22/5/10

Γιώργος κατά Αγκυρας και κυβέρνησης

«ΣΕ ΑΥΞΗΣΗ της έντασης, και μικρότερα ή μεγαλύτερα επεισόδια, μας πάει η σημερινή πολιτική»

Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ
Τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας είναι δεδομένα και αδιαπραγμάτευτα, η Αγκυρα οφείλει να τα σέβεται, δήλωσε χθες ο Γ. Παπανδρέου.

Παράλληλα:
- Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχασε πολύτιμες και ιστορικές ευκαιρίες να αποκλιμακώσει την ένταση με την Τουρκία και ότι η πολιτική της θα οδηγεί σε συνεχώς μικρότερα ή μεγαλύτερα επεισόδια.

- Υπαραμύνθηκε της πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής του, είχε και σχέδιο για την αποκλιμάκωση της έντασης, και χρονοδιάγραμμα για την επίλυση του θέματος της υφαλοκρηπίδας, που θα ερχόταν για αξιολόγηση στην Ε.Ε. το 2004.

- Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του συντονιστικού οργάνου, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε ότι το χθεσινό επεισόδιο έχει τις ρίζες του στις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας. Αφού επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε το Ελσίνκι για την αποκλιμάκωση της έντασης, πρόσθεσε ότι «υπάρχει κίνδυνος επιδιαιτησίας με τις ΗΠΑ ή άλλες χώρες. Σε αυτή την περίπτωση κυριαρχεί δυστυχώς το δίκαιο του ισχυρού».

Επέκρινε την πολιτική της κυβέρνησης και υπεραμύνθηκε εκείνης του ΠΑΣΟΚ, για τα ελληνοτουρκικά, ο Γ. Παπανδρέου

«Αύξηση έντασης»
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενημερώθηκε για το επεισόδιο από τον υπουργό Αμυνας Β. Μεϊμαράκη. Στη συνέχεια συγκάλεσε σύσκεψη στο γραφείο του με συνεργάτες του και κομματικά στελέχη. Αμέσως μετά τόνισε:

«Η Τουρκία οφείλει να λειτουργεί στα πλαίσια της καλής γειτονίας αλλά και ως υποψήφιο μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, με τις αρχές και τις πρακτικές των μελών της Ε.Ε.

* Η σημερινή πολιτική της κυβέρνησης του κ. Καραμανλή, χωρίς συνεχή εγρήγορση και στρατηγική στο πλαίσιο της Ε.Ε., θα μας πάει σε μικρότερα ή μεγαλύτερα επεισόδια που θα οδηγούν συνεχώς στην αύξηση της έντασης μεταξύ μας.

* Ανησυχούμε για την πορεία της εξωτερικής μας πολιτικής, για τα συμφέροντα της χώρας μας και περιμένουμε την άμεση ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης, των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, αλλά και των οργάνων της Ε.Ε. από την ελληνική κυβέρνηση. Περιμένουμε, να υπερασπιστεί άμεσα τα δίκαιά μας, αλλά δυστυχώς καθυστερεί στις αντιδράσεις της. Ας αφήσει την αδράνεια και ας πάρει πρωτοβουλίες πριν είναι αργά. Θέλω να συστήσω προς όλους το σημερινό επεισόδιο να αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία και υπευθυνότητα. Να μην οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση».

Απάντηση
Η κυβέρνηση δεν έκρυψε την ενόχλησή της από τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. «Από τον κύριο Παπανδρέου, που θήτευσε περί τα 10 χρόνια στο υπουργείο Εξωτερικών, θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη υπευθυνότητα σε ένα τέτοιο θέμα, το οποίο μόνο για κομματική εκμετάλλευση δεν προσφέρεται», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος από το Παρίσι.

* Αργά το βράδυ τηλεφώνησε στον Γ. Παπανδρέου και η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/05/2006

2 σχόλια:

  1. Ξεχασατε να βαλετε το καλυτερο. Τις προεκλογικες δηλωσεις του, οπου ελεγε πως θα ειναι "σκληρος με την Τουρκια το Δεκεμβριο και πως δεν απεμπολει το βετο".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.