8/5/10

Τέλος παιγνιδιού για την Ελλάδα

Του Paul Krugman
Την άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, εκφράζει ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, με άρθρο του στο μπλογκ των New York Times, στο οποίο μεταξύ άλλων σημειώνει ότι η χώρα έχει αρχίσει να μοιάζει με την Αργεντινή το 2001

Πολλοί σχολιαστές πιστεύουν τώρα ότι η Ελλάδα θα αναδιαρθρώσει τελικά το χρέος της – κάτι που σημαίνει ότι θα αρνηθεί ένα μέρος του. Συμφωνώ. Αλλά τα επιχειρήματα φαίνεται ότι σε αυτό σημείο στερεύουν. Λάθος.

Στην ουσία, η κοινή εκτίμηση πως η Ελλάδα θα καταλήξει σε στάση πληρωμών, είναι πιθανόν υπερβολικά αισιόδοξη. Εχω την αίσθηση ότι η Ελλάδα στο τέλος θα εγκαταλείψει και το ευρώ.

Ηδη, ο συλλογισμός μου έχει διαφανεί: ακόμη και με την αναδιάρθρωση του χρέους, η Ελλάδα θα έχει σοβαρά προβλήματα, παγιδευμένη σε πρόγραμμα λιτότητας, ώστε να καλύψει απλώς το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να μειώσει την ανάγκη για μέτρα λιτότητας θα ήταν κάτι που βοήθησε στην ανάπτυξη της οικονομίας ή τουλάχιστον δεν ώθησε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Κάτι που θα μείωνε τα οικονομικά βάρη· θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τα έσοδα, περιορίζοντας τα μέτρα κατά των φορολογούμενων.

Αλλά ο μόνος δρόμος προς την οικονομική ανάπτυξη είναι η αύξηση των εξαγωγών – που μπορεί να επιτευχθεί μόνον εάν μειωθούν δραστικά το ελληνικό κόστος και οι τιμές, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Εάν η Ελλάδα ήταν μια συμπαγής κοινωνία με σύστημα συλλογικής ρύθμισης των μισθών, ένα είδος Αυστρίας στο Αιγαίο, θα ήταν πιθανό να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, μέσω μιας συλλογικά συμφωνημένης μείωσης των μισθών – μέσω μιας «εσωτερικής υποτίμησης».

Αλλά, όπως δείχνουν τα θλιβερά γεγονότα του σήμερα, δεν είναι.

Η εναλλακτική οδός είναι η υποτίμηση – που σημαίνει εγκατάλειψη του ευρώ.

Οποιαδήποτε αναγγελία των σχεδίων εξόδου από την Ευρωζώνη, όπως σημειώνει ο οικονομολόγος Μπάρι Αϊχενγκριν, θα σήμαινε την καταστροφή των τραπεζών. Για τον ίδιο λόγο, οποιοσδήποτε υπαινιγμός από εξωτερικούς παράγοντες, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για την ύπαρξη αυτής της εναλλακτικής θα πυροδοτούσε θεαματική επίθεση στις ελληνικές τράπεζες και συνεπώς δεν μπορεί να γίνει. Ουσιαστικά, δεν πρέπει να θίγουμε το θέμα.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμβεί. Η Ελλάδα έχει ήδη αρχίσει να μοιάζει με την Αργεντινή το 2001.

Για να είμαι σαφής, δεν πρόκειται για μια εναλλακτική αντί της αναδιάρθρωσης οδό· είναι κάτι που ενδέχεται να απαιτηθεί πέρα από την αναδιάρθρωση, προκειμένου να καταστεί εφικτή η δημοσιονομική προσαρμογή.

