6/10/09

Προτεραιότητα για τη Βουλγαρία τα έργα των αγωγών "Ναμπούκο" και "South Stream", δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας

Προτεραιότητα για τη Βουλγαρία και την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση χαρακτήρισε το έργο του αγωγού φυσικού αερίου "Ναμπούκο" ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού, Τράικο Τράϊκοφ, μιλώντας στο φόρουμ για την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, που διεξήχθη στη Σόφια.Σύμφωνα με τον ίδιο, το έργο του αγωγού Ναμπούκο «είναι μία από τις λύσεις για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας».Για τον αγωγό φυσικού αερίου "South Stream", ο κ. Τράικοφ υπογράμμισε ότι είναι εξίσου σημαντικός, καθώς εκτιμάται πως θα καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Βουλγαρίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.


Βουλγαρία- Προτεραιότητα για τη Βουλγαρία τα έργα των αγωγών "Ναμπούκο" και "South Stream", δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας

Προτεραιότητα για τη Βουλγαρία και την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση χαρακτήρισε το έργο του αγωγού φυσικού αερίου "Ναμπούκο" ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού, Τράικο Τράϊκοφ, μιλώντας στο φόρουμ για την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, που διεξήχθη στη Σόφια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το έργο του αγωγού Ναμπούκο «είναι μία από τις λύσεις για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας».Για τον αγωγό φυσικού αερίου "South Stream", ο κ. Τράικοφ υπογράμμισε ότι είναι εξίσου σημαντικός, καθώς εκτιμάται πως θα καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Βουλγαρίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Όπως είπε ο υπουργός, έμφαση πρέπει να δοθεί στη διεύρυνση των πιθανοτήτων συνεργασίας της Βουλγαρίας με άλλες χώρες, για τη μεταφορά φυσικού αερίου στη Βουλγαρία.

"Η ενεργειακή κρίση, τον Ιανουάριο του 2009, έδειξε την ανάγκη διασύνδεσης του βουλγαρικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου με αυτά της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Ρουμανίας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται μέχρι το Νοέμβριο να τοποθετηθεί για το θέμα", ανέφερε.

Από την πλευρά τους, ο διπλωμάτης της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Σόφια, Τζον ‘Ορντγουέι επισήμανε πως οι μικρές χώρες πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε ένα κοινό δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρισμού, ενώ ο εκπρόσωπος του Κέντρου Στρατηγικής και Διεθνών Μελετών της Ουάσινγκτον, ‘Εντουαρντ Κάου, τόνισε τη σημασία καθορισμού της ενεργειακής στρατηγικής με διαφάνεια.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου για τη Μελέτη της Δημοκρατίας, τα βασικά προβλήματα και προκλήσεις του βουλγαρικού ενεργειακού τομέα είναι η έλλειψη της διαφάνειας, η διαφθορά και η άνισες συνθήκες για τη συμμετοχή των «παικτών» στην αγορά.

Το φόρουμ διοργανώθηκε από το Κέντρο για τη Μελέτη της Δημοκρατίας σε συνεργασία με την Επιτροπή Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της βουλγαρικής Βουλής.
ΕΞΠΡΕΣΣ

1 σχόλιο:

  1. Μάλιστα… Να υποθέσουμε δηλαδή ότι τον θέλουν τον “South Stream” οι βούλγαροι… Να υποθέσουμε επίσης ότι στην δήλωση Πούτιν «απλώς ας μας πουν αν θέλουν ή δεν θέλουν τον αγωγό» η απάντηση ήταν «Μα, βεβαίως και τον θέλουμε»… Και ας υποθέσουμε βάσιμα ότι η όποια σκέψη για «επαναδιαπραγμάτευση» ήταν λόγω απειρίας του κου Μπορίσοβ. Να υποθέσουμε άραγε το ίδιο και για τον κύριο Παπανδρέου; Ή θα χρειαστεί να υπενθυμίζουμε μονότονα και ακούραστα επί μια ολόκληρη τετραετία ποια θα είναι τα κέρδη και ποιες οι ζημιές της Ελλάδας από την συμμετοχή ή μη συμμετοχή σε αυτό το project… Tα οποία φυσικότατα θα τα επωφεληθεί ή θα τα λουστεί συνολικά η παράταξη του ΠΑΣΟΚ… Πάντως τίποτα δεν θα «διαλάθει» της δικής μας προσοχής. Διότι εμείς δεν φοράμε ιδεολογικές παρωπίδες. Ας το γνωρίζουν εκεί στο ΠΑΣΟΚ του πάλε ποτέ «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο».-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.