7/10/09

Πυρά κατά Πούτιν από τον πρόεδρο της Λευκορωσίας

Σφήνα στη θρυλούμενη υπόγεια αντιπαράθεση του προέδρου Μεντβιέντεφ και του πρωθυπουργού Πούτιν ήρθε να μπει μετά τα ποικίλα σεναριακά δημοσιεύματα του Τύπου και ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο.


Ο φημισμένος για την αυταρχική διακυβέρνησή του ηγέτης της πιο «αδελφικής» για τη Ρωσία πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας, ο οποίος έως πρόσφατα θα μπορούσε να θεωρηθεί και ο στενότερος σύμμαχος του Κρεμλίνου, είπε τα καλύτερα λόγια για τον Ντμίτρι Μεντβιέντεφ και τα χειρότερα δυνατά για τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Τον «ισχυρό άνδρα» και πρωθυπουργό της Ρωσίας ενοχοποιεί 100% ο Λουκασένκο για την επιδείνωση των διμερών σχέσεων, που κατρακυλούν πλέον στο χειρότερο σημείο τους, παρά το ότι οι δύο χώρες υποτίθεται ότι έχουν συνάψει και προωθούν ένα νέο ενοποιητικό κρατικό μόρφωμα, την Ενωση Ρωσίας - Λευκορωσίας, η οποία έχει από καιρό μπει στην «κατάψυξη». «Μη φοβάστε, δεν έχω σκοπό να εισβάλω στο Κρεμλίνο και να πάρω το καπέλο του Μονομάχου (σ.σ. σύμβολο της ρωσικής εξουσίας), ούτε να γίνω σώνει και καλά πρόεδρος της Ενωσης», δήλωσε σε Λευκορώσους δημοσιογράφους ο Λουκασένκο, κατηγορώντας για πολλοστή φορά τα ρωσικά ΜΜΕ ότι τον συκοφαντούν.

Μερικούς μήνες νωρίτερα είχε καλέσει τα στελέχη της κυβέρνησής του να μην προστρέχουν στη Ρωσία για δάνεια και συνεργασίες, αλλά στη Δύση, ενώ ομολόγησε ότι ρώτησε Ευρωπαίους και Αμερικανούς, που εμφανίστηκαν ξαφνικά να τον στηρίζουν: «Είστε διατεθειμένοι να αντικαταστήσετε για τη Λευκορωσία τον ρόλο που παίζει σήμερα η Ρωσία; Αν όχι, τότε γιατί μας πιέζετε;». Οπως αποκάλυψε ο Α. Λουκασένκο, οι σχέσεις του οξύνθηκαν με τον Β. Πούτιν από το 2004, όταν η Λευκορωσία έδειξε δυσαρέσκεια για την αύξηση της τιμής του ρωσικού φυσικού αερίου, καθυστερώντας την εξόφληση του χρέους έναντι της «Γκασπρόμ» και μη υπογράφοντας νέο συμβόλαιο. Η Μόσχα τότε έκλεισε την παροχή αερίου και, κατά τον Λευκορώσο πρόεδρο, την απόφαση πήρε προσωπικά ο Β. Πούτιν με τον οποίον αντάλλαξαν βαριές κουβέντες, ώσπου στο τέλος ο λεγόμενος και «μπάτιουσκα», δηλαδή πατερούλης, έκλεισε το τηλέφωνο στον Ρώσο πρόεδρο.

Το Κρεμλίνο είχε αφήσει τα τελευταία χρόνια να εννοηθεί ότι οι απαιτήσεις του Α. Λουκασένκο ήταν υπερβολικές, γι' αυτό δεν μπορούσε να προχωρήσει η δημιουργία του ενιαίου κράτους, ενώ εκείνος συνεχίζει να υποστηρίζει ότι το μόνο που ζήτησε ήταν η ισοτιμία μεταξύ Ρωσίας και Λευκορωσίας και η «από του μηδενός» συζήτηση για το ποιο νόμισμα ή ποιους νόμους θα υιοθετήσει το νέο κράτος. Η «ισοτιμία» μεταξύ Μινσκ και Μόσχας αποτελεί για το Κρεμλίνο ήδη μια «υπερβολική» απαίτηση του «απρόβλεπτου», όπως τον χαρακτηρίζει η ρωσική διπλωματία, Α. Λουκασένκο, γι' αυτό και όλα τα κοινά σχέδια αντιμετωπίζονται πλέον με συγκαταβατική ψυχρότητα. «Ο Πούτιν φταίει που δεν προχώρησε η στρατιωτική μας συνεργασία και υπονομεύτηκε η κοινή μας ασφάλεια», σύμφωνα με τον Α. Λουκασένκο, ο οποίος χαιρέτισε το γεγονός ότι με τον πρόεδρο Μεντβιέντεφ «κινήθηκαν τα πράγματα», για να εισπράξει το σχόλιο του πρωθυπουργικού γραφείου ότι «ο Β. Πούτιν γνωρίζει τις δηλώσεις Λουκασένκο, αλλά δεν θα απαντήσει». Προφανώς, θα περιμένει να πιάσουν τα κρύα...

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ avgerino@online.ru
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.