19/1/10

Η Ελλάδα κλονίζει την αξιοπιστία της Eurostat


Της Σοφιας Παπαϊωαννου

Είχα τη δημοσιογραφική τύχη αλλά και την ατυχία ως Ελληνίδα να βρίσκομαι στα κεντρικά γραφεία της Κομισιόν και της Eurostat, του στατιστικού οργάνου στης Ε.Ε., λίγες ώρες αφότου είχε βγει στη δημοσιότητα η περίφημη έκθεση για τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας. Για τον γενικό διευθυντή της Eurostat, έναν επιβλητικό Γερμανό που η προηγούμενη θέση του ήταν διευθυντής της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας του, η φράση «greek statistics» δεν είναι καθόλου αστείο.

Το πρώτο που του θυμίζει είναι τα ατελείωτα βράδια που έμεινε ξάγρυπνος. Αλλά όχι, δεν ξενύχτησε όπως θα περίμενε κανείς, προσπαθώντας να βρει τις περίπλοκες μεθοδολογίες με τις οποίες οι Ελληνες «μαγειρεύουν» τα στοιχεία. Ο Βάλτερ Ραντερμάχερ είναι υπάλληλος της Κομισιόν, υψηλόβαθμος μεν αλλά υπάλληλος, και το πρώτο που τον απασχολεί είναι η αξιοπιστία της υπηρεσίας του. Μπορεί η Ελλάδα να μην είναι και η μεγαλύτερη χώρα στην Ευρώπη, μου εξηγεί, αλλά όταν τα στοιχεία της παραποιούνται αυτό έχει αντίκτυπο και στις υπόλοιπες χώρες.

Μετά τις εκλογές...

Η αξιοπιστία της Eurostat βασίζεται στην εμπιστοσύνη για τα στοιχεία που παρέχει. Αυτό που γίνεται στην Ελλάδα κλονίζει την εικόνα της υπηρεσίας και δεν είναι η πρώτη φορά που αυτό συμβαίνει. Ξέρουμε ότι την επομένη των εκλογών στην Ελλάδα παρουσιάζονται πάντα διαφορετικά ή παραποιημένα στοιχεία. Τώρα η λάβα ξεχείλισε πια από το ηφαίστειο και δεν αναγνωρίζουμε κανένα στοιχείο ούτε για το 2007 ούτε για το 2008. Προηγούμενος γενικός γραμματέας της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας γνωρίζει ότι όταν οι γραφειοκράτες της Κομισιόν αισθάνονται ότι τους κοροϊδεύεις φροντίζουν να στο επιστρέψουν με τόκο.

Οι υπάλληλοι στους διαδρόμους ρωτούν με ανησυχία τι γράφουν οι ελληνικές εφημερίδες για τη Eurostat και πώς την αντιμετωπίζουν. Τους έχει κάνει ιδιαίτερη εντύπωση η αντίδραση Ελληνα υπουργού (σημ. του Βενιζέλου) ο οποίος αρνήθηκε να συναντήσει τους κοινοτικούς αξιωματούχους επειδή δεν είναι ομόλογοί του.

Αγωνία για τα στοιχεία

Παρόμοια αγωνία, αλλά για διαφορετικούς λόγους, επικρατούσε και στα γραφεία της δικιάς μας Στατιστικής Υπηρεσίας πριν από δύο μήνες, όταν είχε πρωτοβγεί στη δημοσιότητα η καταγγελία για τα ψευδή στοιχεία που στέλναμε στην Κομισιόν. Επιστήμονες και διευθυντές γραφείων έλεγαν ότι ντρέπονται να δηλώσουν πως εργάζονται στην ΕΣΥΕ γιατί τους αντιμετωπίζουν χειρότερα και από εφοριακούς. Στα γραφεία της Eurostat προσπάθησα να αντεπιτεθώ στα προσβλητικά για την εικόνα της Ελλάδας στοιχεία που μου παρουσίαζαν. «Ολοι στην Ελλάδα ξέρουμε ότι στα νοσοκομεία και στους δήμους δεν υπάρχουν βιβλία, εσείς τώρα το μάθατε;» αναρωτιέμαι δυνατά. Ολοι γελούν με νόημα και εγώ ακούγοντας τον εαυτό μου αισθάνομαι ακόμα πιο ρεζιλεμένη. Ο Ραντερμάχερ προσπάθησε να δείξει συγκατάβαση. Ελεγε ξανά και ξανά ότι η Eurostat θέλει να βοηθήσει και σκέφτεται να στείλει ένα δικό τους άνθρωπο να εγκατασταθεί στην ΕΣΥΕ, αφού πρώτα τον καλέσει η ελληνική κυβέρνηση. Σκεφτόμαστε ακόμα αν θέλετε να σας «αδελφοποιήσουμε» με κάποιες χώρες και να σας βοηθούν δικοί τους άνθρωποι σε επιμέρους τομείς που έχετε πρόβλημα.

