5/5/10

Άγνωστος παραμένει ο σκοπός του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τον ειρηνικό ή όχι χαρακτήρα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τον ειρηνικό ή όχι χαρακτήρα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, δήλωσε σήμερα ο γενικός της διευθυντής Γιουκίγια Αμάνο, κατά τη διάσκεψη αναθεώρησης της Συνθήκης για τη μη διάδοση των Πυρηνικών (ΤΝP).

«Στην περίπτωση του Ιράν, η Υπηρεσία εξακολουθεί να διεξάγει ελέγχους για να διασφαλίσει ότι τα δηλωθέντα πυρηνικά υλικά δεν θα χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς», δήλωσε ο Γιουκίγια Αμάνο.

Αλλά η ΙΑΕΑ «δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ότι όλα τα πυρηνικά υλικά χρησιμοποιούνται με ειρηνικό τρόπο, γιατί το Ιράν δεν συνεργάζεται όπως θα έπρεπε», πρόσθεσε.

Η ΙΑΕΑ πρότεινε, τον Οκτώβριο να της παραδώσει το Ιράν, ως χειρονομία καλής θέλησης, το 70% του χαμηλού εμπλουτισμού ουρανίου του για την μετατροπή του, στη Ρωσία και τη Γαλλία, σε καύσιμο εμπλουτισμένο κατά 20%, το οποίο η Τεχεράνη λέει ότι έχει ανάγκη για τον αντιδραστήρα της για την ιατρική έρευνα.

Επικαλούμενη την «έλλειψη εμπιστοσύνης» η Τεχεράνη απέρριψε την πρόταση και πρότεινε την ταυτόχρονη ανταλλαγή καυσίμων στο έδαφός της και σε μικρότερες ποσότητες, όμως αυτή η αντιπρόταση απορρίφθηκε από τους Δυτικούς.

Οι τελευταίοι κατηγορούν το Ιράν ότι επιδιώκει να αποκτήσει μυστικά πυρηνικό όπλο, ενώ η Τεχεράνη λέει ότι το πρόγραμμά της εμπλουτισμού ουρανίου είναι αποκλειστικά πολιτικό.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.