14/1/10

ΝΕΟ «ΦΡΟΥΤΟ» ΣΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Εγείρουν ζητήματα τουρκικής μειονότητας οι μουσουλμάνοι της Κω.Βάζουν ζητήματα εκμάθησης τουρκικών αλλά και θρησκευτικών.Θέμα θεσμοθέτησης της εκμάθησης της τουρκικής γλώσσας με την επαναλειτουργία των τουρκικών σχολείων που έκλεισαν το 1971 εγείρει μέσω του newstime.gr η μουσουλμανική κοινότητα της Κω.

Είναι η πρώτη φορά που ακούγεται με τόσο ηχηρή φωνή το αίτημα τους ενώ υποστηρίζουν ακόμα ότι θα ήταν καλύτερα να διδάσκονται τα παιδιά των μουσουλμάνων τη θρησκεία τους σε ιδιαίτερο μάθημα στα σχολεία, αντί να βγαίνουν έξω την ώρα των θρησκευτικών. «Δεν είμαστε μειονότητα, είμαστε ίσοι πολίτες, αλλά το ζήτημα της εκμάθησης της τουρκικής γλώσσας εκκρεμεί…» διευκρινίζει ο Πρόεδρος του μουσουλμανικού Συλλόγου «η αδελφότης» Μασλούμ Παϊζάνογλου.

Το Newstime έζησε μια βδομάδα με τους τουρκόφωνους μουσουλμάνους στο χωριό Πλατάνι που παλιά είχε την ονομασία Κερμεντές. Ένα οδοιπορικό που πραγματοποιείται σε μια εποχή όπου από τον περασμένο Μάιο επιχειρείται να στηθεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης θέμα «τουρκικής μειονότητας στην Κω και στη Ρόδο» ενώ το πιο εντυπωσιακό είναι ότι στην προσπάθεια αυτή με υποκινητή τον ελβετό βουλευτή Ανδρέα Γκρός, πρωτοστατεί και ο ελληνοκύπριος βουλευτής του ΔΗΣΥ Χρήστος Πουργουρίδης. Την ίδια ώρα η περίεργη υπόθεση κατασκοπείας με την σύλληψη 2 Τούρκων που κατάγονται από την μουσουλμανική κοινότητα της Κω με την κατηγορία ότι πουλούσαν μυστικά στην Ελλάδα, στην απέναντι όχθη στην Αλικαρνασσό, στο Μπόντρουμ, καλύπτεται από πέπλα μυστηρίου . Το Newstime αναζήτησε τα ίχνη των λεγόμενων «κατασκόπων» και εξασφάλισε αποκαλυπτικές συνεντεύξεις που θα δημοσιεύσει τις επόμενες ημέρες.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στα Δωδεκάνησα Γιώργος Νικητιάδης μίλησε για τους τρόπους με τους οποίους έχει αντιδράσει η ελληνική πλευρά, κάλεσε τους βουλευτές που υπογράφουν το ψήφισμα περί «τουρκικής μειονότητας» στο Συμβούλιο της Ευρώπης να επισκεφθούν τη Ρόδο και την Κω για να διαπιστώσουν την κατάσταση που επικρατεί, και χαρακτήρισε «ύποπτη» την υπόθεση κατασκοπείας που εγείρει η Τουρκία.

Κερντεμές ή Πλατάνι
Το Πλατάνι βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα από το κέντρο της Κω και είναι το τελευταίο χωριό πριν τον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου. Σε αυτό το χωριό ζει η πλειοψηφία των τουρκόφωνων μουσουλμάνων της Κω που υπολογίζονται στους 1500. Οι περισσότεροι μας είπαν ότι κανείς δεν τους ρώτησε για την αλλαγή του ονόματος του χωριού που λεγόταν για εκατοντάδες χρόνια Κερντεμές. Το όνομα Πλατάνι προήλθε από ένα τεράστιο πλατάνι στην πλατεία μπροστά από το τουρκικό εστιατόριο Arab. Οι μουσουλμάνοι στο Πλατάνι συμβιώνουν αρμονικά με τους έλληνες χριστιανούς και τίποτα δεν δείχνει το παραμικρό πρόβλημα. Εξάλλου είναι πάρα πολλοί οι μικτοί γάμοι ενώ όλοι σχεδόν έχουν υπηρετήσει στον ελληνικό στρατό.
Το μόνο πρόβλημα είναι η έλλειψη τουρκικών σχολείων τονίζουν σχεδόν όλοι, ενώ και ο Σερίφ Δαμάτογλου Σουκρί, ο ιμάμης του νησιού είναι αδελφικός φίλος του Δεσπότη, ενώ και με τους υπόλοιπους ιερείς διατηρεί στενές σχέσεις. Ο Κατρί Μαμίς ζει στον μαχαλά των μουσουλμάνων στο Πλατάνι που ήρθαν στη Κω από την Κρήτη. Έμαθε τα τούρκικα από την μάνα του την Ζεερά που συνεχίζει να τα μαθαίνει στα 9 της εγγόνια.

«Είμαι γεννηθείς το ΄64 και εγώ δεν πρόλαβα να πάω σε τουρκικό σχολείο, όταν πηγαίνω στην Τουρκία και μιλάω τουρκικά καταλαβαίνουν την προφορά μου», μας λέει ο Κατρί Μαμίς, ενώ αντίθετα η 95χρονη μητέρα του θα μας πει ότι δεν κατάφερε να μιλήσει ποτέ καλά ελληνικά.

