18/5/10

«Αρχίζουν τα παζαρέματα γύρω από τα νερά του Αιγαίου».

«Η πλέον σημαντική εξέλιξη είναι το θέμα του εκ νέου προσδιορισμού των χωρικών υδάτων του Αιγαίου» γράφει στο άρθρο του ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος Mehmet Ali Birand στην εφημερίδα Posta, με τίτλο «Αρχίζουν τα παζαρέματα γύρω από τα νερά του Αιγαίου».

Αυτοί, οι οποίοι αναφέρουν πως οι συνομιλίες της Αθήνας δεν έφεραν κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα, προβαίνουν σε αδικίες. Διότι ακόμη και οι συμφωνίες που υπογράφηκαν να είναι μισογεμάτες, το υπόλοιπο μισό ανοίγει το δρόμο της οικονομίας. Πιο σημαντικό ακόμη είναι ότι θα αρχίσει τις προσεχείς εβδομάδες και η χάραξη εκ νέου των χωρικών υδάτων των δύο χωρών. Εάν το θέμα αυτό διευθετηθεί, τότε θα διευθετηθεί πολύ πιο εύκολα και ο εναέριος χώρος του Αιγαίου και το θέμα της υφαλοκρηπίδας.

Τη διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα κάποιοι την αντιμετωπίζουν λέγοντας: «Προέκυψαν ιστορικά αποτελέσματα και όλα τα προβλήματα λύθηκαν». Άλλοι πάλι αναφέρουν: «Δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα, υπογράφηκαν συμφωνίες κενές περιεχομένου και επιπλέον ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε τα ελληνικά ΜΜΕ να γίνουν εχθροί της Τουρκίας».

Κατά την άποψή μου, και οι δύο προσεγγίσεις είναι λανθασμένες. Τώρα θα ήθελα να σας μεταφέρω το πιο σημαντικό σημείο της επίσκεψης αυτής. Είναι ορθό ότι μέρος των 22 συμφωνιών που υπογράφηκαν, υπογράφηκαν για το θεαθήναι. Και αν ακόμη δεν τις υπέγραφαν, τίποτε δεν θα άλλαζε. Όμως, και αν ακόμη υποθέσουμε ότι μέρος των συμφωνιών αυτών δεν είναι και τόσο σημαντικό, οι υπόλοιπες θα καταστούν αιτία ώστε οι δύο χώρες να κερδίσουν δισεκατομμύρια δολάρια από το εμπόριο.

Όσον αφορά το πολιτικό σκέλος, κατά την άποψή μου, η πλέον σημαντική εξέλιξη είναι το θέμα του εκ νέου προσδιορισμού των χωρικών υδάτων του Αιγαίου. Πάνω στο θέμα αυτό δεν στάθηκαν και πολύ. Όμως, κάποιοι μου ψιθύρισαν ότι οι συνομιλίες για το θέμα αυτό θα αρχίσουν σε μερικές εβδομάδες. Τα πάντα θα γίνουν φανερά μέσα στην περίοδο αυτή.

Τώρα, οι δύο πλευρές θα καθίσουν και θα προσδιορίσουν σε ποιο σημείο τα ελληνικά νησιά και τα τουρκικά χωρικά ύδατα ανέρχονται στα έξι μίλια, στα τρία μίλια, στα δέκα μίλια και στα 12 μίλια. Αυτό μπορούμε να το αναφέρουμε ως ένα είδος παζαρέματος. Αυτό, άλλωστε, είναι και το ορθό. Διότι το Αιγαίο είναι μια ιδιόμορφη θάλασσα.

Η Ελλάδα αναφέρει: «Βάσει των διεθνών συμφωνιών έχω το δικαίωμα να προσδιορίσω τα χωρικά μου ύδατα στα 12 μίλια». Έχουν δίκιο, όντως έχουν δίκιο. Όμως, τη στιγμή κατά την οποία το πραγματοποιήσουν, το Αιγαίο θα κλείσει για την Τουρκία. Αυτός, ακριβώς, είναι και ο λόγος της απόφασης της τουρκικής Βουλής το 1995 που το θεώρησε ως casus belli. Οι Έλληνες αντιλαμβάνονται την κατάσταση και λόγω του ότι δεν θέλουν να πιέσουν την Τουρκία προς ένα πόλεμο για τα 12 μίλια αναφέρουν: «Έχουμε το δικαίωμα, όμως δεν το χρησιμοποιούμε».

