11/1/10

Ε.Βενιζέλος και Γ.Παπανδρέου στην Μόσχα για ανασύσταση του στρατηγικού άξονα - Η ατζέντα συνομιλιών

Στη Μόσχα πρόκειται να ταξιδεύσει στα τέλη Ιανουαρίου (ή αρχές Φεβρουαρίου) ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σε μία ιδιαίτερα σημαντική εθνική αποστολή που στόχο έχει την αποκατάσταση του στρατηγικού άξονα Αθήνας-Μόσχας, ο οποίος κλονίστηκε κρίσιμα μετά τον πόλεμο στην Γεωργία και την αντιρωσική πολιτική που ακολούθησε έκτοτε η προηγούμενη κυβέρνηση δια της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη.

Η επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας θα προλειάνει το έδαφος για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην ρωσική πρωτεύουσα στα μέσα Φεβρουαρίου, κατά την οποία η ελληνική πλευρά ελπίζει να επιτευχθούν ορισμένοι βασικοί στόχοι στην ελληνορωσική συνεργασία ή τουλάχιστον να τεθούν οι βάσεις για την επίτευξή τους. Στη Μόσχα, ο Ε.Βενιζέλος πέρα από τον υπουργό Άμυνας Ανατόλι Σερντούκοφ, θα συναντηθεί πιθανότατα και με τον Ρώσο πρωθυπουργό Βλάντιμιρ Πούτιν, ενώ ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου θα έχει συναντήσεις, με τον πρόεδρο Ν.Μεντβέντεφ, τον πρωθυπουργό Β.Πούτιν και τον υπουργο Εξωτερικών Σ.Λαβρόφ

Οι στόχοι της Αθήνας πέρα από την ενεργειακά ζητήματα τα οποία ακόμα «αιωρούνται» (το σχέδιο του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη κινδυνεύει άμεσα από την βουλγαρική υπονόμευση και από την προθυμία της Τουρκίας να φιλοξενήσει το έργο στο έδαφός της), έχουν να κάνουν με την απ’ευθείας ελληνορωσική πολιτική και οικονομική συνεργασία.

Κατ’αρχήν φαίνεται ότι η Αθήνα έχει αποφύγει τα χειρότερα στο Κυπριακό σε ότι αφορά την θέση της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά και σε ότι αφορά την γενικότερη αντιμετπώπιση του θέματος. Η Ρωσία έχει αποκλείσει αναγνώριση του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους, τόσο με δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, όσο και με δηλώσεις του ίδιου του υπουργού Σεργκέϊ Λαβρόφ.

Από εκεί και πέρα υπάρχει σειρά πολιτικών-θρησκευτικών ζητημάτων, αλλά πάνω απ’όλα υπάρχει η οικονομική συνεργασία που απασχολεί την Αθήνα: Η Ρωσία τα τελευταία χρόνια είναι από τους μεγαλύτερους πελάτες των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Πέρσι ο τότε πρεσβευτής της Ρωσίας στην Αθήνα Αντρέϊ Βντόβιν, με αποκλειστική δήλωσή του στο defencenet.gr είχε προχωρήσει σε δήλωση πρόθεσης στήριξης της ελληνικής οικονομίας από την Ρωσία «με κάθε τρόπο».

Τα ρωσικά κεφάλαια με κεντρική εντολή από την Μόσχα μέσω δυτικών τραπεζών, πολλές φορές έχουν υπερκαλύψει «δύσκολες» δημοπρασίες του ελληνικού δημοσίου. Αυτό κυβέρνηση θέλει να συνεχιστεί και μάλιστα με αυξημένο ενδιαφέρον.

Στο θέμα των γεωργικών προϊόντων η Ρωσία αποτελεί την μεγαλύτερη αγορά για τους Έλληνες παραγωγούς, εκτός Ε.Ε. Μία αρχική συμφωνία που έχει γίνει για την απορρόφηση παραγωγής δύο ετών κομπόστας ροδάκινου από νομούς της Βόρειας Ελλάδας το περασμένο καλοκαίρι, η ελληνική πλευρά θέλει να επεκταθεί.