Η Αλικαρνασός και το Τουργκουτ Ράϊς στα τουρκικά παράλια φαίνονται με γυμνό μάτι από το πλατάνι της Κω. Πού αισθάνονται πιο κοντά οι τουρκόφωνοι μουσουλμάνοι του νησιού;
Οι περισσότεροι μας είπαν ότι πηγαίνουν στην Τουρκία μόνο για διακοπές ή για να δουν τους συγγενείς τους. «Εμείς αναζητούμε και τις ρίζες μας την ιστορία του Κεμάλ Ατατούρκ…» θα δηλώσει στην κάμερα ο 20χρονος Σουλεϊμάν και κάποιοι τον αγριοκοίταξαν!!
Την Παρασκευή μέρα προσευχής το τζαμί θα γεμίσει. Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι. Ο γιός του Κατρί Μαμίς ο Αράς θα ομολογήσει ότι δεν πηγαίνει συχνά και σπάνια προσεύχεται. Είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι νέοι μουσουλμάνοι έχουν μια κοσμοπολίτικη εμφάνιση ζουν στην Κω μια σύγχρονη ζωή ενώ δεν είδαμε πουθενά κορίτσια με τις παραδοσιακές μαντήλες.

Την Τετάρτη το βράδυ όταν έπαιξε ο Ολυμπιακός με την τουρκική Εφέν Πίλς στο μπάσκετ όλες οι τηλεοράσεις ήταν συντονισμένες σε τουρκικά κανάλια. Τα καφενεία γεμάτα.
«Δεν ξέρουμε τι να διαλέξουμε να υποστηρίξουμε, είμαστε και με τις δύο ομάδες όπως είναι και η ζωή μας» μας λέει αυθόρμητα ο Ασάτ, ενώ κάποιοι μας είπαν ότι οι περισσότερες κόντρες γίνονται στο ποδόσφαιρο καθώς η πλειοψηφία των μουσουλμάνων της Κω υποστηρίζει την Φενερμπαχτσέ…

Κουβαράς Γιώργος
ΧΡΟΝΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

37 σχόλια:

  1. Όσον αφορά τον "βολευτή" Χρίστο Πουργουρίδη, είναι γνωστός πατριδοκάπηλος και Εφιάλτης στην Κύπρο. Είναι από τους πιο γνωστούς αμετανόητους Ανανικούς και διώκτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τον όρο ελληνοκύπριος δεν τον έχω χρησιμοποιήσει αφού δύσκολα μπορεί να χαρακτηρισθεί είτε ως έλληνας είτε ως κύπριος.

    K1RK

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όσο υποχωρείς, τόσο περισσότερα θα σου ζητούν. Κανόνας χωρίς εξαιρέσεις!
    Αναλογισθείτε πού ήμασταν πριν 20 χρόνια και πού είμαστε τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κερντεμες η πλατάνι? Ελληνικό όνομα δεν έχει ? Η μοναδική μας ευκαιρία και ο μόνος δρόμος να επανέλθουν όλα τα ελληνικά τοπωνύμια σε όλη την Ελλάδα με την συνένωση των δήμων .Εάν επαναφέρουμε το αρχικό τους όνομα δεν μπορεί κανείς να διεκδικήσει το παραμικρό ! Προΰπαρχαν οι Έλληνες ! η ευθύνη θα είναι δική μας εάν δεν το απαιτήσουμε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αφού ψάχνουν τις ρίζες τους ας τους τις δώσουμε... ας τους στείλουμε πίσω στην πατρίδα τους στην μάνα τούρκα.ουστ βρομόσκυλα που το χωριο λεγόταν Κερμεντές από χιλιάδες χρονια κοπρόσκυλα.stef

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στην Κω υπηρχαν δυο χωρια με μουσουλμανους ο Κερμετες και το Κακα-πιναρι.
    Στα γεγονοτα του Κυπριακου το 64 βρεθηκε η δασκαλα του μειονοτικου σχολιου με ασυρματο να διδει πληροφοριες απεναντι και πιαστηκε πλοιαριο με οπλα στην περιοχη Ψαλιδι της Κω.
    Επισης βρεθηκε και αλλος ασυρματος στην σκεπη του τζαμιου κοντα στον πλατανο.
    Στις Εθνικες Εορτες οι μαθητες του σχολιου μουσουλμανων εκαναν και αυτοι παρελαση αλλα εκαναν αισθηση ποσο ..κακοντυμενοι ησαν εν αντιθεσει με τις εορτες του ραμαζανιου και μπαιραμι.
    Αυτα για την Ιστορια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Άσε μην πούμε τίποτα και για σήμερα τι γίνεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. αν υπάρχουν Έλληνες πολιτικοί και Έλληνες μεγαλοκαναλάρχες και Έλληνες μεγαλοδημοσιογράφοι, ΤΩΡΑ να εγείρουν θέμα ελληνικής μειονότητας στο Καραντενίζ (Μαύρη θάλασσα)της Τουρκίας.

