26/5/10

Οργή κατά Ελλάδας στη Σλοβακία μπορεί να φέρει… καταιγίδα!

Ανταπόκριση του Klaus Brill από Μπρατισλάβα δημοσιεύεται στις Οικονομικές Σελίδες της σημερινής Süddeutsche Zeitung με τον τίτλο «Αγανάκτηση στη Σλοβακία» και τον υπότιτλο «Το νεότερο κράτος – μέλος της Ευρωζώνης έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να ανταποκριθεί στα κριτήρια της Ε.Ε. Τώρα πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα».
«Δεν εμπιστεύομαι τους Έλληνες», δήλωσε ο Σλοβάκος Σοσιαλδημοκράτης Πρωθυπουργός, Robert Fico, κατά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες και συμπληρώνει: «Δεν θα τους χορηγήσουμε επιταγή εν λευκώ. Θέλουμε να δούμε ότι πράττουν το καθήκον τους».



Κανένας άλλος Πρωθυπουργός από τα 16 κράτη της Ευρωζώνης δεν εξέφρασε έτσι ανοιχτά την ενόχλησή του για το γεγονός ότι η μοιραία κακοδιαχείριση των οικονομικών της Ελλάδας από την κυβέρνησή της κατέστησε αναγκαία μία επιχείρηση βοηθείας από το σύνολο της Ευρωζώνης.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι κανένα άλλο κράτος δεν έχει πληγεί από την απόφαση για οικονομική στήριξη της Ελλαδας απ’ όσο η ίδια η Σλοβακία. Η χώρα των 5,5 εκ. κατοίκων είναι το νεότερο μέλος της Ευρωζώνης (εντάχθηκε τον Ιανουάριο του 2009). Οι Σλοβάκοι εφάρμοσαν πρόγραμμα δραστικών μεταρρυθμίσεων με αποτέλεσμα ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας να αγγίζει το 2007 ποσοστό 10,4%.

Στη Σλοβακία θα διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές τον ερχόμενο μήνα και το θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα βρίσκεται, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο του προεκλογικού αγώνα. Ο Πρωθυπουργός Fico χαρακτηρίζει τη συμμετοχή της χώρας του στο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας ως αναπόφευκτη (παρά τη δεδομένη δυσφορία του).

Συγκεκριμένα, η Σλοβακία, της οποίας ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 16 δισ. Ευρώ, θα επιβαρυνθεί με το ποσό των 825 εκ. Ευρώ. «Πρόκειται για μία τερατώδη υπόθεση», Richard Sulik, νεοφιλελεύθερος οικονομολόγος, το νεοσύσταστο κόμμα του οποίου, «Ελευθερία και Αλληλεγγύη», αναμένεται να αποσπάσει το 10% των ψήφων στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές και να διαθέτει μετεκλογικά μεγάλη επιρροή.

«Θα βοηθήσουμε την Ελλάδα, εκεί όπου ο κόσμος έχει τριπλάσια εισοδήματα, τετραπλάσιες συντάξεις και αποζημιώσεις εκατό μηνών», καταγγέλλει ο Sulik. Ο μέσος μισθός στη Σλοβακία είναι στα 750 Ευρώ μηνιαίως. Ο Sulik θα προτιμούσε να αφεθεί η Ελλάδα να χρεωκοπήσει. Κανείς δεν ζητάει από τις τράπεζες που θησαύρισαν με αγορές ελληνικών ομολόγων, των γαλλικών και των γερμανικών συμπεριλαμβανομένων, να παραιτηθούν των απαιτήσεών τους όσον αφορά τους τόκους. Ούτε κανείς ζήτησε την παραίτηση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Barroso, ο οποίος επί έξι έτη αποδεχόταν τα ψευδή στατιστικά στοιχεία των ελληνικών προϋπολογισμών, επισημαίνει ο Sulik.