Αυτή την στιγμή υπάρχουν αδιάθετες τεράστιες ποσότητες κομπόστας ροδάκινου και η ρωσική δείχνει να είναι η μοναδική αγορά που μπορεί να απορροφήσει αυτές τις ποσότητες. Το ίδιο ισχύει και για τα εσπεριδοειδή, τα καρπούζια κλπ. Πάντως η Ρωσία έχει ιδιαίτερα αυστηρή νομοθεσία σε ότι αφορά την υγιεινή των τροφίμων και κατ’αυτό τον τρόπο απορρίφθηκε τον περασένο Σεπτέμβριο ελληνικό φορτίο φρούτων και λαχανικών...

Έπειτα έρχεται ο τουρισμός. Πέρσι η Ρωσία (με την έννοια ότι είναι κεντρικά κατευθυνόμενο το τουριστικό ρεύμα ειδικά εκείνο που συνδέεται με κρατικά ταμεία) έσωσε τον τουρισμό σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Ειδικά η Κρήτη έγινε χώρος φιλοξενίας ενός τεράστιου κύματος Ρώσων συνταξιούχων οι οποίοι εστάλησαν «πακέτο» στο νησί μετά από συμφωνία του τότε υπουργού Τουρισμού, Χ.Μαρκόπουλου με τους Ρώσους ομολόγους του. Το ίδιο ίσχυσε και για την Χαλκιδική την Πιερία και άλλες περιοχές. Όπου οι Έλληνες καταστηματάρχες με-ευχάριστη-έκπληξη διαπίστωσαν ότι οι Ρώσοι τουρίστες μοιάζουν πολύ σε ότι αφορά τις υπερκαταναλωτικές τους συνήθειες με τους Έλληνες και βρίσκονται μακριά από τις «άκρως περιορισμένες» καταναλωτικές συνήθειες των δυτικών τουριστών, κυρίως Βρετανών, Γάλλων κλπ.

Ένας άλλος τομέας όπου η ελληνική πλευρά ελπίζει αύξηση της εισροής ρωσικών κεφαλαίων είναι ο τομέας του τουρισμού όπου η Ρώσοι μπορούν εύκολα να ταξιδεύουν στη Τουρκία χωρίς να απαιτείται η χρονοβόρος και με το σχετικό κόστος άδεια εισόδου που απαιτεί η χώρα μας για τους Ρώσους τουρίστες. Κατ’αυτό τον τρόπο τα ξενοδοχεία που κτίζονται με ρωσικά κεφάλαια εύκολα γεμίζουν με Ρώσους τουρίστες.

Εδώ φτάνουμε και στα «αγκάθια» των ελληνορωσικών σχέσεων. Πέρα από το ζήτημα της βίζας, είναι μία σειρά διοικητικών-θρησκευτικών ζητημάτων του Αγίου Όρους, ανέγερσης ρωσικών εκκλησιών και γενικότερα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον ανταγωνισμό του Πατριαρχείου Μόσχας και Κωνσταντινούπολης. Και αν ο προηγούμενος Αρχιεπίσκοπος, ο μακαριστός Χριστόδουλος, ήταν ιδιαίτερα «θερμός» προς την Μόσχα και «παγωμένος» έναντι του Πατριαρχείου, ο νυν Αρχιεπίσκοπος είναι το ακριβώς αντίθετο.

