14/5/10

Ομιλία Θ. Πάγκαλου στο ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ

ένα πρόβλημα υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και αυτό παύει σιγά σιγά να είναι αποκλειστικής μας δικαιοδοσίας: Το Κυπριακό. Εκεί χρειάζεται μια διαρκής, δίκαιη συμφωνία, αλλά εκεί θα παίξουν κύριο ρόλο και οι Κύπροι εκατέρωθεν. Εμείς αρκεί να δεσμευτούμε να μην παρεμποδίζουμε τις συνομιλίες».
-Σε ό,τι αφορά το Αιγαίο, πρόσθεσε ότι, τα θέματα της εδαφικής κυριαρχίας, της κυριαρχίας στον αέρα και τη θάλασσα, ένα μεγάλο μέρος από τα αιτήματα που διατυπώνονται είναι κατασκευασμένα,
- «Αισθάνομαι ειλικρινά εθνική ντροπή κάθε φορά που αναγκάζομαι να αγοράζω όπλα που δεν μας χρειάζονται, με βάση μια αντικειμενική εκτίμηση των κινδύνων που υπάρχουν στον σημερινό κόσμο, για την Ελλάδα

Με αναφορές στο Κυπριακό, το Αιγαίο και τους εξοπλισμούς, μίλησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, κατά την έναρξη του επιχειρηματικού φόρουμ Ελλάδας-Τουρκίας, στο πλαίσιο της επίσκεψης του τούρκου πρωθυπουργού Ρ. Τ. Ερντογάν.

Μιλώντας ενώπιον της επιχειρηματικής ελίτ των δύο χωρών, ο κ. Πάγκαλος ανέπτυξε το ελληνικό οικονομικό πρόβλημα, στο οποίο, λόγω ευρώ, έπρεπε να υπάρξει συλλογική απάντηση. Αυτό το ζητήσαμε εμείς, τόνισε και το καθιερώσαμε μετα από σκληρή προσπάθεια, γιατί δυστυχώς η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία δεν στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο ύψος των περιστάσεων.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις δυνατότητες που προκύπτουν από την παγκοσμιοποίηση για δημιουργία περιφερειακών συγκροτημάτων και σημείωσε: «Υπάρχει χώρος, ικανή αγορά με παραγωγικές δυνάμεις, όπως είναι τα Βαλκάνια, η Α. Μεσόγειος και αξονας αυτού του χώρου η Ελλάδα και η Τουρκία. Η ελληνοτουρκική συνεργασία μπορεί να διαμορφώσει, μέσα στα ευρωπαϊκά πλαίσια, ένα στενότερο χώρο περιφερειακής συνεργασίας. Είναι κέρδος να βαδίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση». Θεώρησε δε ότι η αμοιβαία εμπιστοσύνη είναι βασική για την περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνοτουρικών σχέσεων και χαρακτήρισε την επίσκεψη Ερντογάν «με τις διαστάσεις που παίρνει, ιστορικής σημασίας για το κλίμα εμπιστοσύνης που οικοδομεί».

Αναπτύσσοντας τα θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι «ένα πρόβλημα υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και αυτό παύει σιγά σιγά να είναι αποκλειστικής μας δικαιοδοσίας: Το Κυπριακό. Εκεί χρειάζεται μια διαρκής, δίκαιη συμφωνία, αλλά εκεί θα παίξουν κύριο ρόλο και οι Κύπροι εκατέρωθεν. Εμείς αρκεί να δεσμευτούμε να μην παρεμποδίζουμε τις συνομιλίες».

Σε ό,τι αφορά το Αιγαίο, πρόσθεσε ότι, τα θέματα της εδαφικής κυριαρχίας, της κυριαρχίας στον αέρα και τη θάλασσα, ένα μεγάλο μέρος από τα αιτήματα που διατυπώνονται είναι κατασκευασμένα, από μερικούς πολύ ικανούς διπλωμάτες, που δουλειά τους , όπως είπε, είναι «να δημιουργούν αφορμές διαπραγμάτευσης, δηλαδή διαφορές».