Και άλλοι πολιτικοί της σλοβακικής αντιπολίτευσης είναι εξοργισμένοι. «Το ποσό που πρέπει να καταβάλει η Σλοβακία, σε σχέση με το μέσο εισόδημα των πολιτών της χώρας, είναι το υψηλότερο σε ολόκληρη την Ευρωζώνη», καταγγέλλει ο Daniel Lipsic, ο αναπληρωτής επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού Κινήματος (KDH). Η υποψήφια της Σλοβακικής Χριστιανικής και Δημοκρατικής Ένωσης (SDKU), Iveta Radikova, τονίζει ότι θα αποτελεί «κατάφωρο πλήγμα κατά της πορείας που χάραξε η Σλοβακία, εάν συγκαλύπτονταν η ανεύθυνη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, τα λάθη των ευρωπαϊκών θεσμών και η διατήρηση ενός τεχνητού, υψηλού επιπέδου ζωής στην Ελλάδα».

Ακόμη δεν έχει κριθεί, όμως, τίποτα στη Σλοβακία όσον αφορά το θέμα της συμμετοχής της χώρας στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Το Κοινοβούλιο θα επιληφθεί του θέματος μετά τις βουλευτικές εκλογές της 12ης Ιουνίου.

15 σχόλια:

  1. ΔΩΣΤΕ ΜΑΣ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΑΣ ΚΟΡΟΙΔΑ!

    ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ!

    Θα τα φάμε, θα τα χαλάσουμε σε ταξίδια και ακριβά αμάξια, βίλλες στο δάσος με πισίνες, συντάξεις σε άγαμες θυγατέρες των Δημοσίων Υπαλλήλων, παπάδες, στρατιωτικούς, χρυσά εφάπαξ, μίζες και επιτροπές στο δημόσιο.

    Δουλεύτε εργάτες Σλοβάκοι, κορόιδα με περικεφαλαία, για το επιούσιο έθνος των Ελλήνων διότι ως γνωστόν "όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες, εσείς τρώγατε βαλανίδια"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οταν ή Ελλάδα εδινε τηρουμένων των αναλογιών χρήματα για την οικονομική ανόρθωση των χωρών του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας μεταξύ των άλλων και για την Ανατολική Γερμανία αλλά και τη Σλοβακία, τότε μουγκα αυτοί οι νεόκοποι κύριοι του νεοσύστατου κρατιδίου τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δανεικά με υψηλό τόκο παίρνουμε.Δε μας χαρίζουνε κιόλας.
    Εγώ αν ήμουν πρωθυπουργός τους θα κρατούσα πιο χαμηλούς τόνους γιατί και η Σλοβακία ένα κρατίδιο είναι που δεν αποκλείεται να γίνει στο μέλλον στόχος κερδοσκόπων.
    Και μια και λέμε για Σλοβακία το πιο τραγικό λάθος της Ενωμένης Ευρώπης ήταν που αποφάσισε τη διεύρυνση με την είσοδο άλλων δώδεκα κρατών προτού γίνει πραγματικά Ενωμένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επιτέλους ! Να τελειώσει το ρατσιστικό παραμύθι κατά των Ελλήνων .
    Εάν κάποιος τους έδωσε ψεύτικα στοιχεία στην δικαιοσύνη !
    Αλλιώς χώρες που εκφράζονται ρατσιστικά κατά των Ελλήνων, μποϊκοτάζ σε όλα τα προϊόντα τους, αρκετοί το εφαρμόζουμε εδώ και καιρό .
    Υπάρχουν τόσες χώρες συμπαθείς στον πλανήτη γη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και ο ψυχολογικος πολεμος συνεχιζεται ακαθεκτος απο τους Γερμανους μεσω των δορυφορων τους οπως η περιφημη Σλοβακια, που ειναι απο τα μερη οπου, αν πας σαν τουριστας, βλεπεις αμετρητους εξαθλιωμενους να μαζευουν γοπες απο τσιγαρα σε κεντρικες πλατειες και καφετεριες.Τα ιδια και στη Σλοβενια βεβαια με τα περιφημα μεσαιωνικα της κτισματα.
    Ασφαλως δεν φταινε οι Σλοβακοι και οι ομοιοι τους για το κλιμα που δημιουργει η "συμμαχος" εναντιον μας, που αφου μας εβαλε στην ευρωζωνη με τα γνωστα μαγειρεματα, αφου εβαλε στο χερι τις μεγαλυτερες εταιριες-οργανισμους και αφου διεφθειρε με τους δοσιλογους της ολες τις κυβερνησεις, τωρα σκυλευει το ανημπορο Ελληνικο πειραματικο κουφαρι παντοιοτροπως, για να πετυχει την ολοκληρωτικη εξαφανιση του και υποταγη του.
    Ο καιρος εχει γυρισματα...και αυτο το ξερουν ολοι τους, γιατι τα γυρισματα εχουν συμβει πολλες φορες στον τοπο αυτο που πουλιεται οσο οσο σε τιμη ευκαιριας και ενσυνειδητα αυτη τη στιγμη.
    Γι αυτο γαυγιζουν με λυσσα..τοσο πολυ που γινονται γελοιοι απο την αγριοτητα και τη σφοδροτητα της ¨συμπαραστασης" και της "σωτηριας" που μας προσφερουν.
    Αλλοιμονο τους αν αντιληφθουν τις δυνατοτητες μας, αν αντιληφθουν εστω και ενα μικρο κλασμα απο το τι ειμαστε ικανοι να κανουμε, οταν ο αερας μας δεν θα ειναι πια ελευθερος οπως τον θελουμε εμεις.
    Μη μασατε τις αηδιες που σερβιρουν αλα καρτ.
    Απλα ξυπνηστε!αρκετα κοιμηθηκατε.

    Αλεξανδρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ καλά τα λένε, τα ίδια δεν λέμε κ'εμείς; γιατί μας τσούζει όταν τα λένε απο μια μικρή χώρα που κάνει οτι μπορεί να επιβιώσει στο νέο -για αυτήν- Ευρωπαϊκο περιβάλον;
    @ 12:54 μ.μ.
    Τι σχέση έχουν αυτά που λες με την συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη; και πόσο ήταν η συμμετοχή της Ελλάδας για την οικονομική ανόρθωση των χωρών του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας, αν υπήρξε; μήπως η χώρα μας δεν πήρε τεράστιες επιδοτήσεις απο την ΕΕ για την ανάπτυξη της, πολύ περισσότερες απο τι πήρε η Σλοβακία και κάθε άλλη χώρα της ΕΕ;
    @1:31 μ.μ.
    "Δανεικά με υψηλό τόκο παίρνουμε.": και αν θέλουν να δάνείσουν; με το ζόρι δηλαδή;":

    "το πιο τραγικό λάθος της Ενωμένης Ευρώπης ήταν που αποφάσισε τη διεύρυνση με την είσοδο άλλων δώδεκα κρατών": μήπως δεν το εισηγήθηκαν πρώτα πρώτα οι Ελληνικές κυβερνήσεις;; το ίδιο δεν πράττει τώρα ο ΓΑΠ για την είσοδο των χωρών των Δυτικών Βαλκανιών μέχρι το 2014;
    Κάποτε θα πρέπει να ξέρουμε τι θέλουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν θα «δώσει» χρήματα η Σλοβακία στην Ελλάδα γιατί απλούστατα δεν μπορεί να δώσει χρήματα ένα φτωχότερο κράτος μέλλος σε κάποιο πλουσιότερο. Αυτό που πραγματικά θα συμβεί είναι να δώσει κάποια κεφάλαια δανεικά από τις αγορές τα οποία όμως μέσα σε πολύ λίγα χρόνια (τρία με πέντε) θα πάρει πίσω με πολύ μεγαλύτερο επιτόκιο από αυτό που θα δανειστεί η ίδια η Σλοβακία. Άρα αυτό που θα συμβεί στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης είναι να βγάλει χρήματα η Σλοβακία από τους έλληνες εργαζόμενους. Αν δεν υπάρχει αλληλεγγύη δεν μπορεί να υπάρξει και κατανόηση λοιπόν. Και αν δεν υπάρχει κατανόηση είναι πολύ λογικό να μην υπάρχει θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για χώρες με την οικονομία της Σλοβακίας. Εφ’ όσον λοιπόν η Ελλάδα έδειξε έμπρακτα την κατανόησή της στην ένταξη της Σλοβακίας που έγινε εν πολλοίς με πολιτικά κριτήρια τώρα είναι η σειρά της Σλοβακίας να δείξει την αλληλεγγύη της για να εισπράξει τους υψηλότατους τόκους από τα δάνεια τα οποία θα δώσει.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γνωρίζει κανείς αν υπάρχει οικονομική μελέτη σχετικά με τα πόσα κερδίζουμε λόγω της συμμετοχής μας στην Ε.Ε. και πόσα χάνουμε >?
