4/1/10

Aποχή και πορεία από τους Aιγύπτιους αλιεργάτες

Aποχή από την εργασία τους και πορεία στους δρόμους της Nέας Mηχανιώνας πραγματοποίησαν χθες Aιγύπτιοι αλιεργάτες που απασχολούνται στις μηχανότρατες του μεγαλύτερου αλιευτικού στόλου της χώρας.

Oι αλιεργάτες κατηγορούν τους ιδιοκτήτες των σκαφών μέσης αλιείας πως τους τελευταίους μήνες έχουν μειώσει δραστικά τους μισθούς τους, με αποτέλεσμα να δουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται έως και κατά 50% και να μην μπορούν να συντηρήσουν τις οικογένειές τους.

Oι περίπου 100 αλλοδαποί αλιεργάτες, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι μετακλητοί και απασχολούνται επί 8 μήνες τον χρόνο στις μηχανότρατες, δήλωσαν αποφασισμένοι να μην επιστρέψουν στην εργασία τους αν δεν γίνει αναπροσαρμογή των αποδοχών τους.

Aπό την πλευρά τους, οι ιδιοκτήτες των σκαφών υποστηρίζουν πως η μείωση του εισοδήματος των αλιεργατών είναι αποτέλεσμα της γενικότερης μείωσης του τζίρου των επιχειρήσεών τους, λόγω της οικονομικής κρίσης, αφού τα πληρώματα δεν πληρώνονται με σταθερό μισθό αλλά με ποσοστά επί των πωλήσεων. «Oι ίδιοι θέλουν να πληρώνονται έτσι. Ξεχνούν πως υπάρχει κρίση, πως ανεβαίνουν τα κόστη και πέφτουν οι τιμές».ΕΘΝΟΣ

Αιγύπτιοι αλιεργάτες της Μηχανιώνας προς πλοιοκτήτες: Δεν αντέχουμε άλλο.
Οι 400 Αιγύπτιοι αλιεργάτες, οι οποίοι αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία των αλιεργατών της Μηχανιώνας, αποφάσισαν να μην μπουν σήμερα στα καΐκια και να παραμείνουν στη στεριά. Να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες δουλειάς και τη δραματική μείωση του εισοδήματός τους. Του Αρίστου Αναγνώστου

Πραγματοποιώντας πορεία προς το Δημαρχείο και το Λιμεναρχείο της Μηχανιώνας έστειλαν προειδοποιητικό μήνυμα προς τους πλοιοκτήτες, τους οποίους καταγγέλλουν ότι τους εκμεταλλεύονται και δεν τους αμείβουν κανονικά, προφασιζόμενοι την οικονομική κρίση!

Χρόνια τώρα, εξειδικευμένοι αλιεργάτες από την Αίγυπτο επανδρώνουν τα αλιευτικά σκάφη της Μηχανιώνας Θεσσαλονίκης. Δεν ήταν δύσκολο να έρθουν για δουλειά στη θάλασσα, καθώς υπάρχει μια σχετική διακρατική συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου.

Οι συνθήκες δουλειάς αντίξοες... Μερόνυχτα ολόκληρα στη θάλασσα και την αλμύρα, αλλά τα λεφτά έφταναν για να περνάει ένας αλιεργάτης μια στερημένη, μοναχική, ζωή και να περισσεύει και κάτι για την οικογένεια στην Αίγυπτο.

Τα πράγματα όμως άρχισαν σιγά-σιγά να δυσκολεύουν. Και έγιναν πολύ άσχημα όταν πριν από δυο χρόνια θεσπίστηκε νόμος που προέβλεπε την ασφάλιση των αλιεργατών στον ΟΓΑ και όχι το ΙΚΑ, όπως γινόταν όλα τα χρόνια!

Ο νόμος μπορεί να βολεύει τους πλοιοκτήτες, καθώς δεν καταβάλλουν πια εισφορές, ωστόσο, οι εργαζόμενοι απώλεσαν ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα(όπως για παράδειγμα στην περίπτωση εργατικού ατυχήματος ή θανάτου).

Και σα να μην έφτανε αυτό, τα τελευταία δύο χρόνια το εισόδημα των αλιεργατών έχει μειωθεί δραματικά, καθώς, όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, οι πλοιοκτήτες με το ζόρι τους δίνουν τα 400 από τα 1100 ευρώ που τους αναλογούν.