Ενα μεγάλο μέρος των διαφορών μπορεί να ξεπεραστεί, συνέχισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αν αποδεχθεί κανείς μερικές βασικές αρχές, όπως την απαγόρευση χρήσης και απειλής βίας, δεύτερον ότι πρέπει να γίνουν σεβαστά τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών κάθε χώρας και τρίτον, όπου υπάρχει διαφωνία για τον καθορισμό εδαφικών λεπτομερειών ή γεωγραφικών ιδιομορφιών, η λύση πρέπει να δίνεται από τρίτους, εντεταλμένους προς τούτο, με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

Καταλήγοντας, ο κ. Πάγκαλος αναφέρθηκε στους εξοπλισμούς των δύο χωρών λέγοντας: «Αισθάνομαι ειλικρινά εθνική ντροπή κάθε φορά που αναγκάζομαι να αγοράζω όπλα που δεν μας χρειάζονται, με βάση μια αντικειμενική εκτίμηση των κινδύνων που υπάρχουν στον σημερινό κόσμο, για την Ελλάδα - και ξέρω ότι και οι Τούρκοι αγοράζουν όπλα που δεν τους χρειάζονται, όχι για πραγματικούς, αλλά για φανταστικό κίνδυνο που προκύπτει από μια αντιπαράθεση, που είναι δυνατό και πρέπει να λυθεί πολιτικά, έτσι ώστε να βαδίσουν οι δυό λαοί μαζί για μεγαλύτερη ευημερία, αξιοποιώντας παραγωγικά τα κολοσσιαία ποσά που εσείς και εμείς σπαταλούμε γι αυτά τα όπλα».
ΑΠΕ

12 σχόλια:

  1. ΝΤΡΟΠΗ,ΝΤΡΟΠΗ,ΝΤΡΟΠΗ.ΚΑΠΟΤΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΄΄ΚΥΡΙΩΝ΄΄ ΓΙΑ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το παραδειγμα ενος ανικανου, ονειροπαρμενου και διαστρεβλωμενου πολιτικατζη:

    «Αισθάνομαι ειλικρινά εθνική ντροπή κάθε φορά που αναγκάζομαι να αγοράζω όπλα που δεν μας χρειάζονται, με βάση μια αντικειμενική εκτίμηση των κινδύνων που υπάρχουν στον σημερινό κόσμο, για την Ελλάδα - και ξέρω ότι και οι Τούρκοι αγοράζουν όπλα που δεν τους χρειάζονται, όχι για πραγματικούς, αλλά για φανταστικό κίνδυνο που προκύπτει από μια αντιπαράθεση, που είναι δυνατό και πρέπει να λυθεί πολιτικά, έτσι ώστε να βαδίσουν οι δυό λαοί μαζί για μεγαλύτερη ευημερία, αξιοποιώντας παραγωγικά τα κολοσσιαία ποσά που εσείς και εμείς σπαταλούμε γι αυτά τα όπλα»

    Ειμαστε αξιοι των επιλογων μας!

    "Καμιά αμφιβολία ένα μεγάλο κομμάτι του εθνομηδενιστικού συρφετού κάθε χώρας και κάθε εποχής είναι απλά ανόητοι και ή αφελείς και ή ηλίθιοι."
    (Π. Ηφαιστος, 28.4.2010. "Μέσα στο διαστρεμμένο μυαλουδάκι τους", Χαλαρα και Επικαιρα)

    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αναρωτιέμαι ποιός να έγραψε την ομιλία του Πάγκαλου;
    Μέσα σε τρεις λέξεις, κατάφερε και οι τρεις να είναι εντελώς άγνωστες στον αντιπρόεδρο Quisling:

    -"Αισθάνομαι" Αλήθεια, αισθάνονται τα παχύδερμα;

    -"Εθνική" Ποιού ακριβώς έθνους είπαμε;