Ένα άλλο ζήτημα που η Μόσχα θεωρεί «αγκάθι» είναι η υποστήριξη που παρείχε η προηγούμενη κυβέρνηση δια της Ντόρας Μπακογιάννη και του Κωστή Χατζιδάκη στην δημιουργία θαλάσσιας οδού μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Η σύμπραξη Μυτιληναίου-Βαρδινογιάννη (τα πρώτα φορτία ήρθαν στις 8 Δεκεμβρίου και τα δεύτερα έρχονται στα τέλη Ιανουαρίου) και το περιεχόμενό της παρακολουθείται πολύ στενά από την Μόσχα που δηλώνει ότι «Δεν κατανοεί πως ένας συνεταίρος μας στον South Stream όπως η Ελλάδα ευνοεί την διακίνηση και παροχή ανταγωνιστικών, προς τον συνεταιρισμό μας, φορτίων φυσικού αερίου». Βέβαια εδώ υπάρχει και ο αμερικανικός παράγων, ο οποίος αν και λιγότερο πιεστικά απ’ότι στο παρελθόν, επιμένει να πλαγιοκοπεί τα ρωσικά ενεργειακά σχέδια μέσω εναλλακτικών σχεδίων για αγωγούς, θαλάσσια μεταφορά υγροποιημένου αερίου κλπ. Πάντως η αντιπαλότητα Μυτιληναίου-Ρώσων, έχει τις ρίζες της και σε άλλες κινήσεις του επιχειρηματία που έχουν γίνει στο χώρο των Βαλκανίων.

Επίσης η Μόσχα κατηγορεί την Αθήνα ότι δεν πιέζει αρκετά μέσω της Ε.Ε. την Βουλγαρία για να επιταχύνει τους αγωγούς...

Σε ότι αφορά την στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, κορυφαία ζητήματα στην ατζέντα είναι το ΤΟΜΑ BMP-3HEL (η καθυστέρησή του έχει απειλήσει να τινάξει στον άερα το σύνολο των σχέσεων των δύο χωρών), η-μετά από δέκα χρόνια- επιχειρησιακή ένταξη των S-300PMU1 (σχετικό άρθρο-έρευνα στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί την ερχόμενη Πέμπτη), η υπογραφή follow-on-support για S-300 και ΖUBR, η προμήθεια βλημάτων για τα Tor-M1, το νέο πρόγραμμα SHORADS που θα αντικαταστήσουν τα OSA Ι/IΙ στο οποίο η Ρωσία θα προσφέρει την τελευταία έκδοση του Tor-M2.

Οπωσδήποτε θα γίνει συζήτηση και για τα αεροσκάφη Be-200 Beriev, είτε σε ρόλο πυροσβεστικών είτε σε ρόλο θαλάσσιας επιτήρησης από το Λιμενικό. Το καλοκαίρι του 2010 θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά η ικανότητα της νέας κυβέρνησης στο κεφάλαιο «πυρκαγιές» εκεί δηλαδή που είχε αποτύχει παταγωδώς η προηγούμενη και αυτό το crash-test θα είναι κρίσιμο.

Τα ταξίδια Γ.Παπανδρέου και Ε.Βενιζέλου στην Μόσχα έρχονται μετά από ένα δεκαοκτάμηνο κακών ελληνορωσικών σχέσεων, όπου δόθηκε ζωτικός πολιτικοδιπλωματικός χώρος στην Άγκυρα,όχι απλώς να συσφίγξει τις σχέσεις της με την Μόσχα, αλλά να προβάλλει τον εαυτό της ως «αξιόπιστο παίκτη» σε σχέση με τους «αδύναμους κρίκους» της Ελλάδας και της Βουλγαρίας. Η τωρινή επίσκεψη Ερντογάν στη Μόσχα γίνεται με την συνοδεία του μισού υπουργικού συμβουλίου του και πλήθους επιχειρηματιών. Η Ελλάδα πέρα από την «ορθόδοξη αδελφοσύνη» των δύο λαών θα πρέπει να μιλήσει με σαφήνεια και αξιοπιστία για μπίζνες και γεωστρατηγική...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

17 σχόλια:

  1. αποκατάσταση του στρατηγικού άξονα Αθήνας-Μόσχας, ο οποίος κλονίστηκε κρίσιμα μετά τον πόλεμο στην Γεωργία και την αντιρωσική πολιτική που ακολούθησε έκτοτε η προηγούμενη κυβέρνηση δια της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη.

