9/1/10

Σε τροχιά συρρίκνωσης η βιομηχανική παραγωγή

Μείωση 6,1% σημείωσε ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής τον Νοέμβριο του 2009, ύστερα από πτώση 9,2% τον Οκτώβριο, όπως ανακοίνωσε χθες η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ). Το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου το βιομηχανικό προϊόν συρρικνώθηκε κατά 9,4% σε ετήσια βάση, έναντι πτώσης 3,6% το ίδιο διάστημα του 2008.

Η υποχώρηση του γενικού δείκτη βιομηχανικής παραγωγής κατά 6,1% τον Νοέμβριο οφείλεται στις μειώσεις του δείκτη παραγωγής ορυχείων-λατομείων κατά 9,5% και του δείκτη παραγωγής μεταποιητικών βιομηχανιών κατά 6,2%. Σε ό,τι αφορά άλλους επί μέρους τομείς της βιομηχανίας ο δείκτης παραγωγής ηλεκτρισμού μειώθηκε κατά 4,4% και ο δείκτης παροχής νερού κατά 7,4%.

«Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε με ηπιότερο ρυθμό τον Νοέμβριο, αντανακλώντας τη βελτίωση των πρόδρομων δεικτών,καθώς και την πρόοδο στον περιορισμό των αποθεμάτων πρώτων υλών και έτοιμων προϊόντων. Η μεταβολή του δείκτη αναμένεται να παραμείνει σε αρνητικό έδαφος τους επόμενους μήνες, παρά τη βελτίωση της εξωτερικής ζήτησης» σχολίασε στο Reuters ο οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας κ. Ν. Μαγγίνας. Και πρόσθεσε: «Η ζήτηση από το εσωτερικό θα παραμείνει ασθενής, εξαιτίας της αβεβαιότητας για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Για το σύνολο του έτους, η βιομηχανική παραγωγή θα μειωθεί κατά 8,4% κατά μέσο όρο σε ετήσια βάση».

Παράλληλα η ΕΣΥΕ ανακοίνωσε ότι μείωση 15,3% σημείωσε η συνολική αξία των εξαγωγών-αποστολών της χώρας τον Νοέμβριο, η οποία ανήλθε στο ποσό των 1.169,3 εκατ. ευρώ, έναντι 1.380,6 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2008. Με βάση τις εκτιμήσεις της ΕΣΥΕ για την πορεία των εμπορευματικών συναλλαγών της χώρας τον Νοέμβριο του 2009, η συνολική αξία των εισαγωγών-αφίξεων ανήλθε σε 3.628,6 εκατ. ευρώ, έναντι 4.220,9 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2008, παρουσιάζοντας μείωση 14%.

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.