1/5/10

Ζισκάρ Ντ' Εσταίν :" Η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα θα ήταν όπως ένα παιδί χωρίς πιστοποιητικό γεννήσεως "

Η εφημερίδα Le Temps της Γενεύης με τίτλο "Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εκπλήρωσε το καθήκον της στην ελληνική κρίση", δημοσιεύει τις απόψεις του πρώην Προέδρου της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εσταίν για το ρόλο της Ευρώπης στην ελληνική κρίση, όπως τις εξέφρασε σε ομιλία του στη Γενεύη για την παγκόσμια γεωπολιτική κατάσταση.

Η επίλυση της ελληνικής κρίσης είναι ευθύνη της ευρωζώνης κι όχι του ΔΝΤ, σημείωσε, επικρίνοντας την πολύ ανησυχητική έλλειψη αλληλεγγύης των ευρωπαίων παραγόντων απέναντι στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει μία χώρα - μέλος της νομισματικής ένωσης. Εάν βέβαια το ΔΝΤ μπορεί να διευκολύνει το θέμα στα μάτια της γερμανικής κοινής γνώμης ακόμα καλύτερα, ωστόσο ο ρόλος του θα πρέπει να μείνει εκεί, πρόσθεσε.

Η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα θα ήταν όπως ένα παιδί χωρίς πιστοποιητικό γεννήσεως, είπε αναφερόμενος στην πολιτιστική κληρονομιά που άφησαν οι Έλληνες στοχαστές, φιλόσοφοι, ποιητές και οι δραματουργοί και οι οποίοι έθεσαν τα θεμέλια του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Η επιφυλακτικότητα της Γερμανίας απέναντι στη ελληνική κρίση δεν αποτελεί παρά μία από τις εμφανείς εκδηλώσεις της σημερινής διάσπασης των ευρωπαϊκών κρατών. Εάν η ΕΕ δεν εκπλήρωσε το καθήκον της είναι γιατί δεν διαθέτει ηγέτες που να επενδύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική. ¨Όταν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων επιστρέφουν από μία συνάντηση δεν ερωτώνται για το τι έκαναν για να προχωρήσει η Ευρώπη, αλλά τι κατάφεραν να επιτύχουν για τη χώρα τους, υπογράμμισε.

Για τον γάλλο πρώην Πρόεδρο το μέλλον του ευρώ δεν διακυβεύεται.
Μία έξοδος από το ευρώ μπορεί να γίνει μόνον εθελοντικά και η Ελλάδα δεν έχει συμφέρον να εξέλθει από την ευρωζώνη. Το σενάριο μιας εξόδου από το ευρώ δεν είναι πιθανό, παρά μόνον σε μία κατάσταση καταστροφής, κατέληξε.
agelioforos.gr

5 σχόλια:

  1. εύστοχη παρατήρηση και δυστυχώς αληθινή .H πολιτική και πνευματική ένδεια της Ευρώπης σε μια στιγμή που αλλάζουν σφαίρες επιρροής και παίζονται σοβαρά γεωπολιτικά παιχνίδια εις βάρος των λαών . Είναι συγκύρια ή επιλογή , να έχουμε τριτοκλασάτους προσκυνημένους στις αγορές ηγέτες ;
    Ακαδημία Αθηνών – ΑΠΟΥΣΑ
    Πανεπιστημιακή κοινότητα – ΑΠΟΥΣΑ
    Πολιτική ηγεσία - παρούσα ομφαλοσκοπίζουσα
    Δικαιοσύνη - ΑΠΟΥΣΑ
    ΤΥΠΟΣ - …………….
    Πολίτες στο στόχαστρο !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Ζισκάρ υπήρξε ο τελευταίος πραγματικά φιλέλληνας ηγέτης στην Ευρώπη.

    Σ'εκείνον οφείλουμε ουσιαστικά την ένταξή μας στην ΕΕ ,χωρίς την οποία,ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ, τα συνορά μας σήμερα θα ήταν στη Θεσσαλία...(το προσπαθούμε πάντως!)

    Να μήν ξεχνάμε,μεταξύ πολλών άλλων,πως τον Ιούλιο του 1974,με Προεδρική του διαταγή τα ολοκαίνουρια Μίράζ F-1 που προρίζονταν γιά τη Γαλλική αεροπορία... άλλαξαν κατεύθυνση σε μιά νύχτα και βρέθηκαν στην Ελλάδα.

    Σαν αποτέλεσμα,η Ελληνική Αεροπορία εφοδιάστηκε τότε με το τελευταίο μοντέλο του Μιράζ πρίν τη Γαλλική!