    ΕΑΝ ΘΕΛΟΥΝΕ ΝΕΕΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ,ΜΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΟΥ.όχι όλα δικά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αὐτοὶ οἱ ἄνθρωποι γιὰ μένα σκέπτονται ὡς ἑξῆς:
    Τὸ ἑλληνικὸ κράτος ἔχει ἀπὸ παντοῦ διαρροές, ἔτσι καὶ ἀλλάξει ἡ κατάσταση ἐμεῖς τί κάνουμε;
    Θὰ ἐμφανίζονται μὲς τὸ γενικὸ μπάχαλο καὶ τίποτε πράκτορες μὲ χρήματα καὶ ἐκφοβισμό, καὶ ξαφνικὰ θέλουν δὲν θέλουν θυμοῦνται τὶς ρίζες τους.
    Ὅτι παθαίνουμε σὰν ἔθνος φταῖμε κατὰ 90% ἐμεῖς καὶ μετὰ οἱ ὑπόλοιποι.
    Βλέπε Δ. Θράκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Λάθος σημεία της υπόθεσης μας κάνουν εντύπωση.
    Το εντυπωσιακό είναι ότι τούρκοι 2ης και 3ης γενιάς στην Ελλάδα εξακολουθούν όχι μόνο να νιώθουν τούρκοι αλλά και να διεκδικούν πράγματα στο όνομα της εθνικότητας τους. Την ίδια ώρα έλληνες 2ης γενιάς στις ΗΠΑ με το ζόρι μιλάνε (πόσο μάλλον γράφουνε) ελληνικά.
    Αν θέλουν διδασκαλία τουρκικής γλώσσας είναι ελεύθεροι να ανοίξουν ένα φροντιστήριο ξένων γλωσσών που να τη διδάσκει. Ή μπορεί ο ιμάμης τους να τη διδάσκει στο τζαμί.
    Το να απαιτείς απο τη χώρα στην οποία ζεις να σου παρέχει δωρεάν εκμάθηση της γλώσσας της χώρας καταγωγής σου πως στέκει σαν λογική;
    Δηλαδή αν μαζευτούμε 10 έλληνες και μετακομίσουμε στην Άγκυρα, θα είναι υποχρεωμένη η Τουρκία να φτιάξει ελληνόφωνα σχολεία;
    Και τα ίδια, βεβαίως, ισχύουν και για τη Θράκη. Απο που κι ως που να υπάρχουν τουρκόφωνα (ή αγγλόφωνα, γερμανόφωνα κοκ) ΔΗΜΟΣΙΑ σχολεία στην Ελλάδα; Είναι ελεύθερος κάθε ιδιώτης να ανοίξει ένα φροντιστήριο ή ένα ιδιωτικό σχολείο και να διδάσκει σε όποια γλώσσα επιθυμεί.
    Δημοκρατική είναι μια χώρα που δεν εμποδίζει την ομιλία ή την διδασκαλία της γλώσσας των μειονοτήτων. Αυτό δεν σημαίνει πως είναι και υποχρεωμένη να κάνει...τεμενάδες γιατί η όποια μειονότητα δεν επιθυμεί να ενσωματωθεί στην τοπική κοινωνία

    ΓΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όλα καλά, αλλα δεν καταλαβαίνω γιατί δεν μπορούν να διδάσκονται την γλώσσα τους?
    Η απαγόρευση συνήθως φανατίζει και έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, ο καθένας μπορεί να δηλώνει την εθνικότητα του και να διδάσκεται την μητρική του γλώσσα.
    Kαι μη με πει κανείς σας ανθέλληνα γιατί θα του κόψω τα έτσι και την γλώσσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. { «Εμείς αναζητούμε και τις ρίζες μας την ιστορία του Κεμάλ Ατατούρκ…» θα δηλώσει στην κάμερα ο 20χρονος Σουλεϊμάν και κάποιοι τον αγριοκοίταξαν!! }


    μάλιστα, τώρα που πολλοί στην Τουρκία αρχίζουν να δυσανασχετούν με τον κεμαλοφασισμό και σιγά σιγά να αμφισβητείται το πρόσωπο του Μουσταφά Κεμάλ, στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια κάποιοι θέλουν να κατασκευάσουν θαυμαστές του,δηλ. να δηλητηριάσουν ψυχές και να τις καταδικάσουν στον φασισμό και στα εγκλήματα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Υπάρχουν κάποιες υπερβολές στο άρθρο και υπερτονίζονται. Ο μουσουλμανικός Σύλλογος
    "Η Αδελφότης" λειτουργεί νομότυπα. Ο εκάστοτε πρόεδρος του Βακούφ, εναλλάσσεται ανάλογα με το κοιβερνών κόμμα Ν.Δ ή ΠΑΣΟΚ. Η δράση της μουσουλμανικής κοινότητας δεν ξέφευγε απο τα συνηθισμένα μέχρι τώρα. Τις τελευταίες ημέρες του Οκτωβρίου, ήρθε μια ομάδα απο Τούρκους και έκανε καταγραφή των μουσουλμανικών μνημείων (φωτογράφηση). Προηγήθηκε όμως ένα μήνα νωρίτερα ο Τούρκος Πρόξενος της Ρόδου, του οποίου οι επαφές στην Κω έμειναν άγνωστες όπως και ο σκοπός της επίσκεψής του. Πάντως ο κύριος αυτός μιλάει άπταιστα Ελληνικά. Οι μουσουλμάνοι κάτοικοι της Κω και κατ΄ επέκταση της Ρόδου δείχνουν φιλήσυχοι άνθρωποι. Εξτρεμιστικά στοιχεία δεν έχουν εκδηλωθεί, όπως και δράσεις. Δεν είναι φανατικοί μουσουλμάνοι, γι αυτό και δεν γεμίζει το τζαμί του Πλατανίου όπου βρίσκονται οι περισσότεροι. Ο Ιμάμης Δαμάτογλου Σουκρή, είναι μορφωμένος, με καταγωγή απο την Κομοτινή και φίλος του πρώην μητροπολίτη Κώου & Νισύρου κ.κ. Αιμιλιανού. Χαμηλών τόνων και προσκαλείται απο τις αρχές του τόπου σε όλες τις εκδηλώσεις (εθνικές εορτές, επαίτειοι κ.λ.π. Υπάρχουν αρκετοί Τουρκοκρητικοί και όλοι γενικώς μιλούν Ελληνικά πεντακάθαρα και συμπεριφέρονται όπως οι χριστιανοί (ιδίως η νεολαία). Στην Τουρκία δεν πηγαίνουν μόνον για διακοπές όπως δήλωσε ο συγκεκριμμένος μουσουλμάνος. Πηγαίνουν κυρίως για ψώνια, και καταθέσεις σε τράπεζες. Μερικοί για να δουν συγγενείς. Οι περισσότεροι ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής κυρίως (οπωροκηπευτικά). Τα κορίτσια δεν χρεισιμοποιούν μαντήλες (μόνον κάποιες ηλικιωμένες) και δεν ξεχωρίζουν σε τίποτα απο τις Χριστιανές. Τα τζαμιά που λέει ο αρθογράφος ότι γεμίζουν κάθε Παρασκευή, είναι μισή αλήθεια. Οι πιστοί είναι κυρίως αλλοδαποί μουσουλμάνοι, Πακιστανοί, Αφγανοί κ.λ.π, οι ντόπιοι αδιαφορούν στην πλειονότητά τους. Και με την αφορμή για την αναφορά των αλλοδαπών στο νησί της Κω, λέγεται ότι αγγίζουν συνολικά τις 5.000. Τώρα αν έχουν ξεσηκωθεί και εγείρουν ζητήματα, όπως λέει ο Κουβαράς, αυτό μπορεί να συμβαίνει λόγω των πολιτικών και παρεμβάσεων της Τουρκίας για να δημιουργήσει εστίες προβλημάτων, οι οποίες συσωρευούμενες θα αποτελέσουν την θρυαλλίδα των δρομολογημένων εξελίξεων. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, τα πράγματα είναι σοβαρά για την Θράκη και στα Δωδεκάνησα το ελάχιστο.