Πάντως, η κατάσταση αυτή δεν λύνει και τα προβλήματα. Όσο δεν επιλύεται το θέμα των χωρικών υδάτων, μένει στο προσκήνιο και η ανώμαλη κατάσταση του εναέριου χώρου και βεβαίως της υφαλοκρηπίδας. Δεν μπορούν να παρεμποδιστούν οι αερομαχίες και οι εντάσεις στην ελληνική κοινή γνώμη δεν λένε να τελειώσουν.

Στην Αθήνα, κατά τις εκεί επαφές, πραγματοποιήθηκε ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση και ελήφθη απόφαση για τις συνομιλίες όσον αφορά το Αιγαίο.

Τώρα, οι αρμόδιοι των ΥΠΕΞ των δύο χωρών θα συναντηθούν, θα θέσουν ενώπιόν τους το χάρτη του Αιγαίου και θα αρχίσουν να χαράσσουν ένα νέο σύνορο. Τα τουρκικά και ελληνικά χωρικά ύδατα σε κάποιο σημείο θα ανέρχονται στα τρία, σε άλλο στα οκτώ, σε ορισμένα στα 10 ή στα 12 ναυτικά μίλια.

Ο χάρτης αυτός θα δώσει την απάντηση και στις ανάγκες κάθε χώρας. Θα εξασφαλίσει την έξοδο της Τουρκίας στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου, θα αντιμετωπίσει τις ανάγκες των στρατιωτικών ασκήσεων και κατά τον ίδιο τρόπο θα εξαλείψει τόσο τις ανησυχίες ασφάλειας της Ελλάδας, όσο και τις προσδοκίες της.

Η ύπαρξη μιας συμφωνίας στο Αιγαίο θα διευκολύνει και τη λύση όλων των άλλων προβλημάτων. Και τούτο, διότι το κλειδί είναι τα χωρικά ύδατα. Εάν αυτά προσδιοριστούν, τότε θα προσδιοριστεί αυτομάτως και ο εναέριος χώρος και, εφόσον απαιτηθεί, θα μεταβούν από κοινού στη Χάγη. Πριν κλείσω, θα ήθελα να υπογραμμίσω το εξής:

Μεταξύ των δύο ηγετών δημιουργήθηκε μια άκρως σημαντική προσέγγιση και μια χημεία. Οι δύο αυτοί άνθρωποι είναι αποφασισμένοι να μην προκαλέσουν θλίψη στο Αιγαίο. Εδώ το πλέον δύσκολο σημείο είναι η ύπαρξη της ισορροπίας των αμοιβαίων υποχωρήσεων που θα γίνουν.

Σημασία έχει ποιος και πόση αυτοθυσία θα κάνει. Εάν, όμως, Τουρκία και Ελλάδα αρχίσουν και πάλι να λένε μεταξύ τους «όχι εγώ, αλλά εσύ πρέπει να κάνεις περισσότερες υποχωρήσεις», τότε θα επιστρέψουμε στο αρχικό μας σημείο»
http://tvxs.gr/news/%CE%91%CF%80%CF%8C%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82

18 σχόλια:

  1. Από την μια σκέφτομαι ότι όταν έχεις συνομιλητή την αυτοαποκαλούμενη "τουρκία", ότι και να υπογράψεις δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, όπως έχει αποδειχτεί ιστορικά. Το πιθανότερο είναι ότι εντός ενός μικρού ή μεγάλου χρονικού διαστήματος, η όποια συμφωνία θα καταστεί πατσαβουρόχαρτο από τους ίδιους τους "τούρκους", ανάλογα με ύστερες σκέψεις, συσχετισμούς δυνάμεων και νέες συγκυρίες. Το ζήτημα είναι αν θα έχουμε την ισχύ να σκίσουμε και εμείς τις όποιες συμφωνίες κλείσει ο Γιωργάκης, αν γίνει δημοψήφισμα ή όταν η διακυβέρνηση της χώρας γυρίσει ξανά σε Έλληνες πολίτες. Φόβος δεν πρέπει να υπάρξει. Ούτως ή άλλως, δεν μπήκε ο τουρκικός στρατός στο ελεύθερο κομμάτι της Κύπρου όταν οι Κύπριοι ψήφισαν όχι στο προαποφασισμένο σχέδιο Ανάν. Στο διά ταύτα, ο ρόλος των... φιλελληνικών blogs και της πατριωτικής προπαγάνδας καθίσταται πολύ σημαντικός για τους μήνες που έρχονται, καθώς αναμένεται να κατακλυστούμε από μια νέα εποχή εικονικής πραγματικότητας, α λα Σημίτη._Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο χάρτης με τα 12 ν.μ είναι λανθασμενος γιατι οπου μεταξυ των δυο στεριων υπαρχει αποσταση μικρότερη των 12+12 ν.μ το οριο ορίζεται στη μεση, δηλαδη αν ενα νησι απεχει 8 νμ απο τα μικρασιατικα παραλια τοτε εχει 4 νμ αυτο και 4 νμ τα μικρασιατικα παραλια

    Υ.Γ αφου τα ξεπουλατε ολα γιατι δεν δινετε κατευθειαν τα 12νησα και τη θρακη στους Τουρκους αφου ετσι κ' αλλιως εκει θα καταληξουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. pame gia polemo
    6-12 nautika millia.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γραφει ο Νικος Λυγερος:

    "... Εγω αποδεχομαι αυτην την προσεγγιση μονο αν ειναι για επικοινωνιακους λογους. Ας υποθεσουμε οτι η Ευρωπαικη Ενωση λεει οχι στη συνεχιση των ενταξιακων διαπραγματευσεων της Τουρκιας. Αυτη η στρατηγικη δεν καταρρεει; ... Δεν υπαρχει οραμα. Στο χωρο της διπλωματιας δεν μας πειραζει να λεμε διαφορα. Σημασια εχει τι κανουμε."
    (Ν. Λυγερος, http://www.lygeros.org/Interviews/Makedonia_20060723.pdf)

    - Ν. Λυγερος, Η Ελλάδα και η μικρή ιδέα
    - Π. Ηφαιστος, Προκλήσεις στο Αιγαίο, αποτρεπτική στρατηγική - χειραφετημένη ανάλυση
    - Π. Κονδύλης, Θεωρία του Πολέμου

    Καλα κρασια!
    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. esy re megale dhladh apo ton xarth eides amesws oti den isxuei to meso ths apostashs se shmeia meta3y Ellhnikwn nhswn kai mikrasiatikwn paraliwn? Ti mati exeis...mikroskopio...Oso gia th 8rakh kai ta nhsia den ta dinoume re megale opws k na exei...

    Chris

    O xarths file einai swstos...koita ton kalutero einai h' xrisimopoihse megaluteros fako sto mikroskopio sou....e3upnakia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αρα δεν εχει λαθος ο χαρτης. Μεσες αποστασεις κραταει στις κοντινες περιοχες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σήμερα το μεσημέρι βρισκόμουν στην πύλη του στρατοπαίδου μου υπηρεσία. Πέρασαν από μπροστά κάποια στιγμή 3 μουσουλμανάκια. Μας κοιτούσαν άγρια από μακριά λες και τους κάναμε κάτι και περνώντας από μπροστά μας έβρισαν στα Τούρκικα. Μόλις περασαν λίγο παρακάτω τα 2 από αυτά σε κοινή θέα όλων των περαστικών της πόλης έφτυσαν προκλητικά μέσα στο στρατόπεδο.Εμείς φυσικά δεν κάναμε τίποτα,ούτε διαμαρτυρηθήκαμε αφού οι κανονισμοί δεν μας το επιτρέπουν.
    Αλλά πικράθηκα και ντραπηκα για το σημείο στο οποίο φτάσαμε.Αυτοί που οι ομοεθνείς τους σκότωσαν εν ψυχρώ ένα νέο παιδί που πήγε να κατεβάσει την σημαία κατοχής τους στην Κύπρο,χωρίς να κάνουν δεύτερες σκέψεις να φτύνουν τον στρατό μπροστά σε όλους μας και εμείς να τους κοιτάμε μέσα από την περίφραξη με τα χέρια στα γκλόπ και να σφίγγουμε τα δόντια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αδικα ταλαιπωρούνε τον καημένο το Γιωργάκη με αριθμούς 3-4-6-12 μιλια. Το παιντί δεν ειναι αστέρι στην αριθμητική, καταλάβετέ το.