    Πυροβολητής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ ότι ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν είναι φιλέλληνας(μέχρι Ελληνικά μας μίλησε και υπήρξε επιστήθιος φίλος του Εθνάρχη), αλλά δεν ξεχνώ ότι και ο Νικολά Σαρκοζί(δεν συμφωνώ με ένα παλιότερο σχολιασμό που διάβασα σε κάποιο άρθρο σχετικά με το συγκεκριμένο ηγέτη) δήλωσε Θεσσαλονικιός και κάποια στιγμή (τότε με το δάνειο που είχε αντιρρήσεις η Ανγκέλα Μέρκελ , επενέβη δύο φορές υπέρ ημών με αποτέλεσμα το "αίσιο τέλος"που πανηγυρίσθηκε... τουλάχιστον από την κυβέρνηση) Στους υπότιτλους στα κανάλια μας γράφηκε σα σχόλιο, Ελλάς -Γαλλία ,συμμαχία!
    Και ο Φρανσουά Μιττεράν επίσης είχε φιλία με τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδος .
    Οι Γάλλοι στο πανεπιστήμιο διδάσκονται τα αρχαία ελληνικά συνεπώς έχουν μία συμπάθεια (νομίζω) για την Ελλάδα και τους Έλληνες.Πρόσφατα συζητούσαν να κοπεί το μάθημα των αρχαίων ελληνικών στα πανεπιστήμια τους και οι φοιτητές βγήκαν στους δρόμους και διεκδίκησαν την συνέχιση του μαθήματος.(Αυτό το λέω και για μερικούς δικούς μας που θεωρούν επιβεβλημένη την πλήρη αποξένωσή μας από την αρχαία κληρονομιά μας.Δηλαδή αν σήμερα αντί για "δημοτικιά"(ούτε καν την δημοτική του Τριανταφυλλίδη) μιλούσαμε την αρχαία ελληνική και είχαμε την δυνατότητα πέρα από το Ευαγγέλιο (μήπως αυτό τους ενοχλεί?)
    να διαβάζουμε και αρχαιοελληνικά συγγράματα(...μάλλον και αυτό πρέπει να τους ενοχλεί! ) και να μιλάμε στην μητρική μας γλώσσα με τους ανά τον κόσμο φιλέλληνες θα τους κακόπεφτε...Κρίμα κάποιοι και μάλλον είναι πολλοί ,κάνουν καρριέρα στον πολιτικό χώρο με το να πουλάνε "φύκια για μεταξωτές κορδέλες"και εμείς ,ή τουλάχιστον κάποιοι από εμάς ,τσιμπάμε.Πιστεύουμε ότι η γλώσσα μας οφείλει να εξελίσσεται επ' άπειρον και αμετάβλητες να διατηρούνται μόνο οι τούρκικες λέξεις που χρησιμοποιούμε κατά κόρον!!!Οι Τούρκοι σαν λιγότερο... "μπουνταλάδες"... από εμάς διέγραψαν κάθε Ελληνική λέξη από το λεξιλόγιο τους και απαγόρεψαν την χρήση τους ... δια ροπάλου).
    Για να επιστρέψω στο θέμα της Γαλλίας αν δεχθούμε ότι οι φιλίες μεταξύ των λαών δεν είναι ακριβώς "γνήσιες" τότε στην περίπτωση αυτή θα συμπεράνω ότι τουλάχιστον προς το παρόν συμπίπτουν τα Γαλλικά με τα ελληνικά συμφέροντα και ίσως αυτό να είναι παρήγορο ,ίσως λέω ίσως να φαίνεται κάποιο αμυδρό φως στο τούνελ,σε μία περίοδο που τόσα αδιέξοδα αντιμετωπίζουμε σαν χώρα.Είμαστε λαός ανάδελφος (άσχετα με το ποιός ευθύνεται γι'αυτό ,εμείς ή οι άλλοι)και κάτι τέτοιες συμπεριφορές κρατών απέναντί μας είναι πάντα ευχάριστη έκπληξη.
    Κάτι κοινά γυμνάσια με τη Γαλλία ,κάτι προσφορές για αναβάθμιση των παλαιών αεροσκαφών μας με νέα ,η επιμονή των Τούρκων να σταματήσει η Γαλλία να μας πουλάει όπλα ,η επιμονή των Γάλλων να μην μπει η Τουρκία στην ΕΕ , όλα αυτά νομίζω ότι κάτι μας λένε...
    Αν δεν αλλάξει συν τω χρόνω η εξωτερική πολιτική της Γαλλίας από τυχόν αλλαγή ηγεσίας (δεν θεωρώ απαραίτητο ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο ακόμη και σ' αυτή την περίπτωση)τότε νομίζω μπορούμε να μετράμε έναν φίλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Masons at work!
    Οι καλύτεροι μας φίλοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ευτυχως δηλαδη που δεν περναει η επειμονη της Τουρκιας να μας πουλαει η Γαλλια οπλα.
    Το οτι το παιχνιδι ειναι στημενο δεν σας προξενει εντυπωση. Δεν το βλεπετε το εργο πως θα εξελιχθει?
    Θα μας οδηγησουν σε τετοιο βαθμο εξαθλιωσης όπου θα μας τσουβαλιασουν την μακεδονια με τα σκοπια και γω δεν ξερω και με ποιους ακομα. θα πλακωσουν οι καρχαριες στο φυσικο πλουτο της χωρας , στα νησια μας ,στο Αιγαιο μας, στα πετρελαια, στον ορυκτο πλουτο μας , στον τουρισμο και γω δεν ξερω που ακομα . Και μεις , εμεις θα μιλαμε για περασμενα μεγαλεια.
    και να δειτε που για αυτο θα φταιει το οτι δεν μιλαμε αρχαια ελληνικα.
    Σε παρακαλω ανωνυμε υποστηρικτη της αρχαιας ελληνικης , την εποιμενη φορα να γραφεις στα αρχαια να σε καταλαβαινουν αυτοι που τα μιλανε , και μη πεις οτι φταιει η μη διασκαλιας τους στα σχολεια γιατι κι οταν διδασκοντας ειδαμε τι ελληνες βγαλαμε.
    Συγνωμη για το ατονικα αλλά ετσι εγραφαν και οι αρχαιοι μας προγονοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.