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @
    ZANGLOS
    ΠΑΛΙ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΡΕ ΜΑΝΑΡΑΚΙ.....
    ΤΟΣΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΟΥΗΔΕ ΔΩΔΕΚΑΘΕΙΣΤΗ, ΠΩΣ ΒΡΙΣΚΕΙΣ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙΣ ΚΑΙ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΣ;;;;
    ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΕ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΑ SITES;;´.......
    ΓΡΑΦΕΙΣ ΔΕΝ ΓΡΑΦΕΙΣ...ΚΟΥΚΟΥΡΟΥΚΟΥ...

    ΤΡΙΣΣΟΝ
    ΥΓ: ΞΕΡΩ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΣΟΥ ΕΧΩ ΞΑΝΑΠΕΙ...ΑΛΑΡΓΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κερμετές ονομάζεται και όχι "Κερντεμές". Διορθώστε το. Υπάρχουν στοχιεία για την οικογένεια Παϊζάνογλου. Μην δημοσιεύσετε το σχόλιο. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. zanglos

    δεν έχουμε να κάνουμε με τον "καθένα", έχουμε να κάνουμε με την φασιστική και ιμπεριαλιστική Τουρκία,οι απαιτήσεις της οποίας δεν σταματούν πουθενά, μετά το τζαμί(που καλώς υπήρχε και υπάρχει), ζητά γλώσσα δηλ.σχολείο, μετά τη γλώσσα, αναγνωρισμένη τουρκική καταγωγή, μετά τουρκική γη, μετά προσάρτηση στην Τουρκία, μετά προσάρτηση εδαφών που συνορεύουν με την Τουρκία "ως χώρος ζωτικών της συμφερόντων" βεβαίως βεβαίως, μετά σπονδές στον "μεγαλοδύναμο Αλλάχ" και από τους άλλους, μετά σπονδές στον "μεγάλο ηγέτη και μεταρρυθμιστή" Μουσταφά Κεμάλ και μετά ..."μα εμείς είμασταν εδώ εκατοντάδες χρόνια,είναι το σπίτι μας". Το έχουμε ξαναδει το έργο.



    Αργικέραυνε,
    το πιστεύω πως οι μουσουλμάνοι της Κω είναι φιλήσυχοι και δεν διαφέρουν από τους Χριστιανούς του νησιού, το θέμα είναι πως αυτό, δεν αρέσει στην Άγκυρα και θέλει να τους χαλάσει! Στην Ευρώπη θέλει μουσουλμάνους τύπου Σαουδικής Αραβίας κι εντός Τουρκίας θέλει μουσουλμάνους μόνο κατ'όνομα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ZAGLOS KAI PRASINA ALOGA KAI KOKKINES FORADES...

    ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ ΕΧΟΥΝΕ ΞΕΜΙΝΕΙ ΚΑΝΑ ΔΥΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ...ΟΚ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΣΤΑ 20.000.000 ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ!!!!!!!!!!!!!

    ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥΣ ΝΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΜΕΙΟΝΟΤΙΤΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΟΥΝ...

