14/5/10

Μαζί με τον Ερντογάν ο Σουλτάνος Φατίχ στο Κολωνάκι!

Αρχικά στην ανταπόκριση σημειώνεται ότι τα σοβαρά σκαμπανεβάσματα στις σχέσεις των δύο χωρών περιόρισαν αρκετά και τη δυνατότητα ανταλλαγής επισκέψεων των πρωθυπουργών Τουρκίας – Ελλάδας στις αντίστοιχες πρωτεύουσες των χωρών τους. Και αυτό γίνεται αντιληπτό από το γεγονός ότι μέσα σε μια περίοδο 80 ετών οι πρωθυπουργοί Ελλάδας – Τουρκίας αντάλλαξαν μόνο τρεις φορές μεταξύ τους επισκέψεις. Ο κ. Ερντογάν θα είναι και ο πρώτος Τούρκος πρωθυπουργός που θα πραγματοποιήσει δεύτερη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα σε μια περίοδο έξι ετών.

Στη συνέχεια πάει πίσω στον 15ο αιώνα και σημειώνει ότι «ο πρώτος, ο οποίος επισκέφθηκε την Αθήνα, το 1458, ήταν ο Σουλτάνος Φατίχ [Μωάμεθ ο Πορθητής] μετά τη συμπερίληψη και της Ελλάδας εντός των συνόρων της οθωμανικής αυτοκρατορίας». Μάλιστα, σημειώνει ότι σύμφωνα με τις παραδόσεις, ο Σουλτάνος Φατίχ, επειδή γνώριζε το ελληνικό αλφάβητο, αλλά είχε και μεγάλο ενδιαφέρον για τον ελληνικό πολιτισμό, επηρεάστηκε τόσο πολύ από την Ακρόπολη, ώστε οικοδόμησε στο εσωτερικό του περιβάλλοντος χώρου της και ένα τέμενος. Αναφέρεται, ακόμη, ότι και η σημερινή ονομασία του Κολωνακίου προήλθε από την ιστορική επίσκεψη στην Αθήνα του Σουλτάνου Φατίχ. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι, όταν ο Σουλτάνος το 1458 ανέβηκε στην κορυφή του Λυκαβηττού, την υψηλότερη κορυφή της Αθήνας, εκτόξευσε ένα βέλος και, σύμφωνα με τις παραδόσεις της εποχής εκείνης, στο σημείο όπου έπεσε αυτό στήθηκε μια μικρή κολώνα. Μετά τη διάλυση της οθωμανικής αυτοκρατορίας και την ανεξαρτησία της Ελλάδας, καθώς και μετά την ίδρυση Τουρκικής Δημοκρατίας το 1923, ο πρώτος Π/Θ της Τουρκίας που επισκέφθηκε επισήμως την Αθήνα το 1931 ήταν ο Ισμέτ Ινονού με τη σύζυγό του Μεβχιμπέ. Η επίσκεψη Ινονού ήταν ανταποδοτική της επίσκεψης, την οποία είχε πραγματοποιήσει ο Ελευθέριος Βενιζέλος στην Άγκυρα το 1930. Η τουρκική αντιπροσωπεία την 1η Οκτωβρίου με το ατμόπλοιο Ege αναχώρησε από Κωνσταντινούπολη προς Πειραιά. Στο πλοίο εκτός από τον Ινονού επέβαιναν ο τότε ΥΠΕΞ Αράς και η ηθοποιός Μπεντιχά Μουβαχίτ, η οποία θα λάμβανε μέρος στο θεατρικό έργο «Οθέλλος» στην Αθήνα. Οι λεωφόροι της Αθήνας είχαν στολιστεί με τουρκικές και ελληνικές σημαίες.

Με τον υπότιτλο «Οι ηγέτες, οι οποίοι είχαν στρέψει τα όπλα ο ένας εναντίον του άλλου, έσφιξαν τα χέρια στην Αθήνα» η εφημερίδα γράφει Sabah ότι ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος στις 27 Οκτωβρίου 1930 έφθασε στην Άγκυρα με τρένο. Ο Βενιζέλος στις 30 Οκτωβρίου πραγματοποίησε την πρώτη συνομιλία του με τον Ατατούρκ. Αν και οι δύο ηγέτες πριν μερικά ακόμη χρόνια είχαν στρέψει τα όπλα ο ένας εναντίον του άλλου, τώρα μεταξύ της σύγχρονης Τουρκίας και της Ελλάδας υπογράφηκε σειρά συμφωνιών σε διάφορους τομείς.

