18/5/10

Διδυμότειχο: Αναδεικνύεται το τέμενος Βαγιαζίτ

Το πράσινο φως για την αποκατάσταση του τεμένους Βαγιαζίτ στο Διδυμότειχο δόθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, ενός μνημείου μεγάλης αξίας, η ιστορία του οποίου ανάγεται στα χρόνια της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Όπως δήλωσε ο Δημάρχος Διδυμοτείχου Χρήστος Τοκαμάνης, ο δήμος διαθέτει το ποσό των 320.000 ευρώ – που θα χρησιμοποιηθεί για την εκπόνηση μελέτης από το Μετσόβειο Πολυτεχνείο, για την αποκατάσταση-αξιοποίηση του τεμένους. Στη συνέχεια ωστόσο κρίνεται απαραίτητη η στήριξη του υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου το έργο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

Αναφερόμενος στην ιστορία του τεμένους, ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου ανέφερε την απόφαση αυτή ως τελευταία ευκαιρία για την αποκατάσταση του μνημείου. Όπως είπε χαρακτηριστικά «Είναι η τελευταία μας ευκαιρία να σώσουμε το Βαγιαζίτ Τέμενος, που είναι το πρώτο επί ευρωπαϊκού εδάφους και το μεγαλύτερο των Βαλκανίων. Επίσης παρουσιάζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σε ό,τι αφορά την αρχιτεκτονική του, καθώς η σκεπή του δεν αποτελείται από τρούλους, αλλά είναι ξύλινη και τριγωνική. Βέβαια το έργο ανάδειξης θα αφορά και τα άλλα μνημεία της περιοχής, όπως την Αρχαία Πλωτινόπολη, τους τύμβους γύρω από το Διδ/χο, τον πύργο των Κατακουζηνών στο Πύθιο και γενικά την καστροπολιτεία στο Διδυμότειχο, που είναι ένα στολίδι για την περιοχή μας».

Τέλος, δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει τις προσπάθειες αυτές ως μονόδρομο για την πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής.
Agelioforos.gr

11 σχόλια:

  1. Καλό είναι να σώζεται ό,τι έχει σχέση με την Ιστορία της πατρίδας μας. Άλλωστε, παντού γίνεται αυτό και μάλιστα ούτε δρόμοι μετονομάζονται, επειδή ανήκαν σε περίοδο "μη αρεστή".

    Όμως, μήπως υπάρχουν μνημεία ελληνικά, τα οποία καταρρέουν και για τα οποία ουδείς ενδιαφέρεται; Μήπως η αναστήλωση του εν λόγω μνημείου έχει ΠΟΛΙΤΙΚΗ και όχι πολιτισμική σημασία; Λέω, μήπως.

    H γλώσσα δεν θα επρεπε να είναι το πρώτο διατηρητέο για την συνέχεια και συνοχή του έθνους μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. {το Βαγιαζίτ Τέμενος, που είναι το πρώτο επί ευρωπαϊκού εδάφους και το μεγαλύτερο των Βαλκανίων}



    Αυτό θα έπρεπε να ήταν το πρώτο τζαμί προς κατεδάφιση το 1923,έτσι για συμβολικούς λόγους!
    Δεν δίνει το ποσό για κάτι ωφέλιμο,ενόψει οικονομικής κρίσης;

    Η Τουρκία κι αυτήν ακόμη τη στιγμή,

    βεβηλώνει,καταστρέφει και γκρεμίζει εκκλησίες στην παρανόμως κατεχόμενη Κύπρο!

    Κάθε μέρα το συγκεκριμένο κράτος παραβιάζει τα σύνορά μας κι εμείς αναστηλώνουμε τα σύμβολα του ξένου εισβολέα, που προσπαθεί να επανέλθει!


    Η Τουρκία κι αυτήν ακόμη τη στιγμή,
    βεβηλώνει,καταστρέφει και γκρεμίζει εκκλησίες στην παρανόμως κατεχόμενη Κύπρο!

    και δεν πρόκειται για ανωτερότητά μας, αλλά τουλάχιστον για έλλειψη πολιτικής ικανότητας και άσκησης πολιτικής εκ μέρους της Ελλάδας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΛΕΟΣ ΡΕ ΓΡΑΙΚΥΛΟΙ ΕΛΕΟΣ!!!!!!! ΕΜΕΤΟΣ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΠΙΑ .ΕΡΧΕΤΑΙ ΡΕ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΕΣ ΚΟΥΦΑΛΕΣ ΟΜΩΣ ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΝΑ ΔΩ ΠΟΥ ΘΑ ΚΡΥΦΤΕΙΤΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και ο Βαγιαζίτ ευπρόσδεκτος, στο μπουρδέλο όλοι χωράνε!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μην σαν ξενίζει η απόφαση αυτή.

    Τα παιδιά απο το 502 ΜΤΠ θα θυμούνται καλά τον προβληματισμό και το παράπονο πολλων ντόπιων κατοίκων για το γεγονός ότι δεν μπορούσαν να απολαύσουν το τοπίο πλησίον της "Πράσινης Πόρτας", τοπίο που παλιότερα το χρησιμοποιούσαν ως τόπο για ημερησίες εκδρομές λόγω του φυσικού κάλλους του.

    Βέβαια πώς να τους πείς ότι ελικόπτερα τύπου Cobra και Apache, υπερίπτανται του αναχώματος ενώ είχαν ρητά αποκτηθεί για τις επιχειρήσεις στην νοτιονατολική Τουρκία.

    Πώς να τους πείς για τις ασκήσεις των τουρκικών αρμάτων μάχης τα οποία έφταναν στο χείλος του ποταμού, με τις μηχανές σε πλήρη ισχύ και τους προβολείς στραμμένους πρός το παρατηρητήριο και το φυλάκιο προκαλύψεως.

    Πώς να τους πείς για τις συνεχείς προκλήσεις και οχλήσεις που έφταναν ακόμα και σε προσπάθειες "εγκλωβισμού" Ελλήνων στρατιωτών.

    Πώς να τους πείς για το λαθρεμπόριο ψυχών,ναρκωτικών και άλλων ειδών, όταν πολλές φορές τοπική οικονομία και τοπική ηγεσία ήταν σε "στενή" επαφή με τα κυκλώματα αυτά.

    Μην σας ξενίζουν αυτά.

    Βέβαια υπήρξαν και λαμπρές εξαιρέσεις.Η γιαγιά στα Μαράσια, ο Αγροφύλακας που απο το δικό του G3 3 τούρκοι συνάντησαν τον Αλλάχ νωρίτερα καθώς τόλμησαν να εισέλθουν σε ελληνό έδαφος προσπαθώντας να πάρουν το πτώμα ελληνα νεκρού στρατιώτη και να πλαγιοκοπήσουν την δύναμη του φυλακίου που έσπευσε στον τόπο της εμπλοκής, ο γέροντας απο τα Βύσσα που διατηρούσε ένα μικρό τηλεφωνικό θάλαμο μέσα στο μικρό του μαγαζάκι, και που είχε τάξει την ζωή του στο να διευκολύνει την διαβίωση των στρατιωτών, αρωγός σε κάθε δύσκολη στιγμή. Ο γιός εκείνου του εξαίρετου Ελληνα είχε σκοτωθεί στην Κύπρο.Στο πρόσωπο κάθε στρατιώτη έβλεπε τον γιό του και στο πρόσωπο αυτού του Απλού Ελληνα όλοι μας βλέπαμε το μεγαλείο της φυλής μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό αποτελεί παράβαση της συνθηκης της Λωζάνης!

    Αλλά ας το παρει το ποτάμι. Μια εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου εις Σηλυβρίαν Α. Θρακης σκέφτηκε να διαπραγματευτεί κανείς, με βαση την αρχή της ισης μεταχειρησης?? Ποιος ασχολειται τωρα με τους Αγιους θα μου πείτε από αυτο το θιασο ποικιλης ύλης που κανει πως κυβερνά.

    ΑΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τα Ελληνικά μνημεία καταρρέουν παντού και έχουμε βαλθεί να αναστηλώνουμε τα Τουρκογιούφτικα!! Στη Θεσσαλονίκη να δείτε τι γίνεται, Όλα τα δικά μας μνημεία χορταριάζουν πεθαίνουν και έχουν ξεσκιστεί να αναστηλώνουν τα Οθωμανικά. ΕΛΕΟΣ!!! Μωρέ δεν υπάρχει ένας ΕΛΛΗΝΑΣ να του βάλει κανα δυναμίτη;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να υπάρχει και σειρά προτεραιότητας όμως. Οχι να προηγούνται τα Οθωμανικά ή τα άλλα ξένα μνημεία και να μένουν πίσω τα δικά μας. Καταρρέει ο ναός του Αγίου Νικολάου Ψαρών, που είναι ο μεγαλύτερος ναός της Ορθοδοξίας του Β. Αιγαίου και σωστά τον αποκαλούν "Παρθενώνα της Ορθοδοξίας". Είναι ο ναός που συνδέεται με την παρουσία των Ψαρών και ψαριανών ναυτικών στον Απελευθερωτικό μας Αγώνα. Αξίζει να μπεί η αποκατάσταση αυτού του μνημείου στο ΕΣΠΑ. Ε και ας κάνουν λίγη υπομονή για το τέμενος του Βαγιατζήτ, (που αν δεν του έκοβε τη φόρα ο Ταμερλάνος, θα είχε Αλωθεί η Πόλη από την δική του εποχή). Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο Beyazıt δεν ηταν αυτος που "ξυρισε κόντρα" ο χαν Timur Leng το 1403;

    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. να το κανουμε ορθοδοξη εκκλησία, τι εχουν κάνει τα τουρκακια στις δικες μας εκκλησίες? και δεν χρειαζεται να μπει σε ΕΣΠΑ αρκεί ενα πανό με τα εξης γνωστά λογάκια: "Ενισχύσατε την αγιογραφηση του ναού".
    Πήγα στην Αγια Σοφια και φρίκαρα με τους "βανδαλισμούς", γάτες να κάνουν σουλάτσο μέσα στον ναο,κανένας σεβασμός, αλλά τα δικά τους τα τζαμιά και τα παλάτια μεσα στη χλιδα και τις πινακιδες για το τι πρεπει να κανεις και τι οχι..
    να ερχονται τα τουρκακια, οπως παμε εμεις για την Αγια Σοφια, να βλεπουν την εκκλησια να τους ξεναγουμε και να τους λεμε την ιστορια οπως εμεις γουσταρουμε..οτι κανουν κάνουμε, γιατι τα δικα μας κομμάτια ιστορίας δεν τα σεβονται!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. να το κανουμε ορθοδοξη εκκλησία, τι εχουν κάνει τα τουρκακια στις δικες μας εκκλησίες? και δεν χρειαζεται να μπει σε ΕΣΠΑ αρκεί ενα πανό με τα εξης γνωστά λογάκια: "Ενισχύσατε την αγιογραφηση του ναού".
    Πήγα στην Αγια Σοφια και φρίκαρα με τους "βανδαλισμούς", γάτες να κάνουν σουλάτσο μέσα στον ναο,κανένας σεβασμός, αλλά τα δικά τους τα τζαμιά και τα παλάτια μεσα στη χλιδα και τις πινακιδες για το τι πρεπει να κανεις και τι οχι..
    να ερχονται τα τουρκακια, οπως παμε εμεις για την Αγια Σοφια, να βλεπουν την εκκλησια να τους ξεναγουμε και να τους λεμε την ιστορια οπως εμεις γουσταρουμε..για τα δικα μας κομμάτια ιστοριας ποιος νοιαζεται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.