    ΕΨΙΛΟΝ./

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Επειδή το θέμα χρονολογείται εσώ και 7 μήνες για να διευκρινίζονται κάποια πράγματα. Οι βουλευτές που υπέγραψαν το εν λόγω εγγραφο ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΕΧΟΝΤΑΝ ΘΕΜΑ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ αλλά μετά από καταγγελίες προς της Ε.Ε. αποφάσισαν να μελετηθεί το θέμα(που οι μέχρι τώρα μελέτες δεν απέδειξαν κάτι τέτοιο). Το θέμα αυτό χρησιμοποιήθηκε κυρίως στην Κύπρο κατά τις ευρωεκλογές ώστε να πληγεί ο ΔΗΣΥ τόσο από την αριστερά όσο και από την άκρα δεξιά. Σε καμία περίπτωση δεν υπέγραψε Κύπριος βουλετής ύπαρξη μειονότητας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΤΡΙΣΣΟΝ τρισάθλιε, γιατί ψάχνεσαι? Αλάργα από τι ρε βαρύμαγκα? Στη στάνη σου μπήκα?
    Δεν ξέρω τι σημαίνει τσαμπουκάς, αλλα koukouroukou κάνουν οι γαλοπούλες σαν και σένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΜΕΡΙΚΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ.

    Το χωριό πράγματι λεγόταν Κερμετές ή με βαρειά προφορά Κερμεντές, μέχρι που άλλαξε σε Πλατάνι και βρίσκεται ένα χιλιόμετρο πριν το Ασκληπιείο της Κω. Το επίθετο Παϊζάνογλου είναι γνωστό σε αρκετές οικογένειες μουσουλμάνων της Κω.
    Μίνω, γράφεις για ασύρματο στο παλιό τζαμί δίπλα στον Πλάτανο του Ιπποκράτη. Αυτό δεν λειτουργεί, παρά μόνο το τζαμί της κεντρικής πλατείας της Κω στην πλατεία Ελευθερίας (που λειτουργεί περιοδικά στις εορτές του μπαϊραμιού και ραμαζάνι). Στον Πλάτανο, το κάτω μέρος του αλειτούργητου τζαμιού, υπάρχουν τουριστικά μαγαζιά, άρα εκεί θα ήταν αδύνατο να τοποθετηθεί ασύρματος.
    Όπως καλούνται σε εθνικές μας εορτές και συμμετέχουν, καλούν και οι ίδιοι στις δικές τους τις αρχές.

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Έκανα τη θητεία μου στην Κω και πέρασα και απο κάποια βραχονησίδα. Έτυχε να γνωρίσω κάποιον Μουσουλμάνο της Κω και ήταν εξαιρετικό παιδί και φιλότιμος οπλίτης. Τουλάχιστον έτσι έδειχνε. Γενικότερα οι Μουσουλμάνοι στην Κω είναι ή μοιάζουν εκπολιτισμένοι.
    Υπήρξε και κάποια περιπτώση όμως που κάποιος άλλος ήταν υπερβολικά προκλητικός. Πχ "μην ακους για ελληνοτουρκικές φιλίες. Αν γίνει το ντου θα σας"...κτλ κτλ.
    Όταν τον ρώτησα βέβαια αν θα ήθελε να ζει στην Ελλάδα ή στην Τουρκία άρχισε να ξεροκαταπίνει. Είχε μάλιστα και καθαρά Τουρανικά (Μογγολικά) χαρακτηριστικά κάτι που δεν συναντάς σχεδόν ούτε στην Τουρκία.
    Ακόμα και οι ίδιοι ξέρουν τι εστί Τουρκία. Ασχέτως αν πιέζουν για ειδικά προνόμια, καταβάθος ξέρουν πως είναι καλύτερα να ζουν σε ελληνικό κράτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αργικεραυνος
    Ολα οσα εγραψα στο σχολιο μου αναφερονται για την περιοδο του 64 ,ακομα και τοτε το τζαμι δεν λειτουργουσε.
    Μαλιστα για το τζαμι που λες στην πλατεια απεναντι απο την αγορα τοτε εγινε και αποπειρα προβοκατσιας με την εκρηξη βομβας.
    Αλλα ειχαν γνωση οι φυλακες τοτε.
    Και διαφορα αλλα τα οποια και δεν μπορουν...να αναφερθουν εδω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. O XARTHS EINAI THS MILLIYET H ASXETOS.KANENA SXOLIO GIA TON XARTH?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @zanglos

    Μόλις μάθεις τι σημαίνει τσαμπουκάς, ιμιτασιόν Σουηδέ, άμυαλε δωδεκαθειστή,ψευτοεπιχειρηματία της πλάκας,θα καταλάβεις τι παιρνάμε εμείς εδώ οι ΕΛΛΗΝΕΣ,για την πατρίδα μας,πανίβλακα καναπεδάκια,που μιλάς εκ του ασφαλούς από την Σουηδία, φλώρε...σουηδέ......σουηδε....ξενέρωτε....ουστ...και το παίζεις Έλληνας με σουηδική παιδεία και μαλακία...βεβαιως βεβαιως....

    ΤΡΙΣΣΟΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. υπάρχουν άτομα που θέλουν να αποκαλούνται τούρκοι και άλλοι που δεν τους πολύ ενδιαφέρει,ουσιαστικά αυτοί που πρώτα οικονομήσανε από τον τουρισμό και μετά συναναστράφηκαν με κόσμο από άλλες χώρες και πολύ περισσότερο συγκρίνοντας τις συνθήκες στην τουρκια η να το πω ποιο απλά απέναντι πάνε η για χρυσαφικά η για δερμάτινα, στην ουσία οι απέναντι δεν έχουν μεγάλη διαφορα στον τρόπος ζωής τους, όμως δεν παύει να είναι τουρκια και για αυτό προτιμούν να βρίσκονται εδώ.οποιος όμως θέλει να λέγεται τούρκος ας πάει στην τουρκια είτε με πλοιάριο τις γραμμής έχει δυο τρία καραβάκια που περνάνε καθημερινά απέναντι είτε κολυμπώντας.όπως και εγώ μίλαγα με έναν μουσουλμάνο και μου λέει ότι είναι τούρκος και εγώ του απάντησα ας πάει στην τουρκια να ζήση.stef

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Zanglos και εγώ δεν είμαι οτι πιο θρήσκο υπάρχει. Αλλά αυτές τις στιγμές το να επιτίθεσαι με μανία στην εκκλησία ξεκινά απο την ανοησία και αγγίζει την προδοσία.
    Έχεις συνειδητοποιήσει οτι αυτές τις στιγμές χρειάζονται όλες οι δυνάμεις;
    Η Ελλάδα είναι πιο ψηλά απο τον εγωκεντρισμό μας. "Γίνου άθρωπος" που λεμε και στη Μάνη. Έχεις καταλάβει τι μάχη γίνεται αυτή τη στιγμή;
    Και μάθε και την "ελληνική" καταγωγή κάποιων του δήθεν ελληνοκεντρικού χώρου. Και θα καταλάβεις οτι σας οδηγούν και σας φανατίζουν αυτοί που απεχθάνεσαι.
    Ρώτα το φίλο σου το Ρασσιά και θα σου εξηγήσει. Αμαν πια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Το να βρίζεις κρυβόμενος στην ανωνυμία, δείχνει τη είδους τρωκτικό είσαι, λυπάμαι για το τι τραβάνε οι Έλληνες στην Ελλάδα, αλλα εσύ είσαι άξιος της τύχης σου αλήτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ρε δε γαμ...στε με τα δικαιώματα των μουσουλμάνων της Κώ!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Αυτά στην Κω τα περί μουσουλμανικής η όπως αλλιώς μειονότητας και τα περί της διδασκαλίας σ' αυτήν της θαυμάσιας τουρκικής γλώσσας από τις ρίζες της οποίας πηγάζουν όλες οι γλώσσες της γης είναι εκ του πονηρού.
    Τα δύο νησιά της Δωδεκανήσου με τον περισσότερο (φυσικά Ελληνικό)πληθυσμό είναι η Ρόδος και η Κως.
    Μόνο σ' αυτά τα νησιά ξέμειναν κάποιοι ξέμπαρκοι τούρκοι οι οποίοι πριν από 25 χρόνια δεν ήθελαν ούτε και να ακούν την λέξη τουρκιά. Έτρεμαν στην ιδέα μη τους πουν οι Έλληνες να γυρίζουν στην θαυμάσια πατρίδα τους.

    Τα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου δεν έχουν ούτε έναν από δαύτους ούτε για δείγμα.

    Σήμερα η απαίτηση τους για μειονότητες και κουραφέξαλα προέρχεται κατά πρώτον, από την ηλίθια δειλή, ταπεινωτική και μειοδοτική εθνική συμπεριφορά της Ελλάδας με αρχιερέα τον Σημίτη και την κομπανία του και φτάνει ως τις μέρες μας με τους υπόλοιπους.
    Κατά δεύτερο λόγο το θράσος τους οφείλεται στον νέο αυτοκρατορικό αέρα που πνέει πλέον στην νεοοθωμανική τουρκία.
    Αν υπάρχουν ακόμα κάποιοι τούρκοι σ' αυτά τα νησιά, φυσικά φταίνε οι παλαιότερες κυβερνήσεις που έπρεπε την εποχή εκείνη των διώξεων του Ελληνικού στοιχείου από την πόλη, να τους έδιναν τα παπούτσια στο χέρι.
    Οι τούρκοι δεν είναι κάποιος τυχαίος λαός από οποιοδήποτε άλλο σημείο του πλανήτη για να δεχτώ την εκμάθηση της γλώσσας τους η ακόμα και τους ίδιους.
    Οι τούρκοι είναι ο λαός που υποδούλωσε τον λαό μου και τον ταπείνωσε για 500 χρόνια.
    Οι τούρκοι είναι ο μοναδικός λαός μετά τον Β.Π.Π., που το 1974 πολέμησε την Ελλάδα στην Κύπρο.
    Οι τούρκοι είναι ο λαός εκείνος που αμφισβητεί την εθνική μας κυριαρχία και που ανοίγει την όρεξη και σε κάποιους άλλους να αμφισβητήσουν σήμερα ονόματα και αύριο σύνορα.
    Δεν μπορώ να τους δω με συμπάθεια ούτε δευτερόλεπτο.
    Για τους κηφήνες δήθεν ουμανιστές και πράσινα άλογα, έχω να τους πω ότι το 1974 έζησα πράγματα που αν αυτοί ζούσαν τα μισά, σήμερα θα ντρεπόταν να βγάλουν λαλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. @
    zanglos...μην πολυ λυπασαι...κανει κακο...στα νεφρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. @ ανώνυμε 9:35 μ.μ.
    Το να ακολουθείς το ρεύμα είναι εύκολο, το να πας κόντρα χρειάζεται θάρρος και μελέτη της ιστορίας.

    Δεν έχω πρόβλημα με τους χριστιανούς όπου και οι γονείς μου είναι, αλλα έχω υποχρέωση να υποδεικνύω τα ψευδη και την λάσπη της εκκλησίας.