Ελπίζω ότι κάπου, βαθιά στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, οι άνθρωποι σκέφτονται το αδιανόητο. Διότι αυτή η φριχτή έκβαση έχει αρχίσει να μοιάζει καλύτερη από άλλες πιθανές.
Καθημερινη

8 σχόλια:

  1. Την άποψη ότι ο Κρούγκμαν πρέπει να εγκαταλείψει τις αναλύσεις του για την χώρα μας και τις απόψεις να τις βάλει εκεί που ξέρει - ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν πλήρως εναρμονισμένος με τους άλλους οικονομικούς τρομοκράτες προτείνουν λύσεις σε πρόβλημα που αγνοούν (δεν είναι δυνατόν από ένα γραφείο στη νέα Υόρκη να γνωρίζει τις δυνατότητες – τα προβλήματα και τα ανοίγματα της ελληνικής οικονομίας – άρα λέει μπαρούφες νομπελιστριών διαστάσεων )
    Προτείνω οι νομπελίστες – και άλλες εξέχουσες προσωπικότητες να ηγηθούν μια εκστρατείας –σταυροφορίας ενάντια στην οικονομική τρομοκρατία που ασκείτε σε χώρες και προκαλούν αβάστακτο πόνο στους λαούς
    Να βρεθούν όλοι αυτοί που βάζουν βόμβες στην ευημερία – πυροβολούν την ειρήνη και στοχεύουν τους πολίτες .
    Να πάθουν ότι παθαίνουν και οι άλλοι τρομοκράτες – να κλειστούν χωρίς δίκη στο Γκουανταναμο – εφόσον δεν κρεμαστούν επιτόπου .


    Εμπρός της γης οι νομπελίστες !!!