Οση συγκατάβαση έδειξε η Eurostat, τόση επίθεση αλλά και αγανάκτηση έβγαλε η εκπρόσωπος του Χοακίν Αλμούνια, η Αμέλια Τόρες, στη συνάντηση της ίδιας μέρας. Στις επίμονες ερωτήσεις για παλιά στοιχεία και δηλώσεις της Κομισιόν, η Τόρες πραγματικά δεν θυμάται καμία λεπτομέρεια. Αγανακτισμένη αναρωτιέται γιατί ρωτάμε για τα παλιά, «δεν βλέπετε σε τι κατάσταση είσαστε σήμερα!».

Υποσχέσεις ετών

Το μόνο που της έχει εντυπωθεί από τότε που ανέλαβε αυτή τη θέση δίπλα στον επίτροπο για Οικονομικά Θέματα Χοακίν Αλμούνια, το 2004, είναι ότι η Ελλάδα παρουσιάζει ψευδή στατιστικά στοιχεία. Με τόνο επικριτικό παρατηρεί ότι από το 2004 η Ελλάδα είχε δεσμευτεί στην Κομισιόν ότι θα συμμορφωθεί με τους κανόνες της Eurostat και απλά δεν το έκανε. Η Eurostat επισκέπτεται τις άλλες χώρες μία φορά στα δύο χρόνια και στην Ελλάδα έχει αναγκαστεί να έρχεται δύο φορές τον χρόνο. «Πρέπει να καταλάβετε ότι δεν είμαστε ορκωτοί λογιστές. Οποτε είχαμε την αίσθηση ότι λύνουμε ένα πρόβλημα προκύπτουν καινούργια.

Αν θέλετε να σας πάρουμε σοβαρά, να πάρετε και τα στατιστικά σας στοιχεία σοβαρά για να αποκτήσετε και πάλι αξιοπιστία» λέει με έντονο ύφος η Τόρες με την αγανάκτηση του ανθρώπου που ξέρει ότι έχει ξαναπεί τα ίδια χρόνια πριν αλλά κανείς δεν την ακούει. Και να σκεφτεί κανείς ότι έτσι απευθύνεται σε μία απλή Ελληνίδα δημοσιογράφο… ούτε ψύλλος στον κόρφο του υπουργού Οικονομικών δεν θα ήθελα να ήμουν.

kathimerini.gr

14 σχόλια:

  1. Τα παραμύθια δεν περνούν φαίνεται στην ΕΕ, τέρμα, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. να μερικά που δεν περιλαμβάνονται στο προυπολογισμό ενώ θα έπρεπε.
    1. Οι οφειλές του Δημοσίου σε εργολάβους και προμηθευτές.
    2. Οι οφειλές του δημοσίου σε οργανισμούς ΙΚΑ , Νοσοκομεία κτλ.
    3. Οι οφειλές σε ιδιώτες , απλήρωτους εργαζομένους , αγροτικές αποζημειώσεις κτλ

    4. ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΕΜΕΣΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ , δηλαδή σύζυγοι και παιδιά των άμεσα ασφαλισμένων. Ειδικά αυτό το κόστος δεν θα έπρεπε να βαρύνει τα Ασφαλιστικά Ταμεία αλλά τον κρατικό προυπολογισμό όπως και κάθε κοινωνική πολιτική, δεν πρέπει να βαρύνει τα υπουργεία αλλά τον προυπλογισμό.