    Ακούμε συνέχεια για επιδοτήσεις και χρήμα που μας δίνουν αλλά δεν μας λέει κανείς τι χάνουμε απο την άλωση του εμπορίου μας και τις αναγκαστικές εισαγωγές καθώς και τις διάφορες ποσοστώσεις με κραυγαλέα του γάλακτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η Σλοβακία και η Κροατία είναι τα παραρτήματα της Γερμανικού ράιχ , επειδή δεν μπορεί η Μέρκελ να πει άλλο πολλά, τα λέει το μαριονεττάκι της!

    Όσο για την βοήθεια έχουν δίκιο και εγώ δεν θα ήθελα να τους βοηθήσω σε περίπτωση αν αυτοί έκαναν τις δίκες μας κομπίνες.

    Εεεε πάρετε το χαμπάρι η Ευρωπαϊκή ένωση πάει προς διάλυση, τουλάχιστον να προλάβουμε να βγούμε από την κρίση! Αυτό που γίνετε σήμερα θα ξαναγίνει δεν θα αφήσουν την Ευρώπη να δυναμώσει αφού μέχρι τώρα ούτε ευρωπαϊκός στρατός, ούτε κοινή εξωτερική πολιτική υπάρχει είναι ζήτημα χρόνου, τα εγγλεζάκια είναι το προτεκτοράτο της Αμερικής, οι μικρές μουσουλμανικές χώρες της Τουρκίας, οι σκανδιναβοί ζουν σε άλλο πλανήτη, η Ολλανδία καθαρά εβραϊκή, η Γερμανία άγριο αρπακτικό με δίψα για εξουσία και έλεγχο, η Ιταλία παράδεισος εγκληματιών, Βούλγαρη πουλημένα τομάρια όπου φυσά ο άνεμος, Βέλγιο έτυμο να διαλυθεί στα δυο και μια Γάλλια που τρέχει να φτάσει την Γερμανία ε πολύ θέλει;

    Που πας ξεβράκωτος στα αγγούρια;
    Θεόφιλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ Κωνσταντίνο

    Τα χρήματα που πήραμε συνολικά από την ΕΟΚ/ΕΕ με τρία ΚΠΣ είναι περίπου € 60 δισ. Χάσαμε από αβελτηρία και από πρόστιμα περίπου € 20 δισ., τα οποία αν είχαμε πάρει, η συνολική βοήθεια από τα τρία ΚΠΣ θα ήταν χονδρικώς € 80 δισ. Δεν ξέρω αν μέσα σ' αυτά είναι και τα ΜΟΠ.
    Το πόσα χάνουμε από την άλωση του εμπορίου μας, είναι μάλλον δύσκολο να προσδιορισθεί (εγώ δεν ξέρω καμμία τέτοια μελέτη να έχει γίνει ποτέ), δεδομένου ότι το εμπόριό μας θα ήταν και εξάρτηση της παραγωγής. Η παραγωγική διαδικασία στην Ελλάδα έχει δραματική υποχώρηση τα τελευταία 30 χρόνια, διαρθρωτικές αλλαγές δεν έγιναν, η δε βιομηχανική/βιοτεχνική παραγωγή σχεδόν μηδενίστηκε.