    Κίσινγκερ-Βαλέσα και άλλα παιδιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι, Κύριε Κρούγκμαν, αφού είστε νομπελίστας, τα ξέρετε καλά.
    "Τα νούμερα δεν βγαίνουν" εν ολίγοις.
    Απο τι έχομε καταλάβει όλοι, όμως, στην ίδια οδυνηρή κατάσταση βρίσκονται άλλες 170 χώρες, και δεν φαίνεται να σας αποσχολεί.
    Συνεπώς η στιγμαία ανάλυση και στοιχειοθέτηση των τωρινών προβλήματων της Ελλάδος αποτελεί casus belli, η τουλάχιστον προβοκάτσια, μιά και γνωρίζετε εξίσου καλά τις συμπεριφορές τών λεγομένων "αγορών".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και πάλι στόχος γίνεται το ευρώ, δηλαδή η άνευ όρων επικράτηση της αμερικανοκρατίας.
    Α) Αλλά ας μας εξηγήσει κάποιος:
    1. Πώς μπόρεσαν οι ΗΠΑ να βάλουν τη μηχανή τους να κόψει δισεκατομμύρια
    δολάρια και να τα διοχετεύσουν στη διεθνή αγορά και να τα νομιμοποιήσουν ως ισότιμα, χωρίς όχληση καμιά- από τους εταίρους μας στην ΕΕ; Τουναντίον, απέκτησαν υψηλότερη ισχύ ως προς το ευρώ. Τι σημαίνει αυτό; Δεν σημαίνει εξαγωγή του χρέους των ΗΠΑ και φόρτωμα στους δικούς μας ώμους;?
    2. Γιατί τότε δεν κόβει και η ΕΚΤ ευρώ;
    3. Και πώς γίνεται, να μιλάμε για ανοιχτές αγορές, και να μην μπορούμε να δανειστούμε οι Έλληνες από την Κίνα, λόγου χάριν, απ΄ όπου δανείζονται και οι ΗΠΑ? Πώς τότε τους δώσουμε το λιμάνι ;
    Β). Το πολιτικό ζήτημα που συνάπτεται με τα ερωτήματα αυτά είναι εκείνο που πρέπει να διερευνηθεί ως η αιτία της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη, αλλά και του Νέου δρόμου που πρέπει να χαράξει η Ευρώπη για την υπέρβασή της.
    Γ) Η συζήτηση του θέματος με τους ευρωπαϊκούς λαούς και τις ηγεσίες κάθε χώρας (πολιτικές, οικονομικές, πνευματικές)- με όσους δεν μήδισαν στη Νεα Τάξη και πιστεύουν ακόμα στην Ευρώπη- είναι ζήτημα άμεσης προτεραιότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το πρόβλημα είναι ότι στην συνολική παραγωγικότητα της οικονομίας συνυπολογίζεται και η παραγωγικότητα του δημοσίου τομέα (δεν μπορεί να γίνει και αλλιώς) όπου τα νούμερα που εξετάζει κάποιος οικονομολόγος εκ του μακρόθεν είναι όντως τραγικά. Πρέπει να υπάρξει ανακατανομή μισθών στον δημόσιο τομέα με υπολογισμό ξανά απ’ την αρχή της παραγόμενης εργασίας αλλά σαν βάση θα πρέπει να παρθεί η παραγωγικότητα και το μισθολογικό κόστος του ιδιωτικού τομέα και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα από ξένους αμερόληπτους εμπειρογνώμονες (στο μνημόνιο που υπογράφηκε αναφέρεται αυτή η πρόθεση υπολογισμού νέου μισθολογίου στο δημόσιο άμεσα). Μόνο αυτό θα φέρει ισορροπία στην φορολογική ύλη και στο μισθολογικό κόστος λειτουργίας του κράτους. Αλλά από αυτή την αξιολόγηση δεν πρέπει να υπάρξουν κάστες (π.χ. υπάλληλοι της Βουλής) που θα ξεφύγουν. Σε όλους μας πρέπει να μετρηθεί ο λόγος παραγόμενου προϊόντος προς το μισθολογικό κόστος της εργασίας μας με διεθνή στάνταρ και όρους ανοιχτής αγοράς. Αν συμβεί αυτό ο κος Κρούγκμαν στο μέλλον δεν θα χρειάζεται να μιλάει για Αυστρία του Αιγαίου αλλά ίσως να χρειαστεί να χρησιμοποιεί τον όρο «Ελλάδα της Κεντρικής Ευρώπης». Και επιτέλους να σταματήσει αυτό το παραμύθι όπου θεωρούμε τους εαυτούς μας ιθαγενείς. Δεν είμαστε τίποτα περισσότερο ή τίποτα λιγότερο από μια χώρα της Ευρώπης με τον πολιτισμό μας με τις αξίες μας αλλά δεν είμαστε και οι κανίβαλοι που δεν μπορούμε να καταλάβουμε δυο λογικά πράγματα. Ιδίως αν αυτά τα πράγματα υπαγορεύονται από την ανάγκη στοιχειώδους κοινωνικής δικαιοσύνης. Ας μην εκπέμπουμε άλλο αυτή την ανόητη εικόνα όπου υπερασπιζόμαστε δήθεν κεκτημένα. Έναντι ποιου άραγε;-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο κος Κρούγκμαν κάνει μια σειρά παραδοχών για να «χτίσει» την άποψή του. Άλλες από αυτές τις παραδοχές είναι σωστές άλλες είναι λάθος αλλά ο βασικός σκοπός του κου Κρούγκμαν είναι να υποστηρίξει μια πολιτική και όχι οικονομική θέση δηλαδή την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και μάλιστα με τον τρόπο που θα