    5. Το κόστος των οικειοθελών αποχωρήσεων από ΟΤΕ , ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ κτλ, πάλι κακώς βαρύνει τα Ταμεία. Θα έπρεπε να αναγράφεται στον προυπολογισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ορθοδοξη Ελλαδα κατεστρεψε την ΕΕ. Ολοι αυτοι που σταυροκοπιουνται καθε πασχαλια τον υπολοιπο καιρο χλαπακιαζουν τα λεφτα των Γερμανων φορολογουμενων και κτιζουν βιλες. Το λιγοτερο που πρεπει να κανει η ΕΕ ειναι να πεταξει το Ελλαδισταν εξω, το οποιο με τη σειρα του μπορει να ενωθει με αλλες χωρες το ονομα των οποιων ληγει επισης σε -ισταν .

    ANTI-EAST

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @AΝΤΙ-EAST

    Τί σου φταίει καημένε το θρήσκευμα των Ελλήνων; μήπως αυτοί που κάνουν απατεωνιές φέρονται ορθόδοξα; Μάλλον κάποιο πρόβλημα θα έχεις με την θρησκεία μας και γιαυτό αποδίδεις εκεί τα προβλήματά μας.

    Όσο για την Ευρώπη και την Αμερική, δεν χρειάζονται την Ελλάδα για να αυτοκαταστραφούν, μπορούν και μόνες τους αφού οι περισσότερες χώρες είναι καταχρεωμένες. Σε ποιούς άραγε; και τί παρείχαν αυτοί εκτός από αέρα κοπανιστό για να καταχρεώσουν τις χώρες; Αυτά σκέψου και άσε στην άκρη τις θρησκείες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αχαχαχααχαχαχαχαχαχαχαχαχαχ ΑΝΤΙ-EAST αυτά είναι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν η ΕΕ ήταν σοβαρή και δεν αποτελούσε μια ψευτοένωση που αρκείται στις τελωνιακές ενώσεις και στα φτηνά εργατικά χέρια που εξασφαλίζει η ενσωμάτωση νέων χωρών-μελών, θα είχε προνοήσει για την ύπαρξη στοιχειωδών δομών σε κάθε χώρα-μέλος.
    Θα απαιτούσε πχ την ύπαρξη ανεξάρτητης στατιστικής υπηρεσίας σε κάθε χώρα-μέλος. Θα απαιτούσε την υιοθέτηση λογιστικών και ελεγκτικών μηχανισμών σε κάθε χώρα μέλος. Θα απαιτούσε την υιοθέτηση βασικών φορολογικών μηχανισμών ή τη κατάργηση γραφειοκρατικών εμποδίων που καθυστερούν την απορρόφηση των κοινοτικών επιδοτήσεων ή τις διαδικασιες έναρξης επιχειρήσεων.
    Γιατί ας μη γελιόμαστε, μαγειρέματα δεν συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα. Μπορεί εμάς να μας "πιάσανε" γιατί δεν το πολυκρύβαμε αλλά μπάχαλα σαν το δικό μας έχει και αλλού.

    ΓΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αχαχαχααχαχαχαχαχαχαχαχαχαχ ΑΝΤΙ-EAST αυτά είναι!!

    Τουλαχιστον ο φιλος kostakoutas επιασε το αστειο της υποθεσης αντιθετα με τον 19 Ιανουαρίου 2010 1:29 μ.μ. (Τί σου φταίει καημένε το θρήσκευμα των Ελλήνων;). Οταν γινεται προπαγανδα υπερ των ρασοφορων ολοι κανουν την παπια, αλλα οταν ενας αντιδρασει αμεσως να τον φαμε. Απο τωρα και στο εξης ο ΑΝΤΙ-ΕΑSΤ θα ειναι μαζι σας.
    Παρεπιπτοντως ανωνυμε, θρησκευμα των Ελληνων ειναι το Δωδεκαθεο κι οχι οι τραγοι της Μεσης Ανατολης.

