12/5/10

Στο τραπέζι τα εξοπλιστικά, η βίζα και τα σχολικά βιβλία

Ενα ισχυρό ταμπού αναμένεται να σπάσει κατά την επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού Ρ.Τ. Ερντογάν στην Αθήνα στο τέλος της εβδομάδας. Οι υπουργοί Παιδείας των δύο χωρών θα υπογράψουν -εκτός απροόπτου- συμφωνία για την αμοιβαία αναθεώρηση των σχολικών βιβλίων ιστορίας, προκειμένου να αποφεύγονται αναφορές που καλλιεργούν προκαταλήψεις και φοβικά σύνδρομα.

Της Αγγελικής Σπανού

Είναι μία μόνο από τις περισσότερες από είκοσι συμφωνίες που θα υπογραφούν, προκειμένου να σηματοδοτηθεί μια νέα αρχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με φόντο την οικονομική κρίση και τα νέα δεδομένα που δημιουργεί.

“Αποχαιρετισμός στα όπλα” ήταν ο τίτλος δημοσιεύματος της τουρκικής εφημερίδας “Χουριέτ”, που προβλέπει απόφαση για αμοιβαία μείωση αμυντικών δαπανών κατά την επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού Ρ.Τ. Ερντογάν στις 14-15 Μαΐου. Ο κ. Ερντογάν αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα στις 11.30 π.μ. και θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και αμέσως μετά με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Στη συνέχεια προβλέπεται συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά.

Το απόγευμα της Παρασκευής, πιθανότατα στο ξενοδοχείο “Χίλτον”, όπου θα καταλύσει η τουρκική αντιπροσωπεία, θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση μεικτού υπουργικού συμβουλίου με τη συμμετοχή δέκα υπουργών της τουρκικής κυβέρνησης και επτά της ελληνικής (Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Υποδομών, Παιδείας, Περιβάλλοντος, Προστασίας του Πολίτη, Πολιτισμού και Τουρισμού). Με τον τρόπο αυτό θα ανακοινωθεί η σύσταση του Συμβουλίου Ανώτατης Συνεργασίας, το οποίο προβλέπει τακτικές επαφές σε πολιτικό επίπεδο και βήμα προς βήμα εμβάθυνση του διμερούς διαλόγου σε όλα τα επίπεδα. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του υπουργικού συμβουλίου, οι κ. Παπανδρέου και Ερντογάν θα δώσουν συνέντευξη τύπου και θα απευθύνουν χαιρετισμό στο ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό συνέδριο, στο οποίο θα μετάσχουν περίπου 100 τούρκοι επιχειρηματίες, οι οποίοι θα ταξιδέψουν μαζί με τον κ. Ερντογάν.

Το Σάββατο το πρωί ο τούρκος πρωθυπουργός, με βάση τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό, θα έχει πρωινό εργασίας με διευθυντές εφημερίδων, κατά το μοντέλο που ακολούθησε όταν πρόσφατα επισκέφθηκε τα κατεχόμενα και μίλησε ανοιχτά σε ελληνοκύπριους δημοσιογράφους. Πριν φύγει από την Αθήνα θα επισκεφθεί το Μουσείο της Ακρόπολης και θα έχει άλλη μία άτυπη συνάντηση με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών μεταξύ της τουρκικής και της ελληνικής κυβέρνησης θα βρεθούν θέματα οικονομικού ενδιαφέροντος, όπως η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και του τουρισμού, τραπεζικές επενδύσεις, συνεργασία στις μεταφορές και αύξηση των εμπορικών συναλλαγών. Η τουρκική πλευρά ζητά κατάργηση της βίζας, ειδικά για τους τούρκους επιχειρηματίες, και υπόσχεται επενδύσεις ύψους πολλών δισ. δολαρίων.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-Makthes.gr

20 σχόλια:

  1. Κατάντια....
    Συνωστισμός και σύμφωνα συμβίωσης τα 400 χρόνια σκλαβιάς.
    Ανετα θα επιστρέψουν όταν έχουμε καταντήσει τόσο γελοίοι εμείς οι ίδιοι.
    Θα κάνουμε κάτι γιαυτό ή θα μας τον φορέσουν ακόμα μια φορά όπως με το ΔΝΤ;
    Απογοήτευση απο έναν πορδυπουργό που έχει γίνει Μωάμεθ ο πορδητής για τον ίδιο του το λαό.
    Εμείς φταίμε πολύ περισσότερο που τον αφήνουμε να μας ξεφτιλίζει έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λυπάμαι που αυτοί οι άνθρωποι που δέχονται τον Ερντογάν μετά βαϊων και κλάδων έχουν το θράσος να αυτοαποκαλούνται Έλληνες! Και δε με ενοχλεί που ο Ερντογάν είναι Τούρκος γιατί δεν έχω κανένα πρόβλημα με ανθρώπους αλλοδαπούς, εξαιτίας της καταγωγής τους. Το πρόβλημα είναι ότι ο Ερντογάν είναι ένας ιμπεριαλιστής του κερατά που προσπαθεί να μας πείσει ότι οι πρόγονοί μας ήταν ένα είδος τρομοκρατών που ενώ περνούσαν καλά ως Οθωμανοί υπήκοοι της Πύλης, ξαφνικά και αναίτια πήγαν και σκοτώθηκαν για να ανεξαρτητοποιήσουν αυτό που λέγεται σήμερα Yunanistan.

    Δυστυχώς, θα τους απογοητεύσω, αλλά δεν ξεχνώ !!! Μόνο αν μου κάνουν λοβοτομή, θα γλιτώσουν από μένα οι Νεοοθωμανοί και τα γιουσουφάκια τους(=νεοΝενέκοι)!
    Όπως είπε και ο Ρίτσος: "Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έρχεται να δει αν του κάνει το οικόπεδο έτσι όπως το καταντήσαμε, με μπροστάρηδες τους πολιτικούς μας και τους γνωστούς νταβατζήδες. Σε λίγο ούτε οι τούρκοι δεν θα θέλουν να μας κατακτήσουν._Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ήρθε η ώρα του ελληνοτουρκικού εκτρώματος που μαγειρεύεται από το 1991 και εντεύθεν.

    Από του χρόνου καταργούνται πλήρως οι παρελάσεις της 25 Μαρτίου καθώς και οι τοπικές εκδηλώσεις απελευθέρωσης της κάθε πόλης.

    Θα ψηφιστεί νόμος κατά τον οποίο θα αποτελεί καλλιέργεια μισαλλοδοξίας η οποιαδήποτε δημόσια εκδήλωση μνήμης των αγώνων κατά της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

    Η τουρκική γλώσσα θα μπει σαν προαιρετικό μάθημα στα σχολεία όπως τα αγγλικά και τα γαλλικά.

    Θα ξεκινήσουν κοινές ναυτικές ελληνοτουρκικές περιπολίες σε όλο το μήκος και εύρος του αιγαίου για τη καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης και του λαθρεμπορίου.

    Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να επισκευθούν νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα υπόκεινται σε έλεγχο και από τουρκικά περιπολικά.

    Θα σχηματιστεί ελληνοτουρκική στρατιωτική δύναμη ταχείας επέμβασης στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, ενώ οι εθνικές δυνάμεις και των δυο χωρών θα αποσυρθούν από το επιχειρησιακό προσκήνιο.

    Δυο χώρες, μια θάλασσα, μία διοίκηση.

    ΖΗΤΩ Η ΝΕΑ ΤΑΞΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΥΣ ΕΓΧΩΡΙΟΥΣ ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΥΣ

    Diamanda Galas Orders From The Dead: Hellenic Genocide

    Εμείς εδώ είμαστε!

    Νήμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ένας σοβαρός Έλληνας πολιτικός, θα έβαζε στο τραπέζι:
    1. Επέκταση και ταίριασμα ΕΧ και ΕΥ στα 12 ν.μ. Στην συνέχεια άμεση δέσμευση ότι δεν θα αρχίσουμε να καταρρίπτουμε κάθε τουρκικό αεροσκάφος που υπερίπταται για λίγα μέτρα εντός 12 ν.μ. και δεν θα βυθίζουμε υποβρύχια, φρεγάτες και κορβέτες που κάνουν παραβίαση αβλαβούς διέλευσης εντός 12 ν.μ. για λίγα λεπτά της ώρας. Στην συνέχεια άμεσες καταρρίψεις και βυθίσεις, με χρήση πυραύλων και όχι αεροσκαφών της ΠΑ (για μείωση των εξοπλισμών και του κόστους της κηροζίνης).
    2. Άμεσο κλείσιμο του παραρτήματος της ΜΙΤ στην Ξάνθη. Στην συνέχεια, δέσμευση ότι δεν θα αρχίσουμε να απελαύνουμε μαζικά πρακτοράκια από την Θράκη, αν το βουλώσουν και κάτσουν καλά.
    3. Μηδενισμός του ΦΠΑ σε όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες των τουριστικών νησιών σε Αιγαίο και Ιόνιο. Στην συνέχεια, δέσμευση ότι θα είναι ευπρόσδεκτα τα τούρκικα τουριστικά σαπιοκάραβα να φέρνουν τουρίστες από την Μικρασία για φτηνά ψώνια ή φαγητό/ ποτό.
    4. Δέσμευση της Ελλάδος ότι δεν θα ρίξουμε στην Ανατολία όλες τις πυρηνικές μας κεφαλές αν ξυπνήσουμε στραβά μια μέρα, όταν μας έχουν παραζαλίσει τον έρωτα...
    ...Και μετά ξύπνησα, και είδα στην τηλεόραση τον Γιωργάκη._Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δηλαδή, η γείτων θα μας επιβάλει τι ιστορία θα διδασκόμεθα στα σχολεία και τα πανεπιστήμιά μας ;

    Έως την επόμενη σύγκρουση με την Τουρκία, όταν χωρίς ηθικό, εκπαίδευση και εξοπλισμό, ηττώμενοι θα τολμήσουμε ανοήτως να παραδοθούμε στους Τούρκους όπως το 1974, για να βρούμε χειρότερο τέλος από τον πολεμικό θάνατο ;

    Μου φαίνεται ότι η κυβέρνηση του ΓΑΠ θα φύγει συνοδευόμενη από τις κατάρες του Ελληνικού λαού, τον οποίο σήμερα καταπροδίδει !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Προς 1.27μμ
    Δε θελω να σε δυσαρεστησω αλλα το σεναριο του 1.17μμ μου φαινεται απειρως πιθανοτερο......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αν γίνον όλα αυτά πραγματικότητα και τα ανεχτούμε χωρίς να υπερασπιστούμε το Σύνταγμα με κάθε τρόπο τότε είμαστε προδότες και εμείς. Αν γίνουν όμως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ρε παιδιά βάζει κανείς κανα πούλμαν από Θεσσαλονίκη για Αθήνα να πάμε όσοι θέλουμε να διαδηλώσουμε και δεν έχουμε μέσον; Όχι τόσο εναντίον του Ερντογάν, την δουλειά του κάνει, την πατρίδα του αγαπάει, αλλά εναντίον του Λακαμά Γιωργάκη που έβαλε σκοπό να μας σβήσει από τον χάρτη και να μας εντάξει στην ζώνη επιρροής της Τούρκικης λίρας τοις κείνων (ΗΠΑ) ρήμασι πειθόμενος!!! Γιατί δεν μου φαίνεται και τόσο Έλληνας της διασποράς... μάλον για Αμερικανός της διασποράς μου κάνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πρέπει να είμαστε πιο ηλίθιοι και από τους πιγκουίνους για να μη βλέπουμε ότι ελληνοτουρκικές συναντήσεις ανωτάτου επιπέδου σε περίοδο ελληνικής κρίσης και αδυναμίας μόνο κακό θα κάνουν στα εθνικά μας συμφέροντα. Όταν είσαι στο καναβάτσο, απλά δε "συνομιλείς" με τον εχθρό σου, το αφήνεις για ευθετότερο χρόνο. Και όταν κρίνεις ότι μπορείς να το κάνεις, τότε θέτεις και εσύ μερικά θεματάκια στην ατζέντα (σαν αυτά που προτείνει ο Κ.Π. 1:27 μμ, καλή ώρα).

    Αλλοιώς, όχι μόνο δεν κερδίζεις τίποτα, αλλά σαν εθελόδουλο θύμα σκύβεις ακόμα πιο πολύ το κεφάλι στον περιφερειακό αφέντη που πάνε να σου επιβάλλουν. Τέτοιου είδους "συνευρέσεις" μεταξύ θύτη και θύματος (και κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες) ευνοούν μόνο τον θύτη. Αυτό θα φανεί άμεσα (ήδη φαίνεται, αλλά θα φανεί ακόμα περισσότερο) κατά μήκος όλου του τόξου Θράκη - Αιγαίο - Κύπρος.