    Zητώ συγγνώμη σε περίπτωση που οι πληροφορίες που θα παραθέσω είναι ψευδείς,όμως η πρόταση<>μου θύμησε κάτι που είχα ακούσει μετά απο εκείνη την περίοδο του πολέμου.Οτι δηλαδή ανάμεσα στους νεκρούς Γεωργιανούς και Ουκρανούς υπήρχαν (ζητώ συγγνώμη αλλά δεν ξέρω πως αλλιώς να το διατυπώσω)και Έλληνες στρατιώτες.Υπάρχει περίπτωση να είναι αληθές κατι τέτοιο;Εχει ακούσει κανείς αλλος κάτι παρόμοιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πώς γίνεται και το Defensenet έχει αποκλειστικές ειδήσεις μόνο, ένας Θεός ξέρει.....

    Beriev για πυροσβεστικό ρόλο ? Ναι, καλά....!!!!!

    Εδώ πάει η σοφή παροιμία : "Κάλλιο να σου βγει το μάτι παρά το 'νομα"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ Ο Κ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΜΠΛΑΟΥΜΠΛΑ ΜΕΙΜΑΡΑΚΗ!!!!!Ο Κ. ΜΕΙΜΑΡΑΚΗΣ ΗΤΑΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΤΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΝ!!!!ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ ΕΤΡΕΧΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΜΜΑ!!!ΜΗΔΕΝ ΕΡΓΟ ΑΠΟ ΤΟ Κ.ΤΙΠΟΤΑ Κ.ΜΕΙΜΑΡΑΚΙ!!!!!!ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΣ ΠΡΟΦΑΣΗΣ ΟΥΤΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΑΓΟΡΑΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ,ΔΕΝ ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΑΝ!!!!ΑΥΤΟΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΗΡΕ ΜΙΣΘΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΝΟΜΕΥΗ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΤΙΣ ΧΩΡΑΣ!!!!!ΤΟ ΤΣΙΡΑΚΙ ΤΙΣ ΝΤΟΡΑΣ!!Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΙΠΟΤΑ!!!!!!ΓΡΕΒΕΝA IQ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΕΧΩ ΔΗΛΩΣΕΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΨΗΦΙΣΕΙ ΠΟΤΕ ΠΑΣΟΚ..

    Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΙQ KAI OXI MONON TOY MΠΕΝΥ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΓΓΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΧΑΟΤΙΚΗ...Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑΣ ΚΗΝΕΙΤΑΙ ΟΣΟ ΠΙΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥ ΓΟΡΔΙΟΥΣ ΔΕΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΑΦΗΣΑΝ ΒΑΓΓΕΛΑΣ ΒΑΣΙΛΑΚΟΣ...ΟΤΑΝ ΚΑΝ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΦΑΝΕΙ Η ΚΡΙΣΗ ΑΚΟΜΑ...

    ΘΑ ΤΟΝ ΚΡΙΝΟΥΜΕ ΒΕΒΑΙΑ ΕΚ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝ..

    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΤΟΡΙΤΣΑ ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΧΑΣΑΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΑΡΚΕΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΙΣΗ ΟΙ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΗ...

    ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΘΑ ΞΕΚΟΛΙΣΟΥΝ ΤΑ ΡΩΣΙΚΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ?/
    ΕΓΩ ΘΕΛΩ ΒΟΛΕΣ Σ-300 ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΒΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΕΣΤΙ ΕΝΑ ΒΡΑΔΥ 5,6 ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΝΑ ΣΦΙΞΟΥΝ ΟΙ ΚΩΛΟΙ...

    ΚΑΙ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΣΥΣΤΗΧΙΑΣ S-300 PMU2 ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΛΑΒΕΙ ΠΟΤΕ...