    ΑΝΤΙ-ΕΑSΤ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η Σοφία δεν είναι η συνεργάτης του Alexis Papahel(l)as;

    Όλοι αυτοί οι "προοδευτικοί" δημοσιοκάφροι ειναι συνυπεύθυνοι για αυτή τη κατάντια της χώρας για τις δεκαετίες παραπληροφόρησης που ξεδιάντροπα πλασάρουν στους Έλληνες. Είναι οι τελευταίοι που θα έπρεπε να μιλάνε.

    Όταν θα γίνει η δεύτερη ελληνική επανάσταση, εάν όλα αυτά τα πρακτοράκια ζουνε ακόμα θα πρέπει να τα αποσυνδέσουν από τους σωλήνες υποστήριξης και τα οξυγόνα, να τα συκώσουν από τις αναπηρικές τους καρέκλες και να τα σύρουν στο Γουδί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙ-ΕΑΣΤ ΚΑΙ SIA.......

    Η επίκληση της «αθεΐας» και
    'δωδεκαθείας'είναι και αυτή πίστη σε ένα Θεό: Στο Θεό του χρήματος, της ιμπεριαλιστικής αχρειότητας και αναισχυντίας, πίστη στα είδωλα αυτού του σάπιου και καταρρέοντος κόσμου…
    Η «αθεΐα» των Σημίτηδων, Κουναλάκηδων και Σία είναι πίστη στις αξίες και τα είδωλα τις καπιταλιστικής αγοράς, δηλαδή πίστη στο Θεό της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Όλοι αυτοί που το παίζουν «άθεοι» και που ρίχνουν τις ομοβροντίες τους εναντίον του εκκλησιαστικού «σκοταδισμού» (τον ανακάλυψαν ξαφνικά το 2000. Μέχρι τότε καλά τα πήγαιναν με αυτό το «σκοταδισμό») όχι μόνο πιστεύουν σε Θεούς, αλλά και στα πλέον βάρβαρα και σκοταδιστικά τέρατα: Τους νεοταξικούς θεούς και τέρατα…
    Ας αφήσουμε, λοιπόν, τέτοιου είδους ταχυδακτυλουργίες και δόλια τεχνάσματα.
    Η Ορθοδοξία δεν χτυπιέται επειδή πιστεύει στην ύπαρξη του Θεού, αλλά επειδή εκφράζει ένα σύστημα κοινωνικών, εθνικών και ιστορικών κατακτήσεων: Ιδεών και αξιών, συλλογικής ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ της λαϊκής μνήμης και της συνείδησης.
    Αυτά θέλουν να καταλύσουν σήμερα. Αυτό το Ορθόδοξο αλέτρι που όργωσε και οργάνωσε την ιστορική συνείδηση των κοινωνιών και των λαών…
    Ο σύγχρονος φασισμός (όπως κάθε φασισμός) δεν είναι απλώς ένα σύστημα καταπίεσης , πράξεων βίας και αστυνομικής τρομοκρατίας. Ο φασισμός είναι ένα ιδιαίτερο κρατικό σύστημα, θεμελιωμένο στην εξολόθρευση ΟΛΩΝ των στοιχείων δημοκρατίας, οργάνωσης και ΣΥΝΟΧΗΣ της κοινωνίας. Θέλει να κρατήσει ολόκληρη την κοινωνία σε μια κατάσταση αναγκαστικού κατακερματισμού και διάλυσης των κοινωνικών, πολιτικών και πνευματικών της δομών. Πρέπει να καταστραφούν όλες οι συλλογικότητες και να ξεριζωθεί κάθε θεμέλιο και κύτταρο λαϊκής συνοχής.
    Ένα τέτοιο θεμέλιο είναι ο Ορθόδοξος κλήρος!
    Γι’ αυτό θέλουν να το καταστρέψουν με συνδυασμένα κτυπήματα: Εκ των έσω και εκ των έξω.
    Τα πιο ύπουλα είναι αυτά εκ των έσω.
    Μάλλον, όμως, όλοι αυτοί έχουν υποτιμήσει την ακατάλυτη δύναμη του μάχιμου Ορθόδοξου κλήρου, ο οποίος μέσα στην κατάλυση και ισοπέδωση των πάντων γίνεται, ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ, ο πόλος συσπείρωσης της ελληνικής κοινωνίας και του ελληνικού λαού…

