19/5/10

Μηνύματα από το ΣΑΕ για τη 19η Μαΐου


Αίγυπτος - Μήνυμα του προέδρου του ΣΑΕ Στ. Ταμβάκη, για την αυριανή Ημέρα Εθνικής Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.
του ανταποκριτή μας Ν. Κάτσικα
Τη συμπαράσταση όλου του Απόδημου Ελληνισμού στον Ποντιακό Ελληνισμό όπου γης, στις προσπάθειες που καταβάλλει για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, μεταφέρει με μήνυμά του προς τον Ποντιακό Ελληνισμό ο πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Στέφανος Ταμβάκης, με αφορμή την αυριανή 19η Μαΐου, Ημέρα Εθνικής Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.
"Η ημέρα αυτή επιτάσσει σε όλους τους Έλληνες την εκπλήρωση ενός εθνικού χρέους. Αποτελεί μία ακόμη ευκαιρία να υπενθυμίσουμε σε όλους ότι δεν θα σταθούμε σιωπηλοί και συμπαραστεκόμαστε στον Ποντιακό Ελληνισμό όπου γης, στις προσπάθειες που καταβάλλει για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, που θα διασφαλίζει την αποφυγή παρομοίων τραγικών γεγονότων", τονίζει ο κ. Ταμβάκης, επισημαίνοντας στο μήνυμά του ότι "η 19η Μαΐου, που με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων το 1994 ορίστηκε ως Ημέρα Εθνικής Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, αποτελεί ημερομηνία σταθμό στη σύγχρονη ιστορία μας. Την ημέρα αυτή το 1919, άρχισε η δεύτερη φάση εξόντωσης του Ελληνισμού στον Πόντο, που τραυμάτισε κάθε έννοια ανθρωπισμού και πήρε διαστάσεις εθνικής τραγωδίας, αφού αφανίστηκαν άδικα 353.000 ψυχές, ενώ οδήγησε στο δρόμο της προσφυγιάς χιλιάδες Έλληνες".
Ο πρόεδρος του ΣΑΕ τονίζει ότι, "η τραγωδία των Ελλήνων του Πόντου, περιλαμβάνει όλα εκείνα τα στοιχεία, που απαιτούνται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών, για να χαρακτηριστεί ως Γενοκτονία. Δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο από την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, δίπλα στη Γενοκτονία των Αρμενίων και όλων των χριστιανικών πληθυσμών στις αρχές του περασμένου αιώνα, αλλά και του Ολοκαυτώματος των Εβραίων. Ας μην ξεχνάμε ότι η Διεθνής Ένωση Ακαδημαϊκών, η πλέον αρμόδια επιτροπή για την αναγνώριση των γενοκτονιών, αποφάνθηκε το 2007 ότι η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου έχει συντελεσθεί. Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε, πριν από δύο χρόνια, από την Τουρκία να συμφιλιωθεί με το ιστορικό της παρελθόν".
Ο κ.Ταμβάκης επισημαίνει ότι η Γενοκτονία των Ποντίων ήδη έχει αναγνωριστεί μέχρι τώρα από το Σουηδικό Κοινοβούλιο, από δέκα Πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών και την Πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας, "αποτέλεσμα του συνεχούς αγώνα των Ελλήνων Ποντίων της Διασποράς".
Και το μήνυμα του προέδρου του ΣΑΕ καταλήγει:
"Η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας στην Ελλάδα χαρακτηρίστηκε, και από τις δύο πλευρές, ως ιστορική. Χαιρετίζουμε τη βούληση που εκφράστηκε από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Γιώργο Παπανδρέου και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, να εργαστούν από κοινού για να εμπεδωθεί η συνεργασία και να επιλυθούν πολλά προβλήματα του παρελθόντος, ώστε να φτάσουμε στην ειρήνη και τη συμφιλίωση. Αυτό είναι και το ελάχιστο χρέος που έχουμε όλοι μας προς τις επερχόμενες γενεές".
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΔΡ. ΟΛΓΑΣ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ 91η ΕΠΕΤΕΙΟ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ
Dr.Olga Sarantopoulos, Secretary World SAE
19.05.2010
Την 19η Μαΐου οι Έλληνες του κόσμου αποτείουν φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Στις 353.000 ψυχές, θύματα ενός εκ των μεγαλύτερων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Μνήμες βαθιά ριζωμένες στο νου των Ποντίων αδελφών μας, οι πρόγονοι των οποίων βίωσαν την τραγωδία, αλλά και όλωνεμάς που σήμερα έχουμε χρέος να μην ξεχνούμε.
Η πορεία σε αυτά τα 91 χρόνια, οδήγησε τον Ποντιακό Ελληνισμό σε νέες πατρίδες, όπου ρίζωσαν και δημιούργησαν το παρόν τους ακουμπώντας στο αγωνιστικό τους πνεύμα, στις αξίες και τα ιδανικά του λαμπρού τους πολιτισμού. Δημιούργησαν και δημιουργούν ένα μέλλον όπου οι παλαιότεροι προσφέρουν την πολύτιμη γνώση και οι νεότεροι χτίζουν σε γερά θεμέλια την συνέχεια του Ποντιακού Ελληνισμού.
Σήμερα, ο Ποντιακός Ελληνισμός ανά τον κόσμο, έχει επιτύχει να διεθνοποιήσει το αίτημα για την αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας, να το καταστήσει ζήτημα δημοκρατίας και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που αφορά ολόκληρη την ανθρωπότητα. Ήδη, πολύ πρόσφατα το Σουηδικό Κοινοβούλιο αναγνώρισε την Ποντιακή Γενοκτονία και λίγο καιρό πριν η Βουλή της Ν. Αυστραλίας. Θα ακολουθήσουν και άλλοι, διότι η ιστορία δεν παραγράφεται.
Στην διεθνή αυτή προσπάθεια, η Ομογένεια έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Η συντονισμένη προσπάθεια, η μεθοδικότητα, η παράθεση των ιστορικών στοιχείων και η ενημέρωση της κοινής γνώμης, δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την αναγνώριση και της Ποντιακής Γενοκτονίας.
Ζητούμε την αναγνώριση ως προϋπόθεση για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και της αποφυγής των ίδιων λαθών και στο μέλλον. Η γείτονα χώρα που διεκδικεί την θέση της στην ευρωπαϊκή οικογένεια, οφείλει να αποδεχθεί το παρελθόν της για να εξασφαλίσει το μέλλον της, στον δρόμο για τον εκδημοκρατισμό της. Ο Ελληνισμός του Πόντου δεν επιζητεί εκδίκηση, επιζητεί δικαίωση.
Εμείς οι Απανταχού Έλληνες στηρίζουμε τους Πόντιους αδελφούς μας στο αίτημά τους για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας. Ζητούμε την διδασκαλία της Ιστορίας του Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού στα βιβλία της Ελληνικής Ιστορίας, αλλά και την ίδρυση Πανεπιστημιακής έδρας Ποντιακού Ελληνισμού.
Την σημερινή ημέρα ανανεώνουμε την υπόσχεσή μας να μην ξεχάσουμε. Την παρακαταθήκη αυτή έχουμε το χρέος να την παραδώσουμε στην ανθρωπότητα, καταδικάζοντας ταυτόχρονα όλες τις σύγχρονες γενοκτονίες.