    ΕΨΙΛΟΝ./

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ο Ελευθέριος καλα τα σκέπτεται .. Ο Giorgos όμως ? θέλει ?..
    η θα σπαταληθεί άλλος ένας χρόνος με θα και υποσχέσεις ? και τελικά μηδέν εις το πηλίκο

    το έργο αυτο το εχουμε δει πολλακις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μακάρι να βγούν η Ελληνορωσικές σχέσεις απο την νάρκη 18 μηνών! Η Τουρκία φυσικά το εκμεταλλεύθηκε όσο μπορούσε για οφελός της και κατά των συμφερόντων της Ελλάδας και της Κύπρου.

    11 Ιανουαρίου 2010 2:35 μ.μ.
    Ο Κ. ΜΕΙΜΑΡΑΚΗΣ μηδεν στο πηλίκο και πηλίκιο δηλαδή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλές είναι οι αμυντικές σχέσεις αλλά μια στρατηγική σχέση δεν περιορίζεται μόνο στην αγορά όπλων ή στην φαντασίωση «ορθόδοξων συμμαχιών». Το βάθος που θα μπορούσαν να έχουν οι ελληνορωσικές σχέσεις είναι απροσμέτρητο και μπορεί να λύσει πάρα πολλά εγγενή προβλήματα της ελληνικής οικονομίας που έχει λόγω μικρού μεγέθους. Από το που θα διατεθούν τα ροδάκινα μέχρι την δυνατότητα παραγωγής φτηνών ζωοτροφών και την μετατροπή τους σε υψηλής αξίας κρέας για την εξαγωγή του σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα μεγέθη είναι τεράστια οι προκλήσεις αλλά και οι ευκαιρίες επίσης και σίγουρα δεν περιορίζονται στο τι όπλα ή τι αεροπλάνα θα αγοράσουμε απ’ την Ρωσία. Ο μεγαλύτερος πόρος της Ρωσίας είναι ο ποιο εμφανής στον χάρτη και είναι η έκτασή της. Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις της είναι αδύνατο να φτάσουν την έκταση της εποχής της Σοβιετικής Ένωσης ακριβώς λόγω της άτσαλης αλλαγής οικονομικού μοντέλου και της διάχυτης φτώχιας που έφερε αυτή. Το θέμα είναι αν θα έχουμε αρκετό μυαλό ώστε να δούμε τις ευκαιρίες που μας προσφέρει η πολιτισμική μας εγγύτητα την ίδια ώρα που είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η σχετική ευκολία άντλησης επενδυτικών κεφαλαίων από το τραπεζικό μας σύστημα μια δυνατότητα που δεν είναι εύκολα προσβάσιμη στον μέσο ρώσο για να μην μιλήσουμε για το κόστος εργασίας στην επαρχία που είναι πολλές φορές υποπολλαπλάσιο του δικού μας. Ευκαιρίες σίγουρα υπάρχουν και είναι πολλές, αλλά αυτές τις ευκαιρίες πρέπει κάποιοι να τις κυνηγήσουν. Το ερώτημα είναι αν θα μπορέσουμε να ξαναθυμηθούμε τον καλό εαυτό μας των αρχών του 20ου αιώνα τώρα που οι διεθνείς συνθήκες προσομοιάζουν με τις τότε.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Hi there!
    I would like to burn a theme at this forum. There is such a nicey, called HYIP, or High Yield Investment Program. It reminds of financial piramyde, but in rare cases one may happen to meet a company that really pays up to 2% daily not on invested money, but from real profits.

    For several years , I make money with the help of these programs.
    I don't have problems with money now, but there are heights that must be conquered . I get now up to 2G a day , and my first investment was 500 dollars only.
    Right now, I managed to catch a guaranteed variant to make a sharp rise . Turn to my web site to get additional info.

    [url=http://theblogmoney.com] Online investment blog[/url]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το κατάλαβε ο Παπανδρέου ή απλά είναι φήμες; Μακάρι να παίξει σε διπλό ταμπλό. Επίσης είναι θετικό το ότι η Τουρκία απασχολείται όπως πάντα με το Κουρδικό και έχει παύσει να κάνει την υπερδύναμη. Μπράβο στα αδέλφια τους Κούρδους που δεν πατήσαν την μπανανόφλουδα ;-)
    Πέτρος Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. http://movie25.com/nefes-vatan-sagolsun-2009_6760.html


    Nefes: Vatan sagolsun (2009) Description:
    Story of 40-man Turkish task force who must defend a relay station.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ ΜΟΝΟΝ Ο ΜΠΕΝΥ ΜΑΖΙ??

    Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΕΙΡΕ ΤΟ ΜΙΣΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΒΟΥΛΕΙΟ ΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΡΩΣΙΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕΤΡΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΔΙΣ ΔΟΛΛΑΡΙΑ...

    ΤΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ

    ΕΨΙΛΟΝ./

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. αφου δεν εχουν ισχυ γιατι αναπαραγουμε τις ιστοριες περι ξανθου γενους και στα δυσκολα παρακαλαμε την ουασινγκτον; ας τα εχουμε καλα με τους αμερικανους και με τα δευτερα (ρωσους κινεζους κτλ) μας αρκουν οι κοινωνικες σχεσεις. σε αυτο σιγουρα η ντορα θα προσεφερε πραγματικες υπηρεσιες αφου εχει ακρες εκει που ειναι η εξουσια του κοσμου.πραγματικα αυτη η εμονη με τους ρωσους μονο παθολογικα μπορει να ερμηνευτει γιατι το δεδομενα της πραγματικοτητας αλλα λενε. ισως καποτε συνελθουμε ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. τρέχουν να προλάβουν.στα επόμενα δυο χρονια η θα έχουμε βρει τα ισα μας η θα γίνουμε τα γιουσουφάκια τwν τούρκων.τους εχθρούς τους ξερούμε αμερικανοι και εγγλέζοι,τους ουδέτερους oi γερμανοί,τους φίλους οι γάλλοι,το θέμα είναι ότι οι ρώσοι θέλουν να γίνουν φίλοι μας και να κάνουν εμπορικές και πολιτιστικές σχέσεις, εμείς θέλουμε;αν θα τα σπάσουν οι τούρκοι με τους ρώσους είναι θέμα μακρόχρονιας πολιτικής αλλα μέχρι τότε πρέπει να τρέξουμε γιατί χανόμαστε, γιατί ένας καλός φίλος και δυνατός σαν τους ρώσους δεν μας κάνει κακό.δεν φταίει η dora για την τροπή που πήραν οι σχέσεις με την ρωσία ,αλλα ο μπούλης ο τίποτα, διακοπές είναι ο μπούλης εδώ η χωρα καίγεται και αυτός ο άχρηστος πήγε διακοπές stas ευρώπας.stef

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δεν υπάρχουν φίλοι στις διεθνείς σχέσεις, υπάρχουν συμφέροντα. Σήμερα τα αγγλοσαξωνικά συμφέροντα στην ανατολική Μεσόγειο είναι αντίθετα από τα δικά μας. Ας κάνουμε και λίγο παιχνίδι με τους Ρώσσους, όπου συμπίπτουν τα συμφέροντά μας, γιά κάποια εξισορρόπηση (χωρίς να τρελλαινόμαστε κιόλας και να επενδύουμε ελπίδες υπέρ το δέον).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αυτός (στο δεύτερο σχόλιο) που αγνοεί την αποτελεσματικότητα των πυροσβεστικών Μπερίεφ, εάν ανατρέξει στο youTube, θα βρει πολλά κατατοπιστικά γιά αυτό το πραγματικά εντυπωσιακό αεροσκάφος.
    Αλλά είδα ότι και διάφοροι αετονύχηδες στέλνουν επιστολές γιά δήθεν κερδοφόρες πυραμίδες που τους έχουν κάνει ...πλούσιους !!!
    Όσοι αφελείς υπάρχετε εδώ (που δεν νομίζω) σπεύσατε !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ειναι αληθεια οτι ο μπεν ιζελ ειχε το βασιλακο στο υπουργικο συμβουλιο και για ποιο λογο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. To krio aima exei dikio ti krim pou oi politikoi mas epimenoun na min to vlepoun!
    Christos Voulgaris

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.