γίνει αν ακολουθήσουμε τις συμβουλές του ίσως να καταλήξουμε τελικά και σε έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ας δούμε λοιπόν την βασική παραδοχή του κυρίου αυτού. Η βασική του παραδοχή είναι πως το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας. Πολύ σωστά και για την δική μου αντίληψη αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Αλλά εδώ έχουμε κάποιες πραγματικότητες. Αυτές οι πραγματικότητες είναι ότι παρά το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας αυτή την στιγμή υπάρχουν ελληνικές επιχειρήσεις που παράγουν και εξάγουν στην Ευρώπη και στον Κόσμο. Άρα το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας υπάρχει μεν. Είναι ασφαλώς πρόβλημα διαδεδομένο και ως εκ τούτου έχουμε χαμηλές οικονομικές επιδόσεις αλλά εφ’ όσον υπάρχουν επιχειρήσεις που εξάγουν σημαίνει πως δεν είναι τόσο απόλυτη η διάσταση του προβλήματος ώστε να επιβάλλει μέτρα «καμένης γης». Μια έξοδος από το ευρώ σημαίνει δραχμοποίηση των καταθέσεων του έλληνα που εργάζεται στο δημόσιο το οποίο δημιούργησε το πρόβλημα του χρέους αλλά και του έλληνα που εργάστηκε στην Χ κερδοφόρα επιχείρηση που κάνει εξαγωγές και συνέβαλλε θετικά μέσω της εργασίας του στα έσοδα αυτού του κράτους. Φυσικά δραχμοποίηση σημαίνει πτώση της ισοτιμίας της δραχμής στην προσπάθεια αύξησης της ανταγωνιστικότητας με αποτέλεσμα η εργασία αυτού που εργάστηκε σε μια επιτυχημένη επιχείρηση και αυτού που εργάστηκε στο δημόσιο το οποίο ουσιαστικά φαλίρισε να περικοπούν στο ίδιο ποσοστό. Αυτό ποιος μπορεί να το θεωρήσει κοινωνικά δίκαιο; Αλλά υπάρχουν και άλλες καθαρά οικονομικές επιπτώσεις που δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο μια ανάκαμψη διότι και οι επιχειρήσεις που θα μπορούσαν στο άμεσο μέλλον να λειτουργήσουν σαν αναπτυξιακές μηχανές θα υποστούν τεράστιες συνέπειες με την δραχμοποίηση. Αλλά ας το πάρουμε αλλιώς το θέμα. Έστω ότι το εργατικό κόστος είναι υψηλό στην Ελλάδα και γι’ αυτό έχουμε το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας. Άρα για να είμαστε ανταγωνιστικοί θα πρέπει να έχουμε χαμηλότερο εργατικό κόστος από τους ανταγωνιστές μας. Ποιοι είναι οι ανταγωνιστές μας; Μήπως θα πρέπει να έχουμε το εργατικό κόστος της Τουρκίας; Μήπως θα πρέπει να έχουμε το εργατικό κόστος της Βουλγαρίας; Μήπως θα πρέπει να έχουμε το εργατικό κόστος της Ρουμανίας; Μήπως θα πρέπει να έχουμε το εργατικό κόστος της Ουκρανίας; Μήπως τέλος θα πρέπει να έχουμε το εργατικό κόστος της Ρωσίας; Υπ’ όψιν στην Ρωσία υπάρχουν άνθρωποι από την Κεντρική Ασία που δουλεύουν για 50 ευρώ το μήνα ανασφάλιστοι. Λοιπόν ποιο θα πρέπει να είναι το εργατικό κόστος το οποίο θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί με υποτίμηση; Όχι, το πρόβλημα δεν είναι το εργατικό κόστος διότι αν ήταν αυτό αυτή την στιγμή που μιλάμε θα είχαμε γεμίσει με γερμανικές βιομηχανίες διότι σε απόλυτες τιμές ο γερμανός εργαζόμενος στοιχίζει περίπου τα διπλά στον εργοδότη του για την ίδια ποιότητα εργασίας απ’ ότι ο έλληνας εργαζόμενος.

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητε Ελευθεριε Β. Εξηγησε μου σε παρακαλω κατι που δεν καταλαβα στο σχολιο σου.Αφου ο Γερμανος εργαζομενος κοστιζει τα διπλα στην εργοδοσια του απο οτι ο Ελληνας,γιατι θα γεμιζαμε Γερμανικες επιχειρησεις και οχι Ελληνικες που θα ειχαν το μισο κοστος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κύριε Νομπελίστα
    δεν έχω τις πολλές γνώσεις, αλλά γραφή και ανάγνωση ξέρω, και επίσης και επικοινωνία με την Αμερική έχω, Πως ξεκίνησε η οικονομική κρίση και απο που? Μόλις χθες μου είπαν οτι οι δουλειές στην Ν.Υ έχουν πέσει στο 20% απο πέρυσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. τον δώσανε οι εβραίοι σιωνιστές ένα νόμπελ για να θεωρήται ο καταλληλότερος έτσι ώστε να έχει πέραση στον κόσμο και από κει και πέρα λέει ότι τον διατάξουν να πει εξυπηρετώντας έτσι τα συμφέροντας τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.