1 σχόλιο:

  1. Η επανάσταση του προέδρου του ΣΑΕ Στ. Ταμβάκη

    Μόνον έτσι μπορούμε να δούμε την στάση του προέδρου του ΣΑΕ Στ. Ταμβάκη προς την του 2010 Ημέρα Εθνικής Μνήμης γιά τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Ζητάει την συμπαράσταση όλου του Απόδημου Ελληνισμού στον Ποντιακό Ελληνισμό, την στιγμή που οι πρωθυπουργοί της Βαρδάρσκα (Σκόπια), Νίκολα Γκρούεφσκι, και της Ελλάδος, Γ. Παπανδρέου, έχουν μία «αυθόρμητη» και «εγκάρδια» συνάντηση στην Μαδρίτη (Μετά το Αιγαίο έρχεται να κλείσει και το Σκοπιανό: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/05/blog-post_7343.html).

    Πως αλλιώς μπορούμε να δικαιολογούμε την διττότητα ή τον διφυσισμό του πράγματος? Ο Ταμβάκης μιλάει γιά Εθνική Μνήμη και ο Παπανδρέου χωρίς καν ανάμνηση του τι θα πει Αιγαίο προδίδει και πάλι την Ελλάδα. Ναι, και πάλι, διότι νέα «φουρνιά» λαθρομεταναστών φθάνουν ΣΕ ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙ, ενώ οι απίστευτες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο συνεχίζονται.

    Το εύλογο ερώτημα είναι πότε οι υπόλοιποι Έλληνες, πλην του Ταμβάκη, θα κάνουμε επανάσταση? Είναι όμως μήπως αυτός ο τελικός σκοπός του Παπανδρέου? Να καταστρέψει δηλαδή την Ελλάδα μας με μία επανάσταση εναντίον του?

    Ψύχραιμα λοιπόν γιατί δεν πρέπει να του περάσει. Ψύχραιμα αδέλφια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.