    Μεσοπρόθεσμα (ούτε καν μακροπρόθεσμα) οι συνευρέσεις αυτές θα έχουν και τοξικές παρενέργειες. Τώρα να δείτε πάρτι που έχουν να κάνουν οι διάφορες Δραγώνες και Ρεπούσες και Λιάκοι και Βερέμηδες. Θα ρίξουν όλο το εθνοαποδομητικό δηλητήριό τους στην εκπαίδευση και ύστερα θα χορεύουν πάνω από το πτώμα του απονεκρωμένου εγκέφαλου των μικρών και μεγάλων (ηλικιακά αλλά όχι και πνευματικά) μαθητών που θα παράγει το σύστημά τους.

    Η μόνη ελπίδα ανάσχεσης των σχεδίων τους είναι να αντιδράσει ο καθένας ατομικά από όποια θέση ή μετερίζι βρίσκεται, έτσι ώστε να αντισταθεί η κοινωνία συνολικά. Θυμηθείτε τι έγινε με το βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού. Και ας πάρουν το μήνυμα ότι όλα αυτά πληρώνονται, όπως το πλήρωσε ο Καραμανλής με την ατολμία του να πετάξει έξω τη Γιαννάκου (τελικά την πέταξαν έξω οι ψηφοφόροι), που είχε σαν αποτέλεσμα να βάλει τον Καρατζαφέρη στη βουλή και να μείνει ο ίδιος με 152 βουλευτές και να μη μπορεί να κυβερνήσει. Θέλει ο Παπανδρέου να τα λάβει αυτά υπόψη του; Θα δείξει. Αν όχι, να ξέρει ότι αυτή τη φορά θα έχει απέναντί του μια πιο ψυλλιασμένη (αλλά και πιο εξαγριωμένη) κοινωνία και ο νοών νοήτω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Με αυτήν την υπουργό παιδείας που διαθέτουμε κυρίες και κύριοι δεν πρέπει να διακατεχόμαστε από φοβικά σύνδρομα για τους γείτονές μας. Είναι τελείως άτοπες οι σκέψεις που κάνουμε περί ιστορικής λήθης και καταρράκωσης της Ελληνικής παιδείας, μιας και η υπουργός μας μαζί με το υπέρλαμπρο επιτελείο της προάγουν την πολυπολιτισμικότητα και το γνωστικό αντικείμενο της μάθησης σε δυσθεώρητα ύψη!! Ο συνωστισμός των Ελλήνων στα παράλια της Μικράς Ασίας θα συνοδευθεί με την συντροφιά που κάναμε εμείς οι Έλληνες μαζί με τους φίλους μας τους Τούρκους επί 400 συναπτά έτη. Γι αυτό μην θορυβήστε. Διαθέτουμε ένα έμπειρο συνεργείο με τα κατάλληλα φάρμακα της λησμονιάς. Εξάλλου τώρα με την κατάργηση της βίζας θα συγκατοικούμε και θα έχουμε άφθονο χρόνο να τα λέμε. Απλά περιμένουμε……

