3/1/10

Τουρκικός σεβντάς για ελληνικά ιδρύματα


ΦΟΥΝΤΩΝΟΥΝ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΕΞΑΓΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΛΠΑΖΟΥΣΕΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗΣ ΧΩΡΑΣ


ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ που οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται υπό πίεση, με τις αποτιμήσεις να υποχωρούν και τις ανησυχίες για την πορεία της κερδοφορίας τους να αυξάνουν, οι τουρκικές καλπάζουν.

Και πολλοί στη γείτονα κάνουν σενάρια για εξαγορές ελληνικών τραπεζών. Ισως μάλιστα να μην είναι απλώς σενάρια. Ο επικεφαλής της τράπεζας Ziraat Bankasi στην Ελλάδα, κ. Oznut Ozenis, έκανε πριν από μερικές ημέρες δηλώσεις για εξαγορά τοπικής ελληνικής τράπεζας στην τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ».

Οι συνθήκες πάντως που έχουν διαμορφωθεί ανάμεσα στα οικονομικά μεγέθη των τραπεζών επιτρέπουν τέτοιες κινήσεις. Η χρηματιστηριακή αξία των τουρκικών τραπεζών στην κεφαλαιαγορά της Κωνσταντινούπολης είναι 37,1 δισ. ευρώ και έχει ξεπεράσει αυτή των ελληνικών (31,3 δισ. ευρώ).

Αυτό συνέβη για πρώτη φορά και μάλιστα τους τελευταίους δύο μήνες, καθώς οι συνεχείς υποβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας συμπαρέσυραν τις μετοχές των εγχώριων τραπεζών. Στην αρχή του έτους η χρηματιστηριακή αξία των ελληνικών τραπεζών ήταν 22 δισ. και των τουρκικών 17,8 δισ. ευρώ.

Στη μεταβολή αυτή ελάχιστα επηρέασε η ισοτιμία του ευρώ με την τουρκική λίρα, καθώς στις αρχές του έτους 1 ευρώ ισοδυναμούσε με 2,15 τουρκικές λίρες, ενώ σήμερα η ισοτιμία είναι 2,17.

Κέρδη-ρεκόρ
Συγκρίνοντας τους κλαδικούς δείκτες των δύο χωρών ο δείκτης των τουρκικών τραπεζών στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης κερδίζει 108,4% από την αρχή του έτους (μέχρι την προηγούμενη Τρίτη) και ο ελληνικός ακολουθεί με 41,3%. Το παρήγορο είναι πως η Εθνική Τράπεζα (η οποία έχει τον έλεγχο της τουρκικής Finansbank) παραμένει η μεγαλύτερη με όρους χρηματιστηριακής αξίας, με 11 δισ. ευρώ έναντι 8,4 δισ. ευρώ της μεγαλύτερης τουρκικής, που είναι η ΑΚΒΑΝΚ. Η Τουρκία πάντως διαθέτει πέντε τράπεζες με χρηματιστηριακή αξία άνω των 4 δισ. ευρώ έναντι τριών της Ελλάδας.

Την κούρσα του 2009 οδηγούν οι Turk Ekonomi (με άνοδο 251,22%), Turkiye Vakifl με 247,01% και Fortis Bank με 197,26%. Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας η μετοχή της Proton πρωτεύει με άνοδο 195% και ακολουθούν η Τράπεζα Κύπρου με 85,39% και η Εθνική με 48,75%.

Του ΧΡ. ΙΩΑΝΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

2 σχόλια:

  1. χαίρεται η ελευθεροτυπία ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σενάριο.
    Aγοράζουν οι Τούρκοι μια Ελληνική Τράπεζα, βάζουν το ρευστό και μαζικά οι Έλληνες καταθέτες και συναλλασόμενοι την κοπανάνε σε άλλη Ελληνική Τράπεζα. Οι Τούρκοι μένουν ξεροί και μας την ξαναπουλάνε όσο όσο. Υπάρχουν όμως πατριώτες να το κάνουν ; ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΩΤΗΜΑ.

    Β.Γ.Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.