4/5/10

Φυσικό αέριο: Φιλόδοξα σχέδια

Εντείνει τις κινήσεις της η Μόσχα στο θέμα της ενεργειακής διπλωματίας με την Ουκρανία, καθώς τη συγχώνευση των δημοσίων εταιρειών φυσικού αερίου Ρωσίας και Ουκρανίας πρότεινε ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Ουκρανό ομόλογό του.

Η πρόταση αιφνιδίασε ακόμη και τον Ουκρανό πρωθυπουργό, Μίκολα Αζάροφ, ο οποίος δήλωσε πως το θέμα δεν είχε συζητηθεί στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία.

Η πρόταση του Ρώσου πρωθυπουργού εξόργισε τη φιλο- δυτική αντιπολίτευση της Ουκρανίας, σε μια περίοδο τεταμένης πολιτικής κατάστασης για τη χώρα, καθώς η Ευρώπη παρατηρεί προσεκτικά τα φιλόδοξα ρωσικά σχέδια στον τομέα του φυσικού αερίου.
Χαρακτηριστικές του κλίματος στη χώρα είναι και οι δηλώσεις της πρώην πρωθυπουργού της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία τόνισε πως η πρόταση του Ρώσου πρωθυπουργού θα μπορούσε να θεωρηθεί αστείο «αν δεν λάμβανε χώρα μπροστά στα μάτια μας καθημερινά το ακριβό σχέδιο εξόντωσης της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας».

Την άποψη αυτή φαίνεται να συμμερίζονται και αρκετοί αναλυτές οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η Ρωσία κινείται ταχύτατα ώστε να διασφαλίσει τη επιρροή της πάνω στην Ουκρανία ύστερα από την αποχώρηση του πρώην προέδρου της χώρας, Βίκτωρ Γιουστσένκο, του οποίου οι φιλο-δυτικές απόψεις εξόργιζαν τη Ρωσία.Ο πρόεδρος της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom δήλωσε ότι η εταιρεία είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί την πιθανότητα ανταλλαγής στοιχείων ενεργητικού μεταξύ των δύο εταιρειών.

Η πρόταση αυτή έρχεται μόλις δέκα ημέρες μετά τη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών ώστε να επιτραπεί στη Ρωσία να διατηρήσει το στόλο των υποβρυχίων της στη Μαύρη Θάλασσα, τουλάχιστον ως το 2042, ως αντάλλαγμα έκπτωσης 30% για την εισαγωγή φυσικού αερίου στην Ουκρανία.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η έκπτωση ήταν αναγκαία για την Ουκρανία, με στόχο να μειώσει το μεγάλο της έλλειμμα και να πλησιάσει στα απαραίτητα κριτήρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ώστε να της καταβληθούν δόσεις του δανείου.Την ίδια στιγμή η Ρωσία δήλωσε ότι η δημόσια τράπεζα VTB είναι έτοιμη να χορηγήσει δάνειο ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων στο ουκρανικό υπουργείο Οικονομικών.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.