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @
    ΑΝΤΙ-ΕΑSΤ

    Ω! ΔΙΑ....
    Ω! ΑΘΗΝΑ....
    ΤΡΙΑΛΑΡΟ ΤΡΙΑΛΑΡΑ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο ANTI-EAST είναι αρχαιόθρησκος δωδεκαθειστής όσο και ο Πάπας στη Ρώμη είναι καλβινιστής προτεστάντης.
    Εκχριστιανισμένος Ντονμες προβοκάτορας είναι από αυτά τα μπουμπούκια που εκτός σπιτιού τα λένε Γιάννη και εντός σπιτιού Ααρών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @Ανώνυμος
    Αυτά λέγανε ξέρεις και οι Ελληνες όταν ακούγανε τις παλαβομάρες του παυλου,γιαυτό και τον έδιωξαν..Μόνο στις συναγωγές είχε βρει πιστούς(δήθεν)εγώ σαν Εβραίος που είμαι,ξέρω καλύτερα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @αντι ιστ

    'Παρεπιπτοντως ανωνυμε, θρησκευμα των Ελληνων ειναι το Δωδεκαθεο κι οχι οι τραγοι της Μεσης Ανατολης. '

    εσύ δεν ζείς στον μεσαίωνα αλλά στην εποχή του χαλκού. Το δωδεκάθεο πέθανε, οι Έλληνες είναι ορθόδοξοι. Πάρτο χαμπάρι.
    Οι Έλληνες είναι αρκετά έξυπνοι και από την αρχαιότητα ακόμη με τους φιλοσόφους τους απέρριψαν το δωδεκάθεο. Γιαυτό και ασπάστηκαν την ορθοδοξία. Τώρα εσύ από που ξεφύτρωσες, πρόβλημά σου.

    Όσο για την ελληνικότητα του δωδεκαθέου κοίτα και εδώ: Μας λέει ο Ηρόδοτος (Ιστορίαι Β’ 4:) «…Δώδεκά τε θεών επωνυμίας έλεγον πρώτους Αιγυπτίους νομίσαι καί Έλληνας παρά σφέων αναλαβείν, βωμούς τε καί αγάλματα καί νηούς θεοίσι απονείμαι σφέας πρώτους καί ζώα εν λίθοισι εγγλύψαι…» Δηλαδή: «Λένε επίσης ότι πρώτοι οι Αιγύπτιοι δημιούργησαν τα ονόματα των δώδεκα θεών τα οποία υιοθέτησαν οι Έλληνες και ότι ήταν οι πρώτοι που ίδρυσαν βωμούς, αγάλματα και ναούς προς τιμήν των θεών και χάραξαν μορφές πάνω σε πέτρα» . Και στο Ιστορίαι Β’ 58: «Πανηγύρις δέ άρα καί πομπάς καί προσαγωγάς πρώτοι ανθρώπων Αιγύπτιοι εισι οι ποιησάμενοι, καί παρά τούτων Έλληνες μεμαθήκασι. Τεκμήριον δέ μοι τούτου τόδε’ αι μέν γάρ φαίνονται εκ πολλού τεο χρόνου ποιεύμεναι, αι δέ Ελληνικαί νεωστί εποιήθησαν». Δηλαδή: «Επιπλέον, οι Αιγύπτιοι επινόησαν και δίδαξαν στους Έλληνες τις λατρευτικές συγκεντρώσεις, τις λιτανείες και τις λειτουργίες, γεγονός που αποδεικνύεται από την αδιαφιλονίκητη αρχαιότητα τέτοιων τελετών στην Αίγυπτο σε σύγκριση με την Ελλάδα, όπου εισήχθησαν μόλις πρόσφατα» . Και άλλα πολλά λέει ο Ηρόδοτος, πάρτε το βιβλίο του και διαβάστε τα μόνοι σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.