«Η αμοιβή τους στην ουσία είναι μερίδιο. Δηλαδή, καθορίζεται με βάση την ψαριά», εξηγεί ο Γενικός Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Σωτήρης Ζαριανόπουλος «Οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες ζητούν να γνωρίζουν ποια είναι πραγματικά η ψαριά και πόσο πωλείται, προκειμένου να ξέρουν στα αλήθεια τι τους αναλογεί. Και αυτό δεν μπορεί να το εγγυηθεί ο πρόεδρος του σωματείου των αλιεργατών, που τυχαίνει να είναι Έλληνας. Σημειωτέον ότι οι Έλληνες αλιεργάτες είναι η μικρή μειοψηφία, καθώς δεν ξεπερνούν τους 40. Ωστόσο, αν ήσασταν στη συνάντηση που είχαμε με τους πλοιοκτήτες, θα καταλαβαίνατε ποιον πράγματι εκπροσωπούσε ο πρόεδρος του σωματείου», προσθέτει ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

«Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο», καταγγέλλουν οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες, οι οποίοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην μπουν σε ψαροκάικο μέχρι να ανατραπεί το σκηνικό εκμετάλλευσης και φόβου.

«Θέλουμε να πληρωνόμαστε κανονικά, να έχουμε κανονική ασφάλεια στο ΙΚΑ και όχι τον ΟΓΑ. Δεν φοβόμαστε τίποτα και είμαστε όλοι ένα. Τι και αν πλοιοκτήτες μας απαντούν «να φύγετε αν δεν σας αρέσει». Τι και αν μας απειλούν ότι θα μας στείλουν πίσω στην Αίγυπτο», είναι το μήνυμα που στέλνουν οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες της Μηχανιώνας Θεσσαλονίκης.ΤVXS

Η φωτογραφία είναι απο παλαιότερη Πορεία διαμαρτυρίας των Αιγύπτιων αλιεργατών στην Καβάλα με αφορμή αγνοούμενο συνάδελφο τους, αλλά και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν


13 σχόλια:

  1. Πίσω στην Αίγυπτο ΟΛΟΙ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και ποιος θα δουλέψει με τα ιδια χρήματα;Αν δεν συνέφερε τους πλοιοκτήτες θα τους κρατουσαν;Μάθατε οι Ελλαδίτες το δημόσιο,και τις εύκολες δουλειές.Στις οικοδομές ποιός δουλεύει;Στα χωράφια;Το τζαμπα των κοινοτικών πλαισίων στήριξης ΤΕΛΕΙΩΣΕ.ΤΩΡΑ ΤΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ότι προβλέπει η σύμβαση εργασίας που έχουν,η είμαστε κράτος η μπο...έλο και ο καθένας κάνει ότι του γουστάρει,όπου υπάρχουν ευθύνες να δοθούν και να βρεθεί μια λύσης στα προβλήματα των εργατών,αν έχουν δίκιο.stef