Με τον υπότιτλο «Ο Ινονού προϋπάντησε το Βενιζέλο στο σταθμό του τρένου» η εφημερίδα γράφει ότι, ένα χρόνο πριν την επίσκεψη Ινονού στην Αθήνα, ο Βενιζέλος ήταν ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέφθηκε την Άγκυρα. Οι δύο πρωθυπουργοί είχαν γίνει φίλοι κατά τη διάρκεια που αγωνίζονταν στη Λωζάνη για την υπογραφή της ομώνυμης Συνθήκης. Μετά τη συμφωνία ανταλλαγής, ο Βενιζέλος ήλθε στην Άγκυρα για τετραήμερη επίσκεψη. Το Βενιζέλο υποδέχθηκε στο σταθμό του τρένου ο ίδιος ο Ινονού.

Με τον υπότιτλο «Στην Ελλάδα, η οποία πάλευε με την πείνα, τρόφιμα και άλλα είδη» η εφημερίδα γράφει ότι Ατατούρκ και Βενιζέλος, ηγέτες δύο χωρών οι οποίοι κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους, αλλά και κατά την κατοχή της Ανατολίας εκ μέρους του ελληνικού στρατού 1919 – 1922 πάλεψαν σχεδόν για την εξάλειψη ο ένας του άλλου, το 1930 έγιναν οι πρωτοπόροι μιας νέας προσέγγισης. Αυτή η νέα ειρηνική και φιλική περίοδος συνεχίστηκε μέχρι το 1941, όπου η Ελλάδα βρισκόταν υπό ναζιστική κατοχή. Η Τουρκία κατά την περίοδο αυτή, που η Ελλάδα βρισκόταν κάτω από την πείνα και την ανέχεια λόγω της γερμανικής κατοχής και είχαν χάσει τη ζωή τους περίπου 320.000 άτομα, με τα πλοία «Κουρτουλούς» και «Ντουμλουπινάρ» μετέφερε τρόφιμα και άλλα είδη.
kathimerini.com.cy

12 σχόλια:

  1. η μητερα του Μωαμεθ του Πορθητη ητανε Ελληνιδα και κρυπτο-Χριστιανη
    Ορθοδοξη.Αυτο που μου εχει κανει εντυπωση ητανε η πληροφορια πριν αρκετα χρονια οτι σε τυχαια ανευρεση και ανοιγμα υπογειου χωρου της Μονης Βλαχερνων στην Κων/πολη βρεθηκε ο ταφος αυτοκρατορων του Βυζαντιου και μεταξυ αυτων μουμιοποιημενος και με στολη αυτοκρατορα του Βυζαντιου και ο ιδιος ο Μωαμεθ ο Πορθητης.Εχω την εντυπωση οτι δεν ειναι παραμυθια γιατι τοτε το θεμα ειχε συζητηθει πολυ σοβαρα μεταξυ σοβαρων ανθρωπων.Ο ομαδικος αυτος χωρος μετα την ανευρεση αυτη σφραγιστηκε ξανα αμεσα απο τους τουρκους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στο χωριό μου είχαμε μια γεροντοκόρη που ζήτησε να ταφεί με νυφικό και μακιγιάζ. Πέθανε στα 103 της και η επιθυμία της εκπληρώθηκε στο ακέραιο (διαθήκη γαρ).

    Αν αληθεύει (γιατί δεν το είδα με τα μάτια μου, όπως και ο προηγούμενος με τον Μωάμεθ) τι γνώμη θα σχηματίσει για την μακαρίτισσα ο ερευνητής του μέλλοντος;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Μωλαμεθ ο Πορθητής ήταν άνθρωπος σκληρός και άτεγκτος συχνά δε και θηριώδης.
    Υπενθυμίζω ότι εκτέλεσε όλους του κατοίκους της Χαλκίδος όταν την κυρίευσε.
    ΚΑι πολλά άλλα παρόμοια κατορθώματα.
    Τό ότι θαύμαζε τον Μεγαλέξαντρο και ήξερε ελληνικά όπως λένε, δεν σημαίνει τίποτε απολύτως.
    Ας μην παραμυθιαζόμαστε.
    Οι Τούρκοι είναι Τούρκοι αλλιώς δεν ήταν Τούρκοι.
    Το θέμα είναι ποιό στρατόπεδο διαλέγεις και γιατί, το τί γονίδια έχει ο καθένας είναι αδιάφορο, ο πολιτισμός τον οποίο εκπροσωπεί έχει σημασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. { Η Τουρκία κατά την περίοδο αυτή, που η Ελλάδα βρισκόταν κάτω από την πείνα και την ανέχεια λόγω της γερμανικής κατοχής και είχαν χάσει τη ζωή τους περίπου 320.000 άτομα, με τα πλοία «Κουρτουλούς» και «Ντουμλουπινάρ» μετέφερε τρόφιμα και άλλα είδη. }


    Τα πλοία αυτά τα ναύλωναν οι Έλληνες της Πόλης.Οι Έλληνες στέλναν τα τρόφιμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. { Οι δύο πρωθυπουργοί είχαν γίνει φίλοι κατά τη διάρκεια που αγωνίζονταν στη Λωζάνη για την υπογραφή της ομώνυμης Συνθήκης. }


