λάθος μου και το σωστό είναι «Παίονες».

    Το κρατίδιό τους πώς οφείλει να ονομάζεται, λοιπόν;
    Βαρδαρία (κάτοικος Βαρδαρός, γλώσσα βαρδαρική);
    Ποιες άλλες προτάσεις υπάρχουν;

    Σχετικά με τον ανώνυμο συντάκτη της 27ης Οκτωβρίου 2009 8:24 μμ υποθέτω ότι είναι έτοιμος να δεχθεί κριτική για την αυστηρή, ειρωνική (βλέπε αναφορά στους Πολωνούς) και άγονη τοποθέτησή του απέναντί μου:

    1) Δεν διεκδικώ ειδικότητα περί κανενός επιστητού (παρ’ όλο που στα χαρτιά είμαι επιστήμονας).
    2) Όταν επιπλήττεις κάποιον για τα γραμματικά του λάθη, πρέπει, το ελάχιστο, να προσέχεις τα δικά σου.
    3) Στην ερώτηση «Για ποιούς Παιονούς μιλάτε;» η λέξη «ποιους» δεν παίρνει τόνο, σύμφωνα με το μονοτονικό σύστημα, όπως αυτό ορίζεται στο Π.Δ. 297/1982 και διδάσκεται στη «ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ» Α’, Β’, Γ’ Γυμνασίου, σελίδα 70. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να την κατεβάσουν από εδώ: http://pi-schools.sch.gr/gymnasio/grammatiki_a_b_c/s_1_200.pdf
    4) Σύμφωνα με την ως άνω γραμματική, σελίδα 26, τα εισαγωγικά που χρησιμοποιούνται στην ελληνική γλώσσα είναι τα εξής: «». Το σύμβολο " δεν απαντάται στην ελληνική γλώσσα, επομένως η έκφραση "δημοσιογράφοι" είναι εσφαλμένη. Θα έπρεπε να αναφέρεται «δημοσιογράφοι».
    5) Η πρόταση «Τι άλλο θα δουν τα μάτια μας.» δηλώνει απορία και έκπληξη, επομένως, για να γίνεται πιο εύκολα κατανοητή, θα έπρεπε να καταλήγει σε ερωτηματικό ή θαυμαστικό και όχι σε τελεία.
    6) Σύμφωνα με την ως άνω γραμματική, σελίδα 25, τα αποσιωπητικά σημειώνονται για να δηλωθεί παράλειψη λόγου. Δεν καταλαβαίνω τι θα μπορούσε να ακολουθήσει τη φράση «Και μη χειρότερα...», αλλά αποσιωπάται. Προφανώς, η τελεία είναι η σωστή κατάληξη αυτής της φράσης.

    Δεν θα δώσω συνέχεια στο θέμα. Θα ξανακάνω γραμματικά λάθη. Και χειρότερα.

    Ιωάννης Χ. Ευφραιμίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.