    Η εκκλησία πάντα πρόδιδε την Ελλάδα αλλα στο τέλος με απάτες και πλαστογραφία εμφανιζόταν σαν ο προστάτης μας. Προχθές ο Αμβρόσιος απεκάλεσε προδότες τους άθεους, όπως και εσύ περίπου κανεις στην κριτική σου, σε λίγο βλέπω να τον αποκαλούν εθνάρχη!

    Εγώ τον αποκαλώ αυτόν και όλο τον χριστιανισμό, νεκροθάφτη του Ελληνισμού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. θα πρέπει όλοι όσοι μιλούν για την Εκκλησία μας πρώτα να διαβάσουν κανένα συναξάρι με μαρτύρια χριστιανών (λαϊκών και κληρικών) οι οποίοι θανατώνονταν με τα φρικτότερα βασανιστήρια επειδή ήταν χριστιανοί (δηλαδή Έλλήνες μιας και αυτή ήταν η μόνη διάκριση τότε) και δεύτερον να ρωτήσουν να μάθουν είτε στην παλαιότερη είτε στη νεότερη ιστορία μας όταν οι εχθροί αλλόδοξοι και ομόδοξοι έμπαιναν στα ελληνικά χωριά ποιούς σκότωναν πρώτους διά απαγχονισμού κατά προτίμησιν.
    ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΑΣΚΑΛΟ
    Είναι πολύ το αίμα που έχυσε η Εκκλησία μας για να την κατηγορούμε με τη χαρακτηριστική χαλαρότητα μπροστά σε έναν υπολογιστή με έναν καφέ και ένα τσιγάρο στο χέρι .

    Ζητώ σγγνώμη αν είμαι απόλυτος, όμως πιστεύω πως πρέπει βαθύτερα και με δικαιότερο τρόπο να ξαναδιαβάσουμε και ίσως οι λόγιοί μας να ξαναγράψουν την ιστορία.

    Υ.Γ. φανατικός εχθρός της ανωνυμίας

    με τιμή
    ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΕΟΝΤΙΔΗΣ
    από ΚΙΛΚΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. λοιπόν χριστιανοί για να μην τσακώνεστε ο χριστιανισμός λέει ότι ο εθνικισμός είναι αίρεση,οποτε άλλο Έλληνας και άλλο αδελφός χριστιανός.όταν οι χριστιανοί κυνηγάγανε τους εθνικούς κυνηγάγανε αυτούς που λέγανε ότι είναι έλληνες.τέλος σας κακοφαίνεται η κριτική όμως να ξέρετε ότι ο χριστιανισμός επιβλήθηκε διά τις βίας,αν σας κακοφαίνονται τα περί δωδεκάθεου και εθνώ ελληνισμού τα οποια είναι παλαιότερα από την χριστιανική περίοδο του ελληνισμού λυπάμαι.Nα ξέρετε ότι όπως σας κακοφαίνεται σε σας χριστιανοί μου έτσι και σε άλλους κακοφαίνεται να ακούγεται ότι ο χριστιανισμός είναι η σωστή θρησκεία γιατί η εξέλιξη αν σας θυμίζει κάτι αυτό που λέω του χριστιανισμού θεωρείτε ο μουσουλμανισμός,σαν μονοθεϊστική θρησκεία που είναι και με εβραϊκές ρίζες.Tο όνομα του πατέρα του ιησού το ξέρετε;άν όχι ψάξτε να το βρείτε μόνοι σας οποτε,ηρεμήστε και μην βρίζετε και ιδίως ανώνυμα.και το θέμα στην ανάρτηση είναι άλλο.stef

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Γι' αυτό είπα να διαβάσουμε ιστορία για να δούμε τι έκαναν οι εθνικοί ειδωλολάτρες κατά τη διάρκεια των διωγμών των χριστιανών πριν ο χριστιανισμός γίνει καθεστώς.
    Επίσης άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε. Το γεγονός ότι ο χριστιανισμός έσωσε τον ελληνισμό ως έθνος κατά την τουρκοκρατία αλλά και ως αρχαία ελληνική γραμματεία (η συντριπτική πλειοψηφεία των αρχαίων ελληνικών χειρογράφων αντιγράφηκε και διασώθηκε από ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΥΣ) γιατί το αντιπαρέρχεστε κύριοι;
    Κάτι ακόμα ΝΑΙ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΗΤΑΝ ΕΒΡΑΙΟΣ, ΑΛΛΆ ΠΟΣΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ
    Μιλούν οπαδοί νεκρών θρησκειών (δωδεκάθεο) για εξέλιξη του χριστιανισμού σε θρησκεία υποδεέστερη πνευματικά!!!!
    Οτι χαιρομαστε σήμερα ως πολιτισμό οφείλεται στον αρχαίο ελληνισμό και στη συνέχειά του από το χριστιανικό βυζάντιο, είτε μας αρέσει είτε όχι.
    άσχετα με τις πολιτικές που χρησιμοποίησαν το χριστιανισμό ακόμη αν θέλετε και για εγκλήματα,
    η θρησκεία μας παραμένει η μόνη θρησκεία της αγάπης ακόμη και προς τους εχθρούς μας.
    Αν λοιπόν οι μουσουλμάνοι του άρθρου και όχι μόνο ζουν ακόμη μεταξύ μας αυτό οφείλεται στη χριστιανική ηθική μας και αν δεν τους ξεσήκωναν οι τούρκοι μεγάλο μέρος των Ελλήνων σήμερα δε θα γνώριζαν την ύπαρξή τους