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αφού δεν ξέρετε τι θα γίνει τελικά πως κάνετε αναλύσεις επι αναλύσεων ήθελα να 'ξερα.
    Και εγώ φοβάμαι για το τι ΜΠΟΡΕΙ να γίνει. Δεν ξέρω τι έχει στο μυαλό του ο ΓΑΠ, προς τα που ακριβώς τον ωθούν και τον πιέζουν οι διάφοροι νταβατζήδες-εντολοδόχοι αλλά μην μιζεριάζουμε απο τώρα.
    Τόσα χρόνια με τους εξοπλισμούς και τις εντάσεις συνέχεια την τρώμε. Προφανώς η μέθοδος είναι αναποτελεσματική και κάτι πρέπει να αλλάξει. Προφανώς υπάρχουν όρια.
    Πρέπει για παράδειγμα να ορίσουμε ΑΟΖ, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι δεν υπάρχουν "γκρίζες ζώνες", πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η Ελλάδα έχει δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων (και να το κάνει επιτέλους). Αν για ολα αυτά το τίμημα είναι πχ η συνεκμετάλλευση των περιβόητων πετρελαίων του Αιγαίου ας είναι. Αν χρειάζεται να δώσουμε εμπορικά προνόμια στα τουρκικά πλοία ας είναι.
    Δεν είναι όλα : "Άντε να μπούμε στις τριήρεις να κάνουμε ναυμαχία στη Σαλαμίνα". Υπάρχουν και λύσεις με πιο "διανοητικές " μεθόδους. Στο κάτω κάτω και το Βυζάντιο εκ των έσω το κατακτήσαμε, δεν το φτιάξαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δηλαδή 5:19 να ξαναϋποταχτούμε για να τους "αλώσουμε" από μέσα; Σε πόσα χρόνια; 1000; ΕΛΙΑΜΕΠ μου ακούγεσαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. για τόλμα GIORGOS και θα δεις !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δεν ξέρω τι έχει στο μυαλό του ο ΓΑΠ
    ..... Ανώνυμε 5:59 και εκείνος το ψάχνει να το βρει άρα μην αγχωνόμαστε...Άλλωστε για να λέει σαν κασετόφωνο αυτά που του επιβάλλουν δεν χρειάζεται και μυαλό. Βέβαια βάση αυτής της λογικής μπορούμε να παραδώσουμε τα όπλα περιμένοντας τι θα γίνει και μετά να αγοράσουμε καινούργια και να αντιδράσουμε....
    Με αυτές τις λογικές όμως ποτέ λαός δεν σχεδίασε και στρατός δεν αντέδρασε...
    Ποτέ δεν περιμένεις τι θα κάνει ο εχθρός. Τον παρακολουθείς , τον μαθαίνεις, τον ελέγχεις , τον προβλέπεις βάση αντίστοιχων αντιδράσεών του σε αντίστοιχες περιπτώσεις ΚΑΙ προετοιμάζεσαι.
    Αλλά ποτέ δεν περιμένεις να πράξει για να αντιδράσεις, πόσο μάλλον όταν έχει να κάνει με τον Ιστό της πατρίδας σου.

    Ο Ερντογάν έχει αποδείξει πολλάκις το σκεπτικό του και τον τρόπο λειτουργίας τους και τι ακριβώς θέλει να πετύχει.
    Όχι μόνο σε σχέση με την Ελλάδα αλλά γενικά ...Άρα τι άλλο να περιμένουμε να δούμε.

    Όσο για τον ΓΑΠ η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά....σκίζει πτυχία ...Το ζήτημα είναι τι κάνει ο λαός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Aς Θυμηθουμε οτι ενας απο τους ορους του τελεσιγραφου των Αυστριακων στους Σερβους (30 Ιουλιου 1914) ηταν να εχουν το δικαιωμα να ελενχουν το περιεχομενο των σχολικων βιβλιων της Σερβιας...
    Ο ΝΟΩΝ ΝΟΗΤΟ!
    Χρηστος Βουλγαρης απο Λονδινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Οι περισσότεροι έχουμε πλήρη συνείδηση του τι σημαίνει η επίσκεψη Ερντογάν τώρα και ποιό θα είναι ενδεχομένως το κόστος της.
    Ομως εδώ έχουμε μια κυβέρνηση η οποία παίρνει αποφάσεις αυτεπαγγέλτως. Είχαμε μάθει τόσο καιρό ότι μέσα στην αντζέντα συζητήσεων είναι και τα σχολικά βιβλία; Οχι βέβαια. Απλά ξέραμε ότι θα συζητηθούν η υφαλοκρηπίδα και η βίζα, μαζί με προοπτικές επιχειρηματικής συνεργασίας. Τώρα την τελευταία στιγμή μαθαίνουμε ότι είναι και το θέμα των βιβλίων μέσα, δηλ. το θέμα της διδασκαλίας της Ιστορίας μας. Γιατί άραγε δεν μας το είπαν πρωτύτερα και το καπελώνουν και αυτό τώρα;;;
    Τι να σας πώ. Βλέπω σε λίγο να ρίχνονται στην πυρά τα βιβλία που γράφτηκαν με πνεύμα πατριωτισμού!
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.