    Γιωργαρε μην τους ακούς. Ειναι αντιδραστικοί, εθνικιστές! Σε μια σύγχρονη, πολυπολιτισμική, προοδευτική, σοσιαΛΗΣΤΙΚΗ κοινωνία, εμας μας χρειάζονται μονο 100 μέτρα απο την ακτή των νησιών ίσα-ίσα για να κολυμπάμε. Αμα παμε στα βαθιά θα πνιγούμε. Ασε που αμα κανουμε και κανω μπορεί και να χαθούμε. Μόλις ξεμπερδέψεις με το ρημάδι το Αιγαίο προτείνω να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις και για την Ακρόπολη. Εχεις ανεβεί τελευταία Ακρόπολη με ποδήλατο? Πολύ ανηφόρα ρε παιδί μου. Κουράζεσαι αμέσως και μπορεί να πέσεις. Δωσ' την εκεί στους Τούρκους να ξεμπερδεύουμε! Παγκόσμιο μνημείο κληρονομιας δεν είναι? Το λέει και η Ουνέσκο. Αρα γιατί να μην ανήκει και στους Τούρκους? Μην ακολουθούμε στενόμυλες πρακτικές του παρελθόντος. Γι αυτό άλλωστε ψηφίζουμε σοσιαΛΗΣΤΕΣ.

    Πρόταση Νο2 προς Γιώργαρο: στα πλαίσια των οικονομικών μετρων που παίρνεις βαλε ΦΠΑ, φόρους, προσαυξήσεις και ότι αλλο σοσιαΛΗΣΤΙΚΟ μέτρο σκεφτείς σε ντομάτες, γιαουρτάκια και αυγά. Αμα τα είδη αυτά ακριβήνουν υπερβολικά κανείς δεν θα τα αγοράζει και έτσι θα κυκλοφορείς ελεύθερος, χωρίς το άγχος να χρειασθεί να στείλεις το Armani κουστούμι που φοράς στο καθαριστήριο. Ρώτα το χοντρό να μαθαίνεις. Από καφέ (μαλλον φραπέ) τη βρήκε ο ... αχρηστος. Εδώ που τα λεμε ισως να μην είναι ασχημη ιδέα να φορολογήσεις και τον φραπέ όπως και τη βενζίνη. Ξερεις, ο φραπες λεκιάζει δύσκολα τα Armani και βαφει τα μουστάκια καφε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ευτυχως, φαινεται πως αποφευχθηκε η Χαγη!

    Θα γινει η μοιρασια με ανατολιτικο παζαρι και ετσι η Ελλλαδα θα μπορει να κομπαζει πως δεν επεσε θυμα διεθνων δολοπλοκιων στη Χαγη.


    Δυσμοιρη Ελλαδα... Οι μισοι ανεδαφικοι και αλλοι μισοι δουλοπρεπεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εγω παλι με το μικρο μου μυαλο λεω οτι μας δουλευουν....ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΚΥΡΙΟΙ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΣΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΥΔΑΤΑ? ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΑΠΟ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΜΕ ΑΒΛΑΒΗ ΔΙΕΛΕΥΣΗ! ΤΙ ΠΑΠΑΡΙΕΣ(συγνωμη) ΜΑΣ ΤΣΑΜΠΟΥΝΑΝΕ? ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑΝΕ? ΟΥΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΟΥΤΕ ΟΙ ΠΑΝΤΟΓΝΩΣΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ! ΔΗΛΑΔΗ ΤΑ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ? Η ΤΟ ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ? ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ 500ΜΕΤΡΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΟ ΜΑΡΜΑΡΑ Η ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ! ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΧΩΡΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΣΚΟΥΝΤΑΙ ΤΙ ΤΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΑΦΟΥ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΘΑΛΑΣΣΑ ΕΙΡΗΝΗΣ? νομιζω οτι τις απαντησεις τις ξερουμε ολοι....αρα για αλλη μια φορα ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ! περαστικα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αμείωτος ο αριθμός των τουρκικών παραβιάσεων και σήμερα
    18-05-2010 19:02:11
    Το δίκτυο των ραντάρ του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης της ΠΑ εντόπισε σήμερα 18 Μαίου 2 σχηματισμούς τουρκικών αεροσκαφών εκ των οποίων τα 12 ήταν μαχητικά και τα 8 μεμονωμένα αεροσκάφη και ελικόπτερα τα οποία προχώρησαν σε 15 παραβιάσεις του FIR Αθηνών και 12 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου. Από τα 12 μαχητικά τα έξι έφεραν οπλισμό. Εμπλοκές δεν σημειώθηκαν, καθώς η αντίδραση της ΠΑ και κατά πάγια τακτική, περιορίστηκε για άλλη μια φορά σε διακριτικές αναγνωρίσεις. Η όλη δραστηριότητα εκδηλώθηκε στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο.

    Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η μέθοδος της σαλαμοποίησης.
    Επιβουλεύονται την χώρα μας, την θάλασσα μας, τα δικαιώματα μας.
    Θυμίζει η κατάσταση εποχή μεσοπολέμου, ίσως λίγο πρίν από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
    Τότε προετοιμαζόμασταν κατά του εχθρού, τώρα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η ιστορία (και κατάληξη) των κατά καιρούς ελληνοτουρκικών συμφωνιών περιγράφεται ορθά από τον Κ.Π. (8:13 μ.μ.). Εάν καταλήξουμε σε μιά συμφωνία όπως αυτή που αναφέρει ο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, μετά από λίγο καιρό οι Τούρκοι ξεκινώντας από αυτό το νέο δεδομένο θα προχωρήσουν σε νέες απαιτήσεις, από προωθημένες θέσεις πλέον αφού θα έχουμε συμφωνήσει, χρησιμοποιώντας καινούρια ιδεολογήματα.

    Στα ελληνοτουρκικά, ο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ παίζει πάντα το ρόλο του καλού μπάτσου. Οι στρατιωτικοί κρατάνε το μαστίγιο και ο Μπιράντ το καρότο. Πριν μερικά χρόνια μάς έλεγε ότι πρέπει να επιμείνουμε στην υποστήριξη της Ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, διότι τότε θα λυθούν αυτομάτως όλα τα ελληνοτουρκικά προβλήματα. Δηλαδή, μία Τουρκία μέλος της Ε.Ε. με αυξημένη (λόγω πληθυσμού) εκπροσώπηση και δυνατότητα επηρεασμού στα διάφορα ευρωπαϊκά όργανα, δεν θα το εκμεταλλευτεί αυτό γιά να περνάει ευνοϊκές προς αυτήν αποφάσεις, αλλά ξαφνικά θα γίνει το καλό παιδί της γειτονιάς. Και περιμένει αυτό να το καταπιούμε αμάσητο (δείγμα του πώς μας βλέπει).