    Υ.Γ. φανατικός εχθρός της ανωνυμίας

    με τιμή
    ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΕΟΝΤΙΔΗΣ
    από ΚΙΛΚΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Νομίζω ότι είναι λάθος να μπλέκουμαι την πίστη με τον εκπρόσωπο αλλο το ένα άλλο το άλλο.
    Δεν είμαι και απο τις πιο φανατικές Χριστιανές με την έννοια να πηγαίνω στην εκκλησία και να ακολουθω τα χριστιανικά ήθη και έθιμα όμως ο αφορισμός μιας πίστεως και ειδικότερα σαν την Χριστιανική που είναι η πλέον δημοκρατική στις απόψεις και στις διδαχές της νομίζω ότι δείχνει φανατισμό χωρίς ουσία.
    ΜΕ μόνο το γεγονός οτι σαν πίστη σου δίνει το δικαίωμα επιλογής κρίνοντες απο τις πράξεις και όχι από την καθεαυτό πίστη λέει πολλά.
    Γιατί πρέπει ή να πιστεύεις στον Χριστιανισμό ή να είσαι Ελληνας γιατί δεν πάνε και τα δύο μαζί γιατί υπάρχουν πολλοί που τα διαχωρίζουν; θεωρώ πως είναι λάθος.
    Οτι έγιναν πολλά στο όνομα του Χριστιανισμού από σταυροφόρους , απο την ιεραά εξέταση κ.α. δεν σημαίνει ότι αυτά διδάχτηκαν σαν πίστη.
    Μπορεί να κάνω λάθος αλλά νομίζω ότι ο φανατισμός είτε προς την μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση για τον Χριστιανισμό το μόνο που επιφέρει είναι καταστροφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. @
    14 Ιανουαρίου 2010 1:49 μ.μ.
    Ανώνυμος είπε...
    Λάθος σημεία της υπόθεσης μας κάνουν εντύπωση.
    Το εντυπωσιακό είναι ότι τούρκοι 2ης και 3ης γενιάς στην Ελλάδα εξακολουθούν όχι μόνο να νιώθουν τούρκοι αλλά και να διεκδικούν πράγματα στο όνομα της εθνικότητας τους. Την ίδια ώρα έλληνες 2ης γενιάς στις ΗΠΑ με το ζόρι μιλάνε (πόσο μάλλον γράφουνε) ελληνικά.

    --

    Αυτό το επιχείρημα ακούγεται κατά κόρον αλλά να μου επιτρέψετε να σας πώ ότι είναι πάρα πολύ λάθος. Διότι συγκρίνετε πράγματα όχι μόνο τελείως ανόμοια αλλά -κυρίως- επειδή προσπαθείτε να ψέξετε τους Αμερικανούς Ελληνικής καταγωγής επειδή τα παιδιά τους δεν μιλάνε Ελληνικά μετά την 2η 3η γενιά, κάτι που για όσους από εμάς ζούμε εδώ είναι απόλυτα φυσιολογικό. Θα ακουστεί παράξενο, αλλά παρότι τα παιδιά μου εμένα ομιλούν σχεδόν τέλεια τα Ελληνικά, δεν μπορώ να τους επιβάλλω να μην μάθουν καλύτερα τα Αγγλικά, θα ήταν σαν να στερώ από τα παιδιά μου το ίδιο τους το μέλλον. Οι συνθήκες, οι λόγοι αλλά και το ιστορικό βάρος είναι τόσο διαφορετικά που είναι σχεδόν αμαρτία να ισχυρίζετε κάτι τέτοιο. Απλά δεν ζείτε εδώ και δεν μπορείτε -κατανοητό- να καταλάβετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. @
    14 Ιανουαρίου 2010 1:59 μ.μ.

    Zanglos είπε...
    Όλα καλά, αλλα δεν καταλαβαίνω γιατί δεν μπορούν να διδάσκονται την γλώσσα τους?
    Η απαγόρευση συνήθως φανατίζει και έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, ο καθένας μπορεί να δηλώνει την εθνικότητα του και να διδάσκεται την μητρική του γλώσσα.
    Kαι μη με πει κανείς σας ανθέλληνα γιατί θα του κόψω τα έτσι και την γλώσσα.

    --

    Αν έχετε αποδείξεις ότι το Ελληνικό Κράτος επίσημα απαγορεύει την διδασκαλία της γλώσσας τους σας παρακαλώ να τις παραθέσετε. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν κάθε δικαίωμα να κάνουν ότι θέλουν, το Ελληνικό Κράτος όμως γιατί έχει υποχρέωση να τους την διδάσκει μέσα από την δημόσια εκπαίδευση; Δεν προκύπτει αυτό από πουθενά και καμμία διεθνή σύμβαση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. @

    15 Ιανουαρίου 2010 2:04 μ.μ.
    Χριστίνα είπε...

    Οτι έγιναν πολλά στο όνομα του Χριστιανισμού από σταυροφόρους , απο την ιεραά εξέταση κ.α. δεν σημαίνει ότι αυτά διδάχτηκαν σαν πίστη.

    --

    Πολλά έγιναν "στο όνομα" του Χριστιανισμού αλλά δεν έγιναν από εμάς. Έγιναν, όπως οι σταυροφορίες, από Καθολικούς και υπό το πρόσχημα του Χριστιανισμού, έστειλαν ένα μάτσο μισθοφόρους πληρωμένους δολοφόνους να κάνουν πλιάτσικο καθ' οδόν για τους Άγιους τόπους. Υπάρχει τεράστια διαφορά, ανάμεσα στους "δύο" Χριστιανισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.