    Επίσης, το πόσα πήραμε δεν λέει τίποτε, αν δεν μάθουμε τι τα κάναμε (κάνανε); Έγιναν επιδοτήσεις για 4 Χ 4 και ζωή στα μπουζούκια, ή εκσυγχρονίστηκε καμιά κτηνοτροφική μονάδα; Σίγουρα το δεύτερο δεν έγινε, ή πάρα πολύ περιορισμένα.
    Μήπως πολλές επιδοτήσεις δεν έφθασαν καν στον προορισμό τους, παρά φαγώθηκαν από επιτηδείους κι έγιναν κότερα και βίλες;

    Βλέπεις, κάπως δύσκολα απαντάτε το ερώτημά σου, διότι δεν αρκεί μία ξερή μελέτη με αριθμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αυτό θα πεί αξιοπρέπεια.....
    Δεν έκανε καμμιά δήλωση ο άνθρωπος του στύλ"τιτανικός" και άλλες μπούρδες.Άσχετα άν η χώρα του βρίσκεται σε εξαιρετικά οικονομικά χάλια(βλέπε πίνακες ΕΕ),αυτός ισχυρίζεται 'οτι μας δανείζει.
    Αυτή είναι η μία όψη.Η άλλη είναι αυτή που σύμφωνα με την παριμοία λέει"Έκανε και η μύγα κvλο και έhese τον κόσμο όλο"...
    Λοιπόν μάλλον θα πρέπει να κόψουμε την φόρα των πρώην ανατολικών ,τους οποίους ακόμα και τώρα πληρώνουμε,γιατί η βοήθεια που τους δόθηκε αναλογικά με την δική μας υπήρξε τεράστια.Αντί εθγνωμοσύνης τώρα έχουμε επικρίσεις(μέχρι ένα βαθμό δικαιολογημένες) αλλά μέχρι εκεί.Δεν θα βγούν και απο πάνω χώρες όπως η Σλοβακία και η Βουλγαρία, της οποίας(Βουλγαρίας)οι επαίτες έχουν κατακλύσει την βόρειο Ελλάδα και μέχρι την περιοχή της Λάρισας....Έλεος κα΄ποιος να τους κόψει την φόρα...γιατί μετά την πτώση πάντα έρχεται η ανόρθωση...Νά΄σται σίγουροι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εχουν δικαιο αλλα δεν τα λενε ολα. Εχουνε παρει πολλα λευτα απο την ΕΕ στην διαδικασια της ενταξης και μετα.
    Το θεμα ειναι οτι εαν εμεις δεν καθαρισουμε απο μεσα θα μας χτυπανε απ'εξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Fico-fico άκου όνομα !!!Και ;; μας πιάνει ένα συν κρυο οταν ο φίκο-φικο μιλάει για μας.Σε ποιά γλώσσα αλήθεια ;;Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κι εγώ, ο "φτωχός τω πνεύματι", τόσα χρόνια τώρα προσπαθούσα να καταλάβω για ποιό λόγο,οι δενδροκαλλιεργητές και οι αμπελουργοί μας,δέχθηκαν,έναντι ευτελούς τιμήματος,από την ΕΕ, να "ξεπατώσουν" τα δένδρα τους, να "ξερριζώσουν" τα κλήματά τους...Πού να τόξεραν οι δυστυχείς ότι ταυτόχρονα "ξεπάτωναν"και "ξερρίζωναν" την Εθνική τους ταυτότητα και τιμή!
    Κρατερός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σα να μου φαίνεται οτι κοντεύει η "Ενωμένη Ευρώπη" να θυμίζει την "ελληνοτουρκική φιλία". Φέτος πια δεν έχανε ευκαιρία να καταδείξει το "ενωτικό της πνεύμα"! Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.