    Δεν υπάρχει λοιπόν πραγματικό δίλημμα. Πρέπει με κάθε τρόπο να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε την υπογραφή μιάς τέτοιας συμφωνίας, εξασκώντας λαϊκή πίεση στην κυβέρνηση (με ανακοινώσεις συλλόγων και σωματείων, με πίεση στους βουλευτές που πιθανόν γνωρίζει ο καθένας, με εκδηλώσεις, διαδηλώσεις, παρεμβάσεις στα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, πίεση στα άλλα κόμματα, κλπ). Διαφορετικά, 'μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου', δεν ξέρω "αν θα έχουμε την ισχύ να σκίσουμε και εμείς τις όποιες συμφωνίες κλείσει ο Γιωργάκης", όπως λέει και ο Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μας ζητάνε και τον γάϊδαρο δλδ....εμ! μάθανε οτι π..ιώμαστε πλακώσανε και οι τούρκοι.Ομως δεν φταινε αυτοί ..εμείς φταίμε που ψηφιζουμε αυτούς που ψηφίζουμε.Και του χρόνου ...Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το κείμενο του Τούρκου είναι χαζό. Το διεθνές δίκαιο θέλουμε να εφαρμόσουμε έτσι δεν είναι; Ή μήπως ο ΓΑΠ έχει άλλη άποψη και για αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Η πραγματικότητα έχει αποδείξει:
    1. Η Ευρώπη δεν νοιάζεται για τα σύνορα της σε σχέση με την Ελλάδα γιατί απλά η ΕΕ δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα σαθρό (όπως αποδεικνύεται ) νόμισμα, ενώ ταυτόχρονα έχει οικονομικές βλέψεις με την Τουρκία
    2. Κανένα δίκαιο δεν τηρείται όταν έχει να κάνει με τα δικαιώματα της Ελλάδος
    3. Η παροιμία δίνεις δάχτυλο σου κόβει χέρι ισχύει χρόνια με τους Τούρκους
    4. Το μοίρασμα του Αιγαίου έχει γίνει εδώ και χρόνια .Όσο δε για τις παραβάσεις παραβιάσεις εμείς το λέμε.
    Βάση του τρόπου που λειτουργούμε και αντιδρούμε στις προκλήσεις περί των εθνικών μας έχουμε αποδεχτεί την κατάσταση .
    Το έχω ξαναπεί ο διάλογος έχει νόημα όταν εκατέρωθεν τα μέρη θέλουν να βρουν μια συμφωνία σε κάτι αμφιλεγόμενο .
    Στην περίπτωση του Αιγαίου δεν υπήρχε τίποτα αμφιλεγόμενο ούτε από άποψη συμφωνιών , συνθηκών κ.α.
    ΟΤαν αποφάσισαν οι Τούρκοι ότι θέλουν να διεκδικήσουν τα πετρέλαια άρχισαν τις παραβιάσεις και τις διεκδικήσεις .
    Όταν εμείς ως Έλληνες συζητάμε για να μοιράσουμε κάτι δικό μας εμείς είμαστε οι κιοτήδες όχι οι άλλοι.
    Οι Τούρκοι δεν συζητούν διεκδικούν και εμείς πάμε για να χάσουμε τα λιγότερα .
    Το γεγονός ότι είμαστε σε δυσχερή οικονομική θέση δεν σημαίνει ότι πρέπει να απεμπολήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα , αλλά κάτι τέτοιο χρειάζεται πολιτικούς και όχι πολιτικάντηδες σε διατεταγμένη υπηρεσία ....
    Επτωχεύσαμεν σε αξίες , ήθος, και αγάπη για την πατρίδα μας ξεπουλώντας τα πάντα για ένα μισθό τον οποίο δεν θα τον έχουμε ποτέ αν μας κάτσει στο σβέρκο ο Τούρκος...το κακό είναι ότι μόνο όταν όπως λέει και η παροιμία
    Η κοσσάρα όντες έρται τ’ ωβγόν ’ς σον κώλον ατ’ς αραεύ’ φωλέαν
    Θα τρέξουμε αλλά τότε , θα είναι πάρα πολύ αργά , για να μη πω ότι ήδη είναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Η μοιρασια του Αιγαιου για τα πετρελαια γινεται.
    Γιατι εχουν προβλημα οι Τουρκοι να χρησιμοποιησουν το Αιγαιο για εμπορικους και στρατιωτικους λογους? Κουραφεξαλα.
    Θελουν να μοιρασουν τις ζωνες πετρελαιου.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. "Διότι το Αιγαίο είναι μια ιδιόμορφη θάλασσα."
    Τι το ιδιόμορφο έχει τελικά το Αιγαίο που το ξεχωρίζει απο όλες τις υπόλοιπες θάλασσες της υφηλίου; Μα το ότι βρέχει τις τουρκικές ακτές!!!
    Με λίγα λόγια σαφώς και η Ελλάδα θα είχε δικαίωμα στα 12 ν.μ. ΑΝ μας συνέφερε. Αφού δεν μας συμφέρει (τους τούρκους), το Αιγαίο είναι ιδιόμορφο και πρέπει να παζαρέψουμε. Ωραία λογική!
    Λοιπόν κάντε το 10 ν.μ. (να μοιράσουμε τη διαφορά βρε, αδερφέ), απορρίψτε κάθε άποψη για γκρίζες ζώνες, καθορίστε τις ΑΟΖ νησιών και βραχονησίδων (και τον Ιμίων και του Φαρμακονησίου, Αγαθονησίου κλπ κλπ) και αν έχει μείνει τίποτα πάμε και στη Χάγη.
    Μετά να δεις ειρήνη και χαρά στο Αιγαίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.