4/1/10

Απειλές από τη Σομαλία δέχεται Σουηδός καλλιτέχνης για καρικατούρα του Μωάμεθ

O Λαρς Βιλκς είχε σχεδιάσει καρικατούρα του Μωάμεθ ως σκύλου το 2007

Τηλεφωνικές απειλές από τη Σομαλία δέχεται, τρεις ημέρες μετά την απόπειρα δολοφονίας του Δανού Βέστεργκορντ, ο Σουηδός καλλιτέχνης Λαρς Βιλκς, που είχε εξοργίσει μέρος του μουσουλμανικού κόσμου σχεδιάζοντας το 2007 καρικατούρα του Μωάμεθ.

Ο Λαρς Βιλκς ανέφερε ότι ένας άνδρας τον ρώτησε σε σπαστά σουηδικά εάν γνώριζε τι συνέβη στη γειτονική Δανία στο γελοιογράφο Κουρτ Βέστεργκορντ, ο οποίος την Παρασκευή δέχτηκε επίθεση μέσα στο σπίτι του.

Το σκίτσο του Βέστεργκορντ, που απεικόνιζε τον προφήτη Μωάμεθ με μια βόμβα στο τουρμπάνι του, ήταν ένα από τα 12 που δημοσίευσε τον Σεπτέμβριο του 2005 η εφημερίδα 'Ζίλαντς-Πόστεν'. Οι γελοιογραφίες αυτές προκάλεσαν την οργή των μουσουλμάνων και στις αρχές του 2006 ξέσπασαν βίαιες διαδηλώσεις σε πολλές χώρες. Αργά το βράδυ της Παρασκευής ένας Σομαλός οπλισμένος με τσεκούρι και μαχαίρι εισέβαλε στο σπίτι του Βέστεργκορντ, στη δυτική Δανία, αλλά συνελήφθη από αστυνομικούς. Ο σκιτσογράφος δεν έπαθε τίποτα, αφού πρόλαβε να κλειδωθεί στο ειδικό δωμάτιο ασφαλείας που διαθέτει η κατοικία του.

«Απάντησα ότι φυσικά και ήξερα τι συνέβη» δήλωσε ο Βιλκς. Ο συνομιλητής του τότε του είπε πολλές φορές ότι «έρχονται» για τον ίδιο και κατόπιν η συνδιάλεξη τερματίστηκε. Ο Βιλκς διαπίστωσε ότι η κλήση προερχόταν από τη Σομαλία και κατήγγειλε τη Δευτέρα το γεγονός στην αστυνομία.

Το 2007, μετά τη δημοσίευση της καρικατούρας, ιρακινή οργάνωση είχε επικηρύξει το Σουηδό καλλιτέχνη με το ποσό των 100.000 δολαρίων.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γερμανικό

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.