    -"Ντροπή" Αν αυτός που παρέδωσε τον Οτσαλάν ήταν ικανός να νιώσει έστω και ίχνος ντροπής, θα είχε ήδη αυτοκτονήσει

    Υ.Γ. Κανένας εισαγγελέας με σπονδυλική στήλη
    για να ερευνήσει τις αγορές "όπλων που δεν μας χρειάζονται"; Ή τους έφαγε όλους η 17Ν;

    Galia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν μπορώ να γνωρίζω βέβαια αν ο κύριος Πάγκαλος αισθάνεται την ίδια ντροπή όταν θυμάται τις μέρες των Ιμίων και την παροιμιώδη φράση του "περί ανέμου που πήρε τη σημαία"... Αν όχι, καλό θα ήταν να αισθάνεται ντροπή για τις πράξεις και τα λόγια του εκείνης την εποχής όταν επιστράτευε...τα καιρικά φαινόμενα για να βγάλουν αυτόν και την τρομοκρατημένη κυβέρνηση Σημίτη απ' την δύσκολη θέση που την είχε βάλει ο... "φανταστικός κίνδυνος"!

    AgrupnosPolitis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΡΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟΝ ΛΑΟ ΤΟΝ ΡΩΤΗΣΑΤΕ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αισθάνομαι ντροπή κάθε φορά να χρησιμοποιούνται τα όπλα που αγοράζονται, για να προστατεύουν εμένα και τον Πάγκαλο. Ειλικρινά δεν χρειάζεται να διαχέεται η προστασία σε όλους ανεξαιρέτως. Ο φανταστικός κίνδυνος στα μυαλά των ολίγων, ειναι πραγματικός στο ανατολικό Αιγαίο. Εγώ δεν ζήτησα απο τον γείτονα το χωράφι του, εκείνος γιατί θέλει το δικό μου ;

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. AΥΤΟΣ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ ΔΕΝ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΝΤΡΟΠΗ........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μάνα μας,

    Όταν σε χρηματοδοτεί ο βιαστής των παιδιών σου,

    Όταν βρίσκεσαι έρμαιο στα βρώμικα χέρια και στα βρώμικα στόματα των Παγκάλων,

    Όταν οι ξεδιάντροποι Πάγκαλοι, λεν ότι πρέπει να ντρεπόμαστε εμείς για το φασισμό των γειτόνων μας,

    Όταν την ώρα που ο Αρταξέρξης μπαίνει στο σπίτι σου, τα παιδιά σου ασχολούνται με τη Τζούλια,

    Όταν τα παιδιά σου της Κύπρου, ακόμη στενάζουν κι εσύ αντί να τα βοηθήσεις να αποκτήσουν τη λευτεριά που η θυσία τους χάρισε σε σένα, εσύ, "στις αρένες του κόσμου, σκλάβους τα ξεπουλάς",

    Τότε δεν υπάρχει πιο κάτω, δεν υπήρξε ποτέ πιο κάτω για σένα, δεν υπήρξε ποτέ πιο κάτω για εμάς.

    Αλλά πάλι Μάνα, Μάνα μας είσαι και Μάνα μας θα'σαι.

    Δε θα σ' αρνηθούμε κι ας μας αρνιέσαι εσύ.

    Αρκάς για το christofias-watch

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αργικέραυνε, την απάντηση στη δίνει η ιστορία. Οι Τούρκοι είναι τουρανικό φύλλο που μορφοποιήθηκε σαν έθνος με την επέκταση-μετανάστευση και τις συνεχείς κατακτήσεις. Αυτός ήταν ο τρόπος ζωής τους και το κοινό τους βίωμα για πάνω από 1000 χρόνια και την αντιστροφή αυτής της επικράτησης (και εθνικού βιώματος) τη σηματοδότησε η ελληνική επανάσταση το 1821. Μετά άρχισε η συρρίκνωση μέχρι τα σημερινά τους όρια.

