19/1/10

Η ελληνική φούσκα


Tου Σταυρου Λυγερου

Μπορεί η κυβέρνηση Καραμανλή να έριξε το καράβι στα βράχια, αλλά η αλήθεια είναι πως το καράβι ήταν σ’ αυτή τη ρότα από πολύ νωρίτερα. Η ρητορική Σημίτη για την «ισχυρή οικονομία» της «ισχυρής Ελλάδας» ήταν ένα καλοσερβιρισμένο προπαγανδιστικό ψεύδος. Το πρόβλημα αποτυπώνεται αλάνθαστα στο παρατεταμένο μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και στον δραματικά μικρό όγκο πραγματικών επενδύσεων.

Το χρέος έφθασε σ’ αυτά τα ύψη επειδή οι πόροι δεν διοχετεύθηκαν σε παραγωγικές επενδύσεις, οι οποίες θα δημιουργούσαν πρόσθετο πλούτο. Κατά κανόνα, λεηλατήθηκαν και σπαταλήθηκαν. Τροφοδότησαν την κατανάλωση και μάλιστα τις εισαγωγές. Στην Ελλάδα κυκλοφόρησε πολύ χρήμα, αλλά με δυσανάλογα μικρό παραγωγικό αποτέλεσμα. Αυτό ισχύει από την εκπαίδευση μέχρι τους εξοπλισμούς, από την έρευνα μέχρι την υγεία και από την κοινωνική πολιτική μέχρι τα δημόσια έργα.

Η αιτία είναι διπλή: Πρώτον, η μάστιγα της διαπλοκής/διαφθοράς, που εμποδίζει την ανάπτυξη. Δεύτερον, η εκτεταμένη σπατάλη, που προκύπτει από την επιβίωση πλήθους αντιπαραγωγικών καταστάσεων, από λάθος αποφάσεις και κακό προγραμματισμό στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Το κλεπτοκρατικό και σπάταλο μοντέλο, που κυριάρχησε για πάρα πολλά χρόνια, δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μία ιδιότυπη φούσκα. Με μαθηματική ακρίβεια κάποια στιγμή θα έσκαγε.

Η μόνη σοβαρή προσπάθεια για συμμάζεμα έγινε από τον Αλέκο Παπαδόπουλο επί κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου (1993 - 95). Από το 1996 η προσπάθεια νοθεύθηκε από τη «δημιουργική λογιστική», αφού στόχος ήταν η με κάθε τρόπο ένταξη στην ΟΝΕ και όχι το πραγματικό νοικοκύρεμα. Ετσι, στην οκταετία 1996 - 2004, η κυβέρνηση διπλασίασε σχεδόν το χρέος που παρέλαβε. Το ίδιο έπραξε η κυβέρνηση Καραμανλή, αλλά σε πεντέμισι χρόνια.

Το οικονομικό πρόβλημα είναι πρωτίστως πολιτικό πρόβλημα. Η υπέρβαση του κλεπτοκρατικού και σπάταλου μοντέλου ήταν ένα είδος εκκαθάρισης της «κόπρου του Αυγείου». Προϋπέθετε ισχυρή πολιτική βούληση και επεξεργασμένο πολιτικό σχέδιο δράσης. Το πολιτικό σύστημα δεν είχε ούτε τα «κότσια» ούτε τη βούληση να «σπάσει αυγά». Βολευόταν στα προνόμιά του και συνέχιζε την αμέριμνη πορεία προς τα βράχια.

Η φούσκα έσκασε και το νοικοκύρεμα έχει καταστεί μονόδρομος. Αυτό που μπορούσε να γίνει σε ευνοϊκές συνθήκες πρέπει να γίνει σε εξαιρετικά δυσμενείς και με αυξημένο κόστος. Το νοικοκύρεμα, όμως, θα υπονομευθεί εάν δεν γίνει με όρους δίκαιης κατανομής των βαρών, εάν το κράτος συνεχίσει να είναι γενναιόδωρο με τους προνομιούχους και τσιγκούνικο με τους υπόλοιπους.

Εκτός αυτού, λύση δεν θα προκύψει μόνο με διαχείριση της υφιστάμενης «πίτας». Θα προκύψει μόνο εάν δρομολογηθεί αναπτυξιακή δυναμική. Για να παραχθεί πλούτος πρέπει να αξιοποιηθούν υπαρκτά συγκριτικά πλεονεκτήματα και να απελευθερωθούν παραγωγικές δυνάμεις. Και για να συμβεί αυτό, πρέπει να δημιουργηθεί το περιβάλλον το οποίο θα διευκολύνει την ανάληψη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.

kathimerini.gr


7 σχόλια:

  1. Η Ελλάδα πρέπει επειγόντως να ανακτήσει την βιομηχανία της που καταστράφηκε ήδη απο την δεκαετία του 80 όταν ο Α. Παπανδρέου προκειμένου να πάρει τις ψήφους διπλασίασε τους μισθούς άρα και το κόστος παραγωγής.
    Απο τότε καμία σοβαρή παραγωγική επένδυση δεν έγινε στην Ελλάδα.
    Όπως πολύ σωστά λέει ο αρθρογράφος,ενώ τα σοβαρά κράτη τα δανεικά τους τα επενδύουν παραγωγικά, εμείς επι δεκαετίες πληρώνουμε μισθούς αργόσχολων δημοσίων υπαλλήλων.
    Αν δεν ανακτήσουμε την βιομηχανία μας είμαστε καταδικασμένοι στην ύφεση και στον αργό θάνατο.
    Αυτό όμως χρειάζεται θυσίες που δυστυχώς ούτε ο λαός μας αλλά ούτε και η ηγεσία μας είναι διατεθημένη να κάνει.
    Δραμινός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θελουμε το νοικοκυρεμα της χωρας να γινει απο τους τιμιους πολιτες αλλα με διαχειριστες τους ιδιους εδω και 30 χρονια που λεηλατησαν τη χωρα.Οι ιδιοι δε διαχειριστες δεν αναφερουν τιποτα για την επιστροφη του πλουτου που λεηλατηθηκε,προσφατως δε οι συνυπευθυνοι τα βρηκαν και ουτε κουβεντα για τη φορολογηση της εκκλησιαστικης περιουσιας,τιποτε για αυτους που κατειχαν θεσμικες θεσεις και πλουτισαν ουτε καν θα φορολογησουν τα κλεμενα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κάποια στιγμή συνομιλούσα με έναν Έλληνα υπάλληλο της Μαν και μου ανέφερε ότι τότε είχαν πρόβλημα με τα εργοστάσια τούς στην Τουρκία. Τους είχε προτείνει για να μην έχουν αυτά τα προβλήματα στην Τουρκία να έρθουν στην Ελλάδα να φτιάξουν εργοστάσια. Αυτοί απάντησαν ότι θα ήταν πολύ καλή λύση και δεν τους ενοιαζε το μεγαλύτερο εργατικό κόστος αφού θα το απόσβεναν από την αποτελεσματικότητα του κάθε υπαλλήλου, αλλά φοβόντουσαν τους συνδηκαλιστές της Ελλάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πάντως αυτή την στιγμή η ελλάδα δεν διαθέτει ούτε εργατικό δυναμικό πλην μιας στρατιάς πτυχιούχων των αποτυχημένων ελληνικών πανεπιστημίων που ψάχνουν εναγωνίως ένα γραφείο να χωθούν...

    και ούτε οι μετανάστες (παράνομοι και μη) θα μπορούσαν να βοηθήσουν εκεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σταύρο τα γράφεις σωστά αλλά υπάρχει και αλλά...
    Μήπως φταίει η Χούντα του Παπαδόπουλου για το χρέος, νομίζω πως όχι. Μήπως δεν έπρεπε να αναλάβουμε τους Ολυμπιακούς αγώνες που πέραν της παγκόσμιας προβολής δημιούργησσε ένα μεγάλο χρέος;Μήπως οι πολιτικοί μας πρέπει να ντρέπονται που για ψηφοθηρικούς λόγους δεν είπαν ποτέ την αλήθεια στον λαό. Μήπως οι ίδιοι δεν συνέτασαν τους προυπολογισμούς που πάντα έπεφταν έξω; Ποίοι μας κυβερνάνε Σταύρο τα παιδάκια της διπλανής πόρτας, η κάποιοι που αγαπάνε την Ελλάδα και τους Ελληνες και αφιερώνονται μέσω της πολιτικής σε αυτά τα δύο;;;
    Δυστυχώς το εκτελεστικό απόσπασμα έπαψε να υπάρχει για λόγους εσχάτης προδοσίας!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Symfono APOLYTOS me to ayto to Arthro. I Pragmatikotita xeperna tin Fantasia stin Ellada. Eftase I ora DISTYHOS na kanoume allages... (opos elege kai o Papandreou patera) - ALLAGI. Mia ALLAGI pros to spasimo ton kleiston epaggelmaton, apoleutherosi (iditikopoiisei) ton dimosion ypiresion kai KATARGISI tis monimotitas sto DIMOSIO. O monos tropos na litourgisei sosta to Dimosio!!!

    Diafono me to proto sholeio pero ergostasion. Se mia epohi pou i biomihania feugei apo tis anaptygmenes hores den tha mporesoume pote na to kanoume. Antithetos prepei na anaptyhtoume se Market Niche... Hich Tech, Services os pros ta balkania, Emporeio os pros tin Europi ehontas idi megala limania kai to megalitero stolo stin Gi.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εδώ και 30 χρόνια μας κυβερνούν ανεύθυνοι ή/και διεφθαρμένοι. Πήγε κανείς φυλακή; Όχι. Γιατί; Μας λένε ότι έχουμε δημοκρατία και ότι το πλεονέκτημά της είναι ότι όλα έρχονται στο φως, πράγμα που δεν μπορεί να γίνει σε μία δικτατορία. Κι ερωτώ: ποιο το όφελος, αν οι κλέφτες δεν μπαίνουν φυλακή; Η τόσων χρόνων ατιμωρησία αφ' ενός και κακοδιοίκηση αφ' ετέρου, έφεραν την Ελλάδα σ' αυτά τα χάλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.