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο κάθε επιχειρηματίας έχει καλώς η κακώς το δικαίωμα μείωσης μισθού ανάλογα με τα κέρδη ή ζημιές και εφόσον με αυτό το τρόπο θα αποτρέψει το κλείσιμο της εταιρείας κατόπιν βεβαίως συνεννόησης (αυτό ποτέ δεν γίνετε άλλωστε τώρα με την κρίση ειδικά στον ιδ. τομέα οι μειώσεις ξεκινούν από το 10% και φτάνουν και στο 30% με δικαιολογία είτε ναμην αποληθεί ο κόσμος είτε να μη κλείσει η εταιρεία.)
    Οι αλειεργάτες δυστηχώς περνάνε και θα περάσουν την κρίση που υπάρχει και μέσα στο 2010 τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα.
    Αν διαβάσουμε λίγο το εργατικό δίκαιο δεν είναι και τόσο δίκαιο για τους εγαζόμενους αλλά οι νόμοι που αφορούν αυτά που λέω ακόμα δεν έχουν μπει σε ισχύ.
    Υπάρχει νόμος ο οποίος δίνει το δικαίωμα στον επιχειρηματία να μην αποδώσει την αποζημίωση του απολυμένου με την απόλυση του αλλά μέσα σε ένα χρόνο από την ημερομηνία που πραγματοποιήθηκε.
    Υπάρχει ο νόμος που του δίνει το δικαίωμα μείωσης του μισθού.
    Επίσης ο νόμος λέει ότι 31 του εκάστοτε μήνα θα έπρεπε να πληρωνόμαστε για τον τρέχοντα μήνα και όχι γι αυτόν που έληξε αλλά ποιος τα τηρεί αυτά.
    Τους δύο παρα πάνω και μερικούς ακόμα θα τους δείτε ποσο γρήγορα θα τεθούν σε ισχύ που θα τρίβουμε όλοι τα μάτια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όπως παρατηρείται και στο άρθρο πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να ενημερώνονται σωστά οι άνθρωποι πόση είναι η ψαριά και πόσο πουλιέται ώστε να υπολογίζουν κι αυτοί το μερτικό τους.
    Καλοί και χρυσοί είμαστε οι έλληνες αλλά είμαστε και λίγο κ@λοφάρα σε κάτι τέτοια. Εμ, δεν πάνε οι έλληνες να δουλέψουν σε τέτοιες δουλειές εμ, περιφρονούμε και τους ξένους που δουλεύουν για ένα κομάτι ψωμί.
    Να λέμε και του στραβού το δίκιο...

    ΓΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. χριστινα είσαι στο κόσμο σου.....

    νόμος είναι το δίκαιο του εργάτη....

    και όταν ο εργάτης δεν είναι οργανωμένος νόμος είναι το δίκαιο του νόμου και του αφεντικού....

    έλα τώρα που μιλάς για νόμους όταν όλοι οι νόμοι καταπατούνται καθημερινά από τα εφεντικα...........................

    δεν έχεις δουλέψει στον ιδιωτικό τομέα γι αυτό μιλάς.....

    ούτε καταδιανεια θα δούλευες λίγο στις μηχανότρατες....

    μιλάμε για πολύ σκληρή εργασία...


    σχεδόν καθημερινά έχουμε φέρετρα σε ολΟΙ την Ελλάδα
    ανασφάλιστη εργασία
    σχεδόν διπλές ώρες εργασίας από της πληρωτέες και μιλάς.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητέ ανώνυμε 2:32 αν μιλάγαμε απο κοντά θα έπρεπε να γελάσω πολύ δυνατά γιατί μάλλον δεν θα πρέπει να με ξέρεις καθόλου όχι γενικώς αλλά απο εδώ μέσα.
    1. Δουλεύω 24 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα σε πολλές και μεγάλες εταιρείες στην Ελλάδα (και δεν είμαι εφεντικό γιατί εφεντικό έχουν μόνο οι σκύλοι ) κάτι το οποίο έχω πει πολλές φορές και όσοι απο εδώ μέσα με ξέρουν και προσωπικά μπορούν να το πιστοποιήσουν (αρα επιχείρημα περί ιδιωτικού τομέα ακυρο)
    2. Αν ζω στο κόσμο μου όπως λές και το υποστηρίζεις με το επιχείρημα ότι

    νόμος είναι το δίκαιο του εργάτη....

    θα σου πω ότι είμαι υπάλληλος και επειδή όπως λες είμαι στον ιδ. τομέα μου απαγορεύεται να οργανωθώ γιατί αν το κάνω θα απολυθώ άρα η διαφορά μου απο του εργάτες που μιλάς είναι στο χρώμα καθότι μπορεί να έχω κάποια πανεπιστημιακή μόρφωση μπορεί να μιλάω κάποιες ξένες γλώσσες μπορεί να ξέρω Η/Υ μπορεί να έχω προϋπηρεσία αρκετά μεγάλη μπορεί να έχω και μεταπτυχιακό αλλά καθαρά παίρνω στην τσέπη μου ούτε 1000 ευρώ και έχω πίσω μου πολλά έξοδα και οικογένεια και αρκετά παιδιά και δουλεύω πάνω απο 12 ώρες την ημέρα και δεν πληρώνομαι υπερωρίες και θέλω 2 ώρες να πάω και να ρθω στην δουλειά μου .

    3. Επίσης θα ήθελα να μου πεις επειδή μιλάς περί οργάνωσης και ιδ. τομέα μάλλον δουλεύεις σε άλλο τομέα εσύ γιατί αυτά τα δυο δεν πάνε μαζί τουλάχιστον απο όσο ξέρω.
    Διότι ο πιο κατα δυναστευμένος τομέας είναι ο ιδιωτικός.
    Γιατι οι εργάτες αν μη τι άλλω κάποτε είχαν και συνδικάτα που τους υποστήριζαν για να θυμηθώ των τσιμεντάδων εν ετη 1991-2 με έναν εκ των πιο δυνατών αρχηγών αν δεν με απατά η μνήμη μου ονοματι Νταουντάκης που έκλεισε και το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ στην περιοχή Καμαρίου και πλακώθηκε στο ξύλο με αστυνομία κ.α.αλλά και σήμερα να μου δείξεις τους υπάλληλους του ιδιωτικού τομέα αν μιλάνε και τι δικαιώματα έχουν.

    4.Τέλος για να σου λύσω λίγο την περιέργια σπούδαζα και δούλευα εν έτη 1991 δε δούλευα στο εργοστάσιο του Τιτάν στην Ελευσίνα που για μένα ως γυναίκα και σε ηλικία 22 ετών να σηκώνομαι στις 4 το πρωί για να πάω στο ΑΣΤΡΟΝ το σινεμά απ έξω στην Ομόνοια στισ 5:15 να πάρω το πούλμαν για να πάω στο εργοστάσιο δεν ήταν και ότι πιο εύκολο και δεν θα μπω ΄σε λεπτομέριες του γιατί και πως και τί και αν η δουλειά σε μηχανότρατες είναι έυκολη που δεν το υποστήριξα ποτέ ή στο εργοστάσιο είναι δύσκολη ,αρα καλό θα ήταν πριν βγάλεις συμπέρασμα όπως λέει καί κάποιος πολύ γνωστός μου ρώτα να μάθεις.
    Τέλος όπως πάντα λέω μου μιλάς ανώνυμα σου απαντώ επώνυμα έχει και αυτό την βαρύτητά του δεν νομίζεις ;

    Για να σου λύσω δεν την απορία και να δεις ότι δεν λέω κούφια λόγια όποτε θες στην διάθεσή σου να σου πω και όλη την διοίκηση του εργοστασίου πόσο κόσμο αριθμούσε κ.α. ΄

    Αυτά επι του παρόντος .

    ΥΓ. Είναι ανώνυμε ο κόσμος μου ωραιός πίστεψε μέ γιατί ακόμα πιστεύω στην Ελλάδα στους Ελληνες και στις Ελληνίδες μάνες ελπίζοντας ότι υπάρχουν κι άλλοι σαν εμένα.


    ΄ΘΑ δανειστώ λοιπόν μια ποντιακή παροιμία που είπε ο κος. Σάββας και θα στην πω

    Μεγάλο βούκα φα και μεγάλο λόγο μη λες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ξέρεις ποτέ δεν έχεις ανέβει πάνω σε ένα σκάφος 16 και 18 και 24 ώρες συνεχόμενα πολλες φορές και μέρες ολοκληρες....

    μιλάς εκ του ασφαλούς
    μην συγκρινεις τη δικιά σου εργασία απόφοιτη πανεπηστημιου στον
    ιδιωτικο τομέα

    με τη δουλειά των Αιγυπτιων.....

    ξέρεις στα οικοδομικά ατυχήματα η νεκροι και οι τραυματίες μαθεύονται....

    στα δικά τους μεσοπελαγα δεν μαθενεται ποτε τίποτα....

    Υ.Γ. γιατί θεωρείς σημαντικό ότι είσαι γυναίκα ...... ξέρεις έχουμε ισότητα.....

    εσει έχεις 1000 αυτή ούτε 400 το μήνα με 18 ώρες ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ εργασία βαριά και ανθυγιηνη...

    ΜΕ ΟΓΑ

    ΜΑς ΔΟΥΛΕΥΕΙς ....

    και συγκρινης τον εαυτό σου δεν πας καλά....................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 2:32 έχεις βγάλει μεροκάματο στήν θάλασσα για δεκαετίες; Αν όχι ωραία διαλογίζεσαι και φιλοσοφείς.

    Το θέμα είναι αλλού η οικονομική κρίση πλήττει και τους ξένους εργάτες αυτό απο μόνο του δεν λέει και πολλά.

    Ομως αν συνδυαστεί με άλλα ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ (του χθές και του σήμερα) δημιουργεί εφιαλτικό σενάριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δηλαδή πριν έρθουν οι ξένοι δεν τρώγαμε ψάρια, δεν τρώγαμε φρούτα κρέας κλπ; μα τι λέμε τώρα; Ήρθαν λάθρα, ρίξαν τα μεροκάματα και πείνασαν οι Έλληνες. ΕΞΩ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥ ΙΜΠΡΑΗΜ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. υπαρχουν δυο διαφορετικά πράγματα στην υπόθεση της μετανάστευσης.....

    το κακό είναι οτι από τη μια πλευρά

    υπάρχει ενα ηλίθιο εως εθνικιστικό μίσος

    και απο την άλλη η αριστερίστικη βλακεία....

    μέση λύση δεν υπάρχει;

    δηλαδή οι πλοιοκτήτες διώξανε το Ελληνικό προσωπικό

    πήγανε και πήρανε προσωπικό από Αίγυπτο...

    τους ξεκίνησαν με ΙΚΑ

    ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΌ ΚΟΛΟΚΡΑΤΟΣ Αλαξε τη σύμβασή τους έβαλε ΟΓΑ τους πληρωνουνε με πολύ λιγότερα χρήματα......

    δηλαδή τους κλέβουν και τους εκμεταλευονται....

    και όταν οι άνθρωποι ζητάνε να τιμηθούν οι συμφωνιες τους

    μου λετε να τους διώξουμε απο τη χώρα

    και οχι το αυτονόητο να τιμωρεθει ο κλεφτης το Αφεντικο που νομίζει ότι έχει δούλους,,,,

    ερε μολότοφ που χρειάζεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εκτός από το αφεντικό και το κολλημένο ψευτο-αριστερίστικο μυαλό σου, υπάρχει και κάτι άλλο:
    Η πτώση των μισθών των εντόπιων εργατών και μισθωτών λόγω της μετανάστευσης ξένων εργατών , εννοείται πιο φθηνών από των ντόπιων και το θέμα της αλλοίωσης του τόπου από όλους αυτούς τους Αφρικάνους-Βαλκάνιους-Ασιάτες.
    Για το μεν πρώτο, εσχάτως μάθαμε ότι αντιτίθεται και ο Μαρξ (κατά της μετανάστευσης!!!!άρα οι ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ είναι μπούρδες) για το μεν δεύτερο, δεν σε βλέπω να αγαπάς τον τόπο σου και τόσο πολύ.
    Τι σε νοιάζει εσένα τι θα απογίνουν οι Σκατιάρ.. ε με συγχωρήτε, οι αλλοδαποί ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ακου αγαπητέ ανώνυμε
    1. σαφώς δεν έχουμε ισότητα γιατι εσύ δουλεύεις σε μια δουλειά ενώ εγώ όταν γυρίσω στο σπίτι είμαι και μάνα και παραδουλεύτρα και νοικοκυρά και σύντροφος .
    2. αρα η ισότητα ανωνυμε είναι στα χαρτια
    3. δεν παραπονιέμαι αλλά μη τα βάζεισ όλα στον ίδιο κορβανα.
    4. εκτός από τους ξένους που κόπτεσαι να σου μιλήσω για τους Ελληνες εργάτες που δουλεύουν σαν λιμενεργάτες και πεθάινουν καθημερινά και δεν σε βλέπω να κόπτεσαι
    5. Η Ελλάδα δεν μπορεί να θρέψει τα παιδιά της ποσο μάλλον τους ξένους.
    6. Οποιος δεν αντέχει πάει πίσω .

    Αν σε έβλεπα να νοιάζεσε τόσο για τουης Ελληνες όσο για τους ξένους δεν θα μίλαγα έτσι αλλά σιγά είπαμε .
    Εμείς σαν μετανάστες και ΝΟΜΙΜΟΙ όχι λαθραίοι δουλέψαμε στην Γερμανία σε πολύ χειρότερες συνθήκες και χωρίς τόση πολύ περίθαλψη όσο εδώ.
    Αρα φρόντισε να είσαι αντικειμενικκός και έλα να μου πεις μετά αν στέκω στα καλά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.