    Η συρρίκνωση ήταν ουσιαστικά αποτέλεσμα της παρακμής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και το ξέρουν. Εντούτοις, επειδή εμείς είμαστε αυτοί που πρώτοι από τους υπόδουλους λαούς σήκωσαν κεφάλι (επιτυχώς) και μετά, βλέποντας την παρακμή τους, ακολούθησαν κι' άλλοι λαοί και μπήκαν και οι άλλες μεγάλες δυνάμεις στο παιχνίδι, γι' αυτό δεν μας το συγχωρούν ποτέ και έχουν τόσο μίσος απέναντί μας. Το όνειρό τους θα είναι πάντα να επεκταθούν ξανά προς τα δυτικά (και όχι μόνο) και να επανακτήσουν τα καταπατημένα που τους πήραν πίσω οι νόμιμοι ιδιοκτήτες. Αυτό ιστορικά μπορεί να αλλάξει μόνο έπειτα από διαδοχικές μεγάλες σφαλιάρες (καταστροφές) και με κανένα άλλο τρόπο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "Ετσι κκελλέ... έτσι ξιουράφι θέλει!" Μετάφραση: "τέτοιο κεφάλι... τέτοιο ξυράφι χρειάζεται...".
    Παραλλάσοντας το ρητό αυτό και προσαρμόζοντας το στην συγκεκριμένη περίπτωση θα μπορούσε κανείς να πεί:
    "Τέτοιος λαός... τέτοιους ηγέτες αξ'ιζει να έχει..." Δυστυχώς αυτό ισχύει και για τους ηγέτες της Κύπρου... και το χειρότερο είναι ότι αυτή την χρονική περίοδο συνέπεσε (τυχαία άραγες?)ταυτόχρονα και σε Ελλάδα και Κύπρο να έχουμε τους το ίδιο σκ... ηγέτες...
    Η δεύτερη παραλλαγή του ρητού πιο αισιόδοξη είναι:"τέτοιοι που είναι... αυτό τους αξίζει να πάθουν..." Τώρα πως ερμηνεύει κανείς τι τους αξίζει να πάθουν... είναι άλλο θέμα... Το άσχημο είναι ότι ούτε και μια τρομοκρατική οργάνωση της προκοπής δεν έχει αυτός ο τόπος...
    Το ρητό αυτό για την συγκεκριμένη περίπτωση έχει δύο ε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κρύο αίμα

