20/5/10

«Βραχυκύκλωμα» στον πετρελαιαγωγό

Τον εκνευρισμό του Ρώσου πρωθυπουργού, Βλ. Πούτιν, μετέφερε χτες ο πρέσβης της Ρωσίας στον Γ. Μανιάτη για τη στάση της βουλγαρικής κυβέρνησης, που ζήτησε άλλους 6 μήνες παράταση για να εκπονήσει νέα περιβαλλοντική μελέτη για τον αγωγό
Στα... χαρτιά απ’ ό,τι φαίνεται θα μείνει το «πολυθρύλητο» έργο του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, καθώς χθες ο Ρώσος πρέσβης μετέφερε στον υφυπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτη την έντονη ενόχληση του πρωθυπουργού Βλ. Πούτιν αναφορικά με τη νέα... κωλυσιεργία των Βούλγαρων.

Χθες ο κ. Μανιάτης δέχτηκε τον πρέσβη Vl. I. Chkhikvishivili, ο οποίος, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, μετέφερε τον εκνευρισμό του κ. Πούτιν για τη στάση της βουλγαρικής κυβέρνησης, η οποία τώρα ζητά άλλους έξι μήνες παράταση προκειμένου να εκπονήσει νέα περιβαλλοντική μελέτη για τον αγωγό. Μάλιστα, λένε πηγές, ότι στην πρόσφατη συνάντηση του κ. Πούτιν με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπ. Μπορίσοφ, ο πρώτος τον κάλεσε εκνευρισμένος να απαντήσει με ένα «ναι» ή ένα «όχι» για το αν θέλουν τον αγωγό.

Πηγές αναφέρουν ότι ο Ρώσος πρέσβης με έμμεσο τρόπο έδειξε την πρόθεση της χώρας του να προχωρήσει τελικά τον πετρελαιαγωγό -αν και με μεγαλύτερο κόστος και περισσότερο χρόνο- Σαμψούντα-Τσεϊχάν. Στην περίπτωση που οι Βούλγαροι αλλάξουν στάση τότε ο «Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη» θα λειτουργήσει ως συνοδευτικό έργο.

Πρωτοβουλίες
Ο κ. Μανιάτης, κατά τις ίδιες πηγές, εξέφρασε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να «τρέξει» το έργο και να αναλάβει πρωτοβουλίες. Μάλιστα θα καλέσει στις 25 Μαΐου τους Βούλγαρους ώστε να συζητήσουν τις περιβαλλοντικές διαστάσεις του έργου.

Υπενθυμίζεται πως πριν από περίπου μία εβδομάδα ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Σ. Σμάτκο είχε προαναγγείλει εμμέσως πλην σαφώς την ακύρωση του έργου. «Eξετάζεται η συγχώνευση των δύο ανταγωνιστικών αγωγών Σαμψούντα-Τσεϊχάν και Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, καθώς ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη ουσιαστικά έχει σταματήσει να εξελίσσεται ως πρόγραμμα με υπαιτιότητα της Βουλγαρίας». Η δήλωση αυτή είχε γίνει κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου Ντ. Μεντβέντεφ στην Τουρκία και ο κ. Σμάτκο είχε επιρρίψει ευθύνες στη Βουλγαρία.

Εξάλλου, ο Ελληνας υφυπουργός και ο Ρώσος πρέσβης συζήτησαν και το θέμα του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου South Stream. Η ρωσική πλευρά ενημέρωσε για την πορεία σύναψης των αναγκαίων διακρατικών συμφωνιών της με τα ενδιαφερόμενα μέρη και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το έργο θα μπει στο τελικό στάδιο σύμφωνα με τις προβλέψεις.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
ckolonas@pegasus.gr
ΕΘΝΟΣ

10 σχόλια:

  1. Απο μικρή αιτία απο την Βουλγαρία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΣΤΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΠΟΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ- ΘΥΜΑΜΑΙ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ ΔΕΝ ΑΦΗΝΑΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΙΚΟΙΤΑΖΑΝ ΟΙ ΤΕΛΩΝΙΑΚΟΙ ΝΑ ΑΡΠΑΞΟΥΝ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ.
    ΕΓΙΝΑΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ
    ΕΓΙΝΑΝ ΦΙΛΟΙ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ
    ΕΓΙΝΑΝ ΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ
    ΕΓΙΝΑΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΦΙΛΟΙ...
    ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΣΤΟ ΕΓΓΥΣ ΜΕΛΛΟΝ ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπάρχει και η εναλλακτική της Ανατολικής Θράκης μέσω Τουρκίας με κατάληξη την Αλεξανδρούπολη αν δεν θέλουν οι Βούλγαροι που δεν έχει και μεγάλα υψόμετρα. Το πρόβλημα δεν είναι αν ο Πούτιν είναι «εκνευρισμένος» με τους Βουλγάρους η οποία είδηση φυσικά είναι καθαρά επικοινωνιακός «θυμός». Αν κανείς έχει στοιχειώδεις τεχνικές γνώσεις γνωρίζει ότι το μικρότερο πρόβλημα είναι η ψυχολογική κατάσταση του κυρίου Πούτιν εν συγκρίσει με το πραγματικά μεγάλο πρόβλημα της οικονομικής βιωσιμότητας του Σαμψούντα – Τσεϊχάν διότι είναι ακριβότερος στην λειτουργία του εξ αιτίας του υψομέτρου που πρέπει να υπερπηδήσει το αργό πετρέλαιο (το οποίο είναι παχύρευστο) ενώ ταυτόχρονα η Ρωσία θέλει γεωστρατηγικά να απεξαρτηθεί από τις διαθέσεις της Τουρκίας. Άσχετα από την «στρατηγική σχέση» που ζήτησε ο πρόεδρος Μεντβέντεφ στην πρόσφατη επίσκεψή του δεν μπορεί να έχει μονοδιάστατες σχέσεις η Ρωσία με την Τουρκία. Και ένα έργο που θα ξεκινά από τα παράλια της Τουρκίας είτε στην βόρεια Ανατολία είτε στην Ανατολική Θράκη πάντα θα έχει την Τουρκία σαν προνομιακό εταίρο κάτι που ξεκάθαρα δεν θέλουν οι Ρώσοι άσχετα αν δεν το λένε δημόσια. Έχουν διδαχθεί με το σκληρό τρόπο από την «αδελφή χώρα» Ουκρανία την λαϊκή ρήση «ποτέ δεν βάζουμε όλα τα αυγά σε ένα καλάθι». Η Ρωσία θέλει να διαφοροποιήσει όλες τις διοδεύσεις των πρώτων υλών της. Φυσικά άμεση σχέση με αυτά τα παιχνίδια δεν έχουμε για να μπορούμε να επηρεάσουμε τις καταστάσεις ουσιαστικά αλλά καλό είναι να βλέπουμε πως παίζουν το παιχνίδι των πιέσεων οι ρώσοι για να διδασκόμαστε. Φυσικά εμείς έχουμε κάθε λόγο να θέλουμε την λειτουργία του αγωγού σε ελληνικό έδαφος για να πληρωνόμαστε «τα περαστικά» που είναι ουκ ολίγα εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν και πλήθος από άλλα ωφελήματα. Τώρα για τους Βουλγάρους τι να πω… Ας ανατρέξουν στην ιστορία τους μόλις στα 1878 για να δουν ποιος ήταν ο ρόλος της Ρωσίας στην ίδια την ύπαρξη της Βουλγαρίας. Αν τους χαλάει αυτή η ιστορική σχέση που έχουν σαν έθνος με την Ρωσία… ε! ας κάνουν και καμιά ομαδική ψυχανάλυση για να το ξεπεράσουν.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 20 Μαΐου 2010 1:19 μ.μ.

    Λίπασμα θα γίνουν και αυτοί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι Βουλγαροι είναι τουρανικής προέλευσης και κατασκευής.
    Είναι πρωταξάδερφα των Τούρκων. Δεν είναι σλάβοι. Απόχτησαν με το ζόρι σλαυικά ονόματα.
    Αν τελικά ο αγωγός πάει στον κάλαθο της ιστορίας, οι Ρώσοι θα βρεθούν για άλλη μια φορά να εξαρτώνται 100% από τους Τούρκους για τις εξαγωγές στη Μεσόγειο. Ακόμη μια φορά θα αναπνέουν από ένα σωλήνα που θα περνάει από τα χέρια των Οθωμανών.
    Θα φανεί πως θα το παίξουν οι Τούρκοι το παιχνίδι.
    Ελπίζω να χαλάσουν εσωτερικά οι ισορροπίες τους και να κάνουν το λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν φταιει ο Βουλγαρικος λαος για την καθυστερηση της συμβασης.
    Φταιει αποκλειστικα και μονο η αμερικανοδουλη ηγεσια της που δε διαφερει σε τιποτα απο τον Τζεφρυ....
    Μονο που οτι κι αν κανουν οι ΗΠΑ θα το χασουν κι αυτο το παιχνιδι μετα την Ουκρανια και τη Γεωργια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εκτουρκίζονται τα βαλκάνια,αφού πρώτα αμερικανοποιήθηκαν βέβαια,ήταν όντως επικίνδυνος ο Καραμανλής.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τουρκοι και Αμερικανοι πιεζουν την βουλγαρικη κυβερνηση μεσω της ισχυρης τουρκομουσουλμανικης μειονοτητας,να μην γινει ο αγωγος ωστε να βρεθουν οι ρωσοι αναγκασμενοι να εξαρτηθουν απο την τουρκια.Σε πολλα ταμπλω παιζει ο νταβουτογλου και καπου θα την πατησει.Υπομονη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΨΑΞΤΕ ΛΙΓΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟΝ BORISOV. ΘΑ ΕΚΠΛΑΓΕΙΤΕ...ΞΕΡΕΤΕ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥ ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΥΣ ΚΙ' ΑΥΤΟΣ. ΘΑ ΤΟΝ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΚΙΠΑΧ.

    ΑΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.