    α...ναι,οι διαπραγματεύσεις της Λωζάννης ,ήταν η κατάλληλη ευκαιρία για να γίνουν φίλοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ο παραλληλισμός μεταξύ ερντογάν και του συγκεκριμένου σουλτάνου,

    σημαίνει την αρχή μιας νέας τουρκοκρατίας;;;

    εύγε Giorgos και κυβέρνησή του!
    είστε ικανότατοι πολιτικοί...της Άγκυρας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εδω για το Κολωνακι

    http://visaltis.blogspot.com/2010/04/blog-post_20.html

    Αυτα που γραφει ο ανταποκριτης της Καθημερινης ειναι ανιστορητα, τουρκικα παραμυθια, οπως και για τον μυθο της Τραπεζουντας.

    nikpim

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είναι τυχαίο ότι τέτοια φιλοτουρκικά ΤΕΡΑΤΑ & ΣΗΜΕΙΑ διαβάζουμε πρώτιστα -αν όχι αποκλειστικά- στην Καθημερινή;
    Ό,τι πιο φιλοδυτικό, ό,τι πιο φιλοκαπιταληστικό, ό,τι πιο αντιπατριωτικό, ό,τι πιο αντιλαικό,
    η Καθημερινή θα το γράψει.
    Άραγε να θυμήσω την άθλια στάση της εφημερίδας έναντι του έγκριτου αναλυτή Γ.Δελαστίκ προ τριετίας για ένα ανώνυμο άρθρο που είχε γραφεί στην εβδομαδιαία εφημερίδα του ΝΑΡ, ΠΡΙΝ (που διευθύνεται από τον Γ.Δελαστίκ) και το οποίο μιλούσε για "υπερσυσσώρευση ανθρώπων της αμερικανικής Πρεσβείας σε κάποια ελληνικά ΜΜΕ" χωρίς όμως ποτέ να κατονομάζεται η Καθημερινή ή τα άλλα ΜΜΕ όπου παρετηρείτο η υπερσυγκέντρωση;
    Τότε η Καθημερινή όχι μόνο απέλυσε άμεσα το Γ.Δελαστίκ αλλά και δια του κονδύλου του προ δύο ημερών αποθανόντος Γ.Καρκαγιάννη διαπόμπευσε δις τον έγκριτο αναλυτή
    με εικασίες περί της συμπεριφοράς του αλλά χωρίς αναφορές επί του αληθινού θέματος της απόλυσης του δηλαδη το άρθρο στο ΠΡΙΝ.

    Έχει άλλωστε η εφημερίδα όχι μόνο δημοκρατική αλλά και πατριωτική παράδοση από την εποχή που ο Γ.Βλάχος έγραφε το τρισελεεινό άρθρο με τίτλο "οίκαδε", με το οποίο η εγχώρια και ξενόδουλη μεταπραττική αστική τάξη προανήγγειλε την εγκατάλειψη της Μικρασίας και των πληθυσμών της στο μαχαίρι του Κεμάλ...

    Όσον αφορά σε ό,τι γράφει για την ονομασία του Κολωνακίου είναι τουλάχιστον ύποπτο σκοπιμοτήτων για να αποφύγουμε χειρότερους χαρακτηρισμούς!
    Άραγε τι... βεληνεκές είχε το χέρι του Μωάμεθ για να ρίξει από την Ακρόπολη ως το Κολωνάκι βέλος; Είχε δηλαδή το χέρι του Μωάμεθ (δεν χρειάζεται να τον αποκαλούμε όπως η Καθημερινή με το θριαμβικό τουρκικό όνομά του Φατίχ-Πορθητής) μεγαλύτερη δύναμη ώστε με ένα τόξο να ρίξει μακρύτερα απ'ότι μία... Τοξοβαλλίστρα που ποτέ δεν υπερέβαινε σε βεληνεκές τα 550 μέτρα;;;;
    Μην τρελαινόμαστε με... οθωμανιές: τα (δεν είναι ένα) κολωνάκια από τα οποία πήρε το όνομά της η ομώνυμη αθηναική συνοικία, μπορεί ακόμη και σήμερα να τα δει κάποιος παρατημένα στα παρτέρια του κάτω μέρους της πλ.Φιλικής Εταιρείας όπως επισήμως λέγεται η πλατεία Κολωνακίου.