    Αγαπητέ φίλε. Το ερώτημά μου ήταν ρητορικό και όχι πραγματικό. Γράφεις για την Τουρανική καταγωγή τους και είναι σωστό μέχρις ενός σημείου. Τι εννοώ: οι νομάδες πρόγονοί τους ως Τουρανικής καταγωγής ήταν σχιστομάτηδες και με εξογκωμένα τα μήλα του προσώπου. Αυτοί είναι οι πραγματικοί Τούρκοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι εγκατεστημένοι στην Ανατολία. Η άρχουσα τάξη που κυβερνά, φυσιογνωμικά δεν έχει καμία σχέση ούτε χαρακτηριστικά όμοια με τους Μογγόλους. Αισθάνονται ανώτεροι και αποκαλούν ανατολίτες τους σχιστομάτηδες. Τι συμβαίνει ; Γιατί είναι λευκόδερμοι και μοιάζουν με τον μεσογειακό συνήθη κάτοικο ; Είναι όλοι Ελληνικής καταγωγής. Με τους εξισλαμισμούς, με το παιδομάζωμα, με τους γενίτσαρους, με την πολυγαμία, αλλά και με την φορολογία που επέβαλαν σε όλους πλην των μουσουλμάνων, αυξήθηκαν. Αποτέλεσμα του τελευταίου μέτρου (απαλλαγή απο την φορολογία) ήταν ολόκληρες επαρχίες να αλλαξοπιστούν σε μια νύχτα και να δημιουργείται μια επίπλαστη αλλαγή πλυθησμού. Οι Αλεβίτες, και οι Σούφι ξεχωρίζουν στην φιλοσοφία τους απο τους Σιίτες και Σουνίτες, αφού διατήρησαν την αρχαιελληνική σκέψη κεκαλυμένη κάτω απο τον μανδύα του Μωαμεθανισμού. Ας δείξει αν μπορεί κάποιος έναν σουλτάνο, έναν στρατηγό, έναν πρωθυπουργό, έναν πολιτικό που να έχει Μογγολικά χαρακτηριστικά. Δεν υπάρχει ούτε ένας ! Και επειδή 400 χρόνια κατάκτησης είναι πολλά, μετά τον σφαγέα Κεμάλ έγιναν...έθνος στηριγμένο σε ιστορικά ψέματα. Στον Πόντο π.χ υπάρχουν οι ποντιόφωνοι μουσουλμάνοι και οι κρυπτοχριστιανοί. Είναι τουρανικά φύλα ; Όχι βέβαια. Πίστεψαν στο παραμύθι της τουρκικής καταγωγής, που με τα χρόνια έγινε ακλόνητη πίστη. Οι νομάδες Μογγόλοι ήταν αδύνατο να στελεχώσουν υπηρεσίες στην οθωμανική αυτοκρατορία. Η Υψηλή πύλη, οι διερμηνείς, οι πρεσβευτές, οι φοροεισπράκτορες πρεοέρχονταν κυρίως απο μορφωμένους Έλληνες. Η εθνική συνείδηση αλλοιώθηκε και αφού είχαν την εξουσία στα χέρια τους έγιναν...γιαλατζή Τούρκοι. Γι αυτό κατά καιρούς λένε ότι είναι απόγονοι του Ομήρου, ότι είναι συνέχεια των αρχαίων και κάνουν μέχρι και εορτές στον Δία ! Είναι για γέλια και για κλάμματα, αν συνειδητοποιήσουν ποιοι είναι πραγματικά. Ο Ερντογάν το ξέρει ότι είναι Πόντιος απο το Ρίζαιον, οι άλλοι θα αργήσουν πολύ, να αντιληφθούν... ότι γενοκτόνησαν όμαιμους. Αυτά μπορεί να φαίνονται σε κάποιους καινοφανή, αλλά όσοι εντρυφούν βαθειά στην ιστορία τα γνωρίζουν. Χωρίς φόβο κατακραυγής για τα λεγόμενά μου τα καταθέτω εδώ, έχοντας την γνώμη, ότι όσοι παρέμειναν Έλληνες διαχρονικά, χωρίς να υποκύψουν, πολέμησαν και αντιστάθηκαν αυτοί δικαιούνται να λέγονται έτσι. Οι άλλοι είναι εφιάλτες και τους αξίζει να αυτοαποκαλούνται Τούρκοι.

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Exei dikaio o Argikeravnos. Einai istorika apodedigmeno oti ta touranika fylla (Seltzoukoi, Osmanlides k.a.), pou arxika katektisan meros tis Mikras Asias, ysterousan kata poly arithmitika apo tous gigeneis katoikous tis, tous opoious ypetaksan kai syn to xrono "afomoiosan" systimatika kai me kathe barbaro meson kai metetreüsan se pistous Othomanous polites.

    Oi Genitsaroi eitan palaia othomaniki efevresi. I Elite omos pou synkybenouse tin Othomaniki Autokratoria eitan kathe allo para touranikis fylis.

    Den tha ksexaso oti polla apo ta tourkakia pou spoudazan mazi mas sto Graz kai stin Bienni, den eixan mongilika xaraktiristika, epizitousasn me kathe tropo tin parea mas kai orismenoi malista, se sxetikes syzitiseis pou kaname, den ekryban oti eitan ellinikis katagogis...

    Aftoi eitan panta kai einai kai simera i politiki kai koinoniki Elite tis Tourkias, alla den pavoun bebaia na einai Tourkoi...

    Xenokrates apo Bienni

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.