    ΔΕΝ είναι οθωμανικοί οροθέτες αλλά υπολείμματα παλαιοχριστιανικής Βασιλικής Εκκλησίας.
    Ας μην ξεχνάμε ότι τα όρια (το αρχαίο τείχος) της αρχαίας Αθήνας βρίσκονταν περίπου στο ύψος του μεγάρου Μαξίμου και η σημερινή Βασ.Σοφίας ακολουθεί τη χάραξη της αρχαίας οδού που οδηγούσε στο δήμο Φλυαρίων (Χαλάνδρι), στην Αμαρυσία Αρτέμιδα, στους δήμους των Μεσογείων κτλ.
    Προφανώς η Βασιλική ειχε κτισθεί στη θέση κάποιου ναίσκου που βρισκόταν δίπλα στο δρόμο, όπως δίπλα στο δρόμο βρίσκονταν νεκροταφεία και εργαστήρια παντός τύπου, εκτεταμένα ίχνη των οποίων έχουν βρεθεί από τις ανασκαφές για το Μετρό του Ευαγγελισμού.

    Άραγε αν και όταν θα γίνουν ανασκαφές στην Πλ.Φιλικής Εταιρείας για τον εκεί σχεδιαζόμενα σταθμό της Γραμμής 4 του Μετρό, αποκαλυφθούν τα ίχνη της παλαιοβασιλικής του Κολωνακίου, η Καθημερινή θα πει ότι πρόκειται για... οθωμανικό ναίσκο που κατέστρεψαν οι "κακοί" Έλληνες τρομοκράτες του 1821 "που διέλυσαν 400 χρόνια ειρηνικής συνύπαρξης των δύο λαών" όπως είχε δηλώσει ένας αγαπημένος της "Κ" ιεράρχης;


    Παρακαλώ κ.Καλεντερίδη να βάλετε το παραπάνω σχόλιο σε ξεχωριστό νήμα, όπως έχετε πράξει κατά καιρούς με σχόλια του Ελευθερίου Β. ώστε να σχολιασθεί από τους άλλους αναγνώστες του Ινφογνώμονα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Για την ακρίβεια είχε συσταθεί εταιρεία Türk Hellas που με χρήματα της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης ναύλωσε το πλοίο Κουρτουλούς και αγόρασε τα τρόφιμα. Οι Έλληνες της Πόλης έστελναν με το πιδιο πλοίομέσω της Ελληνικής Ένωσης -σωματείο που έλεισαν οι Τούρκοι το 1956 και σενέλαβαν τα ΔΣ του ενώ το 1964 με βάση τα αρχεία του πραγματοποίηαν τις απελάσεις των Ελλ. Υπηκόων αρχής γενομένων από τα πάλαι ποτέ μέλη της Ενώσεως-. Παιδί θυμάμαι τη μητέρα μου που ετοίμαζε τα δέματα με τα τρόφιμα και ταέσελνε στις θείες μου που ήταν στην Αθήνα. Ο πλοίαρχος του Κουρτουλούς τελικά εξώκειλε το πλοίο στην Προποντίδα σ΄ενα από τα ταξίδια του στον Πειραιά . Αποτέλεσμα χάθηκαν τα τρόφιμα εκείνης της φοράς,αλλά και οι χρυσέ λίρες που είχε αναλάβει ο πλοίαρχος από τους Ελληνες της Πόλης να τις μεταγέρει σε συγγενείς τους στην Ελλάδα.Αυτά για την Ιστορική ακρίβεια... Νεοκλής Σαρρής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σας είχα στείλει και άλλο μήνυμα σχετικά με τις ΑΟΖ και ήθελα την γνώμη σας αλλά δεν μου απαντήσατε.
    Βρήκα αυτό στο ΒΒC. http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/europe/8681835.stm

    Παναγιώτης Γκίκας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. El Carnicero Rojo, απο αριβίστες(με ό,τι πιο ποταπό εσωκλειεται σ'αυτη την εννοια)σαν τον Αλαφούζο τι περιμενες να διαβάσεις;
    Συγχαρητήρια για το σχόλιο!Υπηρξε κατατοπιστικότατο,ειδικότερα για εμας που δεν κατοικούμε "εν τω κλεινω αστυ"!


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. STERGIOS το περιστατικό που αναφέρεις συνέβη επι σουλτανίας του Αβδούλ Χαμίτ και ειναι περα για περα αληθινό!Η διαταγη για το σφραγισμα του ταφου εδοθη εξ αιτιας του γεγονότος οτι το πτωμα του Μεχμέτ φατίχ ειχε αγκαλια εναν σταυρό!Κατα ορισμένους ιστορικούς ο Μωαμεθ ο πορθητής υπήρξε κρυπτοχριστιανός, ενω κατα αλλους Αλεβίτης!Μια καλη πηγη για να κατανοήσουμε τα τεκταινόμενα στην οθωμανική αυλή ειναι το τριτομο(στην ολοκληρωμένη του μορφή διοτι εγω το εχω διτομο)εργο του Νεοκλη Σαρρή "Οσμανική πραγματικότητα" που κυκλοφορει απο τις εκδόσεις "Αρσενίδη" με ISBN 960